Srefidensi T-shirt als hommage aan Trefossa

10

Ten tijde van de voorbereidingen van de onafhankelijkheid van Suriname was er in het Surinaams – het Sranan- geen woord voor ‘onafhankelijkheid’. De dichter en taalschepper Trefossa, (Henni De Ziel 1916-1975), die in 1957 pionierde met zijn Sranan bundel Trotji, zag het als zijn taak een woord te scheppen, waarin cultuur, klank en betekenis van de naderende onafhankelijkheid kon samenkomen. Hij maakte het prachtige woord: SREFIDENSI!

Het woord sloeg onmiddellijk aan en het verspreidde zich als een lopend vuurtje. Tegenwoordig is het algemeen ingeburgerd. Met het scheppen van het woord Srefidensi, heeft Trefossa ons een blijvend cadeau gegeven en een statement gemaakt dat wij onze taal en cultuur moeten koesteren en verder ontwikkelen. Taalschepping was een van de manieren waarop Trefossa dat deed, maar de poëzie was zijn belangrijkste vorm. De dichter schreef eerder de Surinaamse tekst voor het Volkslied –Opo kondreman un opo- en legde door een tekstwijziging in het ( bestaande) Nederlandse couplet de nadruk op de taak die elke Surinamer heeft : ‘al het goede te betrachten, dat geeft aan ons land waardij’.

Met een speciaal Srefidensi T-shirt brengt filmmaker Ida Does een hommage aan Trefossa. De T-shirts zijn online te bestellen via www.idadoes.nl en in Suriname via de winkel Readytex. Via de website is ook de DVD van Ida Does’ prijswinnende Trefossa film te bestellen


10 REACTIES

 1. Voorstellen Opa HERRIE (PASPOORTCHINEES)
  van nieuwe STRIJDVAARDIGE namen voor Paramaribo :

  ARMENARIBO-ARMMARIBO-SKEERMARIBO-

  AFUSENSIBO -POTIMARIBO etc etc

  PS : Berekening UITGAVENRUIMTE OVERHEID

  met NDP-rekenmethode : 1 + 1 = zeven

  EINDSTAND : STAATSFAILLISSEMENT !


  Maak melding

 2. Na 40 jaar onafhankelijkheid ziet de toekomst er donker paars somber uit. Overduidelijke zijn de paarse tekenen der corruptie, moord, roof, geweld, leugen, onrecht, misdaad op misdaad, moreel verval van vele politici die zijn besmet met het paarse misdaadvirus van hun lijder, geestelijk verval en immoreel wangedrag onder vele oliedomme aanhangers van baas die krijsend hun paarse neks no fout ideologie de lucht in prijzen. Wie werkelijk hopen en geloven dat didibri en trawanten, samen met de paarse marionetten rust, vrede en voorspoed zullen brengen zijn oliedomme stommelingen of corrupt rijke paarse parasieten en poepvliegen. Neks no fout. Geen goede toekomst ligt er in het verschiet voor de natie met onberechte misdadigers aan de macht. GEEN RUST,VREDE EN VOORSPOED zoals Mi Sjie Ka en Meye vals hebben geprofeteerd. Ma soso paarse ka vol misdadige kommer en kwel. Wacht maar af, men verdiend de paarse lijder. Wahahahahaha enne de oliedomme paarse massa krijsen stom..follow the LIJDER.


  Maak melding

 3. Jou like iT or not wij bepalen alles wat in Su gebeurt,onze eigen geschiedenis herschrijven behoort tot een van de kern taken van een trotse volk en dat zijn wij,plof kip en hormoon vlees vreten en een heleboel giftige groenten en denkende dat je veel beter bent dan een doorsnee suri,getuigt van een behoorlijke zelfoverschatting Henri 550 wanneer dingen als jullie hun eigen afkomst verlochenen om iets zo graag te willen zijn wat je eigenlijk niet bent en nooit zal worden nl een wannabee gatlikker hollander dan heb ik medelijden voor jullie ,zou nooit in mij opkomen om iets onecht te zijn ,kan mij dat niet voorstellen,want diep in j binnenste weet j dat en dan houd jij je zelf voor de gek wat een contradictie,wat een zielige nietsnutten zijn jullie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.