‘Geweld tegen vrouw is contradictie in Suriname’

13
Suriname

PARAMARIBO, 8 mrt – Suriname laat nog te veel geweld tegen vrouwen toe. Dit stelt bisschop Karel Choennie van de Rooms-katholieke gemeente in Suriname. Schrijnende vormen van huiselijk geweld zijn geen uitzondering meer. Ook in Suriname moeten vrouwen het vaak met de dood bekopen

Het is zo in de wereld en Suriname maakt er merkwaardig genoeg, geen uitzondering op. Het geweld tegen vrouwen is merkwaardig, want de samenleving in Suriname is een bijzondere. “Dit geweld legt een grof disrespect voor vrouwen bloot dat in een matriarchale maatschappij als de onze een gevoelige contradictie in zich meedraagt”, stelt bisschop Choennie in verband met de dag van de vrouw.

Het is niet wat je zou verwachten. ”Elke man die geweld gebruikt tegen vrouwen en zich het recht toe eigent over het leven van een vrouw te kunnen beschikken, is voortgekomen uit een vrouw en is grootgebracht en opgevoed door een vrouw”, aldus Choenie. Het is tijd het roer om te gooien. “Een samenleving die haar vrouwen niet kan beschermen, die haar vrouwen niet koestert en haar waarde miskent, zal nooit tot ontwikkeling komen.”

Bekijk ook:

13 REACTIES

 1. Geachte heer Choenie,

  U heeft zeker een punt echter het is dezelfde ssmenleving die een massa moordenaar en een veroordeelde drugsdealer tot president heeft gekozen. U kunt van deze samenleving niet verwachten dat zij vrouwen in Suriname kunnen beschermen.
  Er is sprake van moreel verval in Suriname.


  Maak melding

 2. Wedde dat er nu reacties komen, over pedofilie in de RK.kerk. net of het veelvuldig voorkomen van vrouwenmishandeling daardoor minder erg zou zijn


  Maak melding

 3. Ik ben het niet eens met de mgr. In Suriname hebben de vrouwen te veel macht en rechten binnen het familierecht. Als voorbeeld moge dienen : indien er een omgangsregeling door de rechter wordt bepaald, dan is het 26 dagen v/d maand blijft dat kind bij de moeder 4 dgn bij de vader. Indien de moeder/ voogdes dat kind niet wil sturen zijn er geen rechtsmiddelen om haar te dwingen of strafmaatregelingen. Als vader geen alimentatie betaald wordt er beslag gelegd op zijn salaris en zo kan ik heel wat voorbeelden opnoemen waaruit blijkt dat de vrouw beter beschermt wordt door de wet. De vader/ toeziende voogd heeft niets in te brengen. De vrouw pleegt overspel met buitenman , maar de gehuwde man moet verhuizen.


  Maak melding

 4. Als mishandelde vrouwen de komende tijd een paar van zulke mannen gewoon overhoop schieten. Wie weet stopt het vanzelf. Je weet wel. Gewoon in de ballen schieten.


  Maak melding

 5. Wordt er ook eens een keertje gesproken over mannen die door vrouwen worden mishandeld ?Niet alleen mannen moeten respect hebben voor vrouwen, maar vrouwen ook voor mannen .Inderdaad komen mannen uit de vrouw. Maar de vrouwen worden ook door de mannen verwekt.


  Maak melding

 6. De bisschop moet eerst de misstanden binnen zijn eigen parochie bestrijden alvorens zich uit te laten over de samenleving. Het concubinaat celebraat leven binnen de Kerk is een geestelijke mishandeling en tegen de natuur in. En waarom deelt de Kerk miljoenen condooms uit in Afrika en blijft het racistisch gedrag van Kerkgangers tegen een Nigeriaanse bisschop in Duitsland onbesproken ?


  Maak melding

 7. Geweld accepteren bepaalt een persoon zelf. De vrijheid om geweld te vermijden bestaat er wel.Men klampt in de meeste gevallen aan het materiele en het luxe van het leven. De grillen van een ander moet men vanaf het begin van een relatie niet toestaan en aangeven dat de ander niet de baas is van je leven.


  Maak melding

 8. Met de installatie van Angelique Palmtak als de eerste vrouwelijke kapitein van Grankreek is geschiedenis geschreven in Suriname. Heel goed en superfijn dat steeds meer vrouwen in bestuurlijke functies worden benoemd. Uiteraard is het urgent dat het geweld tegen vrouwen in geheel Suriname en in andere landen afneemt.


  Maak melding

 9. Er zijn mannen die hun vrouw gegijzeld houden in huis.
  Aan de buitenkant lijkt het gezin een modelgezin en vader en moeder doen er alles aan om de schijn op te houden.
  Moeder en vader gaan beiden aan het werk en hebben een goede baan en een bovengemiddeld inkomen.
  Niks aan de hand zou je zeggen maar schijn bedriegt.
  Het gezin leeft achter een façade van een Happy family en moeder zit gevangen met de kinderen, in haar eigen huis.
  Want, zegt vader, als jij mij verlaat vermoord ik jou en alle kinderen.

  Vader doet zich kalm en beheerst voor, doet uitermate bezorgd over het gezin en moeder speelt het spelletje mee anders krijgt ze harde klappen.
  Vader terroriseert en tiranniseert het gezin dmv fysiek geweld, psychisch geweld, financieel geweld, verbaal geweld lijdt daarbuiten een dubbel leven en bedient zich voortdurend van allerlei maskers.
  Niemand heeft een stem in huis, alleen vader!
  Zijn wil is wet.
  Moeder gedraagt zich als een onderdanige rat!

  Als dit verhaal je bekend voor komt ga dan naar http://www.hetverdwenenzelf.nl en zoek hulp. Snel, voordat het te laat is.

  PS hetzelfde verhaal zou de vrouw in de hoofdrol kunnen hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.