Schrijfster Astrid Roemer krijgt P.C. Hooftprijs

33

De belangrijkste Nederlandse literatuurprijs, de P.C. Hooftprijs voor proza, wordt dit jaar toegekend aan de Surinaamse schrijfster Astrid Roemer (68). Dat heeft de jury van de prijs vandaag bekendgemaakt. De P.C. Hooftprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een auteur van achtereenvolgend essays, poëzie en proza en gaat voor het eerst naar een auteur uit het Caraïbisch gebied.

De jury passeerde daarmee de gedoodverfde winnaar Arnon Grunberg, en koos voor een schrijfster die in de jaren zeventig tot en met negentig naam maakte met romans, verhalen, toneelstukken en poëzie. Volgens de jury dankt Roemer de prijs aan het feit dat haar romans ‘tegelijk scherpe en relevante interventies in het publieke debat zijn én complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname’.

De in Suriname geboren Astrid Heligonda Roemer zal de prijs, waaraan een bedrag is verbonden van 60 duizend euro in mei volgend jaar uitgereikt krijgen in Den Haag.

UPDATE:
In een reactie aan NRC laat Roemer weten totaal verrast te zijn door de toekenning van Nederlands belangrijkste literaire prijs, dinsdagmorgen. „Ik heb in mijn leven aan bijna alles gedacht, maar niet aan de P.C. Hooftprijs”, zegt ze per telefoon. „Sinds ik gistermiddag gebeld werd, ben ik onophoudelijk blij. Zo’n prijs is een acceptatie van wat ik doe en ben. Het is troostend.” Lees verder in NRC.

https://www.youtube.com/watch?v=Z5wLdZmFv9c

33 REACTIES

 1. @..apenstaartje.Henk Molenaar !

  Zelfs anoniem ,moet jij je diep schamen om deze uitzonderlijke /respectabele Surinaamse vrouw te beledigen.Respect tonen is iets dat je in je opvoeding meekrijgt.mie mang.of heb je dat alleen voor mensen die op jou lijken.?nu, en al eerder ben je door de mand gevallen,nu neemt niemand je serieus meer.maar ja zo werkt het “BOUTERSE SYNDROOM”,..door bij sommigen ! jij inbegrepen !


  Maak melding

 2. Jacobus valse verliezer heb je overal. Je had liever dat een blanke deze prijs kreeg ?
  Mevrouw Roemer had deze prijs al in de jaren negentig moeten krijgen. Zij werd steeds overgeslagen voor schrijvers die na ontvangst van de P.C. Hooftprijs nooit meer van zich hebben laten horen. Mevrouw Roemer schrijft nog steeds.
  Daar leeft zij van. In Suriname kan dat niet. Er wonen te weinig mensen in dat land. “Neem mij terug Suriname” ging niet over haar maar over de mensen die heimwee naar Suriname hebben.


  Maak melding

 3. Er is vorige week nog een documentaire over haar verschenen. Zo is zij gekleed in de documentaire . Zij is geen modeblogger en volgt geen trends. Het is een execentrieke vrouw die niet alleen in Nederland woont maar ook in Belgie, Schotland enz.
  Zij zegt zelf “met Suriname ben ik getrouwd, Nederland is mijn minnaar, met Afrika heb ik een homofiele relatie en met elk ander land ben ik geneigd slippertjes te maken
  Astrid Roemer”


  Maak melding

 4. Nu Julian With nog hahahahahaaaa. A sa atie bronggggg dat ’t jou eerder is gelukt. Oeng kang tang tang tiki zo straks; vrw Roemer ie dedé, hahahaha soso lafoe soms met Sranangmangs. Vrw Astrid van harte proficiat en nog heeleeel veeeel suc6 toegewenst met alles dat je nog zou willen ondernemen verder. Krachtie en bie-djo-di foe masra Glenn Pengel alias……….Glenny.


  Maak melding

 5. Mevrouw Roemer,
  Van harte gefeliciteerd met de PC Hooftprijs!

  Ik voel me als Surinaamse vrouw zeer vereerd dat u deze prijs heeft gewonnen.
  U bent niet zomaar iemand
  Uw teksten spreken een diepe en innige zielverbondenheid uit met uzelf en met uw medemens!
  Vanuit een diep respect dank ik u voor uw Surinaamse bijdrage aan de Nederlandse literatuur en voor het op een positieve, onnavolgbare wijze neerzetten van ons land in de wereld!


  Maak melding

 6. Mijn zoon Percy Dens
  Eindexamen Athenium geslaagd met het hoogste cijfer mondeling Nederlands . hij heeft speciaal gevraagd om ook een Surinaamse schrijver op zijn boeken lijst.Hij
  Heeft gekozen voor Astrid Roemer het boek.
  Levenslang Gedicht. Geweldig
  Ben heel trots op je.Hij Was de enige op school die voor een Surinaamse schrijver koos, maar was niet de enige Surinaamse leerling.
  mijn zoon Percy Dens zelf suchrijver . (Business As Unusual). Perecival Dens


  Maak melding

 7. Printa
  @..apenstaartje.Henk Molenaar !

  Zelfs anoniem ,moet jij je diep schamen om deze uitzonderlijke /respectabele Surinaamse vrouw te beledigen.

  Gaaap…….

  Als er één een Bouterse syndroom heeft op dit forum, dan ben jij dit wel.


  Maak melding

 8. @ Glenn,

  Ik denk dat je een inschattingsfout maakt. Ten eerste gaat het niet om het aantal inwoners. Het gaat om het feit dat Suriname geen leescultuur heeft, nog afgezien van het feit dat er nog steeds veel mensen zijn die niet eens KUNNEN lezen. En het lezen van proza is niet aan eenieder gegeven. Daar heb je een bepaalde intelligentie voor nodig.
  Het feit dat er in Nederland uitgevers zijn die kwaliteit op hun waarde weten te schatten, verschaft deze schrijvers/sters veel publiciteit en daardoor ook een goed belegde boterham door de verkoopcijfers. Ik verwijs even naar Cynthia McLeod, Roué Hupsel, Gail Eyck en in dit geval Astrid Roemer.


  Maak melding

 9. Beste mensen

  Ik hoop dat deze vrouw een inspiratie zal zujn vr schrijvend Suriname..

  Verder wens ik haar heelveel succes en levens geluk toe… Namens alle surinamers die niet de kans en de mogelijkheid hb gekregen om hun felicitaties uit te brengen..

  Ik zou zeggen zet h’m op he .


  Maak melding

 10. Glenn, dat Jurgen Raymann in Nederland moet wonen voor zijn werk, is te begrijpen, maar dat gaat niet op voor een schrijver van boeken, de verkoop van boeken wordt niet bepaald door de plaats waar de schrijver woont. Het boek van Accord wordt wereldwijd verkocht.


  Maak melding

 11. @Henk Molenaar…gaaaap!

  JA JA ,..Je gaapt al,ga slapen want je hebt net je valium gehad.go sriebie mie mang.Bouta e law joe !,..alleen al als je de naam hoort.bed tijd vo jou.


  Maak melding

 12. Printa, kijk vanavond weer goed naar InfoAct dan hoor je weer heel wat sproookjes over hoe goed het Bouterse het doet en dat dee economische chaos waarrin Suriname zich bevindt iedereen zijn schuld is behalve van de man die het land de afgelopen 5 jaar naar de kloten heeft geholpen.


  Maak melding

 13. Nou,ik heb tenminste een boek van haar gelezen.En dat is meer dan velen die hier menen mijn posting te moeten bekritiseren.

  Nu ben ik bezig te sparen om “BOUWEN AAN DE WILDE KUST te kopen.Misschien krijg ik dan antwoord op waarom de Domineestraat bij de geringste regen val onder water loopt.Is ook in het verleden zo geweest.


  Maak melding

 14. @.Henk Molenaar,zit niet uit je nek te kletsen,want alles in info act is gerealiseerd mie mang,ga overal kijken in Suriname,want je ogen haperen ook,..als je dat niet kan zien,laat je ,grondig nakijken, !!! het geld is goed besteedt.dus stop met die retoriek.,,GA KIJKEN.


  Maak melding

 15. printa
  @.Henk Molenaar,zit niet uit je nek te kletsen,want alles in info act is gerealiseerd mie mang,ga overal kijken in Suriname,want je ogen haperen ook,..als je dat niet kan zien,laat je ,grondig nakijken, !!! het geld is goed besteedt.dus stop met die retoriek.,,GA KIJKEN.

  Nu val je echt door de mand Gekke Paarse Pauper.
  InfoAct is een misdadig programma waar de Surinaamse bevolking door wordt bedrogen en voorgelogen. Brulaap Limbo moet worden gearresteerd vanwege zijn Paarse leugens en bedrog. Limbo is de Surinaamse Goebels die met Surinaams belastinggeld de bevolking dag en nacht bestookt met pure paarse onzin.


  Maak melding

 16. @..apenstaartje.Henk Molenaar !
  Limbo kleedt jullie allemaal uit,daarom mogen jullie hem niet.
  LIMBO is een tandje hoger als jou.SUKKEL ! Goebels of niet !
  jou algemene ontwikkeling is van garnalen kop niveau !


  Maak melding

 17. printa
  @Henk Molenaar,…= 0,nul [nul comma nul ] jullie zijn bang dat ONZE PRES GAAT SLAGEN !IN 2016 !

  Jou president is er alleen in geslaagd Suriname onder zijn leiding 3 x naar de kloten te helpen.

  Domme Paarse Pauper.


  Maak melding

 18. @Henk Molenaar, Ik zou graag willen een foto van jou moeder zelf op deze 68 jarige leeftijd van Astrid Roemer willen zien. Is jou moeder zelf beter toonbaar dan deze succesvolle schrijfster?


  Maak melding

 19. @ Jayshree,

  De P.C. Hooftprijs, die elk jaar aan een schrijver/schrijfster wordt toegekend, is genoemd naar de schrijver P.C. Hooft.
  Ik neem aan dat je middelbaar onderwijs hebt genoten.

  http://www.pchooftprijs.nl/

  Mevrouw Roemer wil ik bij deze van harte feliciteren. Eindelijk wordt ook een schrijfster van Surinaamse origine deze prijs toegekend.


  Maak melding

 20. De lamentabele onwaarheden van Michiel Van Kempen

  Het behoeft geen nadere uitleg dat samen met de schrijfster Astrid Roemer ook de Surinaamse literatuur in haar volle omvang een boost heeft gehad. De afgelopen tijd heb ik diverse essays’ gewijd aan de politiek-incorrecte wijze waarop Surinaamse schrijvers in Nederland in verdrukking komen door de publieke adoratie van schrijvers van voornamelijk Noord-Afrikaanse/ Islamitische afkomst. Hier had ik ook iets over geschreven in NRC waar uitgerekend de zogeheten Surinamist, Prof. Dr. Michiel van kempen tegen in opstand kwam. Hij vond dat alleen hij in de NRC en over de Surinaamse literatuur mag schrijven. Mij ziet hij als een hinderlijke concurrent, maar beseft niet dat ik in tegenstelling tot hem zowel alfa als bèta-studies met zwaardere studiebelastinguren achter de rug heb. Hij studeerde aan een zachte G-universiteit Nederlands maar beheerst die taal zelf gebrekkig.

  Deze UVA-hoogleraar in de Surinaamse kunstjes heeft tegen mij als publicist aangifte bij de politie gedaan omdat hij in zijn naïviteit denkt dat de politie er voor alles is, zelfs voor een morbide afgunst waar hij zelf aan ten onder gaat. Van Kempen heeft van oudsher zeer graag aandacht en belangstelling van mij gewild maar doordat ik geen acht sloeg op de pueriele malle fratsen van deze gedrochtelijke persoonlijkheid, deed hij aangifte waar de NRC en Het Parool rond 15 mei 2015 een artikeltje aan wijdden. Deze in zijn geestelijke groei belemmerde Brabander is al sinds 2006 op Wikipedia en Google.nl bezig mij te beschimpen alsof hij zich zijn hoogleraarschap ten spijt dodelijk verveelt. Van Kempen ervaart het zelf kennelijk niet als laster wanneer hij op zijn door de staat gesubsidieerde weblog Caraibisch Uitzicht karikaturale teksten over mij schrijft met de nadruk op gepleegde plagiaat en het pronken met nooit behaalde academische titels. Ik op mijn beurt verwijt Van Kempen er terecht van dat hij als hoogleraar nooit kaas heeft gegeten van vakken als onderzoeksmethoden ( kwalitatief/kwantitatief) waardoor hij ook niet over het geestelijke vermogen beschikt om naar allebei de door hem geuite beschuldigingen een onderzoek te doen. In feite spreekt Van Kempen zich tegen omdat hij eerder over mij schreef dat ik na aankomst in Nederland verschillende studies aanvatte en opeens zou dit door mijzelf bedacht en verzonnen zijn.

  Gerechtelijke procedure

  Het is juist dat ik rond 2010 een rechtszaak tegen Michiel van Kempen had aangespannen maar zelf wegens griep in persoon niet aanwezig kon zijn op de zitting. Hierdoor heb ik de ter zitting aangebrachte beweringen door Van Kempen ook niet kunnen weerleggen dan wel logenstraffen . Mijn advocaat had zich helaas niet goed voorbereid omdat hij er terecht op rekende dat ik zelf met tegenbewijzen zou komen. Het hoger beroep leverde eveneens niets op omdat ik aanwijzingen had dat mijn advocaat met Van Kempen collaboreerde en had tegen de advocaat een klacht ingediend bij de orde van advocaten.

  Academische pretenties

  Sindsdien loopt Van kempen overal als een schooljochie te kladden dat ik op de rechtszaak verscheen en mij tot twee keer toe zou hebben vergist in de titel van mijn proefschrift . Het feit dat Van Kempen zich kan verlagen tot zulk een lamentabele leugen siert hem als hoogleraar helemaal niet. In een interview aan het Surinaamse blad Parbode verklaarde Van Kempen dat ik volgens hem nooit een proefschrift zou hebben geschreven ondanks het feit dat hij in het bezit was van een verklaring van de universiteit te Wageningen waarin een lovend oordeel werd gegeven over de kwaliteit van mijn proefschrift en dito van de universiteit te Leuven. Bij de diplomabank van DUO te Groningen kan men zien dat ik aan de universiteit te Wageningen ben afgestudeerd terwijl ik ook nog een academische graad heb in sociologie. Overigens: aan de universiteit te Twente ( vakgroep toegepaste communicatiewetenschappen) had ik in januari 2011 de eerste hand gelegd aan mijn tweede dissertatie over de vrijheid van meningsuiting. Van Kempen kwam dit te weten en gebruikte zijn hoogleraarschap om promotor Menno De Jong te benaderen met het verzoek mij niet te begeleiden omdat ik niet over enige academische vooropleiding zou beschikken. Hiervoor had Het Parool op aandringen van Van Kempen er zelf ook gewag van gemaakt zonder een voorafgaand onderzoek. Van Kempen verzwijgt tegenover de buitenwereld dat hijzelf aan zijn zestien promovendi gekomen is middels telefonische werving. Niemand hoefde hem op te zoeken middels een promotievoorstel dat later op merites zou moeten worden beoordeeld.

  plagiaat

  Wat het plagiaatverhaal betreft waarbij Van Kempen denkt er gaarne garen mee te kunnen
  spinnen, het volgende: plagiaat is het letterlijk overnemen van de tekstinhoud uit
  iemands werk zonder bronvermelding. Ik had in mijn essay over de Surinaamse literatuur
  enkele regels geciteerd uit een pamflet van Jeroen Brouwers en uit een recensie van
  de Curaçaoënaar Wim Rutgers . Doordat ik na publicatie van het werk in 1986 tot de
  ontdekking kwam dat de voetnoten er waren weggelaten, heb ik de uitgeverij middels
  een gerechtelijke procedure proberen te dwingen alle exemplaren uit de boekhandel
  te halen en eventueel tot herdruk over te gaan. Helaas vroeg de desbetreffende
  uitgeverij faillissement aan en kreeg ik via mijn advocaat veertig gratis exemplaren
  toegestuurd als doekje voor het bloeden. Hier heb ik nog juridische correspondenties over!

  Van Kempen laat overal en op alle punten zien zich bij voorkeur te laten leiden door
  willekeur en door zijn rudimentaire ingevingen en vermoedens. Hij meent zijn
  hoogleraarschap steeds te kunnen aanwenden om overal iets over mij te kunnen kladden.
  Hij heeft Nederlands gestudeerd maar heeft er kennelijk juist de meeste moeite mee.
  Voor een polemiek met mij is hij altijd doodsbenauwd geweest. Alles wat hij schrijft
  en beweert is een neerlandicus en een hoogleraar onwaardig. Iemand die een blik werpt
  op Google en Wikipedia ziet reeds in eerste oogopslag een karikaturale tekst over mij waarvan de inhoud een spiegelreflex is van wat Van Kempen van mij vindt en graag wil hebben dat die visie gedragen wordt door de hele mensheid.


  Maak melding

 21. Dag Astrid,
  Eerst gefeliciteerd met de P.C. Hooftprijs. Ik lang geweten dat je schrijfster bent geworden maar je boeken niet gelezen. Daar is uiteraard een reden voor! Ik luister nu terug naar het programma Kunstof waar jij te gast bent. Wat een interessant gesprek. Ik weet nu iets meer van je dan toen je in Nickerie woonde en de St.Claraschool bezocht. We hebben samen in de 6e klas gezeten en je was bijzonder grappig. Opeens was je weg! Nu hoor ik jou verhaal. Ik luister verder. Wat zou ik jou graag ontmoeten. Maar wie weet. Hartelijke groet, Stella Blankers-Ramlal


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.