Zwangere vrouwen niet naar Suriname om Zika-virus

7
Nederlander besmet met gele koorts in Suriname

“Vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap zijn, moeten Suriname voorlopig mijden vanwege het Zika-virus”. Dat zegt Huisarts Wim Bakker, die vele jaren directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg was, tegen de NOS. Het Zika-virus is overal in Suriname en kan voor afwijkingen zorgen bij ongeboren baby’s. Bakker krijgt gemiddeld vijf patiënten per dag in zijn poli met de symptomen. “Je mag ervan uitgaan dat er duizenden Surinamers besmet zijn en dat er dus sprake is van een epidemie” zegt hij.

De opvolger van Dengue en Chikungunya zorgt al een tijdje voor spanning doordat bekend werd dat in Brazilië 3500 baby’s geboren werden met Microcefalie, een te kleine schedel. De aandoening leidt vaak tot een verstandelijke beperking en heeft waarschijnlijk verband met het Zika-virus.

Net als Dengue en Chikungunya wordt Zika overgebracht door de Aedes Aegypti mug (tijgermug). Deze mug broedt het liefst in stilstaand (oud) water. Het is dus belangrijk dat deze broedplaatsen verdwijnen anders verspreidt Zika, maar ook andere virussen, zich razendsnel. Malaria, Gele Koorts of zelfs het West Nile virus zijn verre van uitgesloten.

Lees ook bij de NOS: ‘Zika-virus is overal in Suriname’.

UPDATE:
Tien Nederlanders zijn besmet geraakt met het zika-virus. Ze hebben de ziekte in de afgelopen weken opgelopen in Suriname. De kans is heel erg klein dat het virus zich hier verspreidt, omdat die wordt overgedragen door een steekmug die hier niet voorkomt.
Het is niet bekend hoe het met de patiënten gaat. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.(via NU.nl)

Bekijk ook:

7 REACTIES

 1. Dit is de Grootste vloek wat Suriname zal leren kennen in de komende 5 jaren dus Geile Dames opgelet no gwe go uru zondro koosu so looku bung no tegi bere noso yo kisie 1 siekie piking if a tigri maskita beti yu!


  Maak melding

 2. Aan de grenzen strenge controles uitvoeren blijkt hiermee wederom een noodzakelijk te zijn omwille van nationale bescherming van een toch al kwetsbare laconieke samenleving die dringend een mentaliteitsombuiging moet worden opgelegd in hun eigen belang.


  Maak melding

 3. Fatsoenlijke riolering in de stad.
  Zorgen dat er onder de huizen geen stilstaand water is.
  Maardat gaat nooit lukken want zelfs een gat in de weg wordt niet gedicht.


  Maak melding

 4. Welk plan van degelijke aanpak is er dat ook via media kenbaar wordt gemaakt? De malariamug werd ooit toch als nieuwe verspreider door BOG adequaat bestreden?
  Grenscontroles heeft met personen en bezittingen van doen wat geen verkeerde aanpak is of weet jij niks van illegale goud- en drugstransporten.
  Snuggere theoretische reacties hebben tot vandaag weinig tot niks opgeleverd voor een zgn zelfstandig land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.