Centrale Bank Suriname devalueert nationale munt

106
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 19 nov – De Surinaamse dollar is officieel gedevalueerd. Dit meldt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De maatregel hing al maanden in de lucht. Ondernemers en deskundigen hadden het zelfs voorspeld.

De druk op de Surinaamse munt nam zienderogen toe. Nu is het dus officieel. Als verklaring worden de lage marktprijzen opgegeven. “Suriname heeft in de afgelopen jaren een zware grondstoffenprijsschok ervaren: de goudprijs daalde met meer dan vijf en vijftig procent vanaf de piek, terwijl de exportprijs van onze aardolie in het afgelopen jaar met bijna zestig procent daalde”, stelt de bank.

Langer wachten was geen optie. “Uitstel van aanpassing zal leiden tot onnodige economische en sociale kosten,” aldus de bank. De zogenaamde middenkoers voor de dollar is bijgesteld van drie Surinaamse dollar en vijf en dertig cent naar vier Surinaamse dollar. De middenkoers geldt als basis in een bandbreedte voor het berekenen van de wisselkoers voor de dollar. De bank wil ook dat prijs- en loonstijgingen worden vermeden.

106 REACTIES

 1. Nou goed he opnieuw kiezen voor Bouta, ik hoor ze schreeuwen wij hebben gewonnen. Ben toch zeer benieuwd wie nu nog schreeuwen we hebben gewonnen.
  Brandstofprijzen omhoog water electriciteit levensmiddelen etc etc alles wordt zometeen 25% minimaal duurder salarissen worden niet meer betaald middenstanders gaan hun zaak sluiten kortom wat heeft de Surinamer die niet wilde horen gewonnen, de armoe en ellende komt terug en was nooit zo groot als nu. Suriname is failliet dus jullie schreeuwers hebben verloren.


  Maak melding

 2. De domste mensen hebben voor rotte NDP gekozen ,laat Limbo vertellen hoe goed het gaat .Onder drukkers zijn dat met Limbo als bende leider , het woord racisme heeft Limbo uit gevonden voor de verkiezing 25 mei 2015 .Waar is Doekie vice president Nickerie ,Panca minister van para ,Waterberg minister van BEP .Fort zeelandia heet nu Fort Bouterse .


  Maak melding

 3. Terug in tijd toen je voor 1 NLG 600 Surinaamse gulden kon krijgen.
  Ik had ooit een huis gekocht voor 140.000 Surinaamse gulden toen de koers 1 op 3 was. Binnen een jaar heb ik het huis betaald met circa 200 NLG, de koers was toen 1 op 720.
  Wij zullen deze tijden weer meemaken. Onherroepelijk zal dit zijn weerslag hebben.Criminaliteit zal weer stijgen, honger zal weer toenemen, eerste levensbehoeften worden onbetaalbaar. In de jaren 80 heb ik her ervaren:
  Geen toiletpapier
  Geen bekers, soft werd verkocht in plastic zakken
  Geen afwasmiddel
  Geen desinfecterend middel
  Geen tandpasta
  Geen suiker
  Geen uien
  Geen knoflook
  Geen soft
  Geen zout
  Geen BB
  etc

  Goh wat ben ik blij niet meer is Suriname zit. Amerika heeft heel veel te bieden.


  Maak melding

 4. Mooie is dat dikke Limbo mooi weer speelt terwijl t kommer en kwel is daar in Su. Daarom mag ik hem wel. De domme mamjo mensen die naar hem bellen. Leuk om naar hun paarse rommel te luisteren.


  Maak melding

 5. Het lijkt me duidelijk dat iemand zijn werk niet goed gedaan heeft. Iemand is hier eind verantwoordelijk voor . De president
  Je kan de schuld van het devalueren niet toewijzen aan de lage grondstof prijzen. De heel de wereld krijgt minder voor hun grondstoffen. Slechte planning (of waardeloos)
  Eigenlijk mismanagement ! (Ik zeg aftreden nieuwe verkiezingen). Als iemand er een portje van gemaakt heeft zeg je ook niet is niet erg je mag blijven zitten.


  Maak melding

 6. Waar blijven de paarse paupers oa. RobG, Milton, Freedom2U, Paraman, Pero, Printa, Sabidirie etc etc met hun reacties.

  Waar deze regering wel is in geslaagd.

  Een monetaire situatie om van te janken, vage regeer en persoonlijk beleid, corruptie is meer regel dan uitzondering, koersen waar een normaal mens geen hoogte van kan krijgen, banken die abrupt rentes verhogen, exorbitante verhoging prijzen voor goederen en diensten, wel diploma’s hebben maar werkgelegenheid ver te zoeken is, een afrikaanse gezondheidssector en criminaliteit die de pan uitrijst. Ach die paar verkeersrotondes en een wankele brug nemen we wel voor lief.

  Mark my words als Bouterse klaar is met regeren blijft Suriname straks berooid achter. (Haiti 2.0).


  Maak melding

 7. Gelukkig hebben de mensen een hogedrukspuit optijd aangeschaft want als er geen wc papier meer te vinden kunnen is dit een uitstekend alternatief.

  Waarom wordt er nu niet meer gedanst voor de verkiezingen heeft men flink gedanst en gevreten waktie moro e kong.

  Jullie gaan hongerlijden 2e Haïti komt steeds dichterbij.

  Misikaba jullie zijn straks 40 jaar onafhankelijk waar is jouw 2e Dubai ?????????? Suribabwe !!!!!!!


  Maak melding

 8. 2e devaluatie onder deze paarse hersenloze rovers. Januari 2011 met 20% en nu deze. Binnen de kortste keren zien we de eerste bootvluchtelingen uit Suriname ronddobberen. Maar Noordzee is voor hen gesloten.


  Maak melding

 9. Chavez, Castro, Mugabe Bouterse gebruiken allemaal de zelfde tactiek, ze kunnen niet overleven zonder een zondebok.
  Devaluatie van de SRD zal ook wel de schuld van de blanken zijn.


  Maak melding

 10. De tijd nadert dat wij cola uit een plastic zak gaan drinken.
  Toiletpapier in tweeën gaan delen. Rijen volgen voor rijst en suiker en melk. Benzine op de bon.


  Maak melding

 11. De paarse klan die Suriname naar de afgrond leidt heeft miljoenen buitenlandse valuta op buitenlandse rekeningen.
  Zij merken niks van de ellende en gaan vrolijk verder met hun helicopters en duizenden hectare grond en kilo,s goud en drugs. Santhoki, die voor velen jaren het enige alternatief was is inmiddels ook “gekrooid” te brokobaka en thuis bij de president. Er bestaat geen oppositie meer in Suriname. Alle politieke partijen vd zogenaamde oppositie leveren aan constructieve bijdrage aan dit wanbeleid.
  Het is een waarheid als een koe: een volk krijgt de regering die het verdient.


  Maak melding

 12. Laat top econoom RobG niet beweren dat de azijnzeikers dit niet reeds een paar jaar voorzien hebben.

  Men heeft Struisvogel politiek bedreven en zal uit eindelijk de realiteit onder ogen moeten zien. De enige import wordt die van Dozen.

  Bij komend effect is dat de schulden in Dollars nu in eenkeer met 25% gestegen zijn en de staat en staatolie samen in 1 keer ongeveer SRD 2.000.000.000 meer schuld hebben.

  Men heeft gezwegen hoe hard het BNP achter uit gaat met de lagere grondstoffen prijzen.. Men deed net of er groei was. Echter het BNP neemt nu dramatisch af. De schulden nemen dramatisch toe en de echte dollars zijn ver onder de kritische grenzen gedaald.

  Beste RobG velen hebben hun best gedaan inzicht te bieden. Er rest u weinig anders dan af te reizen en het land te redden


  Maak melding

 13. Venetiaan sprak niet de taal van het volk, Bouterse was de ultime volkspresident, die werd wel begrepen toen hij zei dat men stabiliteit niet kon eten. Nu zullen de mensen, die Venetiaan afgewezen hebben ten gunste van Bouterse, er eindelijk achter komen wat Venetiaan eigenlijk bedoelde, toen hij zei dat stabiliteit belangrijk was. Goed voor de bewonderaars van Bouterse en jammer voor de rest van het volk, dat het nu te laat is, we zullen straks met z’n allen merken dat eindeloos lang in de rij staan om uien, spijsolie, suiker enz. te kopen, zonder stabiliteit, vaak niets te eten oplevert.


  Maak melding

 14. De bisschop is staatsadviseur en bijbelkenner. Hij heeft de president verteld dat in de bijbel staat: zalig zijn de armen, want zij erven het koninkrijk Gods. Waarop de president besloot dat het volk moet verarmen om het land tot een koninkrijk Gods te maken. Ja, deze president gehoorzaamt de bijbel.


  Maak melding

 15. 25% devaluatie? Neen. Want de cijfers van de CBvS lopen zwaar achter. Ik denk dat wij de koers van de zwarte markt als indicator moeten hanteren wat betekent dat de Surinaamse SRD officieus met ruim 50 % naar omlaag is gedonderd. En het gaat nog verder. Een ding vind ik jammer en dat is dat de mensen die niet op de NDP hebben gestemd ook slachtoffer van dit alles zullen worden. Een ding is zeker. De Surneds zullen geen pakketten en geld meer uit Nederland sturen,. Wij willen dat het volk nu in opstand komt tegen de Bouterse Clan. Die moet nu uit Suriname verdwijnen en als het niet op een vredelievende manier kan dan op een oorlogszuchtige. Surinamers bereidt u voor op dit gevecht. Bouterse moet weg.


  Maak melding

 16. Kadootje voor de jarige Suriname: devaluatie is jouw loon.

  surinamers, is jouw land deze leiding waard? surinamers ben jij zelf deze leiding waard? is dit echt alles wat je kunt krijgen? jaag hun weg!


  Maak melding

 17. Neks no fout , a kondre e draai ; ma a no gi ala sma !
  Hoop doet leven, en keine gelul zou ik zeggen.
  Njang dringie en prezieri bikasi tamara wo k@ wan fu wan.
  Sari tori mang.


  Maak melding

 18. Deze maatregel zal niet helpen om de waarde van de SRD te stabiliseren. Ellende die in 5 jaar is opgebouwd, los je niet op door een simpele devaluatie en hopen dat de prijzen op de wereldmarkt verbeteren.

  Geld is een kwestie van vertrouwen en het vertrouwen in de srd is weg. Dit komt door:
  Geen onafhankelijke CB
  Geen Governor met ruggegraat die de druk van de regering kan weerstaan.
  Een overheid die haar uitgavennog steeds niet in de hand kan houden omdat men terugdeinst voor het nemen van de noodzakelijke maatregelen zoals het saneren van het ambtenarenapparaat. Symbool politiek met maatregelen die “too little and too late” zijn.

  De dekking van de SRD holt achteruit door de afname van de deviezenvoorraad.

  Door de daling van de olie- en goudprijzen is er op korte termijn geen uitzicht op verbetering van de deviezenpositie.

  Allemaal zaken die geen vertrouwen geven voor de toekomst en dat leidt tot een vlucht in de USD en de Euro. Zolang de CB en de regering blijven aanmodderen blijft de SRD dalen.


  Maak melding

 19. Dit is het gevolg van het handelen van de oude front regering. Zij hebben er een puinhoop van gemaakt. Het ontbrak aan voortschrijdend inzicht. Daarna kon onze president puinruimen in een moeilijke tijd. Na het zuur komt het zoet zegt men. Maar het maakt de V7 aanhangers niets uit. Als het goed gaat blijven ze klagen en als het slecht gaat vergeten ze ook niet om te klagen. Het zijn stuk voor stuk azijnpissers. Jullie stronters kunnen hoog of laag springen Desi Bouterse is nog steeds geliefd in Suriname. Ongetwijfeld zal hij ook fouten maken maar dat wordt hem vergeven. Het volk staat achter Bouterse.


  Maak melding

 20. -Ze kunnen het niet langer volhouden dus moet het nu naar buiten komen. Devaluatie van de SRD
  Hiervoor was gewaarschuwd, maar men heeft altijd de oppositie en Venetiaan de schuld van alles gegeven.

  Dit krijg je natuurlijk als men GEEN beleid heeft en aan zich zelfs denkt.
  Straks zal men weer in de rij gaan staan voor toiletpapier en dergelijke. De jaren 80 zijn aanzet.

  Succes in de toekomst van het land Suriname. Straks hoor je dat er 3 extra nullen bijkomen op de SRD.


  Maak melding

 21. Dit is haast een terroristische daad tegen het Sur.volk.Zonder enige mededogen wordt de zweet van de werkenden minder waard gemaakt.En dat terwijl de eerste verhoogde rekeningen van de EBS binnenkomen bij de huishoudens.

  We gaan voor vijf en daarna nog vijf en twintig!!!!


  Maak melding

 22. Kijk, een devaluatie hoeft geen slechte zaak te zijn.
  Voordeel: de producten die een land exporteert worden voor het buitenland goedkoper. Probleem is echter dat Suriname geen exporterend land is. Suriname mist dus voor de zoveelste keer de boot.
  Nadelen: doordat Suriname een importland is moeten er meer goedkopere srd’s betaald worden voor de ingevoerde producten. Gevolg: deze worden zeker duurder. Let op: bij deze ga ik voorbij aan de effecten die het gevolg zullen zijn van de verhoogde water, energie en benzineprijzen.

  parbo
  Overduidelijk te lezen dat je een bauta aanhanger bent. Ik wens je daarom succes toe in de komende 5 jaren. Ik hoop dat jij genoeg verdient om de prijsstijgingen het hoofd te bieden.

  Let op: De Surneds gaan geen dozen meer sturen. Ook wij hebben onze les geleerd.

  God zij met Suriname. Bouta cs moeten weg


  Maak melding

 23. @Parbo, jij en nog vele NDPérs moeten een keer ophouden om anderen de schuld te geven van alles. Let wel op het woord GELDVERSPILLING

  Lees hier een stukje tekst::::::::

  =”Dit was gewoon niet te vermijden en is iets waar we al geruime tijd voor gewaarschuwd hebben”, verklaart Guillermo Samson, politiek-economisch analyticus. Hij doelt daarbij op de geldverspilling bij de overheid die zou hebben geleid tot de devaluatie. De overvolle ambtenarij en forse uitgaven de afgelopen jaren aan niet-productieve projecten zijn volgens hem het grote probleem.


  Maak melding

 24. Wel Wel Wel…..dat wordt zeer zeker een gouden kerst..

  chinees eten maakt nu plaats voor kakastong nanga faya kruwa alesie met adjoema…….

  de bedelstaaf van sinterklaas zal worden ingezet richting noordzee……..moro e kong…


  Maak melding

 25. Ik denk dat Bouterse himself onder de schuilnaam Parbo reageert op dit forum..Ik kan mij niet voorstellen dat er behalve hem nog meer zieke geesten zijn die de front regering beschuldigen van wat er nu in Suriname gebeurt. Bouterse is bezig zijn eigen puin te ruimen..dat deel vh volk dat niet op hem gestemd heeft is nu de dupe van de idioten die op hem hebben gestemd. De profiteurs zoals Limbo , Bouva, misikaba en consorten krijgen astronomische bedragen en hebben niet of nauwelijks te lijden onder de devaluatie..


  Maak melding

 26. Beste @Robinho,

  dat geloof ik best wel hoor. bouterse als Parbo. maar je bedoelt dus dat bouterse weet te schrijven? er wordt een foto van hem gebruikt op waterkant waar hij een pen heeft in zjin hand. ik vraag me dan altijd af, weet hij eigenlijk wel te schrijven? maar jij denkt dus van wel.


  Maak melding

 27. de schoolkinderen vervoerders hadden vanaf na de vakantie nog geen geld ontvangen van de overheid.

  en toen heeft de overheid de srd gedevalueerd en hun uitbetaald.

  ha ha ha ha ha???????

  mensen, wat IS dit? ik bedoelt niet die zwarte vlaggen, maar hoofdletter is.

  de bedoeling is dat het als een verhaaltje klinkt, met aan het einde: en toen kwam er een olifant of was het een varken met een lange snuit en toen was het verhaaltje uit.


  Maak melding

 28. Overduidelijk dat sommigen hier iedere vorm van realiteit hebben verloren. Toen de NDP regeermacht kreeg werd snel duidelijk dat Suriname ziek was. Onder Front werden complexe zaken vooruit geschoven, zover zelfs dat ze op het paarse bordje terecht kwamen. En zie nu de uitkomsten. Wij zullen de groene/oranje spook overwinnen. Deze partijen mogen nooit meer aan de macht komen. Desnoods vechten wij het uit op het slagveld. Na de crises komt Suriname sterker uit de bus.


  Maak melding

 29. Parbo,
  “Desi Bouterse is nog steeds geliefd in Suriname. Ongetwijfeld zal hij ook fouten maken maar dat wordt hem vergeven. Het volk staat achter Bouterse.”

  -Ik denk dat alleen het paarse volk nog VOOR Bouterse staat, want ze worden flink door hem gen….

  -Dat hij nog steeds geliefd is zou kunnen, maar de liefde neemt drastisch af, rest nog enkele profiteurs die samen met hem van de pot meevreten.

  -De fouten van Bouterse zijn onvergevelijk omdat ze het hele land WEDEROM naar de verdoemenis leiden.


  Maak melding

 30. Ik zie aan de meeste reacties hier, dat men mee leeft en het erg vind wat er met ONS Su gebeurt. En dit heb ik nou duidelijk proberen te maken aan mijn beste vriend hier in Su, die de surneds maar lafbekken(beste stuurlui staan aan wal) vindt en niks moeten/mogen zeggen op dit forum

  Surneds zijn ook Surinamers,wellicht met een andere nationaliteit, die om verschillende redenen nu in een ander land wonen en hebben alle recht tot het geven van hun mening.

  Ik zelf ben alweer 2 jaar geremigreerd naar Su en kan het niet hebben dat men niet in ziet dat eenheid een belangrijk aspect is om in positieve zin vrede en succes te bewerkstelligen.

  Met een figuur als “Bimbo” als doorgeefluik van de NDP die door middel van verdeel- en heersstrategie de jongeren en weak minded hier hersenspoeld, zitten wij nu in grote problemen. Copie van wat de Kolonisators al deden sedert Baron, Boni en Joli-ceur.

  De devaluatie is de schuld van de gedaalde grondstof prijzen, door Venetiaan ( JO JO hier boven ), door de oppositie de afgelopen 5,5 jaar en o, ja vooral door Nederland.

  Communicatie, Leiderschap en Samenwerken werken veel beter als er sprake is van onderling respect. Zonder respect zal het effect veel minder zijn.
  Regeren is vooruit denken en NDP heeft daar elke keer weer faliekant in geblunderd.

  Odi………………nog 5 !


  Maak melding

 31. Het grote feest voor paars moet nog beginnen. Voor de domme paarse massa. De elite van paars heeft zich op een onbeschaamde manier verrijkt. In het kielzog van baas die bijna miljardair is geworden, zijn nog een hoop aantal Multi miljonairs geboren.
  Associatie van paars is: armoede, corruptie, verlies van waarden en normen, verslechtering medische zorg, verslechtering infrastructuur, ongebreidelde corruptie, toename prostitutie van het lichaam, roof, grondroof, etc. etc.
  Die paarse ezels krijgen geen enkele euro meer van mij. Ik zeg altijd : alleen ezels kiezen een meester en tegen domheid valt niet te strijden. Jammer van degenen die niet op paars hebben gestemd.
  Vergeet niet dat suri euro’s Suriname altijd drijvende heeft weten te houden. in goede of slechte tijden.


  Maak melding

 32. Ik las net dat minister Van Dijk Silo’s heeft gemeld dat m.b.t. de brand in het gebouw van justitie de mogelijkheid bestaat dat als er verder onderzoek plaatsvindt bepaalde menen in het buitenland vermoord kunnen worden en dat is niet de bedoeling..het zou om een netwerk van mensen handel gaan …Dora: pak je biezen en ga je weet bezig houden met je advocaten praktijk..Je bent ongetwijfeld gestuit op klinkende Namen binnen de paarse maffia en durft hen niet aan te pakken..die grote mond die je had is na 6 mnd al gebleken dat je een blaffende hond bent omdat jouw partijgenoten verwikkeld zijn in allerlei zaken die het daglicht niet kunnen verdragen..Je hebt ook nog geen woord gerept over die zoon vd duivel die betrokken was bij de roofoverval in Noord.. Als je enig fatsoen en principe hebt leg je nu je functie neer, want je bent geen knip voor de neus waard.


  Maak melding

 33. Vandaag op FB :

  Het nieuwe VOLKSLIED

  “Opo ala koers oen opo,poti sma e kari un
  Wans oe pe Bouta komopo, snesi o seti kondre boeng…

  Kre defu kre oe no sa lafoe, NDP un fesi man….
  Heri libi te na dede, wi sa fir ing ini oen mars..”

  Odi…..@ Parbo tak nog 5


  Maak melding

 34. jojo, een devaluatie van de SRD was onvermijdelijk en is geen verassing.Ook een regering van VHP/NPS zou onder de huidige economische omstandigheden ook tot een devaluatie zijn overgegaan.

  Met de devaluatie van de SRD tracht men o.a. de export van goud, bauxiet, aardolie,enz. die hard zijn teruggelopen een stimulans te geven. Het doel is om de export op te krikken waardoor Surinaamse ptoducten goedkoper zijn voor het buitenland. Er kan hiermee meer harde valuta verdiend worden.

  Dit jaar hebben o.a. China, De USA, de hele Europese Unie en Japan de munteenheden gedevalueerd om de teruggang in hun economieën een stimulans te geven. In Nederland zijn bijna alle producten ook duurder geworden en de mensen moeten ook meer betalen voor diensten van de overheid.

  Voor Suriname betekent deze devaluatie ook dat de importen uit het buitenland duurder worden. Surinaamse handelaren zullen hierdoor minder geneigd zijn om goederen uit het buitenland te importeren omdat deze goederen duurder verkocht moeten worden op de Surinaamse markt. Het gevaar is dat de handelaren met onverkochte voorraden zullen zitten. De Surinaamse binnenlandse productie wordt nu echter gestimuleerd om de duurdere buitenlandse producten zoveel mogelijk te vervangen. Deze goedkopere in Suriname vervaardigde producten kunnen en zullen ook goedkoper aan het buitenland verkocht worden.Hierdoor kan er weer ahrde valuta verdiend worden.


  Maak melding

 35. Het gaat inmiddels zo slecht in Suriname, dat men ertoe
  overgegaan is om het personeel in Wolfenbuttel naar huis testuren. Zo kan Parbo de computer van de Directeur gebruiken om een artikel op Waterkant te plaatsen.


  Maak melding

 36. RobG,

  Suriname exporteert alleen goud, olie en rijst.
  De prijzen van de twee eerste producten zijn fors gedaald,waardoor er veel minder inkomsten worden ontvangen.
  Voor de rest in ons land een importerend land.
  Voor buitenlandse producten moeten nu veel meer worden betaald.
  Het mes snijdt dus in negatieve zin voor ons land aan twee kanten.
  Door de devaluatie van de SRD wordt de binnenlandse vraag veel eerder afgeremd, omdat alles duurder wordt, dan gestimuleerd.
  Je probeert ons een raar lesje economie te laten geloven.


  Maak melding

 37. RobG, zoals Blaka bakra zegt Su produceert geen moer ! De financiële crisis VS en Europa is al vanaf 2007 aan de gang. Toen was er jaar in jaar uit een gemiddeld economische groei van 3,5 % in Su. Als ik hier in Su het er over had hoe slecht het economisch in Nederland is, begrepen ze er niets van.

  Ben er overtuigd van dat als anderen dan de NDP aan de macht waren gekomen wij het hier niet zo slecht zouden hebben. Dat de economie af zou zwakken dat is een feit, maar failliet dat niet.

  Vergeet nooit meer wat mijn vriend en velen overkomen is tijdens de hyperinflatie in de jaren 80 en 90, zijn met bloed zweet en tranen gespaard vermogen was verdampt en nee dat kwam niet door de gedaalde prijs van grondstoffen. Mijn vriend wil de naam Bouterse niet horen, neem hem dat kwalijk ?

  Haha, de paarsgestemden, schamen zich om de straat op te gaan om hun eigen partij naar huis te sturen.Stelletje losers, ja ik nu ook……………

  Dat mi lobi fu Vene, ” jah,we gaan voor stabiliteit, jah “


  Maak melding

 38. Hee Blaka Bakra, je roeptoetert weer eens voor de troepen uit. Export water gaat de komende jaren fors toenemen. Er is grote vraag daar naar en Suriname gaat inspelen op die behoefte. Wij worden de straks één van de grotere spelers op dat gebied.


  Maak melding

 39. Meeste pompstation gesloten, ze willen meer duidelijkheid over de devaluatie van de SRD.

  Echt NDP style, pats boem, alstublief volk “devaluatie”……..

  Srefidensi vieren ?ik niet, ga me geld lekker sparen, o nee, dat kan ook niet want dat is ook straks minder waard.

  odi, nog 5


  Maak melding

 40. @Parbo, je schrijft::::
  Overduidelijk dat sommigen hier iedere vorm van realiteit hebben verloren. Toen de NDP regeermacht kreeg werd snel duidelijk dat Suriname ziek was.

  -Wel Venetiaan heeft voor stabiliteit gezorgd en heeft toen alle schulden betaald die deze zelfde Bouterse en Wijdenbosch toen hadden veroorzaakt.

  -De realiteit, en hoe vind je dit:::Bouterse zijn denk niveau is beneden de peil , maar Venetiaan is een echte econoom die met Cumlaude is geslaagd.

  Venetiaan heeft juist laten zien dat er geen geld was en heeft GEEN nieuwe auto’s van $300,000 aangeschaft zodat buitenlanders erin konden zitten. Die man heeft geroeid met de riemen die er toen waren.

  Vergeet ook de realiteit niet:::onder Venetiaan waren er GEEN 3 “000” nullen extra op de Surinaamse munt.

  –Je hebt het over water om te exporteren,,,,,hoe zit het dan met de volgende projecten die NOOIT van de grond zijn gekomen????
  -cassave project
  -voedselschuur en nog veel meer!!!!!

  Doe jou ogen nou eens open en zie wat er in Suriname gebeurt. Her gaat gewoon niet goed. Zielig.

  -Ik heb geen partij, maar de waarheid is soms heel erg hard.


  Maak melding

 41. @Parbo, de rest mag je zelfs verder gaan lezen Dit is wat een makelaar zegt::::::::::een paar regels,

  =Volgens Thijs Mouchart van Surgoed Makelarij NV gaat het over de gehele linie slecht in Suriname.


  Maak melding

 42. @@Bigi Sma!! a tori seti tog!!!

  Ik had elders gekocht voor Sfl 500.000,= op rekening via de bank!! Na 15maanden werd de koers Nfl. 1,- tegenover Sfl. 850,- na 3 dagen gelijk mijn ticket geboekt te hebben, terug gegaan en alles a contant betaald!! Nfl??? nog geen 600 Nederlandse guldens!! hi hi hiiii! Toen kwam Bouta en de koers werd 1000 sur.gulden 1 SRD. dus 500.000 werd 500 SRd is te vergelijken met 125 euro!! nu is het zeker 55 duizend euro waard!!!!! kinderen mogen het genieten!!! elk jaar naar toe gaan en hoef bij NIEMAND TE HANGEN WIER ZITTEN ALS AASGIER OP JOU TE WACHTEN IN DE KOSTEN ETEN EN DRINKEN KRATIS!!!! maar ze geven het wel anders is het te zielig tegen oven hun!! ik gun ze van harte!!!

  De Surinamers kunnen heel gemeen zijn en dat zijn ze ook, maar mi e lobi ding tog!!!!


  Maak melding

 43. @ Parbo,

  Roeptoeter je nou dom, of ben je écht zo dom! Ik denk het laatste. “Het volk houdt van Bouterse”, Nee, JIJ houdt van Bouterse, het volk heeft hem allang uitgescheten. En wijs niet naar anderen, tussen 2010 en 2015 heeft deze regering kans gezien alles, maar dan ook alles, te vernietigen wat vorige regering(en) hebben opgebouwd. Maar je ben te dom om dat in te zien.


  Maak melding

 44. @ Parbo,

  Is is al één druppel water geëxporteerd? Dit is geen luchtbel, maar een waterbel. Ten dode opgeschreven. Volgens mij denk jij nog steeds dat er aan het einde van de regenboog een pot met goud te vinden is. Kan ook niet anders na 1 jaar Fröbelschool.


  Maak melding

 45. Het grote feest van paars moet nog beginnen. Volgend jaar in de maand februari zal het zijn apotheose (hoogtepunt) krijgen.
  Land is naar de filistijnen geholpen door de paarse elite. De pres. is bijna dollar miljardair geworden en in zijn kielzog zijn er een hoop dollar miljonairs geboren. Paars is de associatie van corruptie, ontbinding van de maatschappij, verpaupering, verlies van waarden en normen, zelfverrijking, het grote graaien.
  Aan de paarse ezels in Su die meerdere malen gewaarschuwd zijn, zal ik niet ene euro meer sturen. De tijden van 80-90 en 2000 heb ik gekend. Het heeft nog in het jaar 2000 het leven van mijn vader gekost. Door het rotzooi beleid van Wijdenbosch was de medische situatie in Suriname zo verslechterd- waren toen geen asfaltwegen meer- heeft Vene weer in periode Front in orde gemaakt- voor 1 Nederlandse gulden kreeg ik meer dan 1000 Surinaamse gulden- dat deze rotzooi wat ze gecreëerd hadden , het leven van mijn vader heeft gekost. De elite van paars heeft zich op een stinkende manier verrijkt. Vroeger hadden we een reizende president, deed net of het vliegtuig van SLM zijn bezit was. Tot hij angsten heeft om te reizen. Kreeg ineens vliegangst. Angst dat hij niet meer kan terug keren naar in zijn vakantieoord Brokobana met al zijn parasieten. Bang dat hij gratis logies gaat krijgen van de Amerikanen. Een poep president. Laf.


  Maak melding

 46. Op dit moment worden er grote hoeveelheden gasoline en dieselolie gehamsterd bij de pompstations. Bij sommige servicestations is het al niet mogelijk om voor meer dan 50 SRD te tanken. Gaat lekker zo.


  Maak melding

 47. Henry
  @RobG,

  Dit Heeft DeDeBe Suriname te bieden: MORO E DORO: WE GAAN VOOR NOG MEER DEVALUATIE.

  Jojo heeft jou het een en ander al ingepeperd over jouw KMS ONZIN.
  Ik zal nog een keer hier dunnetjes over doen;

  KMS= EEN ONDEROFFICIERS OPLEIDING te Weerd
  KMA= EEN OFFICIERSOPLEIDING ACADEMISCHE STUDIE

  Als KMSèr kun je niet naar de KMA te Breda.

  Ik herhaal nog een keer voor jou: Een KMSèr kan niet naar de KMA tenzij hij of zij beschikt over een VWO-diploma of een HBO-propedeuse.

  JIJ HANGT HIER DE WIJSNEUS UIT MAAR JE BENT WEER LELIJK OP JE BEK GEGAAN MET JOUW:

  Veel van deze vroegere KMS kaderleden hebben later glansrijk een academische opleiding gevolgd en zijn met lof geslaagd.

  Ik heb ook NOOIT beweerd dat DeDeBe DOM is: Ik zeg dat hij niet de CAPACITEITEN heeft om het land goed te BESTUREN.

  Daag Droeftoeter: JE BENT EEN TREURIG PERSOON: JE BENT EEN SCHIJTLUIS.


  Maak melding

 48. Surinamers gaan straks hun kleffe handen ophouden voor een handje pepernoten van KINDERVRIEND…ZWARTE PIET. Het kan verkeren in het leven…hahahaha. Heeft trekpop Limbo al getracht om deze misere en ellende recht te lullen?????


  Maak melding

 49. Natuurlijk hebben we dit met zien aankomen en wel sedert het aantreden van de regering Bouterse 1, werd er vanuit verschillende podia de regering geattendeerd om de tering naar de nering te zetten.
  Maar toen zag statisticus Hoefdraad ondanks de vele waarschuwingen over en weer dat niet, Bouterse met zijn lage opleidingsniveau helemaaaal niet.
  Venetiaan werd verweten dat hij kinderbijslag en AOV niet had verhoogd, naschoolse opvang en Algemene ziektekosten regeling werd de hemel in geprezen.

  Inderdaad een regering NPS/VHP zou in deze situatie de SRD ook hebben moeten devalueren.
  Maar zij zou wel van te voren hierop hebben geanticipeerd indien ze daartoe in staat was en het echt niet zover hebben laten komen.
  Aan de ene kant goed dat Bouterse zijn eigen Augiasstal zelf moet opruimen.
  Maar heel erg jammer voor de Surinaamse natie.
  Paarse volk no meki mooi wortu, toneel, njang, dringi nanga prisiri kori ju, opo ju ai.


  Maak melding

 50. Henry
  @RobG.

  Het nieuwe Surinaamse Volkslied van DeDeBe:

  Opo ala koers oen opo, poti sma è kari un..
  Wans oe pe Bouta komopo, SNESI o seti kondre boeng..
  KRE defu Kre oe no sa LAFOE, NDP un fesi man…
  Heri libi te na dede, wi safir ing ini oen Mars

  Suriname is onderweg naar Venezuela met als eindbestemming Zimbabwe met DeDEBe als KUMAKOISI PLEE-SIDENT.

  Dit is geen Proza maar Realiteit. A Volk e Dede in a Film

  dinsdag 17 november 2015 om 18:34 uur.


  Maak melding

 51. Henry
  @RobG,

  Jij noemt mij LAF maar jij bent de grootste LAFBEK hier op het Forum.
  Je geeft niet thuis als je DOOR DE MAND bent gevallen!

  Je hebt niet gereageerd op BOVENSTAANDE EN op je KMS ONZIN????

  Daaaag LAUWPIE DE LAFBEK

  MORO DEVALUATIE E DORO: VERHOGING STROOM
  VERHOGING WATER
  GOVERNMENT TAKE
  25PROCENTDEVALUATIE


  Maak melding

 52. @ Bigi Sma, door mensen als jou is Suriname naar de klote geholpen, want jullie landveraders hebben Suriname in de steek gelaten toen Suriname jullie juist nodig had en nu kom je de held uithangen terwijl je in Amerika zit. Grote praatjes maken en iedereen laten weten dat je nu een Amerikaan bent. Ga eens kijken naar de mensenrechten in Amerika dan moet je eens komen praten vuile RAT.


  Maak melding

 53. Purple,

  Ik weet niet hoe oud u bent, maar ik denk, dat mensen die hebben gekozen voor Amerika of Nederland nog niet zo’n slechte keuze hebben gemaakt.
  U noemt dit soort mensen ratten, maar ze zijn gewoon veel slimmer (geweest) dan u.


  Maak melding

 54. Ik hoorde minister Hoefdraad BIJ BIMBO zeggen dat we de komende maanden in Rustig vaarwater komen. Hij verzekert dat de Kleine Man beschermd zal worden tegen de zware schokken die de Economie gaan aantasten= WISHFUL THINKING.

  BIMBO, Kenneth Sloote, Finkie en Hans Chitoe doen niets anders dan het BRAINWASHEN van de Luisteraars met hun PRAATJES.


  Maak melding

 55. Met de twee devalutaties die hebben plaatsgevonden zijn de AOV verhoging waarop Paars zo prat gaat terug gedraaid. De mensen hebben koopkracht is hiermee dus even hoog als voor de verhogingen en misschien nog slechter als je inflatie meeneemt. PAARS HOU DUS NU OP OM DIT ALS PARADE PAARD TE GEBRUIKEN.


  Maak melding

 56. Het rattig gedrag gaat nu pas aanbreken in Suriname. In tijde van malaise, verpaupering laat de mens zich van zijn slechtste kant zien. Rattig gedrag dat altijd latent en openlijk aanwezig is in de Surinaamse maatschappij zal door het beleid van paars een grote versnelling krijgen en zijn hoogtepunt krijgen. De maand februari zal het zijn apotheose krijgen.


  Maak melding

 57. Stond vandaag in een file bij het benzinestation, de jaren 80 zijn weer terug van weggeweest, met dezelfde cimineel aan het roer, die het weer heeft gepresteerd, dit land naar de verdommenis te helpen, mede dankzij een stelletje paarse analfabeten die op dit leeghoofd gestemd hebben.


  Maak melding

 58. Nou ! Inderdaad onvermijdelijk dat dit zou gebeuren; ons geld en goud is verdampt in de paarse atmosfeer; jammer dat ik en vele anderen dit moeten meemaken;konden alleen de paarse zombies dit voelen maar helaas !waar is Misiekeba die ons een 2e Dubai beloofde ? Die grofgebekte Doekhie en Amzad de economische leeghoofd? En Bouva ? En wat heeft Vertnek Limbo hierop te zeggen ? Mooie Kerst gaan we tegemoet ! Ja we gaan voor NOG 5 !!!! We gaan schijten zeg ik je !!!!


  Maak melding

 59. Het valt me op hier in Suriname dat de meeste mensen ineens niet meer op de NDP hebben gestemd raar he ??? Als ik dieharde NDP’ers spreek zeggen ze dat zeniet op de paarse partij hebben gestemd hoe zou dat komen ? Geheugenverlies misschien of erger nog Schaamte ??? Want je zo laten pakken voor nog 5 met dit resultaat ? What a shame !! What a blame !!! Stelletje paarse hersenloze ezels !!!


  Maak melding

 60. Beste RobG
  Euro & USD devalueren niet de markt bepaald de onderlinge waarde. U blijft Suriname vergelijken met Europa met elkaar vergelijken. De grootste economie terwereld met nr 150 plus. In Europa lenen landen voor 0.5% Suriname heeft junk status en kan niet eens lenen.
  De devaluaties zijn direct gevolg van wanbeleid. Goud en Olie zijn cyclisch qua prijs . Je mag dus nooit succes nemen opbasis van tijdelijke voordelen


  Maak melding

 61. @amaranta,

  Een deel van het Paarse Stemvee SCHAAMT zich wezenloos dat ze is gepakt door Volksmenner DeDeBe met zijn WIJSMAN BOTER GLADDE TONG.

  Deze Paarse Ezels zijn in de LEUGENS VAN DeDeBe MOOI Ingestonken, dan kan ik mij best wel voorstellen dat je dat niet makkelijk toegeeft. Deze Paarse Ezels willen niet toegeven dat ze EZELS zijn.

  DeDeBe zijn dagen zijn geteld; IT`S JUST A MATTER OF A FEW MONTHS.
  Het gaat niet lang meer duren of er zal sprake zijn van Sociale Onrust.
  Wang Sani E Cook E Kong, amaranta.


  Maak melding

 62. SURINEDERLANDERS MAAK JE BORST MAAR NAT, DAT WORDT 1000 EUROPA VERPLICHT WISSELEN BIJ AANKOMST OP ZANDERIJ, STERKTE VAKANTIEGANGERS MI KONDRE TREU MI LOBI YOUTUBE! !!!


  Maak melding

 63. @Desi-slapende-slaafje-Robby-G : Het is zover,
  NDP-motto MONNIE DE, is gewijzigd: UN FAJA !!!

  Stop met de waanzinige babbels over groei
  Sranang economie en geef anderen NIET
  de schuld van de Financiele RAMP : DESI
  VERKWANSELT Ons GELD aan
  Onproductieve rommelprojecten! Neks no e
  worde fu a Sranang Productie !

  Dus Desiloog, koop een boek economie/
  rekenen !
  Verlaat de NDP doctrine Monnie De, en
  ook de NDP-rekenmethode : 1 + 1 = 5 !!!

  PS : De tweede NDP-DEVALUATIE is een
  FEIT, binnenkort volgt Devaluatie nr DRIE !

  De STAATSUITGAVEN van kabinet DESI
  STIJGEN NOG STEEDS !!! Dus tan pi !!!

  VOLK FU SRANANG UN OPO UN AI !
  NO WAKTI MORO LANGA , NO WAN LIBI SMA
  KAN BROKO UN VOLK , SRAFTEN PSA KEBA !


  Maak melding

 64. jojo, de koers van de sterke/welvarende Euro maakte een behoorlijke duik van bijna $1,40 in mei 2014 naar $1,06 op 19 november 2015, dus nu op dit moment. De waarde van de koers wordt inderdaad door vele factoren bepaald. Een belangrijke factor is de verdiencapaciteit van een land.We zien dat de verdiencapaciteit van Suriname fragiel is. Suriname heeft een zeer kwetsbare economie.

  Economen waarschuwen al tientallen jaren voor de afhankelijkheid van de enkele exportproducten, goud, bauxiet, aardolie,enz. Zodra het misgaat op de wereldmarkt met de prijzen van deze exportproducten zijn de effecten direct merkbaar voor de Surinaamse economie.

  Het probleem met de wisselkoersen kan van korte termijn zijn. De overheid moet dan wel harde maatregelen treffen om speculaties met het opkopen van dollars en Euro’s aan banden te leggen. Alleen de algemene banken moeten mijn inziens gemachtigd worden om te handelen in vreemde valuta tegen vaste wisselkoersen.


  Maak melding

 65. Ik pies in mijn broek van het lachen. Ben nu weer in Suriname en iedereen is in paniek. Plotseling zijn alle Paarse vlaggen verdwenen. Toerisme ligt op zijn gat, de hotels rekenen $ 5 usd per nacht toeslag elektra.

  Rob Gesoord is nu de weg echt kwijt.

  Al mijn voorspellingen aangaande Bouta beleid zijn uitgekomen.

  Koers euro is voor einde jaar 1 op 5.


  Maak melding

 66. Srafu, het gaat helemaal aan jou voorbij dat ook Europa ( de EU landen ) in een diepe economische crises zitten. Kijk maar naar de koers van de Euro. Deze munt is gekelderd van bijna $1,40 in mei 2014 naar $1,06 nu op dit moment. De Europese Centrale Bank heeft daarom besloten om in twee jaren tijd ruim 1100 miljard Euro te pompen in de Europese economieën. De economische crises is op mondiaal niveau veel groter dan de mensen vermoeden.

  De neerwaartse duik van de Euro als gevolg van de Economische crises heeft ook haar uitwerking op bijna alle landen die nauwe economische banden hebben met landen in de Europese Unie. Ook Suriname ontkomt niet aan deze economische crises. Dat de oppositie in Suriname, met name de VHP en de NPS met veel bombarie de regering aanwijzen als de oorzaak van de economische crises, is een grove leugen.

  De lafaards van de oppositie durven zelf niet met een alternatieve plan voor de dag te komen om aan de bevolking te laten zien hoe zij deze economische crises zouden oplossen.


  Maak melding

 67. @ Rob G.,

  Ik kan me nog herinneren dat het tijdens de regering Venetiaan absoluut verboden was de artikelen in de winkels in euro of dollars aan te prijzen. Alleen de SRD. De koers van de SRD was te dien tijde nog redelijk stabiel. Moet je nu kijken.


  Maak melding

 68. Dit krijg je in een land waarbij 80% laaggeschoold is, een crimineel als president die slechts zijn mulo heeft afgerond en de ballen weet van economische zaken. Daarbovenop hebben wij een parlement die geen moer uitvoert, je hoort ze alleen praten en praten. Hoeveel wetten zijn er de afgelopen 5 jaar goedgekeurd? We werken nog steeds met wetten van het koloniale tijdperk!!!!

  Met de huidige regering komen we nergens, de ene tegenslag naar de ander. De echte knappe koppen zitten niet in de politiek want ze durven hun handen er niet aan vuil te maken, vooral met al die rovers in de politiek. We moeten hopen dat het kleine kader dat we nog hebben niet naar het buitenland vertrekt zoals wij we dat in het verleden hebben gezien.

  Dus een oproep naar al mijn Sranang mangs met cabeza, It’s time for a change. Weg met de Njang Dringi Pina partij. Elke keer met de NDP aan de macht devalueert onze munt, anno 2015 zijn wij plots op 1 dag 20% armer geworden! DIT NOOIT MEER!!!

  Sranang mang un opo, sranan gron e kari un.


  Maak melding

 69. @Henry , ja hoor wan san e kuku e kong ja! Ik woon hier en volg alles op de voet en voel het in mn botten. Ik verwacht sociale onrust en een explosie van teleurstelling Baka Jarie.je weet dingen gebeuren hier vaak in februari om de een of andere reden tussen februari en april ! Ik zet me schrap !!! Wat een land !!! Wat een volk !! Wat een “LIJDER’


  Maak melding

 70. Beste RobG
  U verbind een diepe crisis in de Euro Zone aan de koersverhoudingen ten opzichte van de Euro t.o.v. US dollar.

  Ten aanzien van deze koers wordt actief beleid gevoerd. Het komt in hoofdzaak door verschillen in groei en rente tarief van de centrale bank. Geld gaat waar de rente het hoogst is. De VS stopt met Quantative Easing dus gaat de rente stijgen. Europa is er net mee begonnen, dus de het logische gevolg is dat de euro wegzaakt.

  Dat de euro Wegzaakt is geen echt probleem behalve als je naar dollar landen op vakantie gaat.


  Maak melding

 71. @Desi-slapende-slaafje-robje-G : Wederom komt u
  met ONZINIGE vergelijkingen van Sranang met
  Europa of europese staten.
  ALLEN hebben heel grote INKOMSTEN per jaar !
  Sranang NIET !

  Sranang is qua begrotingsVOLUME vergelijkbaar
  met een grote Nederlandse stad of kleine provincie !

  De Financiele RAMP, veroorzaakt door Desi in
  Sranang komt door TEVEEL Onproductieve
  UITGAVEN !
  Gecombineerd met een vele miljoenen-kostende -ondersteuning van de SRD !
  Teveel uitgeven en tegelijkertijd de munt
  ondersteunen, heeft geen zin, Verloren Geld !

  Nog erger is het LIEGEN tegen het volk en
  zo lang mogelijk veel blijven uitgeven
  (bijv. duizenden onnodige ambtenaren
  benoemen, terwijl er AL LANG een
  personeelsstop is ! Of bekendmaken dat
  onze economie groeit ! NEKS No Fout )

  Op dit MOMENT zijn de UITGAVEN van DESI
  nog steeds te hoog en wordt er dagelijks met
  budgetten geschoven terwijl er FEITELIJK
  GEEN GELD IS ! (ziektekosten budget-ophoging
  voor nierpatienten, betaling ziekenhuizen,
  betaling schoolvervoerders, geen sanering
  personeelsbestand van de overheid etc) !

  Robje, wij zij door het WANbeleid Desi FAILLIET !

  Ps : Geen enkele begroting in het land is
  geloofwaardig/reeel, en men handelt er
  ook niet naar !

  Integendeel, hebben Gilmore en Desi, in
  het GEHEIM besloten om af en toe
  MILJOENEN Ongedekte SRD bankbiljetten
  te drukken en in omloop te brengen !

  Dit Wanbeleid, komt neer op FINANCIELE
  ZELFMOORD ! Dat is wat Nu aan de gang is !

  Teng doro fu alla Sribi-Srafu WIKI !!!


  Maak melding

 72. Deel dit mond op mond of share de facebook groep “thuis blijven op srefidensie 2015”. Dit is de tekst

  Oproep aan allen om 25 november NIET naar een onafhankelijkheidsFEEST te gaan en voor de bewoners in Suriname om op deze gedenkwaardige nationale vrije dag thuis te blijven en niet op straat te gaan of aan festiviteiten deel te nemen.

  Reden: De sociale en economische situatie in Suriname is niet van dien aard dat we feest horen te vieren. Als we met zijn allen thuis blijven, maken we op een vredelievende wijze kenbaar dat we de situatie niet accepteren en dat we actie willen van de regering om deze direct te verbeteren. We accepteren het niet langer. De regering kan dan zien hoeveel mensen nog achter hun staan.

  Gevolg: voor het eerst in 40 jaar zullen er nauwelijks mensen zijn in de straten en de festiviteiten zullen nauwelijks bezocht worden.
  Het land zal er “dood” bij liggen maar we zijn juist springlevend omdat we me met zijn allen dit signaal hebben gegeven


  Maak melding

 73. Parbo
  dus jij denkt dat alleen water export het land weer boven water kan brengen. Je bent echt zielig om dat te geloven. Je nivo is dan gelijk aan 0. Als het al moeilijk gaat met onze olie wat weinig landen hebben laat staan water waar je bijna overal kan vinden. Zielig hoor Parbo. Liever reageer je niet want je maakt jezelf alleen maar belachelijk door niet te zien dat we al leven in een failliet land dank zij jou paarse dommies. Tenminste had de front regering iets achtergelaten zodat jullie nog kunnen stelen maar als de paarse regering strax of ooit weggaat is er niets dan een hoge schuld.
  En dat kan jij nog niet begrijpen. tje poti joe Parbo


  Maak melding

 74. Het is angstvallig stil rondom Santhoki. Kan iemand mij vertellen waarom? Heeft hij misschien ook een Leonsberg of brokobaka accoord met die teringlijer gesloten? Of misschien wordt hij gechanteerd m.b.t. kwestie segebai..Het is alsof deze man van de oppositionele aardbodem is verdwenen.


  Maak melding

 75. @Robinho
  Santokhi zal wel uit kijken op te vallen. Hij trekt nu achter de coulissen aan te touwtjes van Bouterse.

  Zoe wat er gebeurt rondom Suralco. Wie is er gekomen met buitenlandse interesse. Waar zullen eventuele investeerders vandaan moeten komen. Wie speelt achter de schermen nu de baas.


  Maak melding

 76. Srafu, jouw kijk op de economische vraagstukken in Suriname zal goed smaken bij de zeer kleine groep tokkies binnen de Surinaamse gemeenschap. Die snappen er toch niets. Zij laten zich alleen leiden door negatieve emoties.


  Maak melding

 77. Een ontwikkelingsland wordt gekenmerkt door monocultuur. Kijk maar naar Suriname . De nadruk werd en wordt gelegd op mijnbouw (bauxiet, olie en goud). Met de enorme hoge opbrengsten van de afgelopen jaren had Suriname een deel van deze overwinst best kunnen gebruiken om de andere sectoren (nieuw) leven in te blazen (landbouw, veeteelt, visserij, dienstverlening, toerisme). Ik weet niet wie die adviseurs van de regering waren, maar zeker is dat ze geen goede adviezen hebben gegeven. Ik ga ook niet beweren dat ik een goed adviseur ben, maar ik zou met geld eerst geld willen maken en deze extraatjes pas in de sociale sector stoppen. Een extra buffer creeren. De grootste waarschuwing, te weten de wereldwijde financiele crisis, hebben de Surinamers over het hoofd gezien. Men dacht dat Suriname deze crisis niet zou meemaken. En dat vind ik geweldig van de Surinamers. Het positief blijven denken door dik en dun, ondanks alle negatieve signalen.
  Gevolgen hiervan. Suriname is nog steeds een ontwikkelingsland gebleven met haar monocultuur. Wij hebben de kans gemist om van Suriname een ontwikkeld land te maken met meerdere culturen, die de schade veroorzaakt door de devaluatie best zouden kunnen temperen. Verlies van mijnbouw zou gecompenseerd kunnen worden door een toename van onze andere exportproducten als gevolg van die goedkopere srd. Ik wil geen doemdenker zijn door de toekomst te voorspellen, maar zeker is dat er een krimp in de economie zal optreden. De mensen hebben minder geld te besteden. Bedrijven zullen minder winst maken en dus minder belasting aan de staat betalen. Dit zal weer gevolgen hebben voor het betaalgedrag van de overheid. Aov, kinderbijslag, naschoolse opvang, bus en boothouders, ziekenhuizen zullen weer heel lang op hun geld moeten wachten.
  Ja regeerders van Suriname: aan u de taak om uit te zoeken waar het fout is gegaan. Ik denk dat er een conflict is geweest tussen uw op korte termijn denken versus op lange termijn denken. Jammer, maar uw positieve economische groei wordt waarschijnlijk negatief.


  Maak melding

 78. @Slapende-Desi-slaafje-Robby-G:U heeft het over EMOTIES, ik heb het over CIJFERS !

  Kom op met de cijfers over de verminderde
  inkomsten van Sranang in de afgelolpen
  vijf jaar, als gevolg van de daling van de
  wereldmarktprijzen olie en goud !

  Leg daarnaast de MEGA-stijgingen van
  ALLE overheids-uitgaven, en ook de
  MEGA-OVERSCHRIJDINGEN van ALLE
  BEGROTINGEN van de Desi-overheid,
  dan zien wij verder !

  Bij dalende prijzen op de wereldmarkt mbt
  onze export-producten, gaat IEDERE
  OVERHEID ONMIDDELLIJK bezuinigen,
  BEHALVE de Regering-DESI !
  Die VERMEERDERT de uitgaven !

  Elke regering denkt vooruit en werkt volgens
  een planning ! Desi niet, die houdt vast aan
  een waka-mang doctrine :
  MONNIE DE !

  Wanneer de Desi-regering door de
  Onproductieve-uitgaven-tsunami Ons Land
  in zware financiele problemen heeft gebracht,
  gaan Desi en Gilmore, OP DE KOOP toe,
  over tot het DRUKKEN van ONGEDEKTE S
  RD Bankbiljetten !

  DAN is mijn CONCLUSIE : DEZE REGERING
  HAAT HET VOLK !!


  Maak melding

 79. @Amaranta

  Waar is 1502-1863 ???

  Hij heeft nu geen tijd want hij geniet de hele dag van de paarse verwovenheden en de vooruitgang die de NDP heeft gebracht.
  Hij is gesignaleerd in de rij voor de benzinepomp. Daarna gaat hij naar de rij voor toiletpapier, brood, pindakaas enz.


  Maak melding

 80. Suriname dondert in sneltreinvaart de financiele afgrond in met niemand anders to blame dan de paarse roversbende onder leiding van Bouterse.

  En onze paarse idioot Rob G blijft lichtpuntjes zien en de schuld geven van deze ramp bij iedereen behalve Bouta.

  EN HET WORDT NOG VEEL ERGER IN SURINAME!!!!!!


  Maak melding

 81. Dit moet mij nog van het hart: Ik hoorde Abdul nog zeggen; nee hor Er zal GEEN sprake zijn van een eventuele DEVALUATIE.

  DEZE ONZIN HEEFT OOK de 80.000 SRD MAN IN DE MOND GENOMEN.

  Hoefdraad heeft maandelijks INTERVENTIES GEPLEEGD, MONETAIR GEFINANCIERD en tenslotte GEDEVALUEERD.

  Deze man moet ASAP zijn ONTSLAG indienen omdat hij op alle FRONTEN heeft GEFAALD wat het Economisch Beleid aangaat.

  De Situatie gaat van BAD NAAR WORSE: ER IS GEEN ONTKOMEN AAN: DE SRD IS IN EEN VRIJE VAL BELAND MET ALLE CONSEQUENTIES:

  Torenhoge prijzen in de winkels.
  AOV zal straks niet uitbetaald kunnen worden.
  AKB die ook het Loodje gaat leggen.
  Schulden die blijven liggen.

  KORTOM DE REGERING: FALLIET


  Maak melding

 82. RonG, ondanks dat dan de euro gezakt is ten opzichte van de US dollar heeft de Nederlander wel weer grotere aankopen kunnen doen omdat ze net weer iets meer te besteden hadden dan de jaren daar voor , dit in schrijnende tegenstelling met de bevolking in Suriname waar de armoede alleen maar weer toeneemt, dit is de praktijk in tegenstelling tot dat theoretisch georeer van een mannetje dat zichzelf nogal slim vindt, en als er 10 mensen zeggen dat het blauw is hij stug volhoudt dat het paars is, wat een eigenwijze eikel ben je eigenlijk, triest


  Maak melding

 83. Wellicht off topic maar ik kreeg vanmiddag via FB een bericht door dat Suriname in de top 10 staat van de armste landen ter wereld (2014-2015). Suriname staat op nummer 9 in de lijst. Daar wordt een mens niet vrolijk van.


  Maak melding

 84. Hallo Get a Life.

  om nog meer zou in de paarse wond te strooien.

  Nederland heeft zijn tripple A- status weer terug. Dit is de hoogste mogelijke kredietstatus die er is.

  Ik hoor Bouterse tijdens de kredietcrisis nog schreeuwen dat binnenkort Suriname ontwikkelingshulp aan Nederland zou geven.

  Die gore idioot moet zijn eigen braaksel nu slikken nu ij Suriname voor de derde keer finaal naar de kloten heeft geholpen.


  Maak melding

 85. Op apintie TV heeft de interviewer het vhp lid gajadin geconfronteerde met geruchten dat er ge reshuffeld gaat worden en dat Santokhi de nieuwe VP wordt. Gajadin heeft dit ontkend noch bevestigd..draaide er omheen. Ik had al zo’n vermoeden dat er te brokobaka en thuis bij baas meer is gebeurd dan dat ze met elkaar een vorkje hebben geprikt..


  Maak melding

 86. Negen cliënten, met een link naar Suriname, hebben momenteel voor US$ 722,3 miljoen op 27 bankrekeningen staan bij de Zwitserse tak van de bankgigant Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC). Hiervan heeft een Surinaamse cliënt US$ 450 miljoen geparkeerd in Zwitserland, een ander US$ 60 miljoen, nog een ander US$ 30 miljoen, terwijl vijf anderen bedragen lager dan US$ 30 miljoen hebben uitgezet in dit Noord-Europese land.

  de staatskas van Suriname heeft een andere bestemming gekregen. Suriname kreeg in de caricom respect voor haar economisch beleid en groei. Maar heb zelden een volk gezien dat zo makkelijk in sprookjes gelooft en te laf is om zich niet te laten beroven. en maar slachtoffer spelen, holland, slavernij, wereldcrisis. lachertje.


  Maak melding

 87. @Robinho,

  Als dit waar is dan is Santokhi geen knip voor de neus waard en dient dan afgezet te worden als Partijleider van de VHP.

  Op apintie TV heeft de interviewer het vhp lid gajadin geconfronteerde met geruchten dat er ge reshuffeld gaat worden en dat Santokhi de nieuwe VP wordt. Gajadin heeft dit ontkend noch bevestigd..draaide er omheen. Ik had al zo’n vermoeden dat er te brokobaka en thuis bij baas meer is gebeurd dan dat ze met elkaar een vorkje hebben geprikt..


  Maak melding

 88. Parbo, je bent echt gestoord! Denk je dat bauta je een bordje eten zal geven wanneer je nog maar 5 srd in je zak hebt. Je heb vast en zeker geen opleiding genoten, want je bent nog dommer dan een ezel.
  Van politiek heb je geen kaas gegeten, dus hou liever op met reageren. Het is gewoon een feit dat die “paarse boevenbende” het land berooid en verpauperd zal achterlaten.


  Maak melding

 89. EVEN ALLE GRAPPEN OP EEN STOK.!!!

  KAN IEMAND ZICH VOORSTELLEN DAT WANNEER ER WORDT GEZEGD DAT HET NIET GOED GAAT MET DE ECONOMIE VAN SURINAME, ER NOG FIGUREN ZIJN DIE JE VRAGEN : ” WAT GAAT NIET GOED ? “. EN VINDT MEN DAT WE TE VEEL KLAGEN.
  DEGENEN DIE ZO REDENEREN ZIJN MEESTAL MENSEN DIE VIA DE ACHTERDEUR HUN “ZAKEN” GEREGELD KRIJGEN BIJ DE REGERING EN DUS ERVAN UITGAAN , DAT ALS HET MET HUN GOED GAAT , IEDEREEN VROLIJK MOET BLIJVEN.
  WIJ STEVENEN REGELRECHT AF OP EEN SITUATIE ALS DAT VAN VENEZUELA. DE GROOTSTE IMPORTEURS HEBBEN GISTEREN AL BEKEND GEMAAKT VOORLOPIG TE ZULLEN STOPPEN MET DE IMPORT VAN LEVENSMIDDELEN. DE AANSTAANDE VALUTAVEILINGEN ZULLEN GEEN GARANTIE BIEDEN OP EEN STABIELE WISSELKOERS , WANT HET IS ONDUIDELIJK WAAR HET GELD VOOR DE VEILING VANDAAN MOET KOMEN. EN IEDEREEN WEET DAT DE RESERVE BIJ DE CENTRALE BANK BIJNA OP IS.
  EN TERWIJL HET VOLK KAPOT GAAT , TOONT DE PRESIDENT DAT HIJ GEWOON LAK HEEFT AAN WAT HET VOLK DENKT EN GAAT GEWOON DOOR MET ALLERLEI SCHAAMTELOZE BENOEMINGEN , ZOALS VAN DE EX-MINISTERS , DIE GEMAAKT WORDEN TOT ZOGENAAMDE ” RAADSADVISEURS” , EN ZO DE KANS KRIJGEN OM VOOR EEN TWEEDE KEER EEN NJANG TE KOMEN MAKEN TEN KOSTE VAN ONZE BELASTINGCENTEN.
  EN ZE VRAGEN VAN ONS DAT WIJ ALS VOLK MAAR MOETEN BEZUINIGEN , EN BEZUINIGEN EN NOG MEER BEZUINIGEN TOT ER NIETS VAN ONS OVERBLIJFT , ZODAT MENEER BOUTERSE DE BOEVENBENDE DE RUIMTE KAN BLIJVEN GEVEN OM DE STAATSKAS LEEG TE ROVEN.
  IN IEDER GEVAL STAAT DE SITUATIE VAN 1986 ( SCHAARSTE , HOGE PRIJZEN , ENZ. )WEER VOOR ONZE DEUR. EN IK VRAAG ME AF HOE SURINAME ERUIT ZAL ZIEN NA NOG 4 JAREN MET DEZE REGERING.
  IK KAN MEZELF EN IEDEREEN ALLEEN MAAR KRACHT TOEWENSEN MET WAT NOG OP ONS AFKOMT EN HOPEN DAT DEZE LIEDEN GAUW UIT HET MACHTSCENTRUM VERDWIJNEN.
  Groetjes ( WE GAAN VOOR NOG VIJF !!!! )

  Waakhond


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.