‘Suriname heeft best voordeel aan valutaveiling’

21

PARAMARIBO, 8 apr – Hoewel sommigen geen heil zien in de valutaveilingen, zijn er best wat voordelen aan. Sigmund Proeve, voorzitter van de Vereniging van Bankiers, zoekt het vooral in het temperen van de koersvlucht. De wisselkoers voor de dollar was enkele weken terug hoger dan nu.

Sinds de invoering van de veilingen is het tempo waarin de wisselkoersen stijgen tenminste afgenomen. “Ze zijn weliswaar gestegen, maar het is in elk geval niet wat het was een maand geleden”, zegt Proeve tegenover de Ware Tijd. De valutaveilingen moeten dus in dit licht worden bezien. Zoals de kaarten nu liggen, geeft de hoogte van de wisselkoers na de veiling, de werkelijkheid van het moment aan. Dat is al anders dan wanneer speculanten vrij spel hebben.

Bovendien mag niet vergeten worden dat er veel ergere alternatieven overblijven. Het Internationaal Monetair Fonds heeft devaluatie voorgesteld van de Surinaamse dollar. En onder de omstandigheden is heel moeilijk vast te stellen hoeveel devaluatie voldoende zou zijn. “Het is in de praktijk gebleken dat een devaluatie eenzijdig wordt bepaald door de Centrale Bank van Suriname. En als het niet toereikend is, krijg je steeds nieuwe devaluaties”, aldus Proeve.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. het enige voordeel is,dat de srd dagelijks door de veiling minder wordt..

  jou en mijn salaris worden steeds minder je kunt er bijna niks meer van kopen..,,en als dat een voordeel is,dan moet je het zelf weten..

  de banken zijn al leeg geplunderd, zie maar van 10 naar 7.5 en dan naar 1.5 miljoen en nu nog naar 1 miljoen straks 1 doller op de veiling..,waar gaan we naar toe..

  gooi die srd in de suriname rivier of veeg je bille mee af en weg met het gedonder..

  de US$ is de beste oplossing voor het land en volk..geen gedoe meer..


  Maak melding

 2. Zonder geldverdienmanier of bezuiniging gaat die koers alleen maar omhoog. Dat kan ik als niet-econoom nog wel verzinnen.
  Dus hard bezuinigen, minder importeren en meer exporteren. Hoe je dat moet doen, daar ben je regering voor.


  Maak melding

 3. Die sigmund Proeve is ook omgekocht. Hij zou beter moeten weten.
  1. De productie genereert nauwelijks valuta ( daling goudprijs, olie, sluiting suralco etc). Op een bepaald moment raakt de valuta op door steeds te veilen. Hoe gaan ze dan de basisbehoeften financieren? Zeker met coke!
  En dan het ontelbare adviseurs van opa DDB (cokesnuiver), die pakken de weinige US dat die via de export wordt ontvangen.

  En te vergeten, die Ramon Abrahams, die koopt 90 procent van de valuta’s op om ze later voor 100 srd per stuk te verkopen


  Maak melding

 4. Als een niet-econoom verwissel ik mijn euros bij de straat handelaar. Krijg ik meer srds voor mijn vakantie.
  Als je alleen maar usds verkoop waar komt de usds dan vandaan ? Van de geheime leningen?


  Maak melding

 5. Ik begin te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van Proeve.Is ook hij dementerend?Het zijn zulke gatlikkers die dit land de verdoemenis insturen.Proeve laat je bijscholen!


  Maak melding

 6. @Marcel,
  Gooi die srd in Suriname rivier of veeg je billen ermee zoals jij het omschrijft.
  Ik denk dat het te duur wordt om jouw billen ermee te vegen.
  Het vegen van je bil is niet eens afgedankte kranten papier waard.


  Maak melding

 7. Proeve begrijpt nog niet wat de handelaren al begrepen hebben.Dit zijn de laatste kansen om USD te kopen tegen deze koersen.Over een maand of zo zit het dan ook op.Het verleden wijst dat uit.

  De oude man[chinees] gaf Marco Polo een beetje van de drug.En zei”,kijk hiermee ervaar je voor een moment het hemelse paradijs”.Proeve heeft waarschijnlijk geproefd.


  Maak melding

 8. De eerste stap naar ruilhandel? Zoek soortgelijke arme landen om ruilhandel te drijven. 100 kg bananen voor 40 kg koffie of zoiets. 1 auto voor 1 ton rijst.


  Maak melding

 9. Voor aanvang was het doel van de valutaveilingen: de straatkoers omlaag krijgen .
  Nu blijkt: de veilingkoers volgt de straatkoers en niet andersom.

  Het doel schijnt nu ook anders te zijn want als we Proeve mogen geloven is dat: het temperen van de stijging van de straatkoers.

  Proeve roept ook maat iets zonder dat ook maar iets is onderzocht.

  Laat al die duur betaalde adviseur/onderzoekers bij de CBvS onderzoeken wat het effect is van de valutaveilingen op de koersvorming want dan hebben we in elk geval iets om de zin/onzin van de veilingen te kunnen vaststellen.

  uitspraken gebaseerd op gevoel , daar heeft nu niemand iets aan


  Maak melding

 10. Forummers, Odi odi.

  ‘Suriname heeft best voordeel aan valutaveiling’
  Aldus de heer Sigmund Proeve van DSB en tevens voorzitter van de Vereniging van Bankiers.

  Een vraag aan deze ‘Proeve van Bekwaamheid’.
  Bij de volgende valutaveiling, dien je ook de verdwenen 4
  miljoen ($-USD) in te brengen namens DSB.
  Zal dan de wisselkoers ook gaan dalen?


  Maak melding

 11. Dat is nou weer dat niet-transparante gelul van die gasten. Zeg nou gewoon eerlijk dat de SRD iedere keer devalueert bij iedere valutaveiling!


  Maak melding

 12. Wat een geruststelling, de slapeloze nachten, ons toegewenst door Bouterse, komen volgens Proeve, niet meteen uit, door het succes van de valutaveilingen kunnen we één of twee nachten langer genieten van een zalige nachtrust, zonder zorgen over die vervloekte koersstijgingen.


  Maak melding

 13. wat is de tegenwaarde van de srd..

  niks toch.

  .de banken zijn blut hebben geen gram goud in de kluis liggen om de srd enig zinds te dekken..

  volgende veiling wordt de srd nog meer gedevalueerd misschien 5.75 of naar 6 voor 1 us$..

  nog meer paniek in surbo..

  onder tussen vlieg de s l m ook al leeg heen en terug met een paar i p b ers..

  de suri/neds willen niet meer met deze bende boeven maatschappij vliegen..


  Maak melding

 14. Meneer Proeve,
  In het jaar 2014 heeft Suriname anderhalf miljard US $ aan goederen geïmporteerd. Dit komt gemiddeld neer op 100 miljoen US $ per maand oftewel 25 miljoen US $ per week. Oké, ik geef toe dat door de economische omstandigheden de import van goederen afremmen. Dus is de behoefte aan dollars in Suriname minder, maar zeker 15 miljoen US $ per week. Uitgaande van de wet dat de prijs door vraag en aanbod tot stand komt, betekent dit dat de koers pas zal stabiliseren als er wekelijks 15 miljoen of meer aan US $ aangeboden wordt. Haal je deze hoeveelheid niet, dan zal de koers alleen maar stijgen. Heer Proeve, U bent bankier genoeg om dit te snappen of moet je uit hoofde van uw SER benoeming staatspropaganda plegen. De enige manier om de koers te stabiliseren is door de benodigde hoeveelheden US $ op de markt te dumpen. Iets wat Suriname op dit moment niet heeft, want anderhalf miljoen US $ per week stelt geen moer voor. Het tekort wordt natuurlijk gezocht en aangevuld op de zwarte markt en die bepaalt momenteel de echte koers.Jammer de koers gaat zeker richting 10 en hoger.
  Dank je wel DDB en zijn geweldige adviseurs. Dit kn je toch aan je blote ballen voelen man.


  Maak melding

 15. Ik snap de heer Proeve wel degelijk.

  Dhr Proeve weet dat het geld op is.
  Of je devaluaeerd hard of je vertraagd de devaluatie via veilingen.

  Op simpele manier uitgeled: Je vliegt met je helicopter en je brandstof is opeens op, opgezogen door een Ndper die met je brandstof meter heeft geknoeit, misschien door Ramon.
  Wat doe je?
  Je crasht meteen omdat brandstof op is?
  Of je maakt een kleine en korte duikvlucht en schakelt de auto rotatie van je bladen aan waardoor toch nog een landing kan maken?

  Overeenkomst van beide situaties is, je kan alleen omlaag.
  Bij valuta veiling ben je de val aan het remmen maar je kan de val niet stoppen.
  Valuta veilingen zijn eigenlijk triest maar dhr Proeve kiest bij deze voor damage control. Veel opties zijn er niet meer.

  Berekening van John is niet verkeerd maar is slechts het bewijs dat Suriname in een neerwaartse vlucht zit.

  Installatie van de SER is slechts een charade van de Ndp om ‘ ano mi ‘ te kunnen zeggen bij komende verkiezing.


  Maak melding

 16. “Snel
  Die sigmund Proeve is ook omgekocht. Hij zou beter moeten weten.
  1. De productie genereert nauwelijks valuta ( daling goudprijs, olie, sluiting suralco etc). Op een bepaald moment raakt de valuta op door steeds te veilen. Hoe gaan ze dan de basisbehoeften financieren? Zeker met coke!
  En dan het ontelbare adviseurs van opa DDB (cokesnuiver), die pakken de weinige US dat die via de export wordt ontvangen.

  En te vergeten, die Ramon Abrahams, die koopt 90 procent van de valuta’s op om ze later voor 100 srd per stuk te verkopen.”

  Helemaal eens…
  Alleen mensen die kansen zien om hun rijkdom te vergroten zien heil in deze stelling van Proeve. Het is allemaal eigen belang en het volk schijt…..


  Maak melding

 17. ‘Suriname heeft best voordeel aan valutaveiling’

  Het beste voordeel zou Suriname hebben als deze regering onder leiding van de volksmisleider zou aftreden en de regeermacht zou overlaten aan capabele en integere personen.
  Een land naar de klote helpen hetgeen Bouterse heeft gepresteerd, kan elkeen in Suriname, daarvoor is er heus geen opleiding voor nodig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.