Multinational Alcoa nog lang niet klaar in Suriname

18

PARAMARIBO, 15 dec – De economische en politieke aanloop heeft dan anders doen vermoeden. Maar multinational Alcoa is nog lang niet klaar in Suriname. Hoewel de raffinaderij stil is gelegd, zijn de ogen gericht op ‘nieuwe’ voorraden.

Volgens de Ware Tijd wil Alcoa gaan mijnen in het Bakhuisgebergte. Niet meteen, maar wel binnen tien jaar. Het is kennelijk ook de reden waarom de waterkrachtcentrale te Afobakka niet zonder meer zal worden overgedragen. In een intentieverklaring met de regering werd een periode van drie jaar genoemd. Dan zou de centrale worden overgedragen. Maar de regering heeft de verklaring opgezegd.

Het laatste gebeurde op aandringen van het parlement. Zowel oppositie als coalitie wil dat de centrale met stuwmeer onmiddellijk wordt afgestaan. Alcoa stelt in een brief aan de regering dat het laatste geen optie is. De multinational houdt vast aan de Brokopondo-overeenkomst. Die geldt weliswaar niet voor dochterbedrijf Suralco dat geen bedrijfsactiviteiten meer ontplooit. Volgens de krant is de Surinaams politiek op zijn minst verbaasd.

Bekijk ook:

18 REACTIES

 1. Zoals wij het weten weet de ndp regering niet wat het betekent om je aan de overeenkomsten te houden.Ze zijn mee van het geschreeuw type liefst Ocer !
  Zo weet de ndp regering niet dat bje juist zal moeten geven als je een bestaahd overeenkomst met de ander verbreekt!
  Het wordt geven en niet nemen!!


  Maak melding

 2. Kunnen we niet zelf de bauxiet industrie ter hand nemen en alles opnieuw opzetten volgens staatsolie model. Over het algemeen hebben we die kennis al in huis en kunnen gebruik van maken. Gewoon klein beginnen en verder zelfstandig in eigenbeheer uitbreiden.


  Maak melding

 3. Zelfstandig?!! en surinamers?!!
  Neen hoor als we zelfstandig waren zouden wij absoluut niet toestaan dat een moordenaar als lijder zou heersen en we zouden episodes als amnestie en vergiffenis niet kennen ..


  Maak melding

 4. Een grote vb is ataatscassave bedrijf. Opgericht voor en door surinamers met dank aan de moordenaar en zijn handlangers.
  Het resultaat heden is dat het staat te rotten.


  Maak melding

 5. Alcoa heeft de laatste 30 jaar de toegevoegde waarde van de bauxiet voor de Surinaamse economie vrijwel tot 0 terug gebracht. En nu willen ze als toetje nog jaren genieten van de verkoop van stroom en intussen met weinig toegevoegde waarde verder mijnen. Mijnsinziens is met het sluiten van de smelterij de Brocopondo overeenkomst al geen feit meer. Gewoon korte metten maken met die club. De waterkracht centrale vanwege nationaal belang direct nationaliseren en de overige operaties overnemen voor 1 USD. Het is volgens hun eigen zeggen verlieslatend dus feitelijk niet meer waard.
  Vervolgens Alcoa aanspreken op herstel van de milieuschade. En niet in klein comité maar breed uitmeten via de NY times. Dat vinden beurs genoteerde ondernemingen niet zo leuk namelijk


  Maak melding

 6. De Amerikanen kunnen het spel mooi spelen. Geloof me, het spel wordt geregisseerd vanuit het Alcoa Corporate Centre in Pittsburgh.Ze hebben reden genoeg om in Suriname te blijven. De waterkrachtcentrale te Afobakka levert ze nog altijd 50 mln US dollar per jaar op.Daarnaast zit het Bakhuys gebergte in west Suriname vol met bauxiet en goud. Dit gegeven is voor hen lucratief genoeg om niet te laten liggen.


  Maak melding

 7. Alcoa had met een onderhandelaars te maken die alleen het eigenbelang behartigden en daardoor in hun zak hadden zitten.
  Nu heeft het verstandige deel van de DNA een stokje voor het onderhandelingsresultaat gestoken en heeft ALCOA ontdekt dat het zich vergist heeft en een dodelijke fout gemaakt heeft.

  Zij hebben defacto hun mijnbouwoperatie in Suriname beëindigd en daarmee een situatie gecreëerd waarmee Suriname bij internationale tribunalen eens sterk staat.

  Het is echt zaak de onderhandelingscommissie hen te zenden vanwege wanprestatie.


  Maak melding

 8. Ja, de Surinaamse onderhandelaars waren zoals de us ambassadeur had gezegd alleen gericht op wat ze voor zichzelf konden opstrijken. Dus konden ze van blijdschap niet snel genoeg tekenen om de afobakka dam in Hun bezit te krijgen door alle soort slinkse truckjes. Ze hadden zelf al Hun mensen klaarstaan. Gelukkig gaat dat nu dus niet door. Hopelijk zijn de Surinamers nu zodanig wakker geschrokken van deze NDP abanjies dat ze NOOIT meer op legale wijze het land kunnen besturen. Hoop dat men nu de grondwet aanpast zodat deze natuurlijke hulpbron nooit in prive handen terecht komt. That’s the least Alcoa can do for Suriname


  Maak melding

 9. SURALCO doorziet alle trucjes van DDB-bewind,

  DESI is als pres een LAME DUCK, internationaal

  gezien ! USA maakt daarvan grif gebruik !

  Aan de Suinaamse samenstelling onderhandelings-
  commissie, kun je de prive-belangen aflezen !

  Belangen van het Volk tellen niet voor DDB !

  PS : Corruptie-bestrijding is bijzaak bij NDP,
  Strenge Anti-corruptiewet, komt er voorlopig niet !

  De hele Desi-clan is op zoek naar Dollars en Euro’s !


  Maak melding

 10. Die rovers van Alcoa gebruiken de intentie om nieuwe voorraden te ontginnen natuurlijk als een smoes om de watercentrale niet te hoeven afstaan en eraan te kunnen blijven verdienen. Blijkbaar is de oude contract zodanig veel in hun voordeel dat ze er alles uit willen persen wat er nog aan vocht in zit.
  Suriname zou ze dan ook nooit een vergunning moeten verlenen voor nieuwe ontginningen, mochten ze dat ddadwerkelijk ooit aanvragen.


  Maak melding

 11. Collaboratie met een fout regime kan de MN een berisping of boete opleveren in eigen land. Na de arrestatie en berechting van presidentszoon Dino,hebben de Am. bewijs in handen betreffende criminele activiteiten van het Su. regime. Gerespecteerde banken verlaten Su. De Amerikaanse MN Alcoa vertrekt en de Canadezen kijken de kat uit de boom. Het omgekochte electoraat in Paramaribo mag op de blaren zitten.


  Maak melding

 12. Ray is weer helemaal off topic !

  Behalve de president en de ndp uit te schelden, want meer doe jij niet.. wat heb jij het land zelf te bieden met jou grote mond achter je pc


  Maak melding

 13. @Je weet zelf
  Arme je weet zelf
  Ik roep alle surinamers op om de moordenaar van ons medeburgers voor het gerecht te slepen en te straffen.Wat heeft je lijder voor ons land gedaan?
  Laat mw hwt voor je opsommen,
  Coup gepleegd,moord gepleegd,moiwana slachtingen,telefoon coup,bouta amnestie en de jongste sensatie..vergiffenis. dit is allemaal te schrijven op konto van je baasje,met dank aan je baasje.
  Ik heb goed gedaan,mij hoo,r noch zie je om vergiffenis en amnestie smeken.
  Wat doe jij voor je land?
  oh,ik zal het opsommen.,
  helpt een moordenaar aan zijn straf te ontkomen,hoopt om vergiffenis van je lijder,
  Een eerlijk mens vraagt niet om vergiffenis maar je baasje en jij ,jullie zijn weer een ander verdrietige verhaal.


  Maak melding

 14. ik spreek zojuist Ray aan maar dit geldt ook voor alle andere DDB en NDP haters.
  Zoveel haat in jullie dat jullie niet eens een discussie kunnen voeren zonder de NDP en DDB buiten te laten. moeilijk he Volwassen doen.


  Maak melding

 15. Ray weer afreageren op de NDP of de President ..Ik geloof dat ik meer achterban heb dan jou achterlijke groepje tegenstanders die alleen hun bek opendoen op de media..

  ik zou het gaaf vinden als jij met je grote mond voor voorstanders staat met je groep en het dan uitvechten..wie gelijk heeft.

  en natuurlijk een moordenaar moet gestraft worden als dat onomstootelijk bewezen is. Staat wat mij betreft buiten kijf door deze rechters EN zolang jij de wet niet bent heb jij nooit het recht om te bepalen wie schuldig is ..waar dan ook ..
  Straks heeft je eigen broer of ja pa die trekker overgehaald..

  Snotneus !


  Maak melding

 16. RobG
  je hebt gelijk dat ALCOA best verder wil. Maar dan op haar voorwaarden zodat hun deel van de operaties gegarandeerd winstgevend is en Suriname de onrendabele top gefinancierd.

  ALCOA wil dat Suriname de infrastructuur (ontsluiting en energie) verzorgt.
  Zie nu hoe jammer het is dat het West Suriname project /Kabelebo project gestaakt is ( ik zoek geen schuldige omdat het staken van het project toen best opportuun was).

  Ten opzichte van Bauxiet voorraden en mijnen elders ter wereld heeft Suriname haar voorsprong verloren omdat de infrastructuur (diepgang Suriname rivier) een ernstige bottle neck geworden is.
  Zie de havens (jetties), railverbindingen en energieopwekking die elders ter wereld aangelegd zijn (Australie, Iryan Jaya, Zuid Afrika, Brazilië, etc. en iedereen zal moeten onderkennen dat Paranan niet meer mee kan tellen. Bulk carriers met een diepgang van 20 meter kunnen niet eens in de buurt van Suriname komen zonder vast te lopen.

  Om de voorraden in het Bakhuis te kunnen verzilveren zal daar om een geïntegreerde oplossing ontwikkeld moeten worden die super doelmatig zal moeten zijn en extra toegevoegde waarde levert..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.