Suriname laat kansen cruisetoerisme liggen

48

PARAMARIBO, 6 apr – Suriname kijkt nog te weinig naar de kansen en het geld dat cruisetoerisme te bieden heeft. Zeker in deze tijd van crisis en malaise mag er weer op worden terug gekomen. Suriname ontvangt per jaar hooguit twee cruiseschepen, buurland Frans Guyana ongeveer zestig.

En dat terwijl Suriname zeker tweehonderd per jaar zou kunnen hebben. Bij tourbedrijf Mets zijn ze ervan overtuigd dat met wat moeite het zover kan komen. Er moet een cruiseterminal worden gebouwd. Ook moet administratie versoepelen. Nu wordt een soort transitvisa worden verstrekt. “Maar het liefst hebben we dat een headtax gehanteerd wordt”, zegt Mets-directeur Armand Bhagwandas tegenover de Ware Tijd. In de Caraïbische regio gebeurt het al lang.

De headtax of belasting per toerist is meteen opeisbaar. Suriname zal ook meer moeite moeten doen er zichzelf promoten. “Wat zij (de overheid, red.) moeten doen, is te zorgen dat de toeristen terugkomen om langer te kunnen genieten van het land. Dan kunnen we ook veel meer halen uit deze gasten”, aldus Bhagwandas. Volgens een recente studie is Suriname best aantrekkelijk als onderdeel van cruisetours.

Bekijk ook:

48 REACTIES

 1. Begin de binnen stad maar op te knappen en de zwervers te verwijderen. Cruise toeristen willen kwaliteit.Eerst investeren dan verdienen(kosten voor de baat)..


  Maak melding

 2. Het is ordinair geld proberen binnen te harken. Bewijst nog maar eens dat sommige mensen geen verstand hebben van deze materie. Zo simpel is het allemaal niet.

  Kan toch zeggen dat ik aardig wat cruises heb gemaakt. , vooral in de Caribean. Als je net van St Maarten, St Lucia, St Thomas, Guadaloppe komt en dan Paramaribo aandoe dan weet je echt niet in welke gribus zooi je terecht komt.

  Op de genoemde bestemmingen mag je zonder visum kosten het land in, maar in Suriname moet je meteen afrekenen. Voordat Suriname zijn naam als cruisebestemming helemaal te grabbel gooit, eerst de troep in Paramaribo opruimen incl de onbeschofte horeca personeel, een nette cruiseterminal aanleggen en een professionele organisatie op poten zetten die de cruisegasten begeleidt. Die zgn toeristen zijn niet gek en gelijk hebben ze. Op dit moment heeft Suriname als bestemming geen flikker te bieden.


  Maak melding

 3. Beste Koos,

  Ook ik heb met een cruise alle Caribische eilanden aangedaan en als je dan in de ochtend de haven van de nieuwe bestemming van een eiland/land aandoet waan je je in tropisch paradijs met vriendelijke mensen, goed onderhouden wegen etc.

  In Suriname kom je inderdaad in een open riool terecht waar iedereen aan wal je het geld uit je zakken loopt te trekken zonder enige tegenprestatie.


  Maak melding

 4. Cruiseschepen doen Curacao en Aruba aan.
  Wat moet een Cruiseschip in Suriname zoeken?
  De stad ligt vol troep, overal zie junkies en krotten.

  Er ligt al een roestbruin cruiseschip van de NDP rederij op zijn kant in de Surinamerivier.

  Dat werkt afschrikkend!!!


  Maak melding

 5. @Henk Molenaar, zonder goede faciliteiten is dit plan bij voorbaat een doodgeboren kind. Maar buiten de goede faciliteiten zijn er weinig bezienswaardigheden. Fort Zeelandia, Het Onafhankelijkheidsplein, St. Petrus en Paulus Kathedraal, waterkant, palmentuin, dierentuin, Nola Hatterman Instituut, moskee / synagoge en Duplessis-huis dan heb je het wel gehad.

  Paramaribo ademt één al al slavernij uit maar na 1 uur heb je het wel gehad en dat in combinatie met onvriendelijke mensen en geld wolven. Zo’n vakantie wil je toch niet. Enige pluspunt is dat je dollar wel veel waard is.


  Maak melding

 6. Misschien kun je ze aan wal lokken met lekker eten. Suriname heeft Europees, Aziatisch, Afrikaans, Latijn Amerikaans eten en natuurlijk veel vruchten en snacks.


  Maak melding

 7. Charudat, het is maar wat je lekker vindt. De praktijken die sommige surinaamse uitbaters aan de dag plegen te leggen, doen wel vragen rijzen. Wanneer lieden in staat zijn hun medemens zulke troep voor te schotelen, geeft het te denken.

  Sommige zaakhouders zien kans vlees en vleeswaren in de badkamer te wassen en te preparen. Met alles wat je je daarbij kan voorstellen. En wat te denken van de keukens met rond vliegende kakkerlakken en muizenpoep op het aanrecht.

  De inspectie heeft vorige jaar veel rotzooi aangetroffen. Dit ga je toch niet voorschotelen aan toeristen.


  Maak melding

 8. Ben zeker geen Suriname fan maar best wel positief ingesteld. Daarom wil ik niet alles afkeuren en geen “azijnzeiker” zijn, maar vind dit om diverse redenen weer zo een te ambitieus idee waarvan je bij voorbaat kunt vaststellen dat de totale uitvoering – dus niet alleen het faciliteren maar ook de exploitatie – zal mislukken.

  Suriname moet investeren in zekerheden die een “vetpot” kunnen zijn, maar niet in een idee waarvan nu al onduidelijk is of het geld überhaupt aanwezig is, en op welk moment de “Return Of Investment” een feit zal zijn. Er is gezien de huidige situatie echt geen tijd en ruimte voor dromerige ideeën!


  Maak melding

 9. Wat vinden mensen zo leuk aan een cruisetocht? Voortdurend naar het water staren? Je kunt er waterblind van worden. Verder vertoef je de hele dag en nacht in dezelfde ruimtes. Om gek van te worden?


  Maak melding

 10. Wie wordt er geciteerd? Anand Bhagwandas.
  Wie is Anand Bhagwandas?
  Bhagwandas Is directeur van Mets.
  Niets ten nadele van Mets, want zij doen het uitstekend in Suriname.
  Maar ik denk dat de heer Bhagwandas voor eigen parochie aan het preken is.
  Zo iets van: Wij van WC-eend adviseren WC-eend.
  Snappie?


  Maak melding

 11. @ Sonia,

  Een echt cruiseschip in 3 weken (maar er zijn geen cruises van Nederland naar de Cariben). Deze omgebouwde Noorse visserstrawler zou het waarschijnlijk in twee maanden redden.


  Maak melding

 12. Suriname moet zelf een cruiseschip kopen en de hort op gaan.
  Leuk voor al die Surineds die met vakantie gaan daar. Kunnen ze een weekje cruise bij doen. Die 4 weken is net iets te lang anyway.


  Maak melding

 13. @ Lankesh,

  Maar dat doet hij niet. Hij zegt wat de overheid heeft nagelaten te doen ter bevordering van het toerisme. En dat laatste is nou juist ZIJN boterham.


  Maak melding

 14. @Stille,

  Als je daar tegen de overheid praat, dan praat je tegen een dove. Alles gaat een ladekast in om er nooit meer uit te komen. Er zitten heel wat bakroe’s verstopt in die ladekasten.


  Maak melding

 15. Volgens mij heb ik een soortgelijk verhaal vorig jaar ook al eens voorbij zien komen op de Wtk.
  Cruisepassagiers verblijven vaak maar een paar uur aan wal en dan heb ik het niet over de echte toeristische hotspots.
  Ons land is om meerdere redenen die hierboven al zijn genoemd bepaald geen hotspot, integendeel.
  Een (cruise)toerist heeft in Suriname eigenlijk niets te zoeken en alles te vrezen.
  Als ons land voor cruisetochten ook maar een beetje aantrekkelijk wil worden, moet op het gebied van toerisme het roer helemaal om.
  Ook dat is op dit forum al een aantal keren aan de orde geweest.
  Ik zie dat niet gebeuren, zoals ik ook niet zie gebeuren, dat ons land en dan met name Paramaribo door passagiers van een cruisetocht wordt aangedaan.
  Mensen lopen binnen de kortste keren gillend weer terug naar hun cruiseschip.


  Maak melding

 16. @ Koos,

  Denk jij dat die cruisepassagiers hun waardevolle dollar gaan inwisselen voor die waardeloze SRD? En dat voor die paar uurtjes dat ze in Suriname zijn? Nee hoor, ze betalen gewoon met de dollar en worden daarbij zodanig opgelicht dat ze waarschijnlijk nooit meer een cruise naar Suriname boeken!


  Maak melding

 17. Toeristen die op zoek zijn naar een vuile stad en kapotte huizen,loslopende honden,hosselaars die je lastig vallen zoals de distriktcommisaris ze noemt zijn heel schaars.


  Maak melding

 18. @ Cochise,

  Je hebt gelijk. Maar dit noem ik geen cruiseschip maar een rondvaartboot met 90 passagiers. De pont over het IJ in Amsterdam kan al meer passagiers vervoeren. Suriname kan geen echte cruiseschepen accommoderen, laat staan met een capaciteit van tegen de 4000 passagiers. Curacao, Bonaire en meer kleine Caribische eilanden liggen mijlenver voor op Suriname.


  Maak melding

 19. Paramaribo is niet geschikt als stad voor dagjesmensen (zoals Conchise al aangaf blijven gasten er maar een paar uur). Als je dat zou willen vraagt het een enorme investering en er is niemand die dat kan of wil betalen vrees ik. Beste optie qua toerisme is ecotoerisme naar mijn mening.


  Maak melding

 20. Metz directeur Armand Bhagwandas moet direct buiten bedrijf gesteld worden gezien de onzin die de man uitkraamt.

  Voor Cruise toerisme zal men aan enige kwalitatieve eisen moeten voldoen en weten waarover men het heeft.

  Allereerst de echte cruise schepen en niet de bootjes die nu langs komen zullen kilometers buitengats moeten blijven omdat ze te diep steken. Zelfs met enorm uitbaggeren (al jaren in voorbereiding maar nog steeds niet uitgevoerd) is het voor de maatschappijen te riskant hun schepen af te meren in Paramaribo.

  Meneer Bhagwandas roept iets wat nooit zal gebeuren.

  Er is natuurlijk wel een niche markt voor Cruises echter dan zal men nog veeleisender toeristen moeten faciliteren en dat gaat weer niet met de rampzalige binnenstad en het hopeloze personeel dat alles beter weet.

  Een niche markt is namelijk de markt voor de kleine expeditionaire cruises. De natuurlief hebbers die op relatief kleine schepen het amazone gebied in gaan, Dat zijn niet de bling bling schepen maar de grotere jachten (100 gasten) die uitermate luxe de natuur bezoeken. Een Cruise naar de Galapagos eilanden kost al snel $ 400 / dag in het laag seizoen.

  Het vanuit Suriname organiseren van cruises Paramaribo – Manaus en terug kan men het hele jaar doen. Op stappen in Paramaribo en Afstappen in Manaus en visa versa zodat de gasten ook nog een paar dagen in beide steden kunnen verblijven. Helaas het vergt meer organisatie vermogen dan Metz en SLM hebben.

  Ondertussen droomt meneer Bagwandas van het ontvangen van de Alure of Oasis of the Seas in Paramaribo. (350 meter lang, 65 meter breed en 20 verdiepingen hoog boven water en 4 onder water.


  Maak melding

 21. Forummers, Odi odi.

  Suriname laat kansen cruisetoerisme liggen.
  Suriname ontvangt per jaar hooguit twee cruiseschepen, buurland Frans Guyana ongeveer zestig.

  @Cochise, @JoJo e.a. reageerders, zijn heel duidelijk met hun reacties.
  Ik heb hier eigenlijk niet veel meer aan toe te voegen.

  Maar hoe zit het over ‘cruisetoerisme’ in Guyana?
  Cruise ship visits Guyana twice in a month
  January 22, 2015

  With a brisk wind whipping at her stern, the Cruise Ship MS Hamburg, with 300 passengers on board arrived in Guyana for the second visit in less than a month.

  The ship’s local Handlers, Dagron Tours, arranged for the passengers to go site seeing around Georgetown and to visit the Essequibo River and Kaieteur Falls, among other places.

  Guyana Tourism Authority (GTA) Director Indranauth Haralsingh paid a courtesy visit to the ship’s Master,
  Captain Joao Simoes and extended a warm welcome on behalf of Tourism Minister Irfaan Ali.


  Maak melding

 22. Fer E.
  Duivels Eiland staat bijna op elke route van de Cruise schepen die hun Zuid Amerika periode beginnen of eindigen en naar hun nieuwe vaar gebied varen.
  Het staat ook op het programma van de maatschappijen die een Caraïbische cruise uitbreiden met een bezoek aan de Amazone.

  Guyana heb ik nog nooit op een schema gezien terwijl mijn mail box wekelijks de aanbiedingen van 2 aanbieders binnen krijgt.


  Maak melding

 23. Suriname laat kansen cruisetoerisme liggen!

  Maar volgens het laatste nieuws v/h Persbureau van ABOP, heeft de Koning van Marwina een oplossing voor dit probleem.

  Vanaf het ‘cruiseschip’ op zee, worden deze touristen tegen een redelijke vergoeding in ($-usd) opgehaald door (Lonny Ballon).

  Lonny-Brunsie Ballonvaarten BV te Moengo & Albina in oprichting.

  Binnenkort Xclusive Ballonvaarten voor alle reageerders op (waterkant.net) door (Lonny Ballon).

  OPSTIJGLOCATIES VOOR EEN BALLONVAART VAN
  (LONNY BALLON) wordt het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo.

  @JoJo!
  En straks gaat (Lonny Ballon) ook de cruisetoeristen, Duivels Eiland vanuit de lucht laten bezichtigen. (LOL).


  Maak melding

 24. Met een misdadige paars hardvochtige koppige ezelsbaas als lijder, zijn luie rovende paarse ezels en ezelinnen in de regering en al die oerdomme paarse krabitas en burikies in het land waar misdadigers geliefd zijn komen weinig of geen toeristen, alleen crimineel gespuis van heinde en verre. Kondre klarie.


  Maak melding

 25. @FER.E

  Brunsie heeft zijn BBA gehaald met een Scriptie over Toerisme
  Dan zal dit het resultaat zijn.

  Laten we hopen dat het een kermisballon is aan een draad want anders zal het gezien het landschap van Suriname heel slecht met de ballonvaarders af lopen ergens boven op wat bomen of in een onbegaanbaar gebied.

  Voor ballonvaart heb je gebieden nodig met relatief veel goed toegankelijk vlakke landing-zones.
  Een Ballon parkeer je niet op elke willekeurige plaats. je moet er wel met een auto kunnen komen om alles op te halen.

  Suriname is ongeschikt voor Ballon safari’s .

  Ze gaan ook niet tegen de wind in.


  Maak melding

 26. @ Sonia
  8000 km tussen NL en SU. Cruiseschip vaart 35 km/u.
  Reis duurt dan 228 uur. Dus een dikke 9 dagen.
  Laten we dus zeggen: 10 dagen


  Maak melding

 27. Love boat heeft gelijk er ligt een cruiseschip op zijn kant in de Suriname-rivier, de naam van het bedrijf staat met witte koeienletters op dat schip namelijk NDP.


  Maak melding

 28. Het artikel kan veel korter zonder ook maar iets aan de situatie anders te maken:

  SURINAME LAAT KANSEN LIGGEN

  Hoe dat komt? Dat weten we allemaal maar al te goed: het is er een grote corrupte, incompetente bende. Criminaliteit en vriendjespolitiek zijn lucratiever dan mensen door goede opleiding een toekomst te bieden, dus blijven we gestoorde plannen horen uit dit prachtige land vol mogelijkheden maar met onmogelijke domoren op alle sleutelposities……


  Maak melding

 29. Dear captain Lt. Kolonel, your ship is sinking, do something!!
  Heel duidelijk dat de cruise schepen geen tweede goslaar willen wezen, dus ….
  Dat wrak midden in de suriname rivier is het monument van een falend beleid.
  Dat cruise schip op de foto lijkt meer een lijndienst boot tussen nieuw nickerie en back track…
  ik zat in een cruise schip van barcelona naar dubai met asn boord 1500 man, dat is was echt een super moderne..!


  Maak melding

 30. Waar er een wil is, is er een weg.
  Suriname moet ergens aan beginnen met cruise toerisme. Ook in Europa zijn er geen mooie stranden en straten. Minister van toerisme mag kandiaten opleiden voor management ect. Criminaliteit in sur is hoog maar nog geen aanslagen. Sur. is redelijk veilig voor groeptoerisme/Cruisetoerisme.


  Maak melding

 31. het enige cruise schip dat hier zou willen komen is de titanic.
  suriname staat bekend als het kadaver van de Cariben.
  een dode zeehond wil hier niet eens aanspoelen.
  men zou de gasten op zo”n cruise schip een schade vergoeding moeten betalen om hier aan wal te gaan.
  ik hoor de captain al omroepen op dat schip : ladies and gents were about to visit suriname .
  the land of ……………who the frog lives here ?…..oh yeah boterse and his son.
  his son is famous becausse he planted a plot with hezbillah against the united states.
  de passagiers zullen zich dan wel 10x bedenken voordat ze een poot aan wal zetten.

  by the way wat valt er hier te beleven?
  er is geen strand .
  je kan hier niet winkelen.
  musea heb je ook niet.
  voor het honden voer dat ze hier serveren hoef je ook niet de deur uit.
  voor de vrouwen hoef je hier ook niet te komen.
  die kapotte wegen van hier gaan van niks naar nergens.

  gelukkig bestaat bosje brug.


  Maak melding

 32. @Randjieta
  Kom jij van Venus ofzo?
  In het land waar het lijkt dat zelfs de ministers geen opleiding hebben suggereer jij dat deze onderricht moeten geven!
  Laat Suriname eerst maar eens orde op zaken stellen. Bezem door de stad, infrastructuur op de schop, verpaupering van de eertijds mooie huizen tegen gaan. Verkeer en junks uit de binnenstad weren. Alle zatlappen van waterkant verbannen. Zucht, het zal nog lange tijd duren voor er een cruiseschip Paramaribo aandoet!


  Maak melding

 33. @ Randjita.

  Pardon, zijn er in Europa geen stranden? Waarom reist half Europa dan naar Spanje, Portugal, Italië of Griekenland? Waar woon je? Op Mars?


  Maak melding

 34. Er komen wel meer dan twee cruiseschepen per jaar. Ik schat zo’n 20. Verdwijnt het liggeld van die andere 18 ergens in de zakken?

  Als Nederander kan ik wel kort zijn over de kansen. Maak de oude binnenstad aantrekkelijk en twee wat verder gelegen bezienswaardigheden en dat is voldoende. Ze blijven maar een paar uur. Maar ja, de plannen voor de Waterkant waren goed, de uitvoering is belabberd En weer is er een kans verkeken voor de komende jaren.

  Zei iemand serieus dat het eten goed is? 99% van het eten is gewoon slecht. een soort bami hap met veel soya saus, nauwelijks groente en goedkoop vlees. Ga dan eens naar De Garden of Eden thais eten en bedenk dan dat je die kwaliteit in Thailand goedkoper krijgt dan die soya bami ‘specialiteit’ in Suriname met uitgedroogde jumbo garnalaen die op de frituur zijn gegooid en uren liggen te verpieteren.


  Maak melding

 35. Randjieta
  Waar er een wil is, is er een weg.
  Suriname moet ergens aan beginnen met cruise toerisme. Ook in Europa zijn er geen mooie stranden en straten.

  Uit welk ei kom jij?

  Ben jij ooit wel eens verder gereisd dan 4de Rijweg?


  Maak melding

 36. Lankesh,
  Je hebt overduidelijk nog geen cruise meegemaakt. moet je een keertje doen. Tijd om naar het water te staren heb je bijna niet .


  Maak melding

 37. hallo hallo,,, suriname is een prachtig land,,,jammer dat er waardeloze surinamers al-daar wonen..

  ze hebben geen band binding respect voor het land ze noemen het zelf ,,,,ka kondré,,,disié…maar blijven wel pinaren….

  laat ze een keer naar afrika gaan m.n. naar Gana dan kunnen ze zien hoe hun roots er uit ziet..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.