Activeren SER Suriname poging tot damage control

14

PARAMARIBO, 6 jan – Het eindelijk activeren van de Sociaal Economische Raad,SER, zal pas op langere termijn effect hebben. Dit stelt universiteitsdocent en aanstaand SER-lid Maarten Schalkwijk. Verwachtingen zouden makkelijk hoog kunnen spannen. President Desiré Bouterse kondigde de activering laatst aan.

Het is één van de maatregelen die de regering treft in het kielzog van de economische perikelen van het moment. Maatregelen die al zoveel eerder getroffen hadden moeten worden. Dan was wellicht veel ellende uitgebleven. “In feite zou de raad al lang geïnstalleerd moeten zijn, want dan waren we er nu misschien beter van af geweest”, zegt Schalkwijk tegenover Dagblad Suriname. Het gebeurde allemaal niet.

Suriname gleed af van een vijf procent groei naar een verarming van zo’n veertig procent. En dit alleen maar omdat niet tijdig is bijgesteld. Falend beleid dus. “De centrale bank, de minister van Financiën en de hele regering hadden dit moeten voorzien en tijdig moeten inspelen door middel van afgestemd beleid”, aldus Schalkwijk. Het gevolg is een ‘vergaande uitholling’ dwars door de samenleving heen.

14 REACTIES

 1. Heb mijn twijfels of SER wel gaat werken onder deze regering. De Sociaal-Economische Raad (SER) gaat in principe de regering en parlement adviseren over de hoofdlijnen van het te voeren sociaal-economisch beleid. Ook verricht de SER activiteiten die voortkomen uit bestuurlijke taken en zelfregulering. Daarnaast biedt de SER een platform om sociaal-economische vraagstukken te bespreken.

  Als de regering mensen gaat benoemen met een NDP achtergrond in de SER dan is dit bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Een goede afspiegeling van mensen binnen het bedrijfsleven, vakbonden en economen zouden eigenlijk zitting moeten nemen in de SER.

  Zo is de president betrokken bij vele benoemingen. Voor de installatie van een SER zou dit geen goede zaak zijn. Iedere schijn van belangenverstrengeling moet voorkomen worden. Het aanstellen van een formateur (goedgekeurd door alle politieke partijen) zou de beste oplossing zijn.


  Maak melding

 2. om heel eerlijk te zijn geloof ik er niet in ,ik heb mijn twijfels over dit neppe instituut.dan bedoel ik niet de mensen met name de uitvoerders maar als de noot hoog is zal je zien dat regeringen hun zin gaan willen door drukken als ze zien dat hun belangen in het geding zijn .niet alleen de ndp mijn partij dus maar ook andere politieke partijen die hun wil zullen willen opleggen aan de ser als ze in de verdrukking komen .kan iemand mij zeggen wie de ser heeft opgedoekt .was het front ,ndp als het om de financien van suriname gaat is alles geoorloofd in dit land .de ser geeft impopulaire adviezen en dat vinden politieke partijen die aan de macht zijn niet leuk .en wat dat betreft is de ndp geen goed voorbeeld geeft ik eerlijk toe .front is niet beter hoe je wil v7 .
  toch moet ik de huidige regering het voordeel van de twijfel geven ,je moet het proberen ,wie weet hebben ze nu oor naar wat de ser wil .


  Maak melding

 3. “Suriname gleed af van een vijf procent groei naar een verarming van zo’n veertig procent. ”

  Wat betekent dit eigenlijk? Van 5% groei naar krimp van -40%? Dat kan helemaal niet. Er zouden dagelijks demonstraties en rellen zijn als het echt zo was. Is dit de onkunde van de “journalist” of een verspreking?

  “Verwachtingen zouden makkelijk hoog kunnen spannen.”
  Dit is geen Nederlands.


  Maak melding

 4. Wel Morenito,in Suriname houden de mensen niet ervan om op straat te komen en te protesteren ,ook niet als het gaat om op te komen voor verbetering van hun leef omstandigheden of om te eisen dat deze ndp regering moet verdwijnen en een nieuwe regering moet komen middels vervroegde verkiezingen. Zij denken niet aan morgen als ze voor vandaag wat te eten hebben. Hier heeft de doorsnee Surinamer vrede mee.Dat het slechter gaat met de dag in Suriname dat voelen wij tot in onze botten,maar vraag de niet gemotiveerde surinamers op straat te komen,ze laten je links liggen.mAchter gesloten deuren jammeren en huilen ze wel om de verslechterende leefsituatie ,de devaluatie,de verhogingen enz maar eenmaal buiten hopen ze op een wonder die trouwens nooit zal gebeuren want verbetering begint bij je zelf en dan pas kan je de wereld verbeteren.
  Maar dit alles snappen de surinamers nu eenmaal niet ,ze zijn te apatisch en er is geen eenheid onder hun.
  Zeg aan hun dat er ergens een feest gehouden wordt dan zijn ze wel als kippen bij om te eten en te dansen. Verder zien ze echt geen redenen om hun huizen uit te komen en in de straten te protesteren. Deze in-actie van de surinamers is de nekslag die maakt dat zij dag in dag uit een crimineel als lijder blijven tolereren.


  Maak melding

 5. Damage control is alleen zinvol als de regering de adviezen van de SER opvolgt.
  Daar heb ik mijn grote twijfels bij evenals bij de onafhankelijkheid van de SER-leden.
  In ben ervan overtuigd, dat alles in het werk zal worden gesteld om stropoppen aan te stellen, die dansen naar de pijpen van deze regering.
  In alle sectoren van de samenleving is het namelijk de afgelopen 5 jaar nooit anders geweest.
  Overigens ben ik wel van mening, dat een onafhankelijke SER in de toekomst van grote waarde kan zijn voor welke regering ook.


  Maak melding

 6. Wat is er gebeurt met de adviezen van het Economisch Financieel Platform. NIETS.

  Onder deze miscommunicatie President zal er nooit iets gebeuren waar voor hersens en denkkracht vereist zijn.


  Maak melding

 7. @Ray
  Er zijn geïsoleerde volkeren over de wereld die geen woorden hebben voor algemeen geaccepteerde concepten in ontwikkelde samenlevingen. Probeer hen maar eens uit te leggen wat “economische innovatie”, “goed en degelijk bestuur”, “inspraak” en “prioriteiten” betekenen en je wordt begroet met onbegrip, ongeloof en hysterisch gelach. Ik begin te geloven dat de Surinaamse gemeenschap is afgegleden en er ook een van is geworden.

  @JoJo
  De adviezen van Andy Rusland’s FEP waren niet goed genoeg. Hij wilde flink bezuinigen en daarvan weten we allemaal dat die niet werken om een comatose economie te reanimeren. Deel van zijn voorstellen was om alle grote infra projecten stil te leggen en 45MM SRD aan subsidies te snijden. Dit laatste is een recept voor opstand binnen de samenleving.

  De regering hoort juist flink te investeren in grote gereedstaande projecten om mensen aan het werk te helpen, waardoor er meer te besteden is en de bevolking vertrouwen herwint in de economie. Weet je nog hoe President Obama de economie i/d VS als eerste heeft aangejaagd in 2009? Met “cash for clunkers” en “shovel ready” projecten. Geld voor je oude barrel om een nieuwe auto te kopen en infrastructuur die direct aangepakt konden worden.

  Dat is innoveren en direct geld in de economie te pompen. Ik vrees dat bestuurders in SR gewoon veel te lang wachten en een hoge tolerantie hebben voor dagelijks gezeur.


  Maak melding

 8. @Morenito
  Surinamers zeggen dat zij vindingrijk zijn ,ze zijn intelli8gent zeggen ze,ik vraag me af waar hun intelligentie vermogen zit ..in tenen of acherste!
  Hoe laten zij zich zo voor de gek houden door een crimineel is onbegrijpelijk.Ze hebben zeker nooit gehoord van TERUGVECHTEN!


  Maak melding

 9. beste Pero.

  “.kan iemand mij zeggen wie de ser heeft opgedoekt .was het front ,ndp als het om de financien van suriname gaat is alles geoorloofd in dit land .de ser geeft impopulaire adviezen en dat vinden politieke partijen die aan de macht zijn niet leuk”

  ik ben even voor uw op zoek gegaan:

  1) De SER is bij wet SB 41 2004 ingesteld.
  2) Uit een jaarverslag van 2013 van de VSB staat vermeld dat de 2de zitting periode niet benoemd is.
  3) Ik heb een advies van de SER d.d. 26.09.2010 gevonden aangaande de Algemene Ziektekosten.
  4) Bij de DNA staat onder de SER vermeld Tripartitiet overleg.

  Ofwel duidelijk is dat de regering Bouterse dit college stilletjes heeft laten overlijden en getracht heeft te door iets hanteerbaarders te vervangen zonder status.

  Beste Pero de regering en de president moeten zich aan de wethouden. Er is een SER voor zwaarwegend advies door materie deskundige technocraten. In de SER is men niet met partij politiek bezig maar wat werkt en wat niet. In de SER zitten (als het goed is) Vakbonden, Ondernemers, Milieu organisaties, etc., etc. en een paar ex politici die wat meer afstand kunnen nemen ( bijvoorbeeld Wijdenbosch en Venetiaan of een mevrouw Linger). Proeve wil er graag in. Een goede kandidaten lijken mij Lothar Boksteen, Marcel Meijer, Bert Eersteling, van der San (als hij afscheid genomen heeft) maar ook een Monorath zou kunnen. Het mogen geen schreeuwers zijn zoals Doekhie, Gajedien, Brunswijk,etc., die slechts langs partijstrategie handelen.

  Omdat het technocraten zijn is de kans in Suriname groot dat de adviezen ongezouten zullen zijn.

  Het is voor mij dus duidelijk waarom Bouterse deze wet ook aan zijn laars gelapt heeft.


  Maak melding

 10. @Morinito
  De cash om de economie een kick start te geven is al 2 maal uitgegeven zonder dat er iets voor geleverd is.
  Er zijn geen projecten die direct werk opleveren voor Surinamers. In de Agrarisch sector halen ze mensen uit Haiti.
  In de gezondheid zorg uit Cuba en de Filipijnen.
  Lassers komen uit Zuid Oost Azie.
  Goudzoekers uit Brazilie

  en de werkelozen komen uit Suriname.

  Dat komt ergens door volgens mij. Honger en Arbeidethiek denk ik maar zo.


  Maak melding

 11. Geen wonder dat het nooit iets zal worden met dit land.
  Niet gelezen? Nu is er een pizzabakker als hoogste man van de KKF gekozen. Bij SLM is het een gepensioneerde
  catering manager, tot zijn pensioen was hij nog steeds manager catering, die het voor het zeggen heeft en ga zo maar door.
  Het is echt een apen land.
  En de surinamers accepteren het. Echt ik schaam mij dood. Als mensen mij vragen waar kom je vandaan, dan zeg ik altijd steevast “India”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.