Bankwezen Suriname op rand van isolatie

48

PARAMARIBO, 11 jan – Het bankwezen hangt isolatie boven het hoofd. Dit zegt Anthony Caram, hoogleraar en oud-president van de Centrale bank van Aruba. Suriname onderneemt te weinig tegen witwaspraktijken. Veel tijd voor bijdraaien is er niet.

Binnenkort al moet blijken of het ernst is met internationale afspraken. “Als wij niet kunnen voorkomen dat in mei het bankwezen in Suriname op een zwarte lijst geplaatst wordt door de internationale gemeenschap, zal dit nog een zware dreun zijn voor de economie die wij niet kunnen hebben. Het land gaat al gebukt onder effecten van fors gedaalde goud- en olieprijzen en geldverspilling bij de overheid ”, zegt Caram tegenover de Ware Tijd.

Suriname is onlangs weer gewaarschuwd door de Caribbean Financial Action Task Force, CFATF. Dit met de Verenigde Staten van Amerika opgezette veiligheidsagentschap wil zo schoon mogelijke financiële branches. De indruk bestaat dat Suriname te weinig controle heeft op de in- en uitstroom van geld. Diensten als advocatuur en notariaten melden geen ‘verdachte’ geldovermakingen. Volgens de overeenkomst met CFATF moet het wel.

48 REACTIES

 1. Suriname staat al op de zwart lijst en de lijder ook al.Dank zij hem staan wijop de zwarte lijst metal zijn zwartepraktijken niet te vergeten zijn zoonlief Dino die gratis loge geniet in Alcatraz.Pappie en hem de Pablo Escobars van Suriname!


  Maak melding

 2. Waarom wordt er niet meer gefeest en gebeest?
  Gratis en nog eens gratis bruine bonen met zoutvlees. AOV verhogen en ga zo maar door. Maar waar moet het geld vandaan komen???? Wo ka moro waktie.

  Geen monopoly geld.


  Maak melding

 3. Ray hou op met je propaganda.
  regering is niet verantwoordelijk wat de banken doen, iedereen weet dat de Hakrinbank een criminele witwas organisatie is maar niemand kan ze aanraken omdat ze bescherming krijgen van hun soortgenoten die in de top van de overheden instantie zitten.


  Maak melding

 4. Geen normen en Waarden; wat verwacht je anders met een GODFATHER als HOOFD van de Natie.

  Hai Baja, arm Suriname, u heeft het zwaar te verduren: Als het Bankwezen op de BLACK LIST wordt geplaatst IS HET DEFINITIEF, EINDE VERHAAL.


  Maak melding

 5. @SoSoLobie,

  regering is niet verantwoordelijk wat de banken doen, iedereen weet dat de Hakrinbank een criminele witwas organisatie is.

  Je bent niet goed bij je hoofd: De regering is terdege verantwoordelijk wat de banken doen.

  Het zou wat moois zijn als de banken kunnen doen wat ze willen en de regering kijkt ernaar en doet NIETS.


  Maak melding

 6. Het is sedert de onafhankelijkheid zo dat het surinaamsgeld nergens buitende grenzen wordt geaccepteerd als wettig betaalmiddel.
  Ondanks het feit dat de van moorden verdachte EN VOOR DRUGSVEROORDEELDE,president,voorzitter van unasur en carricom is geweest,zijn we nogsteeds niet instaat om in het caraibischgebied een frisdank met srd s te betalen.
  Je zou dus willen zeggen,WAT KAN AZIJN ZUURDER MAKEN!


  Maak melding

 7. @SoSolobie
  We als je een lijder bent van een land en internationaal op de zwarte lijst staat en je schoonzoon is baas van 1 van de belagrijkste bankwezen in een land dan wee tik niet wie anders je de schuld gaat geven!!


  Maak melding

 8. Deze discussie dreigt alweer uit de bocht te vliegen.
  – Het seminar is gisteren gehouden
  – In 2012 is dit al eens gebeurd
  – De regering heeft zich gecommitteerd om alle maatregelen voor Augustus 2016 te implementeren
  – Voor Suriname waren daar: Martin Misiedjan en Roy Baidjnath-Panday
  – De CFTAF heeft er alle vertrouwen in dat het zover niet zal komen
  – De Surinaamse regering schijnt alles op het laatste nippertje te regelen.
  – Slechts 1 van de 16 maatregelen is geïmplementeerd
  – Suriname neemt financiering van internationaal terrorisme niet serieus genoeg
  – De (nieuwe) gouverneur van de Surinaamse centrale bank moet de wetten schrijven en door het parlement laten bekrachtigen

  Kortom; er is veel werk aan de winkel en men heeft kennelijk weer eens andere prioriteiten gesteld dan waar het echt om draait.

  http://www.stabroeknews.com/2012/archives/02/29/suriname-at-risk-of-money-laundering-blacklisting/


  Maak melding

 9. Deze regering is degelijk verantwoordelijk geweest voor de banken. Hoefdraad runde toen toch de centrale-bank en alle andere banken zijn afhankelijk van die toko. En door zijn verkeert beleid heeft hij nu alle andere banken in een isolement gebracht.


  Maak melding

 10. Dit artikel geeft heel mooi aan wat er mis is in ons land op het gebied van financien.
  Namelijk een totaal gebrek aan aansturing vanuit de Centrale Bank Suriname en het ministerie van Financien.
  Akusuwa heeft volkomen gelijk als hij post, dat de SRD niet internationaal verandelbaar is.
  Dat werkt witwassen in de hand.
  Er is immers geen enkele buitenlandse controle op deze munt, anders, dan dat je een SRD alleen in Suriname kunt uitgeven.
  Het probleem van de banken op dit moment is, dat ze met enorme voorraden SRD’s zitten, waarmee ze geen enkele kant op kunnen.
  Een regering met meer visie had een devaluatie misschien niet kunnen voorkomen, maar wel wat ons Surinamers nu te wachten staat, namelijk nog veel meer ellende.
  Het ergste moet namelijk nog komen.
  Als de Surinaamse banken internationaal echt in het “beklaagdenbankje” worden gezet, zijn de rapen gaar.
  Ik heb altijd geleerd, dat regeren vooruit zien is.
  Deze regering regeert wel, maar ziet om haar moverende redenen niet vooruit.


  Maak melding

 11. De Amerikanen willen steeds meer greep krijgen op de geldstromen binnen landen en de geldstromen tussen landen. Deze bemoeizucht gaat mijn inziens buiten haar perken. In de Europese Unie hebben de Amerikanen reeds inzage in alle bankrekeningen van de inwoners. Nu zijn ze druk bezig om Suriname en alle andere Zuid Amerikaanse landen onder druk te zetten om aan hun eisen te voldoen. Hun wil kunnen ze echter niet opleggen Rusland en de China.


  Maak melding

 12. @RobG, hou jij je wel aan de regels? in Nederland zal het wel moeten. Omdat Bouterse niet van wetten en regels houdt heeft hij het land naar de verdoemenis gebracht.
  Vergeet niet dat men hard eraan wilt werken zodat Suriname niet op de zwarte lijst terecht komt.

  =Die Amerikanen zeuren misschien, maar als men internationaal zou aangeven dat het goed gaat met de economie van Suriname, mag dit wel gezegd en geaccepteerd worden.

  -Venezuela heeft tocht laten zien dat zij niet naar de Amerikanen luisteren? vandaag is er helemaal GEEN toiletpapier te vinden in de supermarkten.

  =Die zorgpas mag door de wc gespoeld worden.
  =Straks mogen er nog 3 nullen op de SRD komen.
  =Criminelen op de hoogste posten.

  Wat een president met zijn aanhang in Suriname.


  Maak melding

 13. RobG je hebt helemaal gelijk in wat je schrijft.
  de Amerikanen zijn erop uit voor het beheersen van geld en resources. Nu China en de meeste landen hebben besloten dat ze gaan handelen in hun eigen VALUTA inplaats van de dollar willen de Amerikanen dit in allemacht saboteren.
  Soms verbaas het mij met als die laagopgeleide leeghoofden op waterkant die onzin uit hun nek kletsen, alleen maar om de regering in een kwade daglicht tebrengen. De tijd en energie die de laagopgeleide leeghoofden aanbesteden is zinloos. Ik ben er natuurlijk mee eens dat je en regering kritisch mag volgen maar op waterkant is het elke dag het zelfde liedje met die nutteloze uitkeringstrekkers die niks beter te doen of te zeggen hebben. Ray is de grootste Brulaap hier die kerel lieg dat die masala uit zijn bek druipt. Het wordt tijd dat deze mensen echt iets met hun leven gaan doen want Bouterse bezorg hun hoge bloeddruk en een hartaanval.


  Maak melding

 14. Als de aanhang bestaande uit paarse ezels een geldinzameling houdt en een glazen bol voor haar bendeleider koopt zal hij de problemen, waar wij met z’n allen mee geconfronteerd zijn en mee gaan worden, misschien wel zien aankomen en er oplossingen voor kunnen aandragen, zonder glazen bol heeft zijn regering geen flauw idee hoe vooruit te zien om een land goed te besturen.


  Maak melding

 15. RobG,

  Soms ben ik het met je eens, vaak ook niet.
  Dat laatste is ook deze keer het geval.
  De dollar is nog steeds het meest gebruikte internationale betaalmiddel.
  Ook onze SRD is gelieerd aan de USD.
  Het aanhalen van landen als Rusland en China heeft – op dit moment – weinig zin, omdat de nationale valuta van deze landen niet in de schaduw kunnen staan van de USD.
  Misschien verandert dat nog eens in de toekomst.
  Met andere woorden: wij zijn in ons land nog jarenlang gebonden aan de USD, het land, dat jij blijkbaar om jouw moverende redenen verafschuwt.
  Het is niet anders.


  Maak melding

 16. Beste Cochise

  RobG verafschuwt alle beschaafde landen waar men zich aan internationale wetgeving houdt.

  In troebel Paarse water is het namelijk prima vissen.


  Maak melding

 17. RobG
  Waarom zouden de VS interesseert kunnen zijn in Suriname.
  Qua economie en handel absoluut niet.

  De enige interesse is dat Criminele organisaties gezien de kleine economie en de grote nood van de regering de zaak met een paar honderd miljoen echte dollars helemaal naar hun hand kunnen zetten.
  Witwassen wordt steeds makkelijker gemaakt in Suriname gezien de grote informele economie. De casino’s zijn niet voor niets zo dominant aanwezig.

  De Staat heeft geen enkele controle meer over haar Geldsysteem.en dat wordt met de dag erger.


  Maak melding

 18. Special voor RobG

  “Etienne Boerenveen opnieuw benoemd tot lid van RvC van Staatsolie

  “Etienne Boerenveen is een Surinaamse militair, veroordeeld drugshandelaar en een van de verdachten in het proces van de Decembermoorden in Suriname”, aldus Wikipedia

  Suriname onder Bouterse: al zijn veroordeelde criminele maatjes krijgen topfuncties

  Het houdt NOOIT op in Suriname. Criminelen aan de macht.


  Maak melding

 19. Suriname is het enige land ter wereld waar je met de Surinaamse dollar kunt betalen. En zelfs daar wilt men die niet als betaalmiddel accepteren…..

  Hoeveel triester kan het gesteld zijn met een land?


  Maak melding

 20. @SoSoLobie,

  KUMA is bezig het land te gronde te richten, jo OEN: KUMAKOISI IS OP DE GOEDE WEG WAT DIT BETREFT.

  Over een paar maanden wil ik jouw SNUIT HOREN met je:

  Het wordt tijd dat deze mensen echt iets met hun leven gaan doen want Bouterse bezorg hun hoge bloeddruk en een hartaanval.


  Maak melding

 21. Eindelijk laat Pier-niekie rasied dhoekie wat van zich horen na een tijdje uitgeschakeld te zijn door zijn debiele baas.

  En niet zomaar maar slijmend terug!
  Waktie bokito brunsie en pae somo ai wakting.


  Maak melding

 22. Ray en zijn soortgenoten gillen altijd dat het de binnenlandbewoners zijn die mensen roven. Dames en heren leest website dbsuriname.com. k o e l i e rover afgeschoten.
  Doodgeschoten rover is Vishal Badal
  Twee mannen gezeten op een bromfiets zijn zaterdagavond rond 19:50 uur gaan tanken aan de Coesewijnestraat bij pompstation Gow2. Zij gaven aan de pompbediende te kennen SRD 5 te willen bijtanken. De pompbediende tankte het aangegeven bedrag. Nadat de bromfiets was bijgetankt, verplaatste de bestuurder de bromfiets naar het rijwielpad, terwijl de duorijder met het geld in zijn hand achterbleef. Hij overhandigde het geld aan de pompbediende. Zij haalde een bundel geld uit haar broekzak om de SRD 5 erbij te plaatsen. Bij die gelegenheid greep de bijrijder naar de bundel. De pompbediende die hard begon te gillen, greep het geld steviger vast en trok dat weg, waardoor een deel van het geld in haar hand bleef.
  De duorijder rende naar de bromfiets, die gereed stond en sprong achter de bestuurder die gelijk wegreed. De rover kon toch een deel van de dagopbrengst, meer dan SRD 300, meenemen. Een korporaal, lid van de CIVD, die toevallig ook ter plaatste was om benzine bij te tanken zag het geval gebeuren. Hij twijfelde geen moment. De CIVDer haalde zijn vuistvuurwapen en schoot daarmee eerst twee waarschuwingsschoten om de rovers op andere gedachten te brengen. Toen de bromfietser en zijn duorijder geen gehoor daaraan gaven, schoot de korporaal gericht, waarbij de duorijder Vishal Badal dodelijk is geraakt. Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat hij een schotverwonding, in deze in- en uitschotverwonding, aan zijn rug heeft opgelopen. Hij viel van de bromfiets af. De bestuurder reed met een hoge snelheid weg. Voor de komst van de ambulance kwam de jongeman te overlijden. Als gevolg van dit schot is de bijkans 20-jarige verdachte ter plekke komen te overlijden. Het gelukte de bromfietser om toch nog te ontsnappen.
  De politie van Latour, die ter plekke was na het incident, heeft het chaotische verkeer in goede banen geleid.
  Inspecteur Sjaam Debi Tewarie, ressortcommandant van Latour, zegt dat de politie naarstig bezig is met de opsporing van de voortvluchtige verdachte. De politie van Latour heeft de schutter, die lid is van de CIVD, overgedragen aan de militaire politie. Via de Centrale Meldkamer werd enige tijd later bericht ontvangen dat de andere verdachte te Goede Verwachting was gezien. De politie ging ter plaatse en trof de bromfiets die gebruikt is om de daad te plegen aan. De bestuurder is niet aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat ook de bestuurder gewond is, gezien de aangetroffen sporen op de bromfiets.
  Het lijk is in beslag genomen na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie. De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt de zaak verder.


  Maak melding

 23. Hou op met je stommiteit.
  Omdat jij nooit respect hebt weten op de brengen voor je ouders,wil dat niet zeggen dat je de bezoekers op dit platform kan beledigen.
  Het getuigt van onnozel en geen manieren om je eigen broeders en zusters aan te vallen.Schaam jij je idioot


  Maak melding

 24. Ira, het is me opgevallen dat jij geen eigen mening heb en dat is een duidelijk teken dat je eigen belang ondergeschikt moet zijn aan het groepsbelang. Je mag dus geen eigen mening op na houden.Je zegt alles in het belang van je eigen groep, je verkondigd standpunten om anderen te pleasen en je neemt standpunten in om geaccepteerd te worden. M.b.t. je vraag kan ik het volgende zeggen. Men moet mij geen regels opleggen vooral als ik nooit van plan ben geweest om regels van die strekking te overtreden.Ik ben ervan overtuigd dat ik vanuit mijn eigen inzichten zelf moet beslissen of ik mij al dan niet aan de regels kan houden.

  Cochise, de Amerikaanse geldpers draait continu overuren alleen maar om de vermeende wereldheerschappij te kunnen financieren.Het land heeft daarnaast een staatsschuld dat groter is dan alle schulden van de landen op deze aardbol. Deskundige zijn van mening dat Amerika deze schuld nooit zal kunnen aflossen. Dit gegeven is zeker niet gunstig voor het imago van de VS. Nu willen de Amerikanen op andere gronden hun wil opleggen aan de wereldgemeenschap om een waardedaling van de dollar te voorkomen.

  Henk Molenaar, ik wil in de reeks van gelukwensen mijn felicitaties overbrengen aan Etienne Boerenveen met het aanvaarden van deze functie. De man is een intellectueel en capabel genoeg om de functie naar behoren uit te voeren. Boerenveen is een ware Surinaamse patriot.Jouw mening over Boerenveen en over Suriname telt niet mee.

  jojo, de schuld van de casino’s en over wit-was praktijken kan men niet in de schoenen schuiven van de regering Bouterse. Reeds onder de regeerperioden van Venetiaan krioelde het van de casino’s in Suriname.


  Maak melding

 25. Wij dachten altijd dat het goed zou zijn dat de hindoestanen de banken konden beheren omdat wij altijd dachten dat ze eerlijk en rechtvaardig hardwerkende mensen waren. Na al die witwas praktijken en verrijkingen en diefstallen weten wij nu dat wij een grote fout hebben gemaakt. We laten de grootste schurken(niet alle hindoestanen slecht 99%) van Suriname onze portemonnee(Geld)beheren. Suriname moet bij alle banken grote schoonmaak gaan houden en begin bij de top mannen bij de grootte banken en kijk wie de meesterdieven zijn(Ray en zijn soortgenoten). Sluit alle cambio is een goedbegin.


  Maak melding

 26. Dit land heeft zich nog nooit gehouden aan Internationale verdragen, zelfs hun eigen grondwet vertrappen deze paarse boevenbende, door zich te gaan mengen in een lopend proces, wat zullen die kinderen van deze grondwetrechtenschenders, trots zijn op hun vader hė opa Bouva?


  Maak melding

 27. @RobG, het valt mij wel op dat je gauw op je teentjes wordt getrapt.

  @SoSoLobie, je schrijft dit over die Hindoestanen:::Na al die witwas praktijken en verrijkingen en diefstallen weten wij nu dat wij een grote fout hebben gemaakt.

  -In ieder geval hebben ze een woning om in te wonen terwijl de creool vaak naar de dancing gaat en dure auto moet hebben.

  ===De goede niet nagesproken====het zijn feiten van de heer With.


  Maak melding

 28. Sranang ontkomt niet aan Internationale regels
  en verdragen !

  NIET wat betreft het witwassen, het huisvesten van
  criminelen, de illegale goudstromen en de Sranang
  onderdanen die bankrekeningen bezitten in het
  buitenland met honderden miljoenen DOLLARS!

  Dus deng crimineel e bevi !!

  Vandaar het gescheld op deze site tegen USA en
  anderen, door de crimi-futuboys !

  Binnenkort zal ook de Nep-amnestiewet door het Inter Amerikaanse Mensenrechtenhof worden afgeschoten !
  Een uitspraak die VERGAANDE gevolgen zal hebben
  voor de machthebbers !


  Maak melding

 29. Ira, ja de creolen genieten van hun leven ze gaan naar dancing met hun dure auto en hebben ook een woning. Denk je dat de creool in zijn dure auto slaap, douch, en eet. Waar moet hij zijn auto parkeren op zijn stuk gekochte stuk grond natuurlijk. Ira het is fijn dat je voor je soortgenoten opkomt maar vertel het hele verhaal en kom niet met halve waarheden want inmiddels weten wij hoe een grootdeel (niet allemaal) van de hindoestanen aan hun dure woning komen en niet door hardwerken. De meeste creolen door sparen en afbetalingen en dat is en feit.


  Maak melding

 30. RobG
  De casino’s zijn een teken van Witwassen zonder verwijzing naar een regering.

  Boerenveen als patriot benoemen is het zelfde als vloeken in de Kerk. Boerenveen is 100% loyaal aan Bouterse maar dat is niet het zelfde als een patriot. Hij heeft een paar te veel lijfwachten nodig voor zijn zaakjes om te runnen als eerlijk mens.


  Maak melding

 31. Grootste oplichters en boeven zijn de Creolen.Wie is Bruma geweest Suriname naar de klote geholpen.Brunswijk,Bouta,Dino ,BoerenveenVan der San allemaal creolen.Ik weet alleen dat de Hindoestanen harde werkers zijn .
  De creolen zijn dieven kijk naar de Cellen in Suriname grotendeels Creolen.
  Omdat het een vervloekt volk is.
  Stelen van de Hindoestanen op het land.
  Aron met zijn onafhankelijkheid.


  Maak melding

 32. Mahinder
  Jij noemt wat creoolse namen op die ik op mijn vingers kan tellen. Wat de hindoestanen betreft het zijn de aller grootse stelende ratten die je niet kan tellen,zelf mijn REKENMACHINE geeft aan dat het de getallen niet kan verwerken en is stuk gegaan.


  Maak melding

 33. Met onberechte moordenaars en drugsbonzen aan de macht zal dat lang op zich laten wachten. Ondertussen lacht de hele wereld al die oliedomme aanhangers van baas en boevenbende uit. Wat een oliedomme stommelingen zijn dat voor mensen die moordenaars en drugsbonzen hebben gekozen als hun leiders. Zelfs een wc worm is van nature slimmer dan al die paarse dwazen samen.


  Maak melding

 34. RobG: “Henk Molenaar, ik wil in de reeks van gelukwensen mijn felicitaties overbrengen aan Etienne Boerenveen met het aanvaarden van deze functie. De man is een intellectueel en capabel genoeg om de functie naar behoren uit te voeren. Boerenveen is een ware Surinaamse patriot.Jouw mening over Boerenveen en over Suriname telt niet mee.”

  I rest my case……


  Maak melding

 35. Ah daar hebben we Molenaar weer. Onze bijstandstrekker die bij gebrek aan bezigheden weer allemaal onzin loopt te verkondigen. Word je nou niet ontzettend moe van jezelf?


  Maak melding

 36. Mahinder je hebt gelijk in 1ding als je naar de Surinaamse cellen kijkt zijn de Creolen in grote maten vertegenwoordig en dat is een feit. Wat je vergeet bij tevermelden is dat 70% van de rechters in Suriname hindoestanen zijn en eerlijk recht uitspreken zit niet in hun genen. 2014 was een artikel dronken creoolse man rijd iemand dood hij kreeg een paar jaar gevangenisstraf van de rechter. Dronken hindoestaan rijdt een vrouw doodt op haar eigen erft die kreeg geen straf wel werd zijn rijbewijs afgepakt. Verpakte discriminatie komt vaker voor dan je denkt daarom hoop ik dat Bouterse van de rechterlijke mag een weerspiegeling maakt van de samenleving waar geen 1 groep is oververtegenwoordigd.


  Maak melding

 37. SosoLobie,

  De president van Suriname heeft geen enkele zeggenschap over de samenstelling van de rechterlijke macht.
  In ons land zijn de wetgevende macht (Assemble), de uitvoerende macht (regering) en de rechterlijke macht gescheiden.
  In iedere westerse democratie is dat het geval en Suriname zegt ook zo’n democratie te zijn.
  Als een president zich gaat bezighouden met de aanstelling van rechters leven we in een dictatuur.
  Moeten we met zijn allen niet willen.


  Maak melding

 38. Rob G; dit klopt niet !

  Cochise, de Amerikaanse geldpers draait continu overuren alleen maar om de vermeende wereldheerschappij te kunnen financieren.Het land heeft daarnaast een staatsschuld dat groter is dan alle schulden van de landen op deze aardbol. Deskundige zijn van mening dat Amerika deze schuld nooit zal kunnen aflossen. Dit gegeven is zeker niet gunstig voor het imago van

  De schuldenlast van China is groter dan die van VS en Duitsl. samen.; 28.000 miljard usd en ca. 280 % van binn. produkt. BRON: NRC handelsblad

  Als u niet van de usd houdt ruil dan uw ( spaar) geld in voor roebels en yuan . . dat zou een krachtdadig signaal zijn naar de v.s. en ze laten merken dat ze niet met u moeten spotten.


  Maak melding

 39. Gast X, ik kijk naar het nominale bedrag van de Amerikaanse staatsschuld in relatie tot het aantal inwoners. Niemand wist exact hoe groot de Chinese staatsschuld is. Men, de deskundigen uit het westen hebben het alleen maar over schattingen van de Chinese staatsschuld.In 2013 kreeg men na publicatie van de Chinese overheid een beeld over staatsschuld. Voor het eerst is het mogelijk om de totale schuld van de Chinese overheid vaststellen: 30.300 miljard yuan (3.636 miljard euro). De Amerikaanse staatsschuld bedraagt 20909 x 1 Biljoen US dollar.

  Laat dit even voor je duidelijk zijn. De Chinezen zijn de groot aandeelhouder van de Amerikaanse overheid. Per maand kochten zij miljarden aan Amerikaanse obligaties op.Daarnaast verdiende het land duizenden miljarden dollars door de handel met het buitenland. China weet niet eens meer waar het al de dollars moet opslaan. Op een gegeven ogenblik ging China de Amerikaanse dollars dumpen en kocht goud daarvoor in de plaats.


  Maak melding

 40. Rob G.

  Gast X, ik kijk naar het nominale bedrag van de Amerikaanse staatsschuld in relatie tot het aantal inwoners

  U bent nu aan het draaien want het is niet zoals u aanvankelijk schreef. Zet de lezers niet op het verkeerde been door de cijfers verkeerd te publiceren
  ——————–
  Voor het eerst is het mogelijk om de totale schuld van de Chinese overheid vaststellen: 30.300 miljard yuan (3.636 miljard euro). De Amerikaanse staatsschuld bedraagt 20909 x 1 Biljoen US dollar.

  Waar haalt u bovenstaande cijfers vandaan? m.n. de 20909 biljoen ?Onwaarschijnlijk !
  U kunt ook schrijven dan het de GDP van een amerikaan is 54000 us en van een chinees 8000.dat is een verh. van 6 op 1 . de bevolking van de us is 300 milj. en van china 1200 milj.
  dat is 4 op 1. wie is nu rijker? Wat heeft u op college geleerd over de staatsschuld?
  En toch zeggen deze cijfers niet alles dat begrijp ik maar het voert te ver om hierop verder in te gaan.
  Vriendelijk verzoek aan u om wel nauwkeuriger te zijn want onachtzame lezers kunnen uw een vertekend beeld krijgen over e.e.a.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.