Wisselkoersen in Suriname onrustig door vaagheid

26

PARAMARIBO, 8 mrt – Onduidelijkheid wordt als oorzaak aangewezen voor de onderbreking van de relatieve rust op het wisselkoersenfront. Volgens handelaren in vreemd geld was het vrij stabiel de afgelopen drie weken. Maar dat lijkt voorbij.

De wisselkoers voor de dollar stond de afgelopen drie weken op vijf Surinaamse dollar en vijftien cent. Het gaat nu al naar vijf en veertig cent duurder. Sommigen geven de regeercoalitie de schuld. “De wisselkoers begon te stijgen toen er uitgerekend door coalitieleden (in het parlement, red.) is aangegeven dat de valutaveilingen aangehouden moesten worden”, zegt een wisselkantooreigenaar tegenover de Ware Tijd.

De valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname moeten de wisselkoers bepalen. In het parlement is gepleit voor uitstel. De samenleving zou nog niet klaar zijn voor de gevolgen. Volgens de wisselkantooreigenaar zijn er klanten die al bijna zeven Surinaamse dollar willen betalen per dollar. Hoe langer de onzekerheid en onduidelijkheid duren, hoe groter de druk, is nu de verwachting.

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. De monetaire beleidmakers c.q,.regering van Su hebben weinig kaas gegeten van goed het land regeren.
  Ondanks waarschuwingen en adviezen van verschillende kanten, is er tot heden geen vooruitzicht.
  Ze weten geen raad meer, hoe om te gaan met de huidige situatie. Suriname waar we ???


  Maak melding

 2. Kondremangs,

  Oude tijden van de jaren 80 herleven……….het wordt NU tijd dat de jeugd MOET weten, wat zich in de dictatuurjaren 80 zich heeft afgespeeld in switi Sranang olv dictator DiDiBri…….want HET VERLEDEN VERKLAART HET HEDEN.

  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 3. @Rasta, een land kan niet zomaar de valuta van een ander land overnemen als wettig betaalmiddel.
  Het bijdrukken van dollars is voorbehouden aan de FED in de VS.
  Een voorbeeld toen de Euro werd ingevoerd (eerst een jaar giraal, daarna chartaal= bankbiljetten en munten), moesten de EU landen eerst afspraken maken over
  1. de rente, 2 de inflatie, de staatsschuld en het begrotingstekort. (het Stabiliteitspact)
  Een aantal landen voldeed hier niet aan en mocht dan ook niet meedoen in eerste instantie.
  Ik vrees dat Su ook niet voldoet aan deze eisen. Het wil niet zeggen dat de VS dezelfde eisen stelt, maar veel soepeler zal het niet zijn, als het al niet strenger is.
  Suriname zal hoe dan ook:
  de corruptie moeten terugdringen, het grote aantal ambtenaren terugdringen, de belastinginkomsten vergroten door betere inning/ontduiking tegengaan en minder! uitgeven, dus niet meer. Hieronder ga ik op dit laatste punt verder

  Ik las op een andere site iets gruwelijks: men wil het ooit door Venetiaan? en Telting? ingesteld schuldenplafond van de regering wil verhogen. Iets ergers bestaat er (op economisch gebied niet). Ten eerste zijn de rentelasten een probleem, ten tweede zullen kredietbeoordelaars SU een lagere status toekennen (dit betekent een hogere rente in de toekomst), ten derde verschuif je het probleem naar toekomstige generaties(aflossing) Ik kan nog wel even doorgaan.
  Overigens vraag ik mij af of het IMF hier wel blij mee is.
  Als het IMF SU geld leent, zal het onderpand eisen: te weten goud of dollars. Dit is een harde eis als je gebruik wil maken van de krediettranche (voorwaardelijke trekkingsrechten).
  Zo te zien hebben de devaluaties niet/onvoldoende geholpen. Dit was te verwachten. De adviseurs/economen hebben niet (goed) nagedacht;
  de SRD werd goedkoper, dit maakt producten uit SU goedkoper op de wereldmarkt, maar waar geen rekening mee is gehouden, is dat grondstofprijzen van concurrenten ook fors in waarde zijn gedaald. Weg concurrentievoordeel.
  Wat wel is overgebleven, is dat importkosten zijn gestegen.
  En ja dat wil je niet.


  Maak melding

 4. Het hele land gaat weer naar de verdommenis!! Zoveel vertrouwen hebben jullie in bouterse.
  Geef hem een kogel in zijn kanker kop. En zoek een betere president alhoewel ze allemaal corrupt zijn kaulo boelers


  Maak melding

 5. Dank je wel Bouta voor jouw prudent economisch beleid. Dit heb je zeer goed gedaan.

  We zijn allemaal trots op je dat je Suriname de verdoemenis in helpt


  Maak melding

 6. Geld is de wortel van alle hebzucht, in dit globaliserende Babylonische systeem, van luchtkastelen bouwen voor naïeve slachtoffers, door slinkse geldscheppers aan de top van de piramide met hun dubbele agenda’s . ” There be no more corruption, the day the dollar die ” Peter Tosh .


  Maak melding

 7. Ik ben geen geweldige Mr, Drs , prof. Ben een ondernemer die trots mag zijn op zijn prestaties. Als je van papier waardeloze geld gaat drukken zoals de srd en het betaald aan mensen( die soms ook niet ervoor werken) wat ga je dan krijgen . Alles wat wij eten , dragen, vervoer, gezondheid ect importeren wij, en hel land verdiend bijna niks en wat erover is wordt door de abanis nu gevreten.hoe denk U in Godsnaam dan de koers stabiel te houden. Zolang de geldpers op volle toeren draaid en 60 % van ambtenaren niet afgevloeidwordt dan is er geen hoop meer behalve als we het land opdelen,het het opdelen is de enige optie vroeg of laat gaat het zowiezo gebeuren


  Maak melding

 8. gedollariseerd? ik denk dat dat niet het gewenste effect zal leveren, behalve natuurlijk wanneer je een buitengewest van amerika, of desnoods van elk ander land waar je de valuta van gebruikt als je eigen (nederland, china, noem maar op) wilt worden.

  is het de bedoeling dat suriname terug de kolonialiteit ingaat en een buitengewest van china of Amerika wordt? of desnoods van nederland?

  iemand zal toch een keer moeten proberen het land afloat te houding.. produceren. en dat is niet goud of olie mijnen, maar zelf je eigen dingen maken, produceren, desnoods voor eigen gebruik, dan gaat je geld niet naar buiten.

  als je nu buitenlands geld blijft gebruiken, dat doet niets voor het land. alleen maar klatergoud. en de rest gaat naar buiten.

  willen wij klatergoud hebben? zijn wij niet beter dan dat? zijn wij niet meer waard?


  Maak melding

 9. 1983- 1988 / 1995-2000 zijn terug. Binnen deze vijf jaren kost een broodje ei als in 2000.,- 15.000srd. Een plastiek zakje suikerwater met sprietje wordt 4.000srd. Vele oerdomme paarsen krijgen als straf voor het willens en wetens negeren van de waarschuwing, no stem tapoe a revo didibri foe sranang, de nationale demonen partij, hihi de jaren tachtig als les. Hahahahahahahaahhaahaha


  Maak melding

 10. Jona moet wel zeggen dat biertje in het plastic zakje smaakte wel goed bij 36 graden celsius. Elkaar de hersens in slaan voor een reep Verkade Chocolade was wel weer minder. Maar je hebt zeker een punt.


  Maak melding

 11. Ik hoop dat de mensen die voor de NDP hebben gestemd voor een gratis portie rijst met bruine bonen met blaren op hun kont mogen zitten 5 jaar lang. Gratis bruine bonen met zoutvlees maakt veel meer kapot dan wat je lief is !!!!!!


  Maak melding

 12. Of is het zo dat de huidige minister van Financiën bezig is een val op te zetten voor de leiding van onze Centrale Bank die hij totaal niet lust? De tijd zal het leren maar helaas zullen wij weer het gelag moeten betalen terwijl de manipulators rustig hun toevlucht zullen zoeken onder de tropische zon van het Caraïbisch gebied. Uiteindelijk hebben zij hun zakken al volgestopt en hoeven zij zich geen zorgen te maken over onbetaalbare prijzen en de “broko prenasi” die zij achterlieten.

  NPS-Werkgroep Planning & Ontwikkeling van het Japin

  Ik zie trouwens niemand meer met Paarse vlaggetjes zwaaien en paarse t-shirts aantrekken.

  Suriname en de Surinaamse bevolking is voor de derde keer weer volledig genaaid door Bouta en zijn Paarse Roversbende,

  Ieder land krijgt de leider die het verdient,.
  De Surinaamse bevolking heeft massaal gekozen voor een dictator/leugenaar/drugscrimineel en moordenaar.

  Nog veel slapeloze nachten de komende 4.5 jaar.


  Maak melding

 13. Iemand met VERSTAND van ECONOMIE @Pico heeft het een en ander uiteen gezet. Je kan niet zomaar De Munteenheid van een ander land invoeren. Er moeten wel degelijk afspraken met dat land worden gemaakt.

  Nederland trad toe tot de Eurozone 2,20:1(NFL:Euro)


  Maak melding

 14. Net even gechecked bij het bureau staatsschuld om een idee te krijgen hoe de vlag er bijstaat:

  2015 schijnt een BNP gehad te hebben van SRD 17.1 miljard
  De door bureau staatsschuld geregistreerde schuld is SRD 8.7 miljard waarvan SRD 4.9 miljard in echt geld (USDollars)

  Bij de huidige straatkoers van ongeveer SRD 5,5 neemt de buitenlandse schuld toe tot SRD 6,6 miljard en de totale schuld tot SRD 10,4 miljard of wel 61% van het BNP.

  Voeg hier aan toe dat de regering op zoek is naar een extra lening van SRD 550.000.000 en de staatsschuld loopt op naar 65% van het BNP en er is geen einde omdat niemand weet hoeveel onbetaalde rekeningen er liggen en de schulden van Staatsolie en EBS etc feitelijk aan de staatsschuld toegevoegd moeten worden.

  Als gevolg van het gehannes van de regeringen Bouterse is in echter dollars (de echte graadmeter) het bruto nationaal product van $ 4.700.000.000 onder Venetiaan terug gevallen naar $ 3.300.000.000 of wel het niveau Wijdenbosch komt al in beeld.

  Het lijkt mij tijd dat er mensen verstandige dingen gaan doen en deze regering op een bootje richting Equatoriaal Guinee zetten. Om de kosten te beperken met 2 dagen eten en brandstof.


  Maak melding

 15. @ henk molenaar

  onze paarse broeders en zusters zijn zeer zeker aanwezig op het forum net als de moddereter.
  die zal een vorm van censuur toepassen waardoor het lijkt alsof onze paarse broeders doofstil zijn.
  vraag maar eens rond hoeveel replys er zonder opgaaf van redenen niet gepost worden.
  zelfs een mailtje kan er niet vanaf.
  waarom moet je je eigenlijk registreren met je email als ze er toch niets zinnigs mee doen.
  retorische vraag was dat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.