Geld en donor kunnen 8-jarige Gilliana redden

34

PARAMARIBO, 4 feb – Willen de ouders van de 8-jarige Gilliana Kartotaroeno haar redden van een ernstige aplastische anemie (zeer zeldzame, ernstige beenmergziekte), dan moeten ze zo snel mogelijk een donor en geld zien te vinden om haar te behoeden van deze ziekte. Het pupil die nog in haar bloei van haar leven zit, is bij de kinderarts van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Nannan-Toekoen, bekend met beenmerg falen, dat betekent dat haar beenmerg onvoldoende bloed maakt. Als gevolg hiervan is ze opgenomen in het ziekenhuis.
Bij een beenmerg onderzoek hebben de artsen vastgesteld dat het beenmerg van Gilliana geen witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes maakt, waardoor ze elke maand bloed met bloedplaatjes moet krijgen. De witte bloedcellen heeft ze volgens de arts nodig om infecties tegen te gaan. “Ze zijn de militairen van het lichaam”, laat de arts weten. Dat heeft Gilliana niet, waardoor haar leven in gevaar is.

Veel kan de arts zelf niet doen tegen deze ziekte, omdat er in Suriname geen mogelijkheden zijn voor bestrijding van deze ziekte. De medicatie die ze nodig heeft moeten vanuit het buitenland gehaald worden. Er kan wel een beenmergtransplantatie in het buitenland plaatsvinden, maar dat kost volgens de arts en de Geneeskundige Commissie van het ministerie van Volksgezondheid heel veel geld. De secretaris van de Geneeskundige Commissie, O. Dwarka, zegt dat een beenmerg transplantatie minimaal 150.000 USD kan bedragen. De staat kan tot maximaal USD 35000 inkomen en de overige kosten zijn voor rekening van de patiënt. Er wordt volgens de secretaris gewerkt met een missive van de overheid, die duidelijke richtlijnen geeft over de goedkeuring van het uitzenden van patiënten naar het buitenland. Volgens haar kan de beenmergtransplantatie wel gedaan worden in het buitenland, maar de staat zal tot een bedrag van maximaal USD 35000 goedkeuren. “De regels geven ons niet de mogelijkheid om al de kosten voor zo iemand te betalen”, vertelt de secretaris verder.
beenmerg2
Niet alleen geld is nodig voor Gillian’s redding, maar ook een donor is nodig tenzij er een beenmergtransplantatie gedaan wordt. De ouders van Gilliana weten zich geen raad en weten ook niet hoe zij aan al het geld zullen komen om hun dochtertje te redden. Ze vragen steun vanuit de overheid en de samenleving. Huilend smeekt moeder Urmila Kartotaroeno om haar dochtertje te redden. Ze heeft stichting 1 voor 12 benaderd voor hulp en de stichting heeft intussen een inzamelingsactie gestart. Ze smeekt de overheid om haar dochtertje te helpen, omdat ze niet instaat is de hoge bedragen te betalen. Het meisje is wel verzekerd bij het Staatsziekenfonds, maar het SZF is niet de instantie die goedkeuring moet geven om haar dochter naar het buitenland te sturen. Het SZF is slechts de uitvoerder en de Geneeskundige Commissie de opdrachtgever. De commissie werkt met regels van de overheid en die regels zullen mogelijk het leven van een jong meisje kosten tenzij er niet tijdig hulp wordt geboden.

De arts probeert haar te helpen met een maandelijkse bloedtransfusie en toediening van antibiotica, maar dat is niet de oplossing. De oplossing, volgens de arts, kan in het geval van Gilliana alleen op twee manieren gezocht worden nl. door het toedienen van speciale medicijnen uit het buitenland, die de weerstand van het lichaam kunnen veranderen en doormiddel van een beenmergtransplantatie in het buitenland. De beste oplossing voor haar is de beenmergtransplantatie.

34 REACTIES

 1. Als enkele directeuren van parastatale bedrijven in Suriname het salaris, dat ze jaarlijks ontvangen voor drie fictieve maanden, hoeven de ex-ministers die verdwenen gelden uit staatskas niet kunnen verantwoorden, dat geld niet eens terug te storten en Gilliana is al geholpen wat de financiële kosten voor de medische behandeling in het buitenland betreft.


  Maak melding

 2. WTKN
  Graag meer info over de inzamelingsactie.
  Waar kunnen degenen die een financiele bijdrage willen leveren terecht?
  Googlelen op stichting 1voor12 levert geen bruikbare informatie op.


  Maak melding

 3. Snippi en Sunil,
  Zoals gebruikelijk is er natuurlijk nergens voor gezorgd en heeft het programma slechts een Facebook pagina waar ook niets staat over de inzameling. Hun website werkt ook niet.

  Ik heb maar uit frustratie een GoFundMe campagne opgezet. Als iemand in Suriname de familie kent draag ik alles aan hen over (mijn email adres is bekend bij de moderator). Surinaamse posters deel alsjeblieft dit initiatief met de familie. Arm schaap hoeft niet te lijden omdat ze in een disfunctioneel land is geboren.

  Aan de moderator: Laat deze post ajb niet 24 uur hangen voor het te posten. Thx


  Maak melding

 4. 40 Jaren zelfstandig maar niet onafhankelijk. Een fonds na 40 jaren is niet opgebouwd. Feestvieren op 25112015 kostte 1,8 miljoen alsof er iets te vieren valt. Gebrek aan specialisten, financien, voldoende geneesmiddelen en correcte bedrijfsvoering bestond 36 jaren geleden niet. Dat er tot op heden onvoldoende of geen mogelijkheden zijn voor het op orde hebben van primaire zaken in en voor de Surinaamse gemeenschap kent diverse oorzaken die niet worden doorbroken. Voeding, Gezondheidszorg, Onderwijs en Onderdak zou in Suriname geen onderwerp van discussie mogen zijn.


  Maak melding

 5. Dit kind zou reizen naar het buitenland bespaard moeten blijven en in eigen land alle gezondheidszorg moeten krijgen zoals ieder ander kind in dit land. Imperialisme heeft immers bitterweinig goeds gebracht zoals wordt benoemd te zijn een Wingewest tezamen met onlangs stimulerende woorden van JanPeter. Feitelijke oorzaak is dat Surinamers de daad niet bij het woord voegen zoals Strei def strei wi no sa frede. Wi sa setie kondre boeng of deze heri libi te na dede wi sa feti gi Sranang. Wanneer men massaal opkomt bij het verzaken van deze grondbeginselen zou niemand de massa kunnen tegenhouden. Het besef, geloof en hiermee inhoud geven aan is en blijft doorslaggevend. Teruggaan naar de kolonisator om hulp na het bekende verleden is en blijft gezichtsverlies en versterkt wederom een misplaatste suprematie.


  Maak melding

 6. Doneren of niet? het kind van de rekening. het schockeffect. 40 jaar onafhankelijk. waar kunnen wij doneren? wanneer houdt het op? wie is hier verantwoordelijk voor? wie trekt dit zich aan? zijn nu de buitenlandse surinamers wel goed om te doneren? wie o wie o wie? wie?
  God, de president, curtis, de oppositie, de coalitie, de behandelend arts? de dna leden?

  welke probleem waarvoor oplossing buiten landsgrenzen moet worden gezocht, volgt?

  haai mi baja.

  als er geen oplossing is, dan zou er geld moeten zijn om uit te wijken. maar ik keek naar apintie aan het begin van de week en ik zal gehandicapten in de felle zon staan, urenlang wachten op hun toelage, die niet kwam. dit land is 40 jaar onafhankelijk en de ontwikkeling bestaat al.


  Maak melding

 7. Best wel kostbaar, hoor.

  Tabel 3.6 Kosten van stamceltransplantaties mei 2010 (€)
  autoSCT alloSCT-sib alloSCT-MUD alloSCT-cordblood
  Selectie/afname donor
  HLA typering 9.968 9.968 9.968
  Donorsearch 30.456 30.456
  Kosten patiënt 11.937 21.510 24.451 24.973
  Transplantatie
  Kosten patiënt 21.123 24.893 28.580 56.277
  Posttransplantatie 1
  jaar
  Kosten patiënt 12.610 45.548 78.023 133.015
  Totaal 45.670 101.919 171.478 254.689.

  (Gegevens: Erasmus UMC Rotterdam).


  Maak melding

 8. Ik heb de video 2x bekeken om ervan zeker te zijn dat ik het volgende goed heb gehoord ; ” mijn man wil haar niet zien wanneer hij van zijn werk komt ”

  Dit omdat hij het moeilijk vindt om haar in deze situatie te zien.

  Ik wil de vader aanraden om JUIST VEEL TIJD met haar door te brengen en VOORAL VEEL AANDACHT aan haar te besteden waardoor ze zich gesterkt kan blijven voelen.

  Als een der ouders het arme kind ontloopt, kan ze het GEVOEL krijgen dat de ziekte haar ” schuld ” is en dat daarom de vader haar ontloopt.

  Zo een houding van de vader lijkt mij NIET BEVORDERLIJK.

  Corrigeer mij als ik ernaast zit.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 9. Waar blijven al die Surinamers nu hulp het hardst nodig is ? Waar blijven al die Surinamers als Tan, Raymaker, Tuur, Simons die zogenaamd trots zijn op hun Surinaamse roots maar geen ene moer om dat land geven ? Dat trotse gevoel is een grote schijn en poeperij. Surinamers zijn over het algemeen hypocriet en egocentrisch ingesteld. Laat het volk nu maar eens zien dat het vooruitgang geboekt heeft en laat het geld maar goed vloeien. Jammer voor dit meisje maar ik vrees dat zij in het verkeerde land geboren is. Een land met een crimineel aan het hoofd omringt door zakkenvullers en graaiers, heeft geen oog voor het volk.


  Maak melding

 10. Je hebt geen zekerheid, dat die behandeling van haar aan gaat slaan. Jammer dat steeds meer kinderen geboren worden met die zeldzame aandoeningen. Hoe komt dat ineens?


  Maak melding

 11. Wil je alsjeblieft de gofundme gegevens op fb plaatsen? En je friends vragen het te sharen? Dit moet zo snel mogelijk bij iedereen bekend worden.


  Maak melding

 12. renate
  Die staat hier en hier.

  Het TV programma heeft verder deze rekeningen geplaatst: RBC:
  SRD Rekening #: 19.73.37
  Euro Rekening #: 19.73.42.35
  VCB:
  SRD Rekening #: 12.25.19.0.41
  Nederland:
  NL88 INGB 0006983406

  Maar zoals alles in Suriname gebruikelijk amateuristisch/onprofessioneel gebeurd, weet je als donateur niet op wiens rekening (er staan geen namen bij) je allemaal geld stort.

  Het lijkt me sterk dat de familie al deze rekeningen zelf in beheer heeft, een binnenlandse en buitenlandse rekening was genoeg geweest. Gebruik dus je gezond verstand.

  Ik heb de GFM campagne gemaakt omdat er absoluut geen geld direct naar geen enkele rekening wordt overgemaakt. Dat gebeurt pas als alle verificatie klopt.


  Maak melding

 13. Beste allen,
  Fijn dat er positieve reacties zijn.
  voor het willen doneren kunt u contact opnemen met de ouders op de volgende telefoonnummers :
  Moeder Urmila Kartotaroeno : +5978727544
  Vader Ricardo Kartotaroeno : +5978878458
  God bless you all !


  Maak melding

 14. Beste mensen. Gebruik je gezonde verstand als je wilt doneren. Er staat geen vermelding bij op wiens naam deze reeks rekeningen allemaal staan. De GoFundMe campagne stort geen geld op rekeningen. Dat gebeurt pas als alles met de familie is geverifieerd. Lets help Gilliana get well! – GoFundMe Gilliana Kartotaroeno medisch fonds


  Maak melding

 15. Rachel W.
  Oef! Prive telefoonnummers ajb niet publiekelijk bekendmaken. Je weet nooit wat voor zieke geesten en trollen die mensen gaan lastigvallen. Wil je ze i.i.g laten weten dat er een GFM campagne voor ze is gestart? Het doel is €100k.
  Alvast bedankt


  Maak melding

 16. Meestal wordt als eerste bij de naaste familie naar een donor gezocht (broers en/of zusters),
  Ik vraag me af of ze al op de Internationale lijsten donor zoekende Is geplaatst? Ik weet zeker dat als er een donor Is gevonden het geld snel bij elkaar Is gehaald.


  Maak melding

 17. Als baas en zijn corrupte boevenbende slechts 1 promille zouden afstaan dan is er genoeg geld. Als Misjiesosoka, Bredevelt en Stefanus baas zijn valse progeten een smeekbede doen aan land en volk misschien zal het ook wat opleveren. Ma van al de boevengenoemde paarse vredters zal er niets uitgaan, tjek joe ai lokoe.


  Maak melding

 18. Als baas en zijn corrupte boevenbende slechts 1 promille zouden afstaan wat allemaal is weggemaakt uit de staatdkas dan is er genoeg geld. Als Misjiesosoka, Bredevelt en Stefanus, baas zijn valse profeten een smeekbede doen aan land en volk misschien zal het ook wat opleveren. Ma van al de bovengenoemde paarse vreters zal er niets uitgaan, tjek joe ai lokoe.


  Maak melding

 19. Een ex collega van mij heeft ook zo´n zieke jongen van 7jaar,
  maar de verzekering ( Azivo) Den Haag Ned; heeft het helemaal vergoed. Ik heb de Video opnamen gezien,ik hoor dat de ZFS of hoe die F..cking Surinaamse ziekenfonds heet, heeft gezegd dat ze niet gaan vergoeden.Dan vraag ik me zelf af, wat voor K..t ziekenfonds is dat, wel de lusten en niet de lasten !
  Ik zou gelijk niks meer betalen aan zo´n klootte verzekering
  Maatschappij.) Overigens dat Jongetje van 7 jaar, in nu inmiddels getrouwd en heeft zelfs kinderen.

  Rachel W.

  Bedankt dat je de moeite heb genomen om de nummers van haar Ouders op de site te zetten, ik ben je hiervoor zeer erkentelijk !

  Jacko.


  Maak melding

 20. Heel erg triest zeg. Het rekeningnummer is inmiddels bekend en ik ga zeker een donatie doen. Hopelijk wordt dit meisje zo spoedig mogelijk geopereerd waardoor ze gauw weer beter wordt.


  Maak melding

 21. Tante Bep

  Max Nijman wijlen heeft niet gevraagd om in Su begraven te worden dat heeft Bouta gewild, z.g. Staats begrafenis met de centen van de Surinaamse belasting betalers en hij met de eer strijken.
  Tante Bep
  Het is precies wat je schrijft hij besteelt ze niet, maar hij gebruikt ze op zijn manier. En als je niet naar Ome Dees luistert,dan ben je keweest.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.