C-47 voorziet verder devalueren Surinaamse dollar

49

PARAMARIBO, 14 feb – De Surinaamse dollar wordt verder gedevalueerd. Dit stelt voorzitter Robby Berenstein van vakcentrale C-47. Het plan om valutaveilingen te houden, legt de basis voor devaluatie. Niets meer en niets minder.

De tijd van stabiele wisselkoersen lijkt al lang achter de rug. “De valutaveiling die de Centrale Bank van Suriname heeft aangekondigd, is een interventie, in feite een devaluatie”, zegt Berenstein tegenover Dagblad Suriname. Het is niet waarschijnlijk dat de veilingen onder de marktkoersen zullen uitvallen. De bank, noch de regering beschikt over genoeg vreemd geld om de regie te kunnen doen.

Het is nu een kwestie van tijd. “Hoe lang zullen ze het kunnen volhouden? De Surinaamse dollar wordt met de valutaveiling verder gedevalueerd. De douane, de commerciële banken, het hele systeem zal de veilingkoers hanteren en dat werkt door op de prijzen en op de totale economie”, aldus Berenstein. Onduidelijkheid is en blijft troef. Zolang dat zo blijft, zal het moeilijk vallen een goede uitkomst te verwachten.

Bekijk ook:

49 REACTIES

 1. Goedzo Beerie..”laat je geen knollen voor citroenen verkopen. Jouw mentor Fred Derby zou trots op je zijn.
  De regering ( lees: bouterse) ziet Door de bomen het bos niet meer, waardoor ze allerlei vreemde ongrondwettelijke monetaire constructies bedenken.
  De hamvraag blijft: PAA MONI DÈ!!!!! Het gestolen geld moet op de een of andere manier teruggehaald worden bij de dieven die het land naar de gallemiezen hebben geholpen en de schuldigen moeten vervolgd en gestraft worden. Dit is wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar misschien zou bij nieuwe verkiezingen een integere en daadkrachtig parlement een “plukzewet” kunnen aannemen en dito regering deze wet ten uitvoering kunnen brengen..! Het water zit land en volk van Suriname tot aan de lippen. Genoeg is genoeg! Het hek is op verschillende aspecten van de dam..Politiemannen moesten bij de beëdiging vd de nieuwe korpschef hun dienstwapen thuis laten…..waarschijnlijk vanwege de controverse binnen een deel vh korps omtrent deze benoeming..Mi gado!!! Waar gaat het naar toe in switi sranang als zelfs orde en wetshandhavers elkaar niet meer vertrouwen..!! Ik wil journalisten adviseren om Bouterse ooit de vraag te stellen ” Hoe hij denkt de geschiedenis in te gaan en wat de geschiedenis zal schrijven over de nalatenschap van zijn invloed en leiderschap vanaf februari 1980..ik ben reuze benieuwd naar zijn antwoord!!


  Maak melding

 2. De heer Limburg is een laag onderontwikkelde persoon die de ware feiten niet wil inzien. Dat komt ook door zijn lage ontwikkeling. Een ieder die meer opleiding dan de heer Limburg, een eeneiige Pazuzu figuur, genote heeft weet dat het heel slecht met SU gaat. Het volk lijdt terwijl de hoge pieten het ervan nemen. Zij en hun familie hoeven niet te penariën want die vullen de zakken toch wel. Hun kinderen mogen lekker in Parijs shoppen terwijl de hardwerkende mensen zich zorgen maken hoe zij de dag zullen overleven. Het is eigenlijk goed wat SU nu overkomt want zij wilden toch Bouterse voor nog 5 jaren helpen ? Ja, ga nu lekker op de blaren zitten en laat Bouterse nu maar met bruine bonen en zoutvlees komen.


  Maak melding

 3. Heb het al eerder aangegeven voor 31/12 staat de koers 1 op 10. En met een beetje mazzel 1 op 12.

  Onze orakel RobG blijft maar roepen nooit meer Front aan de macht maar zo bont heeft Front het nooit gemaakt. Sinds onafhankelijkheid is Vene de beste president van Suriname geweest.


  Maak melding

 4. Al die interventies zijn noodgrepen om het verdere devalueren tegen te gaan, alleen zijn al die interventies verdoemd om te mislukken danzij deze paarse zogenaamde economen als een Boefdraad en een Abdoel, die het volk met interessante praatjes misleid hebben.


  Maak melding

 5. Ik ben het roerend eens met Robby Berenstein want als je als Overheid lees PostBank en Centrale Bank niet genoeg valuta in Kas hebt hoe denkt men dan On The Long Run VALUTA VEILINGEN te blijven organiseren???

  Deze Valuta Veilingen zijn eerder door Golden Goedschalk al eerder van stal gehaald, heb ik begrepen. Wat mij bij is gebleven, is dat Golden Koeti met de Goudvoorraad van de Centrale Bank ONDER ZIJN ARM er vandoor is gegaan.

  En WEER was onder deze zelfde KUMAKOISI die toen de SCEPTER zwaaide in SURIMARIBO.

  Robby Berenstein heeft gewoon KLARE WIJN GESCHONKEN: TELL IT LIKE IT IS


  Maak melding

 6. Venetiaan een van de slechtste President van Suriname .
  Door deze man te doen hebben we nu een pijnhoop om op te ruimen.
  Water en elektriciteit nooit verhoogd omdat het impopulaire maatregelen waren.
  Nu de President van ons geliefd Suriname dat gedaan heeft is bijna alle Surinamers in rep en roer.
  De domme Surinamer roepen dat ons president een boef is als jullie ballen hebben sleep hem dan voor het gerecht.
  Iemand is een boef als hij veroordeeld is nu zijn het allemaal vermoedens.
  Lang leven de president die democratisch gekozen is.


  Maak melding

 7. Robby Berenstein heeft dus goed geluisterd naar de presentatie van Daniel Leigh LOL. Bij het pakket maatregelen van het IMF zit deze gifpil die niemand (nog) aan het volk heeft gecommuniceerd.

  De bedoeling is om de Surinaamse export aantrekkelijker te maken, maar zonder schaalvergroting daarvan (dus meer zelf gegenereerde euro’s en dollars) blijft alles bij het oude en krijgen met name NDP kiezers het zeer, zeer moeilijk en dat voor een zeer lange tijd. Men doet er beter aan de bevolking eerlijk te informeren wat de concrete (nood)maatregelen voor hun gaan betekenen:

  – Hoge werkloosheid (incl. risico massa ontslagen)
  – Gebrek aan omscholing en alternatieve werkgelegenheid
  – Hoge prijzen eerste van levensbehoeften
  – Lange periode van stilstand of recessie
  – Loon bevriezing
  – Kapitaal vlucht
  – (Tijdelijke) pariah status

  Hoe eerder de samenleving het weet des te sneller men zich eraan kan aanpassen.


  Maak melding

 8. Sjoemeldraad heeft tegen betaling van SRD 80.000 te betalen in USD 1,2 miljard us opgemaakt.Een illegale wisselaar van de markt,zou het waarschijnlijk ook hetzelfde kunnen tegen een mindere loon.
  Berenstein heeft uitgerekend hoeveel de staat verdient.Legaal.
  En dat gezet tegen wat er nodig is voor de import,dan is de conclusie het duurder worden van de dollar niet tegen gehouden kan worden.


  Maak melding

 9. @Surinamer, je bent een na-prater en loopt met anderen mee zonder na te gaan wat er echt aan de hand is.

  Venetiaan wilde in het verleden water en licht verhogen. Het is jou baas Bouterse die het volk heeft opgehitst NIET voor de NPS te gaan stemmen, omdat Venetiaan ze armer zou maken door die verhoging op te voeren.
  Dit noemt men nu MISLEIDING van jou baas om dit door te voeren.

  Simons heeft ook geroepen op te komen voor de armen en zij zou ervoor zorgen dat er sociale woningen gebouwd zouden worden voor deze doelgroep. Wat doet zij nu en waar zijn die woningen????????

  Sommigen lijden aan geheugen verlies, maar ze zijn vergeten dat niet een ieder eraan lijdt.


  Maak melding

 10. Het is nu tijd geworden om Suriname opte splitsen in hardwerkende Suriname en koparies van Suriname . We kunnen niet meer NDP verzorgen, simple 26 zetels is de helft Suriname


  Maak melding

 11. Een der VOORNAAMSTE SYNONIEMEN van de ” Nak’ Deng Potiewan (NDP ) partij is DEVALUATIE !!!

  Natuurlijk zijn er meerdere synoniemen maar bij het doorlopen van de PAARSE TRACK RECORD is dit synoniem PROMINENT AANWEZIG !!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 12. @Silversurfer; goed initiatief. Deel Suriname in een Aziatisch (Chinezen, Hindoestanen, Javanen) en een Afrikaans (inlanders en creolen). Wedden dat het Aziatisch deel binnen no time tot het welvarendste deel behoort ? Goed voorbeeld is de stad Durban in Zuid Afrika waar dankzij Aziaten deze stad tot het welvarendste van heel Afrika behoort.
  Maar ja dat heeft eer tot afgunst en jaloezie bij de donkere Afrikanen geleid.


  Maak melding

 13. Ah okay. Dit is dan duidelijk. Mijn IP adres is door Waterkant geselecteerd om te blokkeren en te irriteren. Posts worden niet geplaatst en de moderator heeft schijt aan betekenisvolle discussie. No problem we hebben daar nu een oplossing voor. Eens kijken hoe slim jullie zijn.


  Maak melding

 14. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden hoeft niet meer goedgekeurd te worden als je een andere identiteit aanneemt sukkels.
  Morenito

  Robby Berenstein heeft dus goed geluisterd naar de presentatie van Daniel Leigh LOL. Bij het pakket maatregelen van het IMF zit deze gifpil die niemand (nog) aan het volk heeft gecommuniceerd.

  De bedoeling is om de Surinaamse export aantrekkelijker te maken, maar zonder schaalvergroting daarvan (dus meer zelf gegenereerde euro’s en dollars) blijft alles bij het oude en krijgen met name NDP kiezers het zeer, zeer moeilijk en dat voor een zeer lange tijd. Men doet er beter aan de bevolking eerlijk te informeren wat de concrete (nood)maatregelen voor hun gaan betekenen:

  – Hoge werkloosheid (incl. risico massa ontslagen)
  – Gebrek aan omscholing en alternatieve werkgelegenheid
  – Hoge prijzen eerste van levensbehoeften
  – Lange periode van stilstand of recessie
  – Loon bevriezing
  – Kapitaal vlucht
  – (Tijdelijke) pariah status

  Hoe eerder de samenleving het weet des te sneller men zich eraan kan aanpassen.


  Maak melding

 15. De waarde van de Surinaamse munt wordt bepaald door de waarde van wat Suriname produceert. Zoals het nu gaat verkoopt men slechts het nationale tafelzilver en dat levert steeds minder op voor zover het niet illegaal over de grens verdwijnt.
  Een intelligent bestuur zou de opbrengsten gebruiken om te investeren in wel duurzame inkomstenbronnen. Denk aan landbouw en houtexploitatie. De huidige overheid gebruikt het geld om stemmen te kopen en zichzelf te verrijken en het volk staat te juichen.
  Kijk naar Venezuela, dat is de toekomst van Suriname. Jammer, het is een mooi land en Surinamers zijn vriendelijke mensen. Helaas soms wat kortzichtig en niet altijd verstandig.


  Maak melding

 16. Dom Dommer het Domst.
  Venitiaan wilde water en elektriciteit verhogen maar mijn baas heeft het volk opgehitst zeg jij .
  Wel jouw president wil van Suriname een Dubai maken met zijn regering.
  Mensen zoals jij die het zogenaamd beter weten en aan de zijkant staan met hun praatjes verzieken Suriname.
  Aan jouw hebben wij niets wij leven in 2016 en ieder verandering brengt een verbetering met zich mee.
  Deze verbetering zullen wij na 4 je zien.Dus geef jouw enige leider die door het volk gekozen is de tijd voor hervorming.
  Of wil je terug naar de tijd van vorige regeringen die bang waren om impopulaire maatregeling te treffen.
  Blijf maar dromen en meegaan met de massa dan zal de tijd stil staan of ga mee met de enige echte President die ballen heeft.
  Mijn leider roept al jaren tegen Amerika als je vindt dat ik schuldig ben kom mij dan halen.
  Wat doet Amerika grote mond als je hier komt of waar wij voor het zeggen hebben dan rekenen wij je in.
  Lang leven de Surinaamse President wij houden van je dapperheid daarom hebben wij je nog 5 gegeven.


  Maak melding

 17. Ben echt blij dat het land niet opgesplitst is in een aziatische en afro deel. Want anders gaan wij afro echt honger lijden, kijk maar naar Haïti. Want wij teren op de Aziaten in Suriname


  Maak melding

 18. Surinamer,

  Wie is hier nu eigenlijk het domst ?
  Je reactie over de Amerikanen slaat werkelijk nergens op.
  Volgens mij heb jij geen idee, hoe de wereld in elkaar steekt.
  Zoals V stelt: je hebt veel zelfkennis.


  Maak melding

 19. #Humphrey..ik ben het deels met je eens dat Limburg laag ontwikkeld is. Waar ik het niet mee eens ben is dat je schrijft dat hij daardoor de feiten niet onder wil zien. Zelfs de laagst of niet geschoolden onder Surinamers ziet en ervaart dat wat er in Suriname gebeurt niet Door de beugel kan. Limbo dus ook.. Maar juist omdat hij met zijn scholing en ontwikkeling onder normale omstandigheden nooit zo’n functie bij de overheid of instelling zou kunnen bekleden met zo’nu vorstelijk salaris praat hij tegen beter weten in, alles wat krom is recht. Zulke figuren noemt men opportunisten en parasieten..Wiens brood men eet, wiens taal men spreekt..! Enige wat vereist is bij zulke personen is dat ze principeloos zijn en geen ruggengraat hebben. Limbo voldoet volledig aan die criteria.


  Maak melding

 20. SURINAMER:
  De domme Surinamer roepen dat ons president een boef is als jullie ballen hebben sleep hem dan voor het gerecht.
  Iemand is een boef als hij veroordeeld is nu zijn het allemaal vermoedens.
  Lang leven de president die democratisch gekozen is.

  Heb je nu zelf wel in de gaten hoe vreselijk dom je uit je nek lult? Ik ben bang van niet,


  Maak melding

 21. Suriname is een schitterend en rijk land.

  Jammer dat er Surinamers wonen.

  Nog nooit een land gezien met zoveel natuurlijke rijkdom dat zo naar de kloten wordt geholpen door een aartsluie en laffe bevolking.


  Maak melding

 22. Henk molenaar het is jammer dat je niet onder ogen wil zien dat jouw land heel goed is.
  Natuurlijk zie je dat niet omdat je een vluchteling ben weg uit Suriname en dan een grote mond hebben hoe het wel moet.
  Wij respecteren ieder Suriname waar dan ook maar niet die Surinamers die geen bijdrage kan of wil leveren aan Suriname.
  Ik en anderen geloven in een betere Suriname naar dan zonder jouw trouwens wij hebben niets aan blaffende honden zoals jij.
  Ga je bijdrage leveren of in Suriname wonen waar de meeste aanhanger van onze President woont dan heb je ballen.
  Onze President gaf een party waar eten en drinken vrij was en je raad het al alles zat vol mensen.
  Nu gaat het iets minder in Suriname en onze Surinaamse broeders en zusters hebben alleen afbouwende commentaar.
  Niks is goed ja niks gaat goed.
  Wij zitten de hele periode vol en daarna zullen wij plaats maken voor anderen.
  Maar blijf blaffen en over 4jr heb je misschien meer geluk.
  Mijn President is voor alle Surinamers ook voor jouw of je moet een lafaard zijn dat je ineens geen echte Surinamer bent.
  Droom nog 4 jaar daarna mag een andere het proberen.


  Maak melding

 23. Henk Molenaar: het siert je niet om op een dergelijke manier te generalieren. Niet de gehele bevolking is aardslui en laf. Suriname is een kleine gemeenschap en heel veel mensen zouden willen ageren tegen de situatie, maar hebben broodvrees.Een deel heeft de jaren 80 nog op het netvlies en is terughoudend en zelfs bang. En niet geheel onterecht. Het moet gezegd dat het grootste deel van het electoraat in 2015 wederom gekozen heeft voor deze prutsers en boeven. Jammer dat niet meer mensen de moeite.hebben genomen om te gaan naar de stembus en Bouterse en zijn rovers weg te stemmen.


  Maak melding

 24. Off topic:

  Memre Keti Koti-Akua-Kwaku

  Mw. Drs. Barryl Biekman, u en uw achterban moeten zich niet uit het veld laten slaan door de zeer racistische, discriminerende, denigrerende open brief van de jurist Prem Radhakishun om u en de Afrikaanse (gemeenschap) Surinamers/Nederlanders willens en wetens, doelbewust te beledigen/schofferen. Met dit gegeven moeten wij ons met één vuist en één stem nog meer versterken en gaan bundelen naar eenheid & solidariteit.

  Anno de 21e eeuw vindt een Nederlandse politicus dat hij het recht heeft om mensen met een Afrikaanse etnische achtergrond te schofferen/te beledigen met het denigrerende N-woord. Zelfs de machtigste man van de wereld zijne excellentie president Barack Hussein Obama is niet ontzien en moest het ontgelden aan de (stigmatiserende) grillen van de Nederlandse politicus Harry Van Bommel.

  President Obama werd door de Nederlandse politicus Harry Van Bommel niet ontzien om hem te karakteriseren middels het verwerpelijke N-woord. En wat is zijn reactie daarop? Prem Radhakishun heeft het in mijn oor gefluisterd.
  Ik vraag mij af ofde Nederlandse politicus Harry Van Bommel de Duitse bondskanselier Angela Dorothea Merkel als MOF zou betiteld hebben in zijn boek, als Prem Radhakishunde Duitse bondskanselier Angela Dorothea Merkel, de machtigste vrouw van de wereld had gekwalificeerd als “MOF”. (Mijn welgemeende excuses aan het trotse Duitse gemeenschap/volk voor het gebruik van het verwerpelijke M-woord) Strey de fu stery, wi ni sa frede!!!

  Roy Frits Lansdorf

  Neem iemand deze randdebielen Mw. Drs. Barryl Biekman en Roy Frits Lansdorf ( beide aanhangers van moordenaar Bouterse) nog serieus?????

  Voor de duidelijkheid: Het “N woord”staat voor Neger


  Maak melding

 25. Surinamer
  “Onze President gaf een party waar eten en drinken vrij was en je raad het al alles zat vol mensen.”

  Is het aantal NDP feesten en partijen met gratis eten en drinken hoe je het succes van de president meet?


  Maak melding

 26. @Surinamer, die grote problemen die Su heeft momenteel komt echt niet door verhoging van stroom en watertarieven!!! Regering Bouta heeft simpelweg veel te veel geld uitgegeven….geld die er eigenlijk niet was….dat is de reden van alle problemen…..de SRD is door dit beleidt daardoor 25% minder waard geworden!!! Wat ben je toch een stomme ezel om te denken dat tarief verhogingen tot deze puinhoop heeft geleidt!!! Waarom hou je je met onderwerpen bezig als je niet de kennis daarvoor hebt????


  Maak melding

 27. @Surinamer, je typt hier lappen tekst neer. Het grappige van alles is dat je je eigen kolder ook nog geloofd!!! Speel geen professor als je gewoon een laaggeschoolde pipo bent!!!


  Maak melding

 28. Robinho

  Henk Molenaar: het siert je niet om op een dergelijke manier te generalieren. Niet de gehele bevolking is aardslui en laf.

  Hallo Robinho,

  Dan is het grootste deel van Suriname lui en bang.

  Het is dat de Chinezen nog wat geld inbrengen en 7 dagen per week keihard werken. Daar zouden veel Surinamers een voorbeeld aan kunnen nemen. Die gaan liever met een wit overhemd en stropdas naar Lanti om als spookambtenaar de hele dag uit hun neus te eten.

  Zeg me dat het niet zo is!


  Maak melding

 29. Uitschelden kunnen wij allemaal.
  praat over het onderwerp dan heb ik meer respect voor he maar nee je verlaagd je tot vul maar zelf in.
  Alwetende ga naar Suriname en help het land opbouwen.
  Toch houden wij van jullie zoals wij van onze President houden.
  Ik zal he niet op deze forum en ook niet op andere beledigen omdat ik van huis uit manieren en wat respect heb naar anderen toe.
  Als jij dat hebt laat ik aan anderen over om te beoordelen.


  Maak melding

 30. Pero is dood (lijkt het wel), lang leve Surinamer, of is het zijn alter ego, het ontbreekr er nog maar aan dat onder zijn postings “go go bouta” staat.
  Wat een verheerlijking van zijn afgod, en het kromme nederlands en gedachtengang geven ook te denken


  Maak melding

 31. Beste Henk Mollenaar.

  Deze wijze van stigmatiseren werkt niet versterkt een aantal mensen in anti denken. Respect voor meningen is beter dan mensen lui of dom te verklaren.

  Hans
  Met Pero is een hele volksstam verdwenen Sabisierie, Paraman, 1502 etc, etc, etc.,
  Er zijn niet zoveel Bouta fans meer omdat zij de harde werkelijkheid wel zien.

  Een goede vriend hield mij in 2005 bij de verkiezingen voor.

  We kunnen nu weer sparen voor iets.
  Dit was een hard werkende creolse vakman, die meer dan 40 jaar de ruggengraat bij het bedrijf van zijn werkgever was. Hij vroeg nooit ergens om tot recent.


  Maak melding

 32. Alleen ezels kiezen een meester. Zoals onze grote Surinamer die een comfortabele leven in Nederland geniet. Suriname en zijn de grote boef, aan dementie lijdende president hier promoten. O, tegen mij hebben ze mij verteld dat tegen domheid niet valt te strijden. Weet niet als deze paarse ezel weet dat Suriname geleid wordt door een intellectuele lilieputter die ook nog aan dementie lijdt. Hoe vaak heeft hij de klok horen luiden, maar nooit wetende waar de klepel hangt.


  Maak melding

 33. Er is niks aan de hand. In een derdewereldland moet men leven als derdewereldburger en verder niet zeuren. Dan had je maar niet een criminele derdewereldlandleider moeten kiezen.


  Maak melding

 34. De grootste fout die ooit gemaakt is dat het land cout ke cout onafhankelijk moest worden met alle gevolgen van dien. Zie nu het resultaat !!!!!!!


  Maak melding

 35. Slechts een houtluis is van nature slimmer dan al die paarse ezels en ezelinnen van baas samen. Geen wonder dat op elk gebied de klok jaren tachtig is teruggezet. Wahahahaha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.