Onderscheiding voor Inheems opperhoofd Suriname

29

Het Inheems opperhoofd Asongo Alalaparu is door de president Desire Bouterse van Suriname onderscheiden als Drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Bouterse zei bij de decoratie in de tuin van het Presidentieel Paleis dat hij met deze hoge onderscheiding de samenleving wil wakker schudden: ,, De inheemsen zijn de eerste bewoners van het land, maar zijn het meest achtergesteld. Deze granman heeft 12 stammen onder zich en zij moeten nog steeds vechten om aan de meest basale voorzieningen te komen”, Aldus het staatshoofd. Alalaparu is een van de bijna 160 bijzondere Surinamers die dinsdagmiddag zijn gedecoreerd. De serie van decoraties die maandag begon, staat in het teken van de viering van 40 jaar Srefidensi op 25 november aanstaande.

29 REACTIES

 1. Zowat 25 jaar van de 40 jaren sinds de onafhankelijkheid trekt Bouterse aan het touwtje. Hij mag het dan ook zichzelf aanrekenen dat een heleboel zaken verkeerd zijn gegaan. Maar helaas…..zoveel zelfreflectie kent hij niet.


  Maak melding

 2. Ingis zijn heel blij met de vooruitgang die de Afrikaanse bewoners gebracht hebben. Gelukkig zijn zij nu de eerste bewoners van su (creolen), en worden zij op handen gedragen door Chinezen Javanen Hindoestanen en indianen.


  Maak melding

 3. …hmmmmm…in Suriname wordt je onderscheiden voor het niks doen,niks presteren ……
  Kan alleen in Suriname gebeuren.
  Van moordenaar tot plesjident…..ja hallo,alleeen in Suriname is het mogenlijk .


  Maak melding

 4. Alle bergtoppen, rivieren, kreken en natuurlijke omgeving moeten weer inheemse namen krijgen,namen vóórdat kolonisatie begon is goed voor hun zelfvertrouwen als hoeders van de natuur(regenwoud) om de longen van de aarde te beschermen waarvan wij aardbewoners afhankelijk zijn.


  Maak melding

 5. Je kan beweren wat je wilt over Bouterse, maar het valt niet te ontkennen dat hij zijn uiterste best doet om alle Surinamers op hetzelfde niveau te krijgen, straks hebben we met z’n allen hetzelfde niveau als dat van de Inheemsen uit de verre binnenlanden van Suriname.

  Aan de ene kant decoreert Bouterse een inheems opperhoofd, maar bijna op hetzelfde moment slaan zijn politieagenten vier inheemse jongeren met bloeduitstortingen, botbreuken en geestelijk getraumatiseerd het ziekenhuis in, Bouterse zorgt op die manier ervoor dat het evenwicht niet verstoord wordt, niemand kan dus beweren dat de Inheemsen door onze ‘pikin ingi boi’ worden voorgetrokken. Bouterse is echt de eerste president die alle bevolkingsgroepen op dezelfde manier behandelt, niemand wordt voorgetrokken, zonder te letten op kleur, geloof of politieke overtuiging, breekt hij iedereen zijn mars als het hem zo uitkomt. .


  Maak melding

 6. Deze gramang heeft 12 stammen onder zich, en als hij het niet goed doet, dan krijgt hij straks te maken met een stammen oorlog ! Hij moet ook een totumpaal hebben voor zijn onderdanen, en liefst eentje van brons.


  Maak melding

 7. @ J. Zwartmans,

  Het lijkt me niet zo moeilijk om 12 stammen onder controle te houden die gezamenlijk nog minder dan 0% bijdragen aan de Surinaamse economie. In je hangmat liggen met een fles 51 in je hand en ’s avonds een vis uit de rivier hengelen om te eten, nee, dat schiet niet echt op.


  Maak melding

 8. De inheemsen zijn een ondergewaardeerd volk van Suriname. De creolen, een uitheems volk in Suriname hebben alleen maar bijgedragen aan de ondergang van Suriname.


  Maak melding

 9. Als men meer waarde hecht aan de economie van een land dan aan het milieu en natuur van dat land kom men zichzelf wel tegen door vernietiging van het nageslacht, de realiteit van het heden is de uitkomst uit het verleden en de toekomst van onzekerheid (angst) voor degene die het verleden hebben genegeerd en vergeten.


  Maak melding

 10. Niets anders dan populisme, deze onderscheiding voor een gran man die niets duidelijks of bijzonders gedaan heeft voor Suriname, het lijkt mij eerder dat Bouterse op goede voet wil komen met de echte Ingi”s en steun van hun kan krijgen voor het geval er in de nabije toekomst onlusten uitbreken onder de rest van het surinaamse volk tengevolge zijn wanbeleid en diefstal, het blijft een sluwe crimineel


  Maak melding

 11. Blaka bakra, door de wereld op een kapitalistische manier te ontwikkelen vernietigen we de aarde (steeds meer productie en winst als doel). Zoals de Indianen van Suriname omgaan met de natuurlijke hulpbronnen van hun gebied en b.v. niet meer vissen vangen dan ze nodig hebben, is de kans om de wereld te vernietigen heel klein of zelfs afwezig. I.p.v. neer te kijken op de manier waarop Indianen met het milieu omgaan en hun economisch leven inrichten, zou jij wat van hen kunnen leren.

  Awa, je kletst gewoon uit je nek, als je een Surinamer bent, dan heb jij vast ook les gehad van een paar Creoolse onderwijzers en leraren, waardoor je nu in staat bent onzin over Creolen hier op te schrijven.


  Maak melding

 12. De dwaze en arrogante stadsmensen (stedelijken) die neerkijken op hun inheemse en marrons broeders die leven in de natuur zijn vergelijkbaar als de huisnegers die neerkeken op hun broeders veldnegers en zich spiegelde aan hun meesters tijdens slavernij om materiële en economische voordeel te hebben zoals NU hun hoogste doel een mooie luxueuze(economische vooruitgang) leven en zich niet bekommert om mens en natuur voor hun nageslacht in Suriname en op aarde. ” Emancipate yourself from mental slavery “


  Maak melding

 13. In zijn algemeenheid heeft de kolonisatie van het Amerikaanse continent voor de inheemse volken van het gebied heel weinig goeds gebracht . Het zijn afstammelingen van immigranten bevolkingen die altijd precies weten te beargumenteren hoe het land anders gebruikt zou moeten worden ; door het commercieel te exploiteren . Inheemse volken zijn experts op het gebied van duurzaamheid en dat is iets waar de moderne “geciviliseerde “mens nog wel eens wat van zou kunnen leren in plaats van als een kleine kinderen de boel te vernielen uit winstbejag in de waan daarmee vooruitgang te boeken . De levensvisie dat moeder aarde beschermd dient te worden voor toekomstige generaties is iets dat bij de moderne mens nog niet echt is doorgedrongen .
  Een Arowaks sprekende groep uit de Andes noemt de immigranten bevolking en hun afstammelingen ‘ kleine broer ‘die nog ondoordacht , vernielzuchtig en onvolwassen is en nog heel veel moet leren omdat hij nog steeds niet begrijpt dat het uit balans brengen van de natuur en de natuurlijke verhoudingen door ontginning vervuilng en noem maar op hetzelfde is als je eigen moeder ziek te maken .De man op de foto is overigens Ricardo Pané , dorpsbestuur van Galibi .


  Maak melding

 14. De dwaze en arrogante houding van sommige stadsmensen(stedelijken) ten opzichte van Inheemse en hun Marronbroeders is vergelijkbaar met huisslaven die neer keken op hun broeders de veldslaven en zichzelf spiegelde aan hun meesters uit angst en om materiële en comfortabele leven te hebben in de slaventijd en die mentaliteit nog steeds hebben,terwijl de zogenaamde vooruitgang(industriële en elektronische revolutie)voor de mens grote voordeel heeft gebracht maar nog grotere nadelen voor mens en natuur denkt aan : ruimteafval,zeeafval,erosie en kankerziektes (chemische afval)klimaatverandering,overstromingen die Suriname ook staan te wachten in de toekomst en hebben de kennis en vaardigheden(medicijnen van planten)omgaan met de natuur van de Inheemse en Marrons bevolking hard nodig. ” Imancipate yourselves from mental Slavery “


  Maak melding

 15. De leugen Regeert; Wall street multinationals elites die lijden aan Obesitas in hun honger naar hebberigheid en zelfzuchtigheid naar hun ondergang, want YAHWEH ZIJN MOLEN draai en maait langzaam maar zeker naar ZIJN GERECHTIGHEID.


  Maak melding

 16. De inheemse bevolking bezit een kennis van de natuurlijke omgeving die over een periode van tien duizenden jaren is opgebouwd . Als men de moeite zou nemen de inheemse talen ( de oorspronkeijke talen van het continent ) eens te bestuderen zou de stadse arrogantie snel wegzakken als blijkt dat hun kennis wegvaagt tegen die van de inheemse bevolking . Op verzamelde woordenlijsten van taalkundigen zijn hele categorieën van dieren te vinden die wel een inheemse naam hebben met daarachter een notitie “unknown species “. Dat impliceert dat er van de inheemse volken nog heel wat te leren valt .


  Maak melding

 17. Suriname is en blijft indianen land!dat men niet mee doet in de corruptie en dictatuur waar anderen voor kiezen is prima.Als de pleuris uitbreekt hebben zei niks te verliezen want men heeft al niks. Velen hier op waterkant weten niks van indianen,deze mooie mensen hebben jullie Hindoes, Afrikanen Javanen echt niet nodig. En met zo een president zal je ze straks nodig hebben om te schuilen in het bos daar in zijn hangmat wacht! die zelfde indiaan waar jullie zo negatief over schrijven op jou. Van ons kan je nooit winnen het oerwoud is ons speeltuin en kracht.


  Maak melding

 18. @ Powejuwa.

  Volkomen met je eens, kwam jaren geleden toen Su nog niet onafhankelijk was, op Albina tijdens het school vakantie.
  Ik ben vaak op Galibi geweest omdat de hulp van mijn tante daar woonde ! Ik had een vriendje ( Indiaan ) Johan was zijn voornaam ( geen homo) en we waren zeer close met elkaar 1963 -64. Het is niet de etniciteit die een rol speelt
  maar individu.


  Maak melding

 19. @ Powejuwa ben 100% met je bovenstaande eens en je medebroeders die dicht bij hun roots blijven om Surinamers en andere mensen bewust te maken dat ze zorgzaam en duurzaam moeten om gaan met de SCHEPPING .


  Maak melding

 20. Het zijn niet alleen de namen van verschillende diersoorten maar ook de rol die zij spelen en de interrelatie tussen mens en dier . Elk dier heeft zijn eigen mythologische verhalen , zoals ook de bomen en planten als levende entities worden gezien met een eigen identiteit . In het bos moet je niet alleen elkaar kunnen verstaan maar je moet ook de taal van de natuur, de andere bewoners van het bos kunnen begrijpen . Je moet leren stil te zijn en te luisteren . Je moet de signalen en tekens begrijpen omdat ook andere bewoners van het bos waarschuwen als er gevaar dreigt .En dat leer je niet in de stad op een schoolbank .Het is een bekend verhaal waarin Trio kinderen leerden te zingen diep in het bos , ‘ in Holland staat een huis ‘ .De eenzijdige arrogante houding van stadsmensen tegenover inheemse volken is bijna ziekelijk te noemen . Ze denken dat wij achtergebleven zijn en niets weten. Wij observeren dat is hoe wij overleven …. zei , een vriend van mij .


  Maak melding

 21. Dat is interessant zo observeren en samen leven met fauna en flora,dat had je in Afrika ook voor de Europese kolonisten kwamen daar ze ook respect voor mens en natuur dat noemde ze Ubuntu daar,leven en laten leven,zorgzaam en duurzaamheid met de natuur,maar die kennis is nu ondergewaardeerd, maar mensen worden nu steeds bewuster, dus het komt wel goed


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.