Wie moet meest betalen voor stroom in Suriname?

22

PARAMARIBO, 6 apr – Wie moet het meest betalen voor energie? Het is een vraag die Suriname al jaren bezig houdt. Maar met de crisis is het er intenser op geworden. Politici vinden dat het bedrijfsleven, de ‘grootverbruikers’, het diepst moet tasten in de buidel.

Uiteraard zien ondernemers het heel anders. De politici, ook de oppositie, moeten maar ophouden de huishoudens te sparen. “Dat is symptoombestrijding. Als we dat doen, gaan we terug in de tijd”, zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, tegenover de Ware Tijd. Het zijn juist de producenten die minder moeten betalen. Dit dan als de politiek het meent met het stimuleren van productie en export.

In het parlement is pas nog fel gepleit voor het afzien van meer verhoging van tarieven voor de ‘kleine man’. Die kan het niet aan, volgens Marinus Bee van oppositiepartij ABOP. “Wie is de kleine man?”, vraagt Bilkerdijk. De regering heeft daar geen uitgesneden antwoord op. Niemand in Suriname eigenlijk. De kritiek op het stelsel van sociale hulpprogramma’s is dat er nauwelijks wordt doorgelicht. Als ondernemers meer moeten betalen, is het de kleine man die de rekening gepresenteerd krijgt. Politici moeten de kop niet langer in het zand steken.

22 REACTIES

 1. In het parlement is pas nog fel gepleit , voor het afzien van meer verhogingen van tarieven voor ;de kleine man; omdat die ;kleine man; straks al die leningen en die hele financiėle chaos van die paarse roversbende mag gaan oplossen, d.m.v. het inleveren van sallaris.en dat is niet nog 5, maar minstens 25 jaar.en hier in Su laten ze die moordenaar zitten, die deze ravage samen met zijn kornuiten uit de zogenasmde Revoperiode, veroozaakt hebben, In ysland, was die premier binnen 2 dagen weggejaagd, 20.000 mensen waren op straat, hier maar 30, zal wel met het temperatuursverschil te maken hebben.


  Maak melding

 2. Ik vind deze hele discussie over het verzet tegen de verhoogde energie tarieven absoluut zinloos !

  Wie veel stroom ver(ge)bruikt zal ook veel moeten betalen.

  De kleine man verbruikt gemiddeld tussen 125 en 200 Kwh aan elektriciteit. Een ieder die daar boven zit heeft behoorlijk wat ‘machines & equipment draaien’ of laat onnodig lampen aan staan.

  Vaak is het zo dat sommige Suri’s een koelkast met freezer hebben staan, en daarnaast nog een aparte diepvrieskast (waarin nauwelijks iets zit)
  Ook airco’s staan dag en nacht te loeien, echter let niemand op het stroomverbruik van deze apparaten.

  De EBS zou moeten starten met een actie om de mensen bewust te maken van hun stroomverbruik.
  De EBS zou overzichtskaarten aan de mensen moeten verstrekken waarop ze hun wekelijkse stroomverbruik kunnen noteren.
  Hierdoor kan men zelf de wekelijks verschillen in verbruik waarnemen en actie ondernemen om deze te reduceren (of niet) !

  Dit zou uiteraard ook op de computer kunnen voor hen die over zo’n apparaat beschikken.


  Maak melding

 3. @manu

  het is niet de temperatuur die speelt,maar de innerlijke beschaving van het volk.Welk volk kiest een moord verdachte als president?Zelf de z.g primitieve volkeren hebben meer moreel en ethisch besef.


  Maak melding

 4. De klein verbruikers zijn niet interessant de kosten voor de facturering zouden wel eens hoger kunnen zijn dan de opbrengsten.

  Doe als Mandela die beloofde voor de minima vrij Onderwijs, vrije gezondheidzorg, Vrije elektriciteit en water.
  Wel aan enige maxima gebonden.

  Qua water en Elektriciteit zou men een minimum moeten bepalen wat nodig is.

  De grote verbruikers moeten tarieven gaan betalen die het voor hun zinvol maken te gaan besparen door:
  1) het licht uit te doen en niet nodeloos te laten branden,
  2) de airco een standje of 2 lager en alleen als het echt nodig is,
  3) energie besparende apparatuur kopen.

  Dat heeft aan alle kanten effect.


  Maak melding

 5. @Jacobus,

  Inderdaad wat je zegt van welk volk kiest een moorverdachte als president, ik probeer me te verplaatsen in hun denkwijze, maar moet dan concluderen, dat het mij niet gaat lukken, misschien ook door mijn opvoeding, mijn leefomstandigheden, en mijn scholing, en mensen die op deze moordenaar gestemd hebben zitten waarschijnlijk in een uitzichtloze positie, en al hun hoop was op deze man gericht, maar zijn bedrogen uitgekomen.


  Maak melding

 6. Wij het arme volk van Suriname betalen het meest voor ons dagelijkse stroom.Wij zijn gerangschikt in de groep van armste landen .Sinds de criminele coalitie voor j
  het zeggen heeft betalen wij een hoge prijs voor het stemmen op een even criminele lijder.


  Maak melding

 7. Zoals met alle andere zaken en beleidskwesties spannen deze over het paard getilde en corrupte vertegenwoordigers en leiders van Suriname en het Surinaams volk het paard achter de wagen. De miljoenen fraude bij de EBS en andere staatsbedrijven is in de doofpot gestopt omdat er toppers van de nationale dieven partij hierbij betrokken zijn..De zaak moet tot op de bodem uitgezocht worden en de miljoenen die daarbij vh volk zijn verduisterd cq gestolen moeten teruggevorderd worden en de schuldigen worden vervolgd. Daarna kan parlement en regeringa nagaan wie of welke groepen een aanpassing van hun stroomtarief moeten krijgen.


  Maak melding

 8. Ik loop al een tijdje te spelen met de gedachte om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen om onafhankelijk te zijn van de rovers en beunhazen, maar je kan er donder op zeggen dat dit inhalige tuig dan op de proppen komt met een zonnewaardebelasting.


  Maak melding

 9. Ik ben het roerend eens dat het bovendien erg kort Door de bocht is vd beleidmakers om bedrijven sowieso meer te laten betalen voor stroom..Verstandig zou zijn om maatwerk te leveren en te kijken wat het belang van een bedrijf is voor de samenleving. Maar zoals in mijn vorige post gesteld, moet men bij de basis beginnen en alle fraudezaken onderzoeken bij de EBS om te achterhalen waar het verdwenen geld gebleven is en wie daarvoor verantwoordelijk zijn..


  Maak melding

 10. Milton en Jojo,

  ik heb het net nagekeken bij 2 gebruikers in sur.

  gemidd. waterverbruik is in NL 4 kuub/mnd/pers.
  in Sur. schat ik dat op 5. je bet.hiervoor srd. 10,80.
  ook bij 8 kuub. Het tarief is dus kennelijk gestaffeld.

  Men zou voor water kunnen kiezen tot ca.15 ( gezinnetje) een laag tarief
  daarboven progressief tarief.

  Dito stroom. Tot ca.150 kwh/mnd. laag daarboven progressief.

  Voor AOV rs gold een paar maanden terug nog een vrijstelling tot ca. srd 20 gratis stroom.Deze mensen betalen nu ca. srd 30 .

  De nutsvoorzieningen zijn prima instrumenten om sociaalbeleid te voeren. Makkelijke toepasbaar en weinig gevoelig voor fraude. Je zult niet elk einde v/d maand naar je meters lopen om te kijken of je wat kan “doorverkopen” aan de buren.

  En verder , zoals al opgemerkt, veel meer voorlichting over besparing.
  De meeste mensen koken meer water dan ze nodig hebben, de gasvlam brandt langs de te kleine pot ,pot wordt van het vuur gehaald terwijl het gas hoog brandt,de fan draait onnodig, tv staat aan terwijl niemand kijkt,
  de airco draait te lang door ipv eerder uit te zetten, de gasfles op een zonnige plek zetten, haal je meer gas uit de fles, enz….
  Geef uw tips door………….

  Ik weet niet of er voorlichtingsprogrammas op radio en tv zijn.


  Maak melding

 11. Wilgo Bilderdijk kan op het dak gaan zitten. Omdat hij de centjes heeft en de hele dag in Het Park hangt denkt hij dat de arme bevolking het ook kan betalen. Ik wil hem wel mijn rekening sturen dan betaalt hij dat voor mij. Is kolder om de producenten en de fabrieken minder te laten betalen dan het arme volk.
  EBS directeuren en zg toppers van andere bedrijven zitten te knoeien, de corrupte president met al zijn maatjes zoals wat heet de ministers en adviseur zitten hun zakken te vullen , dan komen jullie met de kolder uitspraken dat het volk meer moet betalen. Vuile vieze rioolratten. Vallen jullie allemaal dood.


  Maak melding

 12. @kevin
  ik voel met je mee.
  men verzint allerlei formules en bullpoep strategieën om tot een oplossing te komen voor de energie crisis.
  de oorzaak is echter duidelijk .
  er word teveel geroofd , gefraudeerd en geplunderd door deze regering waardoor men in de problemen komt.
  hoe meer het volk betaalt des te meer de regering zal stelen.


  Maak melding

 13. In Suriname betaald men vaak meer dan in de rest van de wereld voor standaard producten.
  Dat komt, en dit zijn de woorden van een adviseur van de president, omdat men de klant op laat draaien voor alle ondoelmatigheden die er ontstaan door slecht management en gebrek aan interesse in optimale bedrijfsvoering en veroudering van installaties als mede gebrek aan investeringsmogelijkheden.

  zet dat eens af op EBS.

  1) De firma Olibis verkoopt MAN gensets met giga winsten en 22,5% rente. Een deal direct aan de bron zou indien EBS krediet waardig zou zijn 10 talen miljoenen schellen. Niemand is er in geïnteresseerd.
  2) de firma van ene van Kanten levert niet eens terwijl hij wel betaald is. Nooit meer iets van gehoord toen dit aan het licht kwam. Of toch wel een directeur van EBS heeft verklaart dat hij in opdracht van het Hoogste gezag getekend had voor de betaling.
  3) Staatsolie (SPCS NV) levert elektriciteit aan EBS voor tarieven die vele malen hoger zijn dan elders in de Wereld. Die hoge prijs is het gevolg van het gegeven dat men een HFO opwekkingsinstallatie heeft die ongeveer 70% meer ($ 2.500.000/ megawatt) gekost heeft dan men elders in de wereld voor een dergelijke installatie betaalt ( $ 1.500.000/ megawatt). Voeg aan het voorgaande de rente aan Credit Suisse van 7,75% toe en een ieder weet waarom Surinamers de duurste stroom ter wereld afrekenen.

  Indien men direct zaken zou kunnen doen via competente inkopers investeert men minder in betere installaties en betaald men (middels borging via een Power Purchase Agreement) aanzien lijk minder rente.
  Helaas Pindakaas bij EBS let men niet op de kleintjes en op de grote bedragen hoe men het ook keert voor alle fouten en diefstal wordt wel door iemand betaald.

  Parmessar zal de ondoelmatigheden en het weg vloeiende kapitaal nooit ontdekken want hij wordt vorstelijk vergoed om blind, doof en stom te zijn.


  Maak melding

 14. @ Jojo..Jouw postings getuigen van inhoudelijke kennis van zaken en inside informatie alsook een goed analitisch vermogen..Bedankt voor je bijdrage en blijf ons op de hoogte houden van de ontwikkelingen.


  Maak melding

 15. @ Milton,

  Die aktie is al voor de eerste verhoging van de EBS-tarieven vorig jaar al gevoerd. Overal hangen flyers met de tekst: “We moeten het samen doen”, vooral bij de EBS-betaalkantoren.


  Maak melding

 16. @manu
  Juist manu.
  Ding wanie wang liba lekie president.
  Now now a liba jang ding mars.
  Dus niet zeuren mensen in Suriname. Gewoon tekie ding klap oenu dong kauw.


  Maak melding

 17. Stille en hoe doen ze het samen?? alleen het volk, ze kunnen allemaal het hun hoge salarissen van mij dood vallen. Waarom steeds alleen de burgers


  Maak melding

 18. Ik mis de macro economie hier. Als bedrijven meer betalen voor stroom, zullen ze dat doorberekenen aan hun klanten. Dus uiteindelijk betaald de consument.

  Als je echter ook wil exporteren moet je concurererend zijn door lage productiekosten. Het bedrijf kan kiezen, of proberen hogere prijs te vragen in buitenland, of de zaak maar te sluiten. Dan vallen de exportinkomsten dus meteen weg en weer een paar man werkeloos.

  Eigenlijk is de crisis wel goed, eindelijk wordt men bewust van de enorme verspilling. Als men daar mee weet om te gaan en dan vasthoud als de crisis afneemt zal dat op de lange termijn beter zijn.


  Maak melding

 19. @Stille, de EBS actie om de mensen nog meer bewust te maken over hun stroom/energie verbruik, is naar mijn idee niet goed opgezet want het snijdt geen hout.
  Alleen maar flyers met één of andere tekst hanteren werkt absoluut niet, want wie leest die tekst en blijft de boodschap hangen ?

  De EBS zou de mensen nog meer bewust kunnen maken over hun stroom verbruik door hen direct te confronteren met de feiten en de werkelijkheid.

  Verstrek meterkaarten aan de gemeenschap voor het noteren van de meterstanden, waarbij men op een vaste dag (vb Zondag) het verbruik noteert van de afgelopen week.
  Hierna kan men zelf het verschil uitrekenen van het stroomverbruik tov de week daarvoor.

  Indien de kwh prijs (of staffel) eveneens op de meterkaart wordt vermeld, kan men zelf uitrekenen hoeveel ongeveer de stroomrekening van die maand zal gaan bedragen.

  Ik denk dat de EBS met zo’n opzetje veel meer bereikt dan alleen met een slogan van ‘ we moeten het allemaal samen doen’ !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.