Eerbetoon aan Marlene Maridjan door Bangsa Jawa

7

Radio Bangsa Jawa bestaat dit jaar 30 jaar. In het kader hiervan bracht Welzijnsvereniging Bangsa Jawa Suriname ing Amsterdam afgelopen weekend een tribute aan de levende legende Marlene Maridjan. In de jaren ’70 was Marlene ẻẻn van de populairste Pop Jawa artiesten van Suriname. Zij is ook ẻẻn van de pioniers die muziek mixte: Javaans – Sranan. Dit maakt haar tot een van de meest succesvolle artiesten onder de Javanen en onder de andere culturen.

Haar doorbraak was in 1978 met ‘Sranang Merenque’ en ‘Mie Switie lobi’. Beideb groeide uit tot een van de meest afgespeelde en beluisterde nummers; zowel op het podium, dansvloer als op de radio. Tijdens haar succesvolle zangcarrière heeft zij 3 LP’s, 9 singles, 1 maxi single en een CD uitgebracht. Maanden van tevoren werd er al over gepraat en social media stond er bol van. Een eerbetoon aan Marlene Maridjan. Terecht vonden velen, want als iemand dit verdient is het deze vrouw wel. Dat door de jaren heen haar fans haar trouw zijn gebleven bleek eveneens uit de opkomst. Boven verwachting, in groten getale en van heinde en verre kwamen ze naar Kristal Party Events in Amsterdam.

Aan het einde van haar tribute was het een zeer geëmotioneerde Marlene Maridjan zelf die voor de grote klapper zorgde. Samen met dochter Shirley -die ter ondersteuning heel liefdevol haar arm om haar moeder heen sloeg- zong zij haar grote hit ‘Mi Switi Lobi’. Een waar kippenvelmoment. Mevrouw Maridjan was behoorlijk onder de indruk van alle aandacht die zij eerder op de avond kreeg in de vorm van anekdotes uit haar leven welke door MC Roël met veel jus werd gepresenteerd, populaire liedjes uit haar repertoire die door 14 geweldige vocalisten oa Silvy Singoredjo, Bryan Lo, Indah Ohny, Ira Herlina, Marlon Eskak, Ilse Setroredjo, Aidah Amatstam, Arifien Amatstam, Wonny, Jeanie en Clint(Vibez), Samuel Amatredjo(kleinzoon van), Anisha(winnares tha voice of bangsa jawa 2012) en Shirley Maridjan werden vertolkt onder begeleiding van de band Vibez, het in ontvangst mogen nemen van een speldje uit handen van de Consul-Generaal van de Republiek Suriname de heer Roy Lieuw-A-Sie voor haar verdienste aan de Javaanse muziek:

marlene2

Maar de surprise was toch de beker die speciaal voor deze gelegenheid door haar in Paramaribo woonachtige nicht was opgestuurd en hier nog eens extra gepoetst en waarvan zij dacht het kwijt te zijn geraakt, in haar handen gedrukt kreeg. Toen Marlene op 28 mei 1972 het Javaanse Songfestival won was dit een onderdeel van het prijzenpakket. De werkelijke hoofdprijs bleek een vliegreis naar Nederland. Tot de dag van vandaag heeft zij die nimmer gezien noch ontvangen. Toen ze dacht alles een beetje te hebben gehad werd haar door mevrouw Carla Soemanta, voorzitter van de Welzijnsvereniging Bangsa Jawa ing Amsterdam een envelop overhandigd met daarin een ticket. Heel wat jaren later, met dank aan Surinam Airways en Bangsa Jawa, is er het vooruitzicht van een heerlijke vakantie maar nu de andere kant op, namelijk ‘Switi Sranan’:
marlene3

[Welzijnsvereniging Bangsa Jawa Suriname ing Amsterdam/Foto’s: SIROX Photography]

Bekijk ook:

7 REACTIES

 1. Marlene;

  Je bent duidelijk een aanwinst voor de Javaans gemeenschap, gefeliciteerd en ik wens je nog veel succes in
  de toekomst.

  Jacko


  Maak melding

 2. Jabala, grote idioot, je kan ook overal racistische spijkers op laag water gaan zoeken. Ik denk dat deze mevrouw, gezien de talen waarin ze gezongen heeft en het feit dat ze onder alle bevolkingsgroepen fans heeft, het helemaal niet erg vindt wanneer men haar Javaanse of Surinaamse noemt, omdat ze met trots beide identiteiten in zich verenigt.


  Maak melding

 3. Marlene,

  Gefeliciteerd! Heb je verdient. Ik vergeet die tijd niet met Sembrani Combo en Jerry. Nog heel veel succes.

  Groetjes,
  Alfons.


  Maak melding

 4. Ik ben naar youtube gegaan om Mi Swietie Lobie en de andere liedjes te luisteren. Een speltje van de consul-general is wel verdiend. Uw cariere moet een inspiratie worden voor de jongeren. gefeliciteerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.