Opperhoofd Trio Indianen bezoekt minister

22

Ashongo Alalaparu, hood van de stam der Trio’s heeft dinsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (r) in Suriname. Alalaparu heeft aandacht gevraagd voor de problemen in zijn gebied, zoals de noodzaak voor waterleiding en ontbreken elektrificatie. Het stamhoofd heeft ook gevraagd om de aanleg van een nieuwe aanmeersteiger en het afmaken van het schoolgebouw.

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. “Alalaparu heeft aandacht gevraagd voor de problemen in zijn gebied, zoals de noodzaak voor waterleiding stromend water en ontbreken elektrificatie gebrek aan electriciteit.”

  Lijkt me sterk dat het opperhoofd heeft gevraagd om geelectrocuteerd te worden. Hahaha. Wat een Nederlands!
  Zelfs de creatie van een eenvoudige steiger en afronding van een schoolgebouw, is teveel gevraagd voor deze disfunctionele amateur bestuurders die liever mensen op hun knieen zien komen smeken voor de meest basale behoeften.


  Maak melding

 2. Het opperhoofd had beter aan gedaan om naar de chinese ambassadeur te gaan.
  Het zijn de Chinezen die alles in Sur. financieren en bouwen.De regering zit er daar omdat er eentje in een land moet zijn.Maar beslissingen nemen de chinezen.


  Maak melding

 3. wie betaald zijn terugreis / reis. Weten jullie hoeveel dat kost?

  hij heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt, omdat hij voor andere zaken in de stad was.

  De Surinaamse overheid. ????
  wat is jullie taak.


  Maak melding

 4. Wat maakt het uit wie Alalaparu zijn reis betaalt heeft? Het hele land is hem afgepakt met alle natuurlijke hulpbronnen erin en als dank mogen hij en zijn volk tweederangs burgers zijn van Suriname. Ik zeg niet dat de andere bevolkingsgroepen die nu ook in Suriname wonen moeten oprotten, maar ze mogen ook rekening houden met de rechten van de oorspronkelijke inwoners en ze mogen hen ook helpen de opgelopen achterstand in te lopen, ze hoeven niet, net als poetin, zo krenterig te zijn dat ze zich gaan afvragen wie zijn reis naar Paramaribo betaalt heeft, terwijl een andere ‘pikin ingi boi’ tot voor kort met het geconfisqueerde SLM vliegtuig als een idioot naar Afrika en China reisde met een hele potverterende delegatie op sleeptouw en vaak ook nog zijn Guyanese collega liet meeliften.


  Maak melding

 5. Surinaamseinheemse en andere Inheemse bevolkingsgroepen,organisaties en sympathisanten in de Americas,moeten als oorspronkelijke bewoners, krachtig en ééndrachtig zijn en kenbaar maken aan de Wereld, voor behoud van hun leefgebieden en natuurlijke hulpbronnen,en te stoppen met het vernietigen van de longen van de Aarde, door corruptie en multinationals, en behoud voor de volgende generaties,dat er de komende tijd leiders en presidenten als Evo Morales opstaan voor een rechtvaardige samenleving,voor alle bevolkingsgroepen en het milieu als leidraad,voor politieke en economische ontwikkelingen in de Americas , als ideale visie van Simon Bolivar, zonder bemoeienissen van het groot kapitaal .


  Maak melding

 6. @Morenito
  Jezus man, doe ff normaal en reageer inhoudelijk dan breng je jezelf ook niet verlegenheid. Als je bijdehand wil doen moet je het wel goed doen hoor. Je doet alsof je de Neerlandicus op dit forum bent.

  En nee ik pak je niet terug maar vind het gewoon irritant als mensen zo doen. Een tijdje geleden had jij ook geprobeerd mij te verbeteren door “het intellect” te corrigeren naar “de intellectueel.” Toen heb ik speciaal voor jou de tijd genomen om het uit te leggen en aan te geven dat jouw interpretatie nergens op sloeg. Zoek maar op, geen speld tussen te krijgen maar niets meer van jou vernomen.

  Nu heb je alweer opmerkingen over de redactie van dit nieuwsbericht. Wel ik zal je uitleggen hoe het zit.

  Elektrificatie = stroomvoorziening, niets mis mee maar wordt zelden in deze context gebruikt, maar zeker niet fout!

  Waterleiding is perfect. Het water moet via leidingen naar de gebruiker. Stromend water hebben ze al ietsje verder in de rivier 🙂


  Maak melding

 7. Morineto Als je niet weet waar het over gaat moet je je bek houden. Weet jij hoelang indianen al genegeerd worden in hun eigen land?Maar vergeet niet dat wij indianen de goden zijn op deze wereld en altijd zullen overleven.


  Maak melding

 8. Of het gratis voorzieningen zijn weet ik niet. Maar dat is helemaal geen valide vraag als er helemaal nog geen voorzieningen zijn.

  Wat ik wel weet is dat zo veel mogelijk bewoonde gebieden in een land van goed drinkwater en elektriciteit voorzien moeten zijn. En misschien gaat dit ook gebeuren voor dit gebied en staan ze gewoon in een wachtrij. Ook daar houd ik een slag om de arm i.p.v. meteen super negatief te zijn.

  In ieder geval is een kennismakingsbezoek het juiste moment om zijn problemen aan te kaarten, dus ik begrijp jullie gemekker niet. Of moet hij de hele tijd maar naar die kop tegenover hem zitten staren?


  Maak melding

 9. AHE
  ” Als je bijdehand wil doen moet je het wel goed doen hoor. Je doet alsof je de Neerlandicus op dit forum bent. “
  Dat is jou subjectieve mening meer niet. Bovendien heb je nog steeds een graat in je keel over het ontmaskeren van je BS fantasie over het bezit van twee Mercedes’. Die val heb je voor jezelf gezet mannetje. Het steekt je en je kan maar niet voorbij dat incident.

  “Zoek maar op, geen speld tussen te krijgen maar niets meer van jou vernomen. “
  Dat komt omdat ik me niet in de modder begeef. Hier is een gedachte; scroll voorbij mijn posts zoals ik dat ook bij jou doe. Voor de rest laat ik je in je onwetendheid, want het staat er nu voor iedereen te lezen.

  jimmy
  “Morineto Als je niet weet waar het over gaat moet je je bek houden.”
  Wat moet ik hier nou mee? Lees wat er staat nog een keer of tien, wellicht valt het kwartje alsnog.


  Maak melding

 10. Hoe komt het dat marrrons een groot stuk land als eigen bezit en stammenland kunnen claimen en anderen niet?
  Volgens mij hebben de marrons niet zo heel veel bijgedragen aan de ontbossing van het oerwoud. Het enige wat ze gedaan hebben is succesvol van de plantages te vluchten en verscholen in het bos te leven. Verder geen enkele bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname geleverd. In ruil voor niets krijgen ze dan een stammengebied en heel veel gratis en politieke bescherming. Waar slaat dat nou op?

  De enige groep die rechten heeft op het land zijn de inheemse Indianen. Maar deze groep wordt niet voor vol aangezien in het land.


  Maak melding

 11. Morenito,

  Zoals eerder aangegeven vind ik jou een hele echte kiek.
  Heel knap van jou, en voor jou vooral een grote bijzonderheid dat je weet dat er bijtelling betaald moet worden voor een lease auto. Dat kan tegenwoordig zelf een tiener bedenken.

  Ik maak me in ieder geval niet belachelijk door mijn financiën op internet te zetten, want dat had je verwacht dommie! Maar dat gaat jou toch niet aan, of begrijp je dat niet.
  Trouwens geloof wat je wil, jij maakt een issue van 2 MB’s. Voor mij is het al 20 jaren normaal (inmiddels de achtste :-)) ja ik ben van nature bescheiden maar speciaal voor jou vermeld ik dat nog even. Verder hoef ik je niets uit te leggen en ik doe er ook niet geweldig over. Jij hebt toen de discussie die richting op laten gaan want het bericht betrof gewoon de opening van MB dealer in Su, maar zo vaak met Surinamers zoals jij neemt de jaloezie de overhand. en moet je met een zinloze reactie komen.

  En jij denkt dat iets me steekt, tjonge, jonge jonge. integendeel ik voel me er heerlijk onder, als een vis in het water want jouw reacties zijn allemaal gebaseerd op aannames. Dat maakt jou nog belachelijker.

  Maar hoe zit het met jou verwoede poging om hier de redactie te corrigeren zonder enige kennis van zaken? Alweer trap je erin. Wat heb je daarover te zeggen?
  Een goede tip; roep niet zomaar van alles op een forum want er kijken meerdere mensen mee, zelf de mensen die niet reageren. Er zijn genoeg die merken dat je onzin uitkraamt. Dat is nou echt een val zetten voor jezelf.

  Als je niets hebt te doen (want zo 1 lijk jij me wel als je wil weten hoeveel bijtelling iemand betaalt) ga dan “dieken” wie ik ben. Dan ben je in ieder geval van de onzekerheid af!


  Maak melding

 12. Beste mensen, sorry voor het “bekvechten” maar er zijn mensen die hardleers zijn. Dus gewoon de reacties van AHE en Morenito negeren als het je niet interesseert. Ik ben er in ieder klaar mee, behalve als hij/zij terug komt. Ik laat niet over me heen lopen door zogenaamde pseudo kenners.


  Maak melding

 13. Ronald, hoe konden de ‘weldoeners’ van de Marrons hen gratis land geven dat niet van de weldoeners was of is, jij zegt zelf dat het land van de oorspronkelijke bewoners is. De Marrons zijn noodgedwongen naar het binnenland moeten vluchten en ze werden daarbij vaak geholpen door de inheemsen en als mens hadden/hebben ze het recht daar een bestaan op te bouwen, of moeten ze volgens jou, eerst naar Afrika gaan voordat ze mogen ademen, drinken en eten? De Marrons en inheemsen zijn beide slachtoffers geweest van het Europees kolonialisme, in de meeste gevallen waren ze bondgenoten, die veel van elkaar geleerd en van elkaar overgenomen hebben, hoe denk je dat de Marrons cassave brood hebben leren bereiden uit de giftige cassave knollen? Waarom kennen de Marrons ook een ingi Winti en maken de inheemsen ook kaseko muziek? Dit zou niet mogelijk geweest zijn als ze voor het grootste deel van de tijd, dat ze met elkaar in contact kwamen, elkaar als vijanden beschouwden.


  Maak melding

 14. Henkes,

  De vraag die ik mij stel is waarom anderen ook niet het recht hebben gehad om claims te leggen op de gronden waar ze hebben moeten werken en leven, waarom alleen de marrons. Er zijn dorpen geweest waar bijv. alleen javanen of hindostanen woonden, maar zij hebben nergens recht op gehad.


  Maak melding

 15. @Ronald

  Het Natuurrecht heeft de Marrons een plaats in het binnenland gegeven. Zij hebben in grote gebieden binnenland door de eeuwen heen een bestaansevenwicht gecreëerd met de oorspronkelijke bewoners. In het begin kunnen dat brute verdringen geweest zijn maar later op basis van vreedzame co-existentie.

  Zo gaat het al millenia op deze aardbol dat bevolkingsgroepen elkaar verdringen of in elkaar opgaan.

  Heb respect voor de echte Maron die de culturele waarden van zijn groep/volk/clan instant weet te houden zonder anderen lastig te vallen. Geef hun hun leefgebied. Leefgebieden zijn geen prive bezit maar een collectief bezit waar de gebruiken (gewoonten) van een groep/volk/clan van toepassing zijn. Het is geen perceel zoals in de volledig geordende delen van de samenleving.

  Als er op een perceel van u in Paramaribo Olie gevonden wordt is die olie niet van u of van de Olie maatschappij maar van het land. Het land heeft spelregels hoe u gecompenseerd wordt voor het verlies van de vrije beschikbaarheid voor het geen u met het perceel wenst te ondernemen. De Oliemaatschappij zal u en de staat een passende vergoeding moeten geven.

  Surinamers zijn vaak heel erg bang dat iemand anders iets meer voordeel heeft dan zij zelf of dat ze iets mislopen. Dat bederft veel voor het land en de mensen.


  Maak melding

 16. Ronald, Javanen en Hindoestanen wonen niet in stamverband, als zij grond willen bezitten dan moeten ze dat net als elke andere Surinamer kopen of in erfpacht aanvragen, door in stamverband te leven hebben Marrons en inheemsen communaal grondbezit d.W.z. dat de stam de grond bezit en dat de stamleden die grond mogen gebruiken om in hun levensonderhoud te voorzien, maar zij bezitten hun kostgrondje of jachtgronden niet individueel.zij mogen hun kostgrondje dus niet doorverkopen zoals b.v.javanen en Hindoestanen en de rest die niet in stamverband leven wel mogen doen. Niemand kan eigendomsgrond zonder medewerking van de eigenaar doorverkopen (vraag het maar aan DC Pollack), maar omdat Marrons en Inheemsen communaal grondbezit kennen denken sommige buitenstaanders dat ze ongstraft hun land kunnen afpakken of ermee kunnen doen wat ze willen, daarom moet de overheid speciale bescherming geven aan deze groepen. Ronald, dat is het verschil.


  Maak melding

 17. Ronald, je kan niet zomaar een stam stichten, het gaat namelijk om een hele cultuur en unieke leefwijze, maar als het je zou lukken om een stam, compleet met een paar 100 of een paar 1000 stamleden te stichten met een heel nieuwe cultuur en een geheel eigen geschiedenis, dan zie ik niet in waarom je jullie communaal grondbezit niet zou mogen proberen te beschermen tegen kapitaalkrachtige buitenstaanders.

  Ronald, niet ik heb bepaald dat in stamverband levende volkeren extra bescherming moeten genieten, dat heeft de VN bepaald en Suriname heeft zich gecommitteerd aan dat verdrag, onze regering mag daarom de speciale eisen die in stamverband levenden hebben om hun leefwijze te beschermen, niet ongestraft negeren of verwaarlozen.


  Maak melding

 18. De reacties laten zien hoe achterlijk en corrupt SU is. Na bijna 40 jaar onafhankelijkheid heeft SU geen vooruitgang weten te boeken maar is het afgegleden naar een onderontwikkeld land; veel armoede, bendevorming, roof, plunderingen, massale verkrachtingen, corruptie en een dictator aan het hoofd. De leiders hebben totaal geen visie en blinken alleen maar uit in zakken vullen, grof taalgebruik en geen interesse voor het volk.
  Ik weet zeker dat 99% van de Surinamers graag voor aansluiting bij Nederland is. Toen ging het heel goed in Suriname en leefde het volk in welvaart; geen armoede, geen corruptie, discipline, goede gezondheidszorg, iedereen was gelijk, geen voortrekkersrol zoals nu wel het geval is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.