Nederlandse scholieren leren van Suriname

35

Sinds vrijdag 11 maart zijn 30 vmbo-leerlingen uit Arnhem en Nijmegen in Suriname in het kader van het project ‘Samen Leven Doe Je Zo’. Doel van dit project is dat de leerlingen zich verdiepen in ‘de wereld van de ander’. Dat ze de positieve kanten van een multiculturele samenleving leren kennen en dat ze ervaren dat verschillen tussen mensen kansen bieden in plaats van bedreigingen.

Zo leren ze over hun eigen grenzen heen kijken. Suriname is daarbij voorbeeldland, omdat hier mensen met veel verschillende etnische achtergronden prettig samen leven. Partnerschool in Suriname is de mulo Geyersvlijt. Op deze school volgen ze lessen over religie en cultuur, die verzorgd worden door de Surinaamse docenten en hun Nederlandse collega’s die als begeleiders mee zijn gekomen.

De stichting Samen Leven Doe Je Zo, de initiatiefnemer van het project, zorgt in ruil voor de kennis over de multiculturele samenleving, voor onderwijskundige middelen voor de partnerschool.

De werkweek startte met een sportdag met de Surinaamse scholieren. Verder staan op het programma: een plantagetocht met bezoek aan Nieuw Amsterdam, een bezoek aan de synagoge, de grote moskee, de hindoetempel aan de Weg naar Zee, de St. Petrus en Paulus Basiliek, een huisbezoek, een stadswandeling met bezoek aan Fort Zeelandia. Op donderdag is er een culturele ochtend op de mulo-school. De laatste nacht in Suriname overnachten de Nederlandse leerlingen op junglecamping Palulu in hangmatten.[FOTO: Frank Hendriks]

Bekijk ook:

35 REACTIES

 1. En om het allemaal goed te kunnen vergelijken mag de partnerschool in Suriname (mulo Geyersvlijt.) ook een weekje naar de Nederlandse counterpart ?


  Maak melding

 2. Dit soort projecten hebben altijd een meerwaarde. De Nederlandse scholieren leren van Surinaamse leerlingen en omgekeerd. Daarnaast moeten we ervan uitgaan dat materiële ondersteuning van de rijkere scholen uit Arnhem en Nijmegen tot de mogelijkheden behoren. Surinaamse scholen hebben grote behoefte aan computers als hulpmiddel voor het onderwijs. Het zou toch prachtig zijn als met ondersteuning uit Nederland een a twee leslokalen op deze school worden ingericht met elk 25 a 30 computers voor de leerlingen.Uiteraard zullen deze computers worden verbonden met het internet.


  Maak melding

 3. Rob op de bedeltoer .Hahahaha ,Leer de leerlingen om hun groenten te verbouwen dan hebben ze tenminste iets.De hele wereld is met computers bezig,voor de grote meerderheid levert dat geen brood op.


  Maak melding

 4. Dit soort projecten hebben 0, 0 % toegevoegde waarde. Kinderen moeten gewoon naar school gaan en zich niet laten lenen voor een links feestje.


  Maak melding

 5. @ Rob G.,

  Je reactie laat zien dat je geen flauw idee hebt van de situatie in Suriname en speciaal die van het onderwijs.
  Het onderwijs staat op een dergelijke laag niveau dat er geen honderd computers verandering in kunnen brengen.
  Kom net terug van een achtdaags verblijf in Kasikasima en Palumeu. Drie uur stroom per dag. En dat nog wel op zonne-energie. De rest via een petroleumlampje, maar de petroleum is op! Kennis gemaakt met drie boslandcreoolse onderwijzeressen die al aan het inpakken zijn om te vertrekken. Huisvesting 0.0, school 0.0, voeding, sanitair en aanverwante zaken 0.0. Wat dacht je hieraan te kunnen doen? Computers laten uitdelen door die Superjuf van je? Kom naar Suriname om je op de hoogte te stellen van bepaalde zaken, dan pas kun je komen met postings die ergens op slaan! Bedelen doen we toch al dagelijks!


  Maak melding

 6. De verschillende etnische groepen laten elkaar in Suriname redelijk met rust, maar om te gaan doen alsof Suriname op het gebied van met elkaar samenleven een paradijs is, is natuurlijk overdreven. Dat een synagoge naast een moskee gebouwd is zegt mij niets, een man uit die synagoge moet het in zijn hoofd halen om verliefd te worden op een vrouw uit die moskee (of omgekeerd) en de kromzwaarden worden meteen vlijmscherp geslepen.

  Surinamers denken te snel dat ze er al zijn; Desi wilde toch ook, omdat hij een vette kas had geërfd en de prijs van goud en aardolie op de wereldmarkt een half jaartje heel hoog waren, Nederland al ontwikkelingshulp geven, omdat hij en zijn geschifte secondanten dachten dat we binnen de kortste keren een tweede Dubai zouden zijn.

  Een van de grootste spijtzwammen uit de geschiedenis van het land komt ons elke avond op de TV vertellen dat we het ook niet altijd beseffen hoe vredig en harmonieus we met elkaar samenleven.

  We moeten als Surinamers meer gaan beseffen dat alleen door heel hard te werken, we van dit land een paradijs op aarde kunnen maken, mooie praatjes verkondigen zal dat niet laten gebeuren.


  Maak melding

 7. Wat leren dan de nederlandse scholieren van Suriname?
  Is het leren leven met een dictator als lijder?
  Wat leren de surinaamse scholieren dan?
  Ho het leven eruit ziet zonder een dictator als lijder?


  Maak melding

 8. Codjo, Henkes, Stille, Ray, is zie de grote voordelen van de toepassing van meer computers in het Surinaams onderwijs. De voordelen zijn onuitputtelijk. Dat gij er anders tegen aankijkt heeft met het volgende te maken.Jullie brein is een weerspiegeling van jullie eigen persoonlijk leven. Wetenschappers hebben bewezen dat gedachten reëel zijn en ze geven aan hoe mensen in het leven staan. Mensen met een overheersende positieve instelling zullen eerder succesvol in het leven staan dan de azijnzeikers.

  Positieve gedachten zien er uit als bomen met takken en bladeren, terwijl negatieve gedachten te zien zijn als bomen met doornige takken. De bomen met doorns kunnen zowel de gezondheid als het persoonlijk leven negatief beïnvloeden, vanwege de giftige chemicaliën die ze vrij zetten in het lichaam.

  Mensen die een positieve, optimistische kijk hebben op het leven kunnen veel beter omgaan met relaties en durven te ondernemen. Negatieve mensen hebben veelal geen hoop op geluk en succes, waardoor ze zinvolle relaties niet waarderen en bang zijn om iets nieuws uit te proberen. Mentaliteit van het Front.

  Dat jullie reageren heeft te maken met de negatieve ervaringen die gij in uw jeugdjaren heb opgedaan. Deze ervaringen bepalen of je positief of negatief in het leven staat. Jullie jeugdervaringen zijn negatief geweest.


  Maak melding

 9. @RobG
  De nederlandse scholieren zijn net als jou ONWETEND !!
  De surinaamse scholieren die mee doen aan deze poppenkast zijn ook al onwetend!!
  Zij weten niks af van de gechiedenis van ons land omdat het niet in onze moderne geschiedenisboeken staat.
  Wat leren ze van een paar wandelmarsen?Wat weten ze over Suriname/Weten ze dat op dit moment dat Suriname Skeer is/Wat weten ze over de lijder?
  Als de surinaamse scholieren omgekeerd naar Nederland zullen reizen om zogenaamd wat te gaan leren ,wedden dat ze allemaal in Nederland gaan onderduiken,geen 1 van ze keert terug!
  Wat voor een positiefs iets zie je in Suriname met een negatieve figuur als je baasje?!
  .


  Maak melding

 10. Onverantwoordelijk van die Nederlandse school. Vooral in deze tijd waarin mensen het krap hebben kun je de ouders van die kinderen toch niet een bijdrage in de kosten opdringen? Zelfs als dat schoolreisje door de school zelf geheel betaald wordt, dan nog kan de school dat geld veel beter besteden, bijv. aan de arme scholieren of aan verlaging van het schoolgeld. Voor de 30 kinderen is het wel leuk, maar waarom moeten de andere kinderen van die school meebetalen voor slechts 30 kinderen en docenten?


  Maak melding

 11. RobG, waar heb Ik beweerd dat ik geen voordelen zie in computers in het Surinaamse onderwijs? Ik ben er b.v.een grote voorstander van dat de first lady en de ‘awari domri’ hun, zonder ervoor te werken, gekregen maandelijkse vergoeding gebruiken om zoveel mogelijk Surinaamse scholieren aan een laptop te helpen.


  Maak melding

 12. Weer het bekende bullshit en lulverhaal van een egotrippende narcist, nl RobG, die neerkijkt op de wel gezonde mening van de meeste posters en het weer beter weet.
  laat die leerlingen ook de wijken Flora en Latour zien als ze iets van het werkelijke leven van Suriname zien en over de in het artikel vriendelijkheid van de diverse bevolkingsgroepen onderling, laat ze dagelijks hier de diverse postings op waterkant net lezen, dan weten de slimmerikken genoeg, breng ze in kontakt met de mensen in Paramaribo die dagelijks protesteren, laat die leerlingen de rijen zien bij de betaalkantoren van het elektriciteitsbedrijf , de rijen mensen en het commentaar van hun bij de uitbetalingen van de AOV, laat ze het slagveld zien bij Brownsberg in het binnenland op de goudconsessies, laat ze het water beoordelen bij de scalians in de Sarakreek en wat er overgebleven is van het landschap waar de bauxietwinning plaatsvond, naast de nog wel mooie dingen van Suriname, ik wil wedden dat velen spontaan beginnen te janken van wat er in Suriname aangericht wordt


  Maak melding

 13. o ja is was vergeten de cassavefabriek in Para daar kunnen ze dan gelijk naar het station kijken en over de fly-overs wandelen en het suikerriet project in de Kaaiman polder en een bezoekje brengen aan de leguanenkwekerij in Coronie en al die andere winstgevende projecten onder het bewind van DDB


  Maak melding

 14. Ronald,

  Misschien hebben deze schoolkinderen wel heel lang moeten sparen om – weliswaar met financiele ondersteuning vanuit Nederland – deel te kunnen nemen aan deze uitwisseling.
  Ik zou zeggen: neks no fout.
  Ieder schoolkind steekt wat van zo’n uitwisseling op.


  Maak melding

 15. @ RobG

  Rob.

  Ik ken mensen die hebben nooit een computer gehad, en toch is hij nu ( lijder ) van het land.
  95% van de bevolking dansen naar zijn pijpen, en lijden nu honger !
  Hun motto is : we hebben niks te makken maaaaaaar, we hebben een goede lijder en gevolg die ons land naar de klootten helpt. Lege schappen in de winkels en het geld die al schaars was, heeft nu totaal geen waarde meer.
  En die klote jong Melvin Bouva wil hebben dat de president een derde termijn verdient, wat een pleuris zooi !!!!!!
  Neks no fout, nog 10 jaar met deze (lijder ) moro é kong.
  Dang unu ala mala o njang kung kung !

  Sari tori.

  Jacko.


  Maak melding

 16. @ Henk M.,

  Het zou me niet verbazen als Rob G. binnenkort met de mededeling komt dat hij ook psychiatrie en psychologie heeft gestudeerd….!


  Maak melding

 17. @ Henkes,

  Er is op de Surinaamse scholen GEEN ENKELE computer aanwezig die niet geschonken is door China! Alleen Superjuf mocht ze uitdelen tot meerdere eer en glorie van haarzelf en de Paarse Kliek. En iedereen maar denken dat ze ze zelf heeft aangeschaft.


  Maak melding

 18. Stille, ik denk dat geen enkele Surinamer denkt dat de familie van Supertrut vrijwillig één dollarcent van het door hen achterovergedrukte geld zal aanwenden voor het algemeen belang, laat staan dat ze één cent daarvan terug zullen geven. Zelfs de paarse ezels weten dat, maar ze vergoelijken het gedrag van de megadieven met de woorden; ik zou hetzelfde gedaan hebben als ik in dezelfde positie verkeerde en men mij daartoe de kans bood.


  Maak melding

 19. Codjo, heel jammer dat je niet met dat ENE extra oogje bent geboren. Als je hiermee geboren was zou je nooit zulke stomme uitspraken doen. Mensen met dat extra oog hebben de gave om direct tekorten te signaleren, in dit geval het onderwijs in Suriname. Denk jij dat de meegereisde Nederlandse leerkrachten de tekorten aan hulpmiddelen in het Surinaams onderwijs niet zullen signaleren en bespreken? Ben je soms op de platte kant achterhoofd gevallen?

  Jojo, je opmerking is een weerspiegeling van de bitterheid die leeft binnen het Front-kamp. Het is triest om te zien hoe jullie deze reis van de Arnhemse scholieren op de korrel nemen. Gij was een van de eersten die beweerde dat de wereld-economie crises niet debet is aan de situatie in Suriname. Jouw mening heeft geen stand gehouden omdat het geen weldoordachte analyse was, maar het kritiekloos napraten de oppositie. De wereld economie is aan het afkoelen man.

  Stille, ik ben geen psycholoog of psychiater maar ik heb wel de kennis in huis om jou afwijkend gedrag en de afwijkende mening van Hans en vele anderen nader te verklaren. Als je afstudeert heb je een hoofdvak en twee bijvakken. Kenners weten wat ik bedoel.Jij dus niet.

  J.Zwartmans, jij bent ook een van die waardeloze haantjes die geweldig wil doen.Jouw waardeloze mening hebben we echt niet nodig. Jouw wraakpogingen om de NDP te beschadigen zijn gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 20. @ RobG.

  Het is mijn mening tegen de jouwe, praat in enkelvoud en niet in het meervoud. Ik probeer geen partij naar de klote te helpen, en ook aan niemand persoonlijk !
  ´´Ik ben gewoon tegen het beleid dat er gevoerd wordt´´
  Dat jij je Baasje wil verdedigen is jouw goed recht, mijn mening doet er niet ter zake. Als jij dat kan onthouden is prima, zo niet heb ik ook geen moeite mee.

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 21. RobG, jij moet als narcist en amateur psycholoog van de koude grond, toch behoorlijk vaak in de spiegel hebben gekeken, probeer eens een anamnese op je zelf toe te passen, om te ontdekken waar het bij jou fout gegaan is, want wat jij allemaal in wollige bewoordingen uitbraakt is niet normaal meer,
  Een suggestie , probeer met die groep leerlingen mee te komen naar Su. misschien dat je met eigen ogen dan eens de wantoestanden en armoede in Su. kunt aanschouwen , maar zet dan wel die paarse bril af


  Maak melding

 22. @ Rob G.,

  Ik heb een zeer zorgeloze en plezierige jeugd gehad dank zij mijn ouders, zelfs in de eerste jaar na de oorlog. Zij hebben mij, ondanks het feit dat ze beiden actief in het verzet zaten, geleerd dat ik geen Duitsers moest haten.

  En als je niet sympathiseert met de Paarse Kliek, vertoon je dan afwijkend gedrag? Dan zou 70% van de Surinaamse bevolking afwijkend gedrag vertonen. Afwijkende mening en afwijkend gedrag zijn twee heel verschillende zaken.


  Maak melding

 23. Stille, RobG heeft al vele vele malen hier kunnen lezen hoe niet door het paarse virus aangetaste mensen die in Su. wonen of er regelmatg komen, hoe de werkelijke situatie in Suriname is, hij zal dat blijven ontkennen of er zo’n draai aan willen geven dat het aan anderen, de wereldeconomie, de vorige regeringen enz. ligt, dat het niet gaat zoals het moet, houd je er wel een mening op na houdt die de werkelijkheid weergeeft, ben je of gek of homo- of pedofiel of hebt allerlei andere in zijn ogen negatieve eigenschappen, hij is er heilig van overtuigd dat hij de wijsheid in pacht heeft, volgens mij hoort hij bij de groep mensen die denken dat ze Napoleon, of Julius Cesar zijn en veelal verblijven in een psychiatrische inrichting. Maar 1 ding krijgt hij wel voor elkaar, de aandacht van anderen, zal hij wel nodig hebben.


  Maak melding

 24. Stille, het lijkt alsof jij van een andere planner komt en dat je voor de eerste keer op aarde vertoeft. Als je alle stemmen in Suriname telt heeft ruim 75% van de mensen NDP gestemd. Door het districtenstelsen en evenredig stelsel van groot Paramaribo hebben de andere partijen zetels kunnen veroeveren. Neem het totaal van het aantal kiesgerechtigden in Suriname en bereken hiervan het percentage van de stemmers op de NDP. Forumle: aantal stemmers op de NDP/totaal uitgebrachte stemmen x 100% = 75%


  Maak melding

 25. Beste Robg,

  Zou je met simpele bewoording kunnen aangeven wat de Ned.kinderen in Suriname leren? Leren zij hoe te overleven in een land die skeer is. Of hoe te hosselen na school tijd( denk aan knippa verkoop). Ik hoop dat Sur.kinderen niet naar Ned.komen anders gaan ze getraumatiseerd terug. De Sur. kinderen kunnen beter naar Haiiti gaan om alvast mentaal voor te bereiden met als thema ” Dit is de toekomst van Sur.”
  Of misschien naar Venuzuela waar een buschauffeur President is geworden. En Maduro doet het zo goed dat het land ook skeer is. Precies als Baas! Volgens de paarse aanhang de beste president van Sur. tot nu toe! Een ding staat vast en dat is dat Robg meer van zijn Baas houdt dan van Sur. Dja kahu gaarh marwauh chutija!


  Maak melding

 26. Lalten ik denk dat je die jeugd uit Nederland een klein beetje onderschat, zij moetenzich per slot van rekening ook handhaven in wat crimimaliteit betreft, waar Nijmegen op de 8 e plek en Arnhem op de 2e plek van de lijst van steden met de meeste criminaiteit, maar je hebt gelijk als je stelt dat ze niet met vruchten langs de auto’s die in de file’s voor de stoplichten staan. als het goed is komen ze er wel achter dat ze voor een heleboel dingen zoals scholing en verder opleidingen beter hun jeugd in Nl door kunnen brengen en als ze de huidige armoede in Suriname zien blij zijn dat ze weer naar Nederland terug mogen, ze krijgen in ieder geval wel een goede les in relativeren


  Maak melding

 27. Het is een mooi initiatief prachtig altijd goed. maar nu komt het weer .als de nederlanders dan maar geven.altijd het zelfde liedje .als jullie regering zijn zakken niet eens zelf vuld en daar eens de PC voor de kids verzorgd wat hun plicht is .als ze zulke dingen eens voor mekaar kregen en er alles aan zouden doen ook voor de bevolking dan was het wat anders.dan zou men graag geven .terwijl ik zowiezo al denk dat nederland geeft ……maar moeten ophouden met steeds die bedelaarij wel altijd afgeven op nederlanders maar ze zijn dan weer wel goed als het om de centen gaat.


  Maak melding

 28. Beste mensen,

  ik zie dat er veel mensen verdeelde meningen hebben over onze reis naar suriname! ik zelf ben ook een leerling die deel heeft genomen aan deze reis. mijn ervaring van deze reis is onvergetelijk en dat van mijn andere 29 nederlandse leerlingen ook! daarnaast hebben de surinaamse leerlingen die meededen aan het project ook enorm genoten van deze reis.

  we moeten niet vergeten waar het in deze reis over ging, het samen leven met elkaar. de waarde van eenn goede samenleving is cruciaal en dat onderschatten jullie.

  jullie geven alle aan dat er een hoop mis is in suriname, en dat constanteren wij ook. maar dat wil niet zeggen dat een ‘rijk’ land als nederland perse beter is als suriname. wat heb je aan geld in je land als er duizenden mensen geen baan hebben.. wat heb je aan geld als grote groepen nederlanders (marokkanen, turken, antilianen etc.) steeds vaker en heftiger worden gediscrimineerd in nederland. dit gebeurt doordat ze een ander kleurtje, religie of cultuur hebben. ik zelf werk elke dag met jongeren in nederland, en ondanks dat ze in een ‘rijk’ land wonen zijn vele kansloos door hun etniciteit alleen al in nederland. daarnaast weet ik, naast mijzelf, dar er vele nederlandse leerlingen zijn geweest die heell hard hebben moeten werken om deze reis te kunnen finacieren.

  terug naar het doel. het doel was om te leren van een samenleving die elkaar als burgers respecteert, ongeacht achtergrond, religie of cultuur. een goede samenleving is de basis van een land. iedereen kan het zien, zeker door wilders en de aanslagen in europa beginnen we onze multiculturele samenleving kwijt te raken. het is ‘onze’ taak als jongeren om die samenleving in stand te houden, dit doen we doormiddel van dit soort reizen
  think about it!

  groetjes


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.