Wetsvoorstel tegen corruptie in Suriname weer op agenda

21

PARAMARIBO, 19 nov – Het wetsvoorstel tegen corruptie staat weer eens op de parlementaire agenda. De zogenaamde Anti Corruptie wet is klaar voor openbare behandeling. Niet iedereen is er blij om.

Binnen de oppositie is er niet bepaald het vertrouwen dat er sprake is van ernst. En dat zeker niet wat het tempo van behandeling betreft. “Vooralsnog is er geen goede wil vanuit de regering getoond om de Anti Corruptie wet snel af te ronden”, zegt Asiskoemar Gajadien (VHP) tegenover de Ware Tijd. De behandeling komt op een moment dat ook het vertrek van bauxietbedrijf Suralco op de agenda staat.

Aan het laatste lijkt nu voorrang te worden gegeven. Overigens vindt Gajadien het wetsvoorstel niet volledig. Er kan meer tijd worden genomen om aanvullingen te plegen. Zo is het onder meer nodig klokkenluiders beter te beschermen. Coalitielid Carl Breeveld (DOE) is blij met de behandeling: “Opeenvolgende regeringen hebben het spelletje gespeeld van verschuiven, ik werk er niet aan mee.”

21 REACTIES

 1. Alleen Doe gelooft nog in sprookjes.
  Nergens staat geschreven dat de NDP corruptelingen aangepakt zullen worden ,dus die blijdschap van DOE is onbegrijpelijk.


  Maak melding

 2. Wat heb je aan wetten als ze alleen gelden voor de mindere goden maar door de grote boosdoeners toch met voeten getreden worden en niet aangepakt (durven) worden


  Maak melding

 3. Hoe komt het nau, dat de surinamer het nog niet door hebben dat ze voor de gek worden gehouden. Ligt het nau aan de ontwikkelings nivo. Is de meerderheid van de Surinamse bevolking dus danig onder ontwikkeld dat ze ht nog niet door hebben dat ze om de tuin worden geleid?


  Maak melding

 4. Ik heb de wet niet bestudeerd, maar zeker weten is dat het een wet is die in het voordeel van die corruptievelingen werkt. Ze worden niet gestraft maar beloont.


  Maak melding

 5. Coalitielid Carl Breeveld (DOE) is blij met de behandeling: Zo? Elk koninkrijk dat tegen zichzelf is gaat te gronde. Deze stap is de zoveelste ndp grap aan het volk. Natuurlijk wordt dit weer een druppel op de hete paarse olieplaat vol van corruptie. Zolang baas, baas is, nooit a wet disie e go keure goed. Nooit. Maar natuurlijk wordt het paars spelletje listig door de paarse slang gewoon door gespeeld, zal ik wel, zal ik niet, jij of ik. Suribabwe is een misdaadstaat en dat weet deze zgn voorganger bliksemsgoed. In plaats zich te houden aan zijn roeping deelt hij zijn leven met vele paarse duivels in het paarse koninkrijk. Eigenlijk na monie e taki. Inplaats van zielen te winnen voor zijn Heer, heult hij met paarse corruptelingen. Wie met paarse pek omgaat wordt vroeg of laat ook mee besmet, zoals Misjiekaka en Steffy Meye, besmet van het paarse geld prijzen ze didibri de hel in.


  Maak melding

 6. Eerst moord en brand gillen om een corruptiewet. Nu wordt het behandeld is het nog niet goed. Straks is het weer janken geblazen omdat 8 dec. ding. Notabene wordt door één van de nabestaanden iets in gang gezet om het definitief op te lossen is het weer niet goed. De fronters zijn van nature sceptische wezens. Ze zien alleen maar beren op weg en houden iedere vorm van vooruitgang tegen.


  Maak melding

 7. Ivanof. limburg, als het Surinaamse volk jouw ontwikkelingsniveau heeft, dan is het best mogelijk dat het Surinaamse volk niet door heeft dat het door deze regering belazerd wordt.


  Maak melding

 8. Ex-Assembleelid tevens hoofdbestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS), Arthur Tjin-A-Tsoi, vindt dat de Anticorruptiewet liever teruggenomen kan worden door president Desi Bouterse. Het is een zoethoudertje, want essentiële zaken ontbreken in de ontwerpwet die vandaag op de agenda staat van De Nationale Assemblee. “De wet rammelt aan alle kanten en de klokkenluider wordt helemaal niet genoemd. Mensen die corruptie aangeven, worden niet beschermd in de wet,”


  Maak melding

 9. @@Ivanof. limburg!! De Surinamers doen op zijn Surinaams zoals jij dat verwoordt, maar vergeet niet dat de Fransen op zijn hondjes doen!! enige idee voor de Russen???? tussen de bobie!!


  Maak melding

 10. @ Parbo,

  Je hebt geen flauw idee wat het verschil is tussen een dictatuur en een democratie. De amnestiewet werd door de jou zo bejubelde dictatuur binnen twee dagen er doorheen gejast terwijl de ant-curruptiewet al jaren op behandeling ligt te wachten omdat de democratie is uitgeschakeld. Bovendien is niet eenieder die tegen bepaalde wetsvoorstellen is per definitie een fronter. Er zijn mensen die op persoonlijke titel tegen zijn zonder dat zij politiek gelieerd zijn.Er zijn belanghebbenden, vooral binnen de regeringscoalitie, die de behandeling wensen tegen te houden, want zij hebben daar alle belang bij! Klokkenluiders worden bijvoorbeeld in het wetsvoorstel niet beschermd. Zo zijn er nog een heleboel hiaten in het wetsvoorstel. Het is een wangedrocht die de aandacht van andere problemen probeert te verleggen. Een gedegen studie is noodzakelijk.


  Maak melding

 11. Een anticorruptiewet met weinig inhoud, die in ieder geval niet van toepassing is, waarbij paarse rovers van de afgelopen 5 jaar, aan de beurt komen, zoals superrover Abrahams.


  Maak melding

 12. en wie gaat bepalen wat corruptie inhoud ?
  hoe ziet men hier de definitie van corruptie ?
  wie of welke ambtenaar is niet corrupt.?
  de wet zal er ooit komen maar wie gaat wie sanctioneren als het zo ver komt.?


  Maak melding

 13. Redie moesoes [lees corrupte bende]zijn tegen alle goede maatregelen die goed zijn voor Suriname.je kan ze herkennen aan hun domme praat hier op de site…Gajadien ..hoofd matador !


  Maak melding

 14. Onbekende Stille
  @ printa,
  je doet je naam eer aan. Je bent echt een printa bezem{ printa sibi}. Als je een echte surinamer bent, dan weet je wat een printa is: overblijfsel van de bladeren van een kokostak. Ik kan het niet anders uitleggen, want je gaat het toch niet snappen. Studeren aan een Spinazie Universiteit zou voor jou soort te hoog gegrepen zijn. Een printa bezem {overblijfsel van een kokostak} heeft meer verstand.
  Dus, hersenloze mej., mevr. of meneer printa, zoek een ander {schuil} naam. A.u.b, laat de NPS, mijn NPS met rust.


  Maak melding

 15. Het Parlement van Suriname is een poppenkast.

  Mevrouw Jenny Simons is geen voorzitter maar het loopmeisje van de President.

  Haar functie oefent ze op dezelfde dictatoriale wijze uit.
  En de grapjassen in het parlement pikken het dat zij bepaalt, hoe en wat er wanneer wordt besproken.

  Het gevolg is dat deze anticorruptie wet er nooit komt en als er een wet komt ze het als pleepapier kunnen gebruiken.

  We gaan immers Maduro en Kirschner achterna.
  Leve de democratie, maar niet echt.


  Maak melding

 16. @Printa-sribi-srafu : U stelt : “Redie moesoes
  [lees corrupte bende] zijn tegen alle goede
  maatregelen die goed zijn voor Suriname.”

  Hierbij ENKELE , volgens u, GOEDE
  MAATREGELEN van DESi :

  % Zware devaluatie van de SRD (driemaal geflikt)

  % Benoeming terrorist/crimineel Dino to hoofd CTU !

  % Tegen wet en Grondwet in werken aan een
  buitenwettelijke zogenaamde waarheid om
  veroordeling voor massamoord te ontwijken !

  % Promotie van ex minister OW tot presidentieel
  adviseur na verdwijnen jaarbudget van het
  departement !

  % Benoemen Joghi tot presidentsadviseur na
  toeeigenen van MEGA-houtconcessie
  (voormalige houtconcessie Bruijnzeel )

  % Benoeming van enkele duizenden nieuwe
  ambtenaren, ondanks de geldende personeelsstop !

  % Benoeming van een BABBELAAR, zonder
  een adequate opleiding, tot Governor van onze
  Centrale Bank.
  Deze Introduceert Paarse Rekenkunde : 1 + 1 = 5 !!!

  % Bij nacht oprichten buitenwettelijke CTU
  en deze dienst (die een gewapende
  roversbende blijkt te zijn) bewapenen met
  zware wapens !

  % Benoeming van dochter, met werkervaring
  bij Albert Heijn, tot presidentsadviseur met
  maandsalaris van 20.000 SRD !

  % Samen met Gilmore, in het geheim, bijdrukken
  van miljoenen ONGEDEKTE SRD bankbiletten
  en deze in omloop brengen !

  AL DEZE MATREGELEN GOED VOOR SRANANG !

  PS : Medicijn voor Slapende Sranang Slaven
  is binnenkort in de apotheek en wordt ook
  vergoed via de wet Basiszorg !

  Definitie REDi MUSU: Hij die tezamen met de
  Koloniale Nederlanders een coup pleegt en de
  Sranang Democratie vernietigt !


  Maak melding

 17. Suriname zou voor een totaalbedrag van 722.3 miljoen Amerikaanse dollar op 27 bankrekeningen bij de HSBC hebben staan. Dat bedrag is afkomstig van negen cliënten die, aldus de onderzoekers, geassocieerd zijn met Suriname en waarvan 11% de Surinaamse nationaliteit heeft. Suriname staat in een landenoverzicht van in totaal 203 landen met klanten bij de HSBC op plaats 52. Een van de cliënten zou voor een bedrag van 721.8 miljoen Amerikaanse dollar bij de HSBC in Zwitserland hebben ondergebracht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.