Eerste zwangere vrouw met zika-virus in Europa

5
Nederlander besmet met gele koorts in Suriname

In het noordoosten van Spanje is bij een zwangere vrouw het zika-virus geconstateerd. Het is voor zover bekend de eerste zwangere vrouw in Europa die het virus heeft opgelopen meldt de NOS.

Volgens de omroep was de vrouw onlangs in Colombia en is ze daar besmet geraakt. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat ze onder toezicht van artsen staat, maar dat ze niet is opgenomen in het ziekenhuis.

De vrouw zou ongeveer veertien weken zwanger zijn. Mogelijk is zika gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Er zijn aanwijzingen dat het virus hersenafwijkingen veroorzaakt bij het ongeboren kind, maar een oorzakelijk verband is nog niet aangetoond. In Brazilië werden na een uitbraak van het virus duizenden kinderen met geboorteafwijkingen geboren.(Bron: NOS)

Bekijk ook:

5 REACTIES

 1. Zika bestaat al heeeel lang in Afrika. Nooit is er geconstateerd dat het microcefalie tot gevolg kan hebben bij het ongeboren kind, Wat we nu zien in dat er in Brazilië dat fenomeen op grote schaal de kop op steekt. Waarom wel in Brazilië en niet in Afrika??? Heeft dit fenomeen niet eerder te maken met milieueffecten, bijvoorbeeld kwik en andere vervuiling door de goudindustrie? Heeft het te maken met, zoals een andere bron meldt, met het toedienen van een ongeregistreerd, niet voor mensen vrijgegeven vaccin, dat op grote schaal is gebruikt in Brazilië? Ik geloof niet dat het enkel aan het zikavirus ligt, maar aan een combinatie van determinanten die de gezondheid van deze moeders hebben beïnvloed.


  Maak melding

 2. Zika op zich is een misleidende ziekte omdat als je er niet van bewust bent het evengoed kan zijn dat je denkt dat je griep hebt wat dus na een weekje over is. Nu is er wel voorlichting waardoor mensen alerter worden. De verspreiding van dit virus vanuit Afrika /Azië naar Zuid-Amerika en het Caraïbische gebied is onmerkbaar verlopen. Het ligt mede aan het drukke verkeer en toerisme. De Aedes muskiet bevindt zich reeds in Suriname en is de vector. Een besmette mug met dit virus zou zich via het verkeer verplaatst kunnen hebben naar Amerika. Een andere mogelijkheid is dat een persoon vanuit Amerika naar Afrika reist en daar gestoken wordt door zo een besmette mug.

  Vervolgens keert hij/zij terug niet ervan bewust het virus met zich mee te dragen. Hier aangekomen wordt hij/zij gestoken door de Aedes mug(die ook hier voorkomt) die vervolgens besmet raakt en vanaf dat moment het virus in zich draagt. Vanaf dat moment gaat het hard. Want iedereen die de mug steekt krijgt het virus in zich en kan het overdragen eventueel seksueel.

  Een andere mogelijkheid is dat deze mug in Zuid-Amerika zelf het virus heeft opgelopen door contact met een aap.Een aap wordt als het reservoir beschouwd van het Zika virus. Veel mensen hebben apen als huisdier. Verder heb je ook wilde apen in Bosstrookjes. Je hoeft nieteens het bos in te duiken om een kapucijner aap te zien. Het is mij niet duidelijk of enkel en alleen bij de primaat het Zika Virus te bespeuren is.

  Het verband tussen het Zika virus en afwijkingen bij kinderen moet as soon as possible vastgesteld geworden. Ja of nee. Voor de rest is Zika geen ernstige ziekte. De mug ; de vector moet wel proportioneel te bedwingen zijn. Uitroeien gaat niet lukken want deze mug komt al eeuwen voor op aarde. Denk maar aan Dengue ,Chikungunya,Gele koorts etc ; het is dezelfde mug samen met nog een paar neefjes en nichtjes deze virussen verspreidt.


  Maak melding

 3. Zieken ook in speeksel en urine gevonden!
  De teller van mensen uit (vakantieland) Suriname die besmet zijn met dit virus staat op 20.

  Take care!!!


  Maak melding

 4. Mensen let goed op!!!
  De consequenties zijn groot.

  ‘Zwangere vrouw met zikavirus behandeld in AMC’
  05-02-16 17:47 uur – Bron: Het Parool
  Het zikavirus wordt overgedragen door muggen © anp

  Een Nederlandse zwangere vrouw in Amsterdam zou besmet zijn geweest met het zikavirus. Dat meldt de NOS naar aanleiding van een item in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

  Volgens de vrouw is de ziekte door een huisarts in Suriname vastgesteld nadat ze last kreeg van jeuk en uitslag. De vrouw was daar op dat moment op vakantie.

  De vrouw zegt in het AMC onderzocht te zijn. Uit een echo van het hoofdje van haar kind bleek dat alles in orde was. Het ziekenhuis wil dat niet bevestigen, omdat in verband met privacy geen uitspraken worden gedaan over individuele gevallen.

  Vrijdagmiddag maakte minister Edith Schippers bekend dat in totaal twintig mensen in Nederland besmet zijn met het zikavirus. Onder hen zijn voor zover bekend geen zwangere vrouwen. Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.