‘Vals nationalisme’ tegen historische namen in Suriname

71

PARAMARIBO, 17 nov – “Het is een soort vals nationalisme, waarop mensen niet zitten te wachten.” Dit zegt Johan Roozer, secretaris van de commissie Monumentenzorg. Hoewel hij praat op persoonlijke titel is hij gebelgd over het voornemen om namen van geografische plaatsen te veranderen.

Het is niet veranderen zonder meer. De Nationale Reparatie Commissie Suriname wil afrekenen met namen van ‘koloniale figuren’ voor onder meer straten. In de plaats zouden de namen moeten komen van Surinaamse helden en andere voorname personen. Als we mensen en bevolkingsgroepen willen eren, mag dat, maar niet op deze manier. Het is verwarrend en komt dom over”, zegt Roozer tegenover de Ware Tijd.

De vraag is overigens wat koloniaal is. “Je gaat de namen veranderen omdat ze herinneren aan het verleden. Dan kunnen we Suriname opdoeken. Dan moet de lijn worden doorgetrokken, want er is veel dat herinnert aan de koloniale tijd”, zegt, Stephen Fokké, voorzitter van de stichting Gebouwd Erfgoed. Hij vindt dat er maar eerst grondig gediscussieerd moet worden’ “Neem geen beslissingen in een kleine kamer.”

71 REACTIES

 1. Johan Doozer!!! dan moet jij je naam ook veranderen en alle andere namen die Nederlands klinkt!! Begin eerst bij je baas Bouterse. Het liefst ook de Nederlandse taal afschaffen in SU!! Alles waar Nederlands term voorkomt die ook veranderen! De Nederlandse taal moet je ook niet spreken!!

  En als ik Bouterse hoor dan is er veel dat herinnert aan de 08 decembermoordentijd


  Maak melding

 2. ” A People without the knowledge of their past history, origin and culture is like a tree without roots ” Marcus Garvey . SANKOFA : Go back tot you roots, learn from te past to Achieve your full Potential in the Future ” kwame Nkrumah .


  Maak melding

 3. De Koloniale Machthebbers lees Nederland heeft DeDeBe geholpen om Henk Arron af te zetten. Olland is niet meer goed.

  DeDeBe is een ONDANKBAAR SCHEPSEL: DeDeBe, jij bent ook Super ondankbaar geweest jegens Kamperveen, Slagveer en je Strijdmakker Horb.

  ONDANKBAAR BEEST!! Je gaat namen veranderen, wat gaat dit Suriname allemaal opleveren???Ook nog de Geschiedenis VERKRACHTEN!!!!Volgens mij gaat deze WAANZIN Suriname GELD kosten in een tijd dat Su SKEER is.


  Maak melding

 4. @ Abaisa,

  Je hebt helemaal gelijk. Je bent pas echt VRIJ als ook je geest VRIJ is! Maar het blijkt dat nog teveel Surinamers in het verleden blijven hangen en geen visie heben over hun toekomst.


  Maak melding

 5. De zelfontmaskering van Johan Roozer. Deze man die pretendeert lid te zijn van de vermeende club van de black bourgeoisies, verliest zijn status als beschermer van de koloniale erfenissen. It is just a change in the name, maar met grote psychologische gevolgen voor het imago van de ex-kolonisator en haar koloniale producten/adepten in de Surinaamse samenleving.


  Maak melding

 6. Ook al verander je de namen. de historie blijft de zelfde die kun je met nieuwe namen niet uitwissen, veranderen.

  Er wordt niets nationalistisch mee gediend door bekende namen te vervangen. Het is niet meer dan een dure afleidingsmanoeuvre.


  Maak melding

 7. Ten tijde van de Gouden kerst zal er dit jaar minder
  te consumeren zijn.
  Maar dachten de Nationale Debiele Personen,
  het veranderen van de namen uit onze geschiedenis,
  zal er bij de Debielen in gaan als gesneden koek.
  Dan hebben deze Debielen (nog 5) tenminste een
  goedgevoel op de lege maag.

  Naam van deze commissie “Groot in het nietige”


  Maak melding

 8. @ Rob G.,

  Lul niet, man! Wat heb jij bereikt in je leven? Deze man loopt al zijn leven lang tegen een muur van onwetendheid, onwelwillendheid en verkapt chauvinisme aan! Surinamers hebben schijt aan hun verleden, heden en toekomst! Het enige dat ze interesseert is doekoe!


  Maak melding

 9. Docterandus RobG:
  Lees jij wel eens terug wat je schrijft?
  Misschien wel zo handig, dan kan je WEER zien dat je jezelf tegenspreekt.
  Je suggereert dat Roozer door de mand valt en zijn status als beschermer van de koloniale erfenissen verliest omdat hij opkomt voor te kortzichtig ingrijpen door de NRCS! Zijn reactie is juist die van een beschermer!


  Maak melding

 10. Ik ga mij echt niet druk maken om twee nitwits roozer en fokke’wat houdt ze tegen om naar ned te vertrekken en daar hun oude beroep van gatlikkerij voort te zetten join THE OLd boys netwerk club raytje blaka bakra Henry oma Henk oma koos whome pedo molenaar e.a


  Maak melding

 11. Die paarse Afrikaanse afstammelingen zijn identiek als een bende Afrikaanse idioten. Hihi. Herrebabwestraat. Zuderbabwe plein. Boubabwe standbeeld, Neksnofuckbabwe cultuur,,,


  Maak melding

 12. @Blaka koeli,

  Je moet inhoudelijk op mijn posting reageren!:

  Ik zou graag van jou willen weten of deze Operatie het land WEL of GEEN GELD gaat kosten???

  Is DeDeBe WEL of Niet ONDANKBAAR en WIESWASI???

  Heeft Olland DeDEBe WEL of NIET geholpen om Henk Arron af te zetten???

  Ik heb graag dat jij hier ANTWOORD op geeft!


  Maak melding

 13. -Deze man heeft GROOT gelijk dan is het ook de vraag wie waar naar toe gaat om zijn herkomst te gaan zoeken.
  Ook moeten velen hun echte namen gaan accepteren.

  -Hoe zit het dan met de Nederlandsetaal en al die boeken???
  -Hoe zit het met de grammatica van de Surinaamse taal????

  -Hooghart wilde de Nederlandsetaal weg hebben en de Spaanse taal laten invoeren.

  Zie hier hoe dom ze zijn. De ene koloniale taal weghalen en een ander kolonialen taal invoeren. Het is en blijft Europees!!!

  Het verwondert mij dan ook niet dat deze gasten een ongelukkig leven hebben.


  Maak melding

 14. Henry:
  BK kan alleen maar schrijven over poep, pies en kont.
  Wachten tot er iets zinvols uitkomt is net als wachten op de trein die via fly-overs langs het ziekenhuis en via de dijken met uitzicht op de cassave……………………..etc.
  Oftewel, wachten totdat je een ons weegt!
  Voor niks gaat de zon op, ook dit geneuzel gaat geld kosten.
  Diep in hun hart weten ze al wel dat ze een verloren strijd voeren maar da’s moeilijk accepteren noh!


  Maak melding

 15. Hetzijn zieke mensen die zo denken, je bent ziek en gestoordt ga hengelen man .men moet Holland dankbaar zijn dat hij ons een paradijs heeft geschonken, Suriname was nooit van ons behalve de inheemsen. De inheemsen kunnen wel daarover hun mening hebben niet de geïmporteerde . Terug te komen op die ziekeman, hij us een ondankbare geschiedenis terrorist , hij moet aangepakt worden door psychiaters


  Maak melding

 16. Net gekeken, en ik vraag me nu af, hoeveel die idioten van dit soort geschiedenis willen gaan verzwijgen of verdraaien,willen ze het stuwmeer leeg laten lopen en de dam afbreken, want ood dit herinnerdt natuurlijk aan de kolonisator


  Maak melding

 17. Alvorens hij hieraan denk moet hij eerst zijn naam veranderen want “JOHAN ROOZER” is geen Afrikaanse naam , als mufasa, pumba, koro koro, Ido amin, ajong Pong, enz zou heten zou hij misschien over Afrika kunnen praten , zieke beest


  Maak melding

 18. Ach, en geldt dat ook niet min of meer voor een RobG, die graag ziet dat de geschiedenis verdraait word in Suriname terwijl hij in Nl. zich van een inkomen voorzien heeft en de Nederlandse nationaliteit bezit, zwart wit gesteld dus niets anders dan een profiteur en eigenlijk een soort landverrader, want hij wil ook een stuk geschiedenis van het koninkrijk der Nederlanden veranderen en dat verwijt anderen van hypocriet gedrag


  Maak melding

 19. @ Hans,

  Inderdaad. En als ze consequent zijn meteen al die koloniale gebouwen in de stad en daarbuiten platgooien. Dan ontstaat er een gat zo groot als China….!


  Maak melding

 20. Henry heb j mij horen zeggen het geen geld gt kosten,maar wat is er verkeerd aan om het national bewust zijn en natie vorming een sprong in de goede richting te geven als het goed door dacht wordt uitgevoerd en er een degelijke studie aan vooraf is gedaan ,ik dacht dat er ook gekeken is naar andere landen met soortelijke problematieken men is niet over een nacht ijs gegaan neem ik aan,we zijn een jonge natie als er fouten worden gemaakt of verkeerde beslissingen worden genomen dan moet de mogelijkheid bestaan dat in de toekomst terug te draaien niets verkeerd daaraan.ik ben ook niet met alles eens ,maar wij moeten gezamenlijk onze toekomst zelf kunnen bepalen en daar hoor fouten maken ook bij , dat is mijn strekking,maar op dit forum kun j niet behoorlijk over discussieeren


  Maak melding

 21. Blaka Koelie, uit alles is gebleken dat voeren van anti kolonisatie politiek gedoemd is om te mislukken. Het is hier al eerder gezegd het interesseert de surinamer geen ene moer. Ze willen maar 1 ding, MONEY !!


  Maak melding

 22. Ik dacht (????? dat er ook gekeken is naar andere landen (welke?) met soortgelijke problematieken (zoals)
  Men is niet over 1 nacht ijs gegaan, en je “dacht” dat er enz,
  .
  Man, je bent een zwamneus eerste klas

  bovendien in Suriname kun je niet eens over ijs gaan


  Maak melding

 23. Hans, ik wil het koloniaal verleden van Nederland niet vergelijken met de manier hoe de Duitsers zich hebben gedragen in Nederland tijdens WO 2. Maar het was wel het volste recht van de Nederlandse samenleving om een grote schoonmaak te houden onder de straatnamen in Nederland die verwezen naar Duitsland.

  Ik denk dat men in Indonesie ook abrupt een schoonmaak heeft gehouden onder namen die verwezen naar de kolonisator die flink heeft huisgehouden in Indonesie. Voor jou misschien, of voor veel van je vroegere stadsgenoten uit Hoorn, is Jan Pieterszoon coen een nationale held en wereldberoemd in Hoorn,maar voor de slachtoffers in Indonsie is hij nog altijd de slager uit blanda.

  In Suriname moet de geschiedenis ook tot haar recht komen.In Nederland gaat men het ook niet accepteren dat Duitsers gaan bepalen hoe de Nederlandse geschiedenis moet zijn.


  Maak melding

 24. RobG(estoord, je blaat weer een partij onzin waar de honden geen brood van lusten, waar jij in je vermeende wijsheid of noem het verwarheid vandaan haalt dat ik uit Hoorn zou komen is mij een volslagen raadsel en de enigste schoonmaak die na de W.O. II heeft plaatsgevonden is het puinruimen van de bombardementen op de grotere steden, zelfs in mijn ook zeer zwaar getroffen woonplaats is bij mijn weten geen straatnaambordje verhangen, ook in dit topic zit je weer de zelfde lulverhalen op te hangen als over Bouterse als strateeg met ervaring opgedaan op de KMS in Weert waar je vanaf komt als onderofficier en als je slim genoeg bent nadien na hardwerken en/of kontkruipen vakofficier kunt worden en met wat geluk ben nog wel majoor dus houdt die kletsverhalen maar voor je


  Maak melding

 25. En RobG(estoord) jij moet ook weten dat in alle plaatsen in Nederland op vrij veel buurten behoorlijk veel straatnamen voorkomen met Duitse namen, componisten, dichters, schrijvers, filosofen, etc, geen zinnig mens heeft de behoefte gehad om dat te veranderen, heel misschien dat de generatie van mijn ouders die nog bewust de oorlog meegemaakt hebben er wat moeite mee hadden, maar de generaties nadien in het algemeen niet, bovendien zijn de meeste Nederlanders net als de Duitsers over en weer graag geziene gasten, meer bezig met het heden en de toekomst dan met het verleden, daar zouden die discriminerende kadavers uit Suriname en jij eens een voorbeeld aan moeten nemen


  Maak melding

 26. In moeilijke tijden worden de slechtste beslissingen genomen. Kijk maar naar Nederland. De slechtste en domste beslissingen zijn genomen in de afgelopen crisisjaren. Het zou een heel boekwerk worden om voorbeelden op te noemen. Je zou kunnen stellen dat er een causaal verband moet zijn tussen slechte economische omstandigheden en stupiede beslissingen. Een van die dingen waarvoor ik ooit gewaarschuwd had is de tijdspanne of naijleffect van de economische crisis. Die zou zijn kop enkele jaren later in Suriname opsteken.Omdat de Surinamers niet direct werden geconfronteerd met de crisis in de wereld dachten zij dat zij nooit de crisis zouden meemaken. Neen, domme Surinamers . De wereldcrisis is wereldwijd en vroeg of laat zou die jullie treffen. Fout van Suriname : jullie hebben je daarop niet voorbereid. Nu zit Suriname er midden in. En zoals in Nederland gebeurd is worden de stomste beslissingen genomen c.q. uitspraken gedaan door dik betaalde adviseurs nota bene. Te denken valt aan de uitspraak van de heer Hooghart die zonder trillende lippen Nederland aansprakelijk wil stellen voor die stomme deal die Suriname met de Suralco/Alcoa heeft gemaakt. Nu krijg je een nog stommer voorstel. De geschiedenis van Suriname veranderen. Iets wat Suriname economisch en dat hebben de mensen nodig, geen moer oplevert. Ik denk dat het een virus is. In moeilijke tijden raken wij het spoor bijster. Het wachten is dus op het volgend nog stommer voorstel. Zeker is dat er eerdere zullen volgen. Ik heb een gratis voorstel en dat is: gebruik je tijd, energie en geld om plannen te bedenken die Suriname economische voordelen opleveren en laat die stomme voorstellen met het doel die domme Surinamers zand in de ogen te strooien achterwege.
  God zij met Suriname.


  Maak melding

 27. Als de huidige machthebbers door de naamsveranderingen minder corrupt, hebzuchtig en roofzuchtig zouden worden dan de koloniale machthebbers, was ik een voorstander van deze naamsveranderingen. Het heeft er echter veel van dat het Surinaamse volk er beter aan toe was toen zij uitgebuit werden door Abraham Crijnssen en ‘Zijne Excellentie’ Gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck in vergelijking met wat Ramon Abrahams en ‘Zijne Excellentie’ Desiree Delano Bouterse thans flikken. De Hollanders bouwden tenminste nog mooie koloniale huizen en een gouvernementeel paleis en polderden de Jonge kustvlakte in door dijken aan te leggen, voor zichzelf wel te verstaan, maar Paramaribo staat daardoor mooi op de werelderfgoedlijst en onze landbouwers genieten nog steeds van de polders die toen zijn aangelegd, de huidige machthebbers eigenen zich een groter deel van de rijkdommen van Suriname toe en bouwen verder alleen luchtkastelen die verder geen zoden aan de dijk leggen.


  Maak melding

 28. Wat dom. Je kunt toch nooit je historie wissen, hoe beroerd het ook geweest is. Door namen uit de koloniale tijd te wissen, kun je je geschiedenis echt niet achter je laten. Je geschiedenis, dat ben jij!
  Hoe wij hier ook samen kwamen, uitgehongerd, verlaten en vernederd. En kijk eens waar we nu zijn gekomen.
  Natuurlijk zijn er obstakels geweest en nu nog, maar God wat ben ik blij dat ik niet in Parijs woon maar in mijn lief vredig Suriname met mijn eigen geschiedenis en mijn eigen achtergrond. (Voor het gemak vergeet ik even de regerende boevenbende.) De geografische namen vertellen een stuk van onze herkomst, van wie we zijn en van wat we hebben moeten doorstaan. Laat het alsjeblieft zoals het is!! Want het is Suriname!


  Maak melding

 29. Zo is dat! Joy.

  Kijk naar de landen om je heen. Je moest eenst weten hoeveel landen in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief de Caribische eilanden nog steeds Christoffel Columbus eren en vereren! Hij was de eerste die destijds de Inquisitie vorm gaf door hele volksstammen uit te moorden. Colón heet hij in het Spaanstalige Zuid-Amerika. Je kunt in geen land komen of er is wel een Via of Calle Colón te vinden. Colombia leent ook zijn naam aan Columbus. Daar wordt met geen woord over gerept in die landen. Ik woon behalve in Suriname ook in de Dominicaanse Republiek en je staat versteld van hoeveel standbeelden en straten er naar Colón zijn genoemd. Met trots! Hun geschiedenis is er ook een van revoluties en oorlogen. Maar ze zijn niet zo kortzichtig als de Surinamers. Zij hebben leren leven met het verleden en voor hen is de toekomst belangrijker.


  Maak melding

 30. @Blaka Koelie of blaka nigger; je mag zeggen wat je wilt over India maar dat land houdt al lang de handen niet meer op. Geldt dit ook voor jouw land dat van de drup in de regen terecht is gekomen en hard op weg is om een 2e Haiti te worden ?


  Maak melding

 31. Kijk, een van de dingen waar de Surinamers niet aan (willen) denken is de stijging van het water als gevolg van de klimaatsverandering. Zij zullen pas daaraan gaan denken wanneer het water tot Paramaribo is gestegen. Neen jongens, reeds nu moet je al komen met een actieplan. Wacht niet tot het te laat is. Deze gedachte is waardevoller dan het veranderen van historische namen. Ook de Bosjebrug. Ik lees nooit over onderhoudswerkzaamheden of zullen deze pas plaatsvinden als de brug op instorten staat.


  Maak melding

 32. Bergtoppen,rivieren en kreken en natuurlijke omgeving moeten weer hun oorspronkelijke Imheense namen en namen van hun vrijheid-strijders krijgen,in samenspraak met Inheemsegroepen,is goed voor hun zelfvertrouwen,en de rest moet naar Museum, Europese elite +(R.K Kerk)heeft meer dan 500jaar ook in M+Zuid Amerika de geschiedenis(boeken)verdraaid en zei dat Colombus de eerste mens was die Amerika heeft ontdekt terwijl ze de kennis van de Moren hadden gejatt in 1492,en dat ervoor dien ook al zwartemensen(Olmecs) samen met de Inheemse bevolking hier waren,voor dat Europeanen in de Americas voet aan land zetten.Chr. Colombus is a damn blated liar.


  Maak melding

 33. Hans, natuurlijk komen er in Nederland veel straatnamen voor met en verwijzing naar Duitse steden, componisten,enz. Maar kort na de oorlog was het niet alleen puinruimen, maar ook straatnamen, enz waaronder je Duitse voornaam Hans die verwezen naar de vijand moesten het ontgelden. Maar de Duitsers heeft men in Nederland snel vergeven i.v.m. economische belangen en de voorgenomen schoonmaak van Duitse symbolen,enz. werd in alle stilte afgeblazen.


  Maak melding

 34. @John ben met je eens,dat men meer aandacht moet besteden aan klimaatsverandering voor ons nageslacht en dat het een bewustzijn proces is,verleden,heden en toekomst voor onderhoud van materialen en natuuronderhoud voordat er rampen gebeuren in de toekomst.de industriële en electronische revolutie heeft de mens veel voordelen gebracht maar nog grotere nadelen voor de natuur (milieu )voor het nageslacht van de mensheid ( kan een klein balletje die afrold van een sneeuwberg en groter en groter word nog tegen gehouden worden voor Suriname en de rest van de wereld ? )


  Maak melding

 35. Wie naar het verleden kijkt staat met zijn rug naar de toekomst. En die simpele Suri’s blijven maar lullen over eeuwen geleden. Jullie staan nu al 40 jaar stil door dit domme geleuter.


  Maak melding

 36. RobG(estoord) en weer val je door de mand met je zelf toebedachte wijsheid, want ik weet niet waar jij de wijsheid vandaan haalt dat Hans, afgeleid van Johannes een van oorsprong Scandinaviese naam net als Hans dus, Duits zou moeten zijn.,
  Probeer een Surinamer maar van alles wijs te maken zoals de na de oorlog veranderde straatnaambordjes, maar doe dat niet met een Nederlander die al zowat meer dan 6 decennia op Nederlands grondgebied rondhobbelt en zijn geschiedenis wel goed kent, want je valt dus weer door de mand, net als in dat andere topic waar je de wijsneus uit probeerde te hangen over Bouterse en zijn opleiding op de KMS, als Bouterse echt zo slim was geweest houdt hij dus als vakofficier (luitenant sport) terug naar Suriname kunnen komen


  Maak melding

 37. Laat u NIET afleiden door NAAMSPELLETJES !

  Wat Sranang DRINGEND NODIG HEEFT is
  Productie, Banen, VALUTA en een gevulde
  staatskas !

  Mensenrechten !

  Onafhankelijke vervolging van ALLE
  misdadigers via Onafhankelijk OM en
  Onafhankelijke Rechterlijke Macht !

  Uitbanning politieke en ambtelijke Corruptie !

  Terugkeer normen in de samenleving, Grondwet
  en Rechtsstaat !

  Ontneming van onrechtmatig (ten nadele van
  de staat Sranang) verkregen gelden, gronden,
  goederen en concessies etc, !

  Verandering van namen kan altijd op later
  tijdstip, na inschakeling van terzake
  deskundigen en na grondig en breed debat !

  OP DIT MOMENT is Sranang helaas FAILLIET
  en moet er IN DE EERSTE PLAATS, SNEL
  gewerkt worden, door echte financiele en
  monetaire specialisten, aan herstel van Economie
  en FINANCIEN !

  De veroorzakers van de financiele RAMP
  moeten WEG !

  De Bevolking moet zich niet laten afleiden
  door een politiek gemanipuleerde en gestuurde
  eenzijdige samengestelde commissie, zonder
  deskundigheid, die over naamgevingen komt
  OUWEHOEREN !


  Maak melding

 38. soms, alleen soms, doen “wij”, alsof Suriname een bloeiend, welvarend gebied was, voordat het heen en weer gegooid werd tussen nederland en engeland. het was een groot bos, mensen. tenminste, ik neem aan dat de geschiedenislessen van de bernadetteschool en op de muloschool correct zijn geweest. het was een groot bos. totdat….


  Maak melding

 39. en verder vind ik dat de naambordjes en alles wat al een naam heeft moet blijven behouden.

  blijf niet steeds dat braaksel inslikken.

  bouw een nieuw stukje suriname, er is grond genoeg. net wat de verstandige posters boven mij verteld hebben.

  keer het tij. henk herrenberg is echt niet iets, ja iets, waar je naar moet luisteren en wat je serieus moet nemen.


  Maak melding

 40. Reparatie Commissie doet voorstel NIEUWE
  Anti-Koloniale naam voor Fort ZEELANDIA :

  DDB FUSILLIADE FORT Democratische Sranangmans !

  EINDSTAND : Reparatie Commissie zoekt ASIEL in
  Buitenland !


  Maak melding

 41. Hans, dat de voornaam die je hebt aangenomen van Scandinavische origine is wist ik wel. Maar deze naam is bijzonder populair in Duitsland en voor de meeste Hollanders werd de naam Hans geassocieerd ” mit dem Deutscher soldat Hans” die mijn fiets gestolen heeft. Jij doet je echter voor als de echte Hans die vanuit Suriname reportages verzorgd voor enkele tijdschriften in Nederland.Neem maar een andere nick. Helaas is je poging mislukt.


  Maak melding

 42. Zoals ik al eerder schreef deze actie van
  Jurrasic Park ‘Herrenberg’ is alleen maar bedoeld om de aandacht van het volk af te leiden van de wekelijke economische problemen.

  Hoe gaan de West en de Ware Tijd dan heten?
  Straks komt Jurrasic Park nog op het idee om Suriname en Guyana te fuseren


  Maak melding

 43. Ach die naamsveranderingen zijn al meer geweest. Maar waarom noemen de meeste mensen dan nog steeds de oude naam. Gravenstraat, Coppenamestraat, Rust en vrede straat… nog even doorgaan? Was voor mij wel even wennen dat hetzelfde stukje straat twee nemen heeft. De oorspronkelijke naam en de politieke naam. De geschiedenis zal oordelen over dergelijke dwaasheden. Wellicht is het invoeren van digitale straatnaamborden een goed idee. Dan kan elke nieuwe regering de namen via blue tooth eenvoudig even naar dunken aanpassen zoals de prijzen in een moderne supermarkt ook worden aangepast. Dus niet alleen nieuwe directeuren benoemen na elke wisseling maar ook gelijk de achterban eren met een eigen straat voor 5 jaar…
  Wat dat aan gaat geef ik prof.Misababoi gelijk:
  Kan je het volk geen toekomst bieden dan geef je ze wat afleiding brood en spelen net als in oude Rome. Iedereen weet wat met het oude Rome is gebeurt!


  Maak melding

 44. Sommige mensen willen de kolonisator pleasen en zien niets in een naamsverandering. Maar ze vergeten dat de kolonisator de oorspronkelijke namen van bijvoorbeeld de bergen hebben veranderd in een naam van hun keuze. De bergen in de binnenlanden van Suriname hebben altijd Indiaanse namen gehad en wat mij betreft mogen de Indiaanse namen weer in ere hersteld worden.


  Maak melding

 45. In Indonesië hebben ze het Nederlands al tig-jaren afgeschaft. Niemand die daar moeilijk over doet. Ook hebben ze daar vele koloniale plaatsnamen gewijzigd in Indonesische plaatsnamen, mede ingegeven door het boeddhisme en de islam; er is ook geen haan die daarnaar kraait. Alleen in Suriname schijnt een grote groep nogal bekrompen opvattingen ten aanzien van koloniale namen erop na te houden. Wat mij betreft: weg met die pijnlijke koloniale herinneringen.


  Maak melding

 46. @slapend-Desi-slaafje-Robby-G

  Robje zegt :
  “Sommige mensen willen de kolonisator pleasen”

  Inderdaad slaafje, PLEASEN SOMMIGEN zoals
  DDB de Kolonisator !

  WANT :

  Zij plegen met advies en middelen van de
  Kolonisator, gewapenderhand een COUP
  tegen de wettige regering van Sranang en
  vestigen een DICTATUUR !

  Zij plegen, als eerste en enige in Sranang, MASSAMOORDEN op Onschuldige en
  Ongewapende Surinaamse Democraten !

  Zij krijgen TOEVALLIG, tijdens de dictatuur,
  ook nog gelden van Kolonisator Nederland,
  “om het land op te bouwen” !

  Toevallig weerhoudt de Kolonisator Holland,
  de USA, ervan om een Bevrijdingsplan
  Sranang Volk, uit te voeren en tegelijkertijd
  het onderdrukkingsleger leger van Desi te
  vernietigen !

  Dus NDP-dombo’s start de naamswijzigingen maar :

  Het DDB Massamoordplein !

  Het Moiwana-massamoord Lyceum !

  De 8 december massamoordboulevard !

  Het Dino-Hezbollah Plein !

  De Dino Coca Kreek !

  De Desi Op-De-Vlucht-Straat !

  Staatsschuld Ravijn !

  De SRD waterval !

  etc etc


  Maak melding

 47. blaka bakra
  @ Abaisa,

  Geef mij 1 goede reden waarom niet?

  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

  Omdat degene waarna de top vernoemd is nog nooit de berg gezien heeft, laat staan beklommen.

  Dit is zomaar een dwarsstraat, ik kan ze achter elkaar voor je opschrijven.


  Maak melding

 48. We hebben het continu over een commissie die namen wil afschaffen. Ik zou het heel mooi vinden van deze commissie als ze een andere opdracht of taakstelling zouden hebben. Functioneel en relevanter dan het irrelevante geneuzel. Het renoveren van het oude stadshart van Paramaribo . Het is om je te schamen hoe lelijk en verpauperd dat erbij staat. Super lelijk. Mij part gooien ze een grote bom erop. Dan kan de wederopbouw plaats vinden. Ik schaam me voor de buitenwereld hoe het nu eruit ziet. Hoop niet dat het voor de commissie een brug te ver is. Laten ze maar een voorbeeld nemen aan de renovatie van het kathedraal.


  Maak melding

 49. @scheldende Hans…..daar gaan we weer!
  *bovendien zijn de meeste Nederlanders net als de Duitsers over en weer graag geziene gasten, meer bezig met het heden en de toekomst dan met het verleden, daar zouden die discriminerende kadavers uit Suriname en jij eens een voorbeeld aan moeten nemen*

  Lijkt je dat niet logisch met zo een verleden?
  Wat denk je?


  Maak melding

 50. @Srafu, het proces van naamsverandering is een van de vele fasen van het dekoloniseringsproces van de je jonge republiek Suriname. Jij en vele anderen kunnen hemel en aarde smeken om dit dekoloniseringsproces tegen te houden, maar ik geef jullie het advies om de vruchteloze pogingen op te geven. Men kan niet meer vanaf de Noodzee/Waddenzee bevelen dirigeren richting de republiek Suriname.


  Maak melding

 51. @Desi-slapende-slaafje-Robby-G : Een ZEEUWSE
  KOLONISATOR, zoals jouw baasje Bouta,
  KAN NIETS DEKOLONISEREN !

  Hij heeft de Staat Sranang tezamen met de
  patata’s (Mil INL Dienst) via een staatsgreep
  gekaapt en wil nu de Dekolonisator spelen !

  Hij is eerder een Landverrader !!

  Desi en zijn kleine ondeskundige commissie,
  moeten van ALLE namen in Sranang afblijven
  en een breed samengestelde commissie
  bestaande uit Onze Nationale Deskundigen,
  uit al onze bevolkingsgroepen, deze zaken
  laten bekijken !

  Sranang moet de slavernij van Desi afschaffen !
  Hij moet geen lasten op onze vrij arme bevolking
  leggen, die als oorzaak hebben de DESI-
  TORENHOGE SCHULDEN, ontstaan
  als gevolg van het NDP-DESI WANBELEID !

  ZOJUIST heeft de SUKKEL GILMORE, van de
  Centrale Bank/tevens minister van Financien,
  de officiele DEVALUATIE van de SRD tov
  de Dollar bekendgemaakt !

  Deze NDP-figuren DRUKKEN zonder de
  bevolking voldoende in te lichten, als BELEID,
  miljoenen SRD-biljetten !
  Dat is Koloniaal en is Uitbuiting van Ons Land
  en Ons volk !

  MORO NDP-HEBI O DORO !

  MORO DEVALUATIE O DORO !

  Troost : In de volksmond heet Fort Zeelandia
  voortaan :
  DDB FUSILLADE FORT ONGEWAPENDE DEMOCRATISCHE SRANANGMANS !

  PS : NOOIT MEER SLAVERNIJ, WEIGER DE
  extra lasten/prijsverhogingen van Desi !!!


  Maak melding

 52. Ha ha ha ha je moet inderdaad met je tijd meegaan En doe dan direct een regenboog want dan kun je de naam van de straat aanpassen naar gelang je stemming. Ha ha ha ha ha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.