Bouterse over onderhandelingen Suralco: harde job

56

PARAMARIBO, 14 nov – President Desiré Bouterse is blij met de ‘positieve’ houding in het parlement wat het vertrek van Suralco betreft. Dit meldt de Times of Suriname. De fracties van coalitie en oppositie hebben een constructieve houding aan de dag gelegd. Het was de sfeer rond de debatten achter gesloten deuren.

Het parlement had het staatshoofd uitgenodigd. Agendapunt was het voorlopige resultaat van de onderhandelingen over de voorwaarden van vertrek. “Er is een heel goede samenwerking en coördinatie tussen oppositie, coalitie en regering over de toekomst van de bauxietsector. Het is een hard en full time job, maar we gaan ervoor”, zei Bouterse. Hij rekent erop dat de houding hetzelfde blijft als de debatten doorgaan.

Er moet nog heel wat besproken worden. Aan beide zijden is er kritiek op een intentieverklaring van de regering en Suralco. De parlementariërs zijn er vooral niet over te spreken dat de waterkrachtcentrale te Afobakka pas in 2019 wordt overgedragen. Net zo lang moet Suriname voor stroomafname betalen. De regering moet maar weer naar de onderhandelingstafel. “We zijn er nog niet uit”, zegt Bouterse zelf.

56 REACTIES

 1. Ik wens de regering heel veel sterkte, maar heb weinig vertrouwen, dat de onderhandelingen voor Suriname positief zullen uitpakken.
  Het zou namelijk de eerste keer zijn, dat een Surinaamse regering aan het langste eind trekt in de onderhandelingen met een buitenlandse multi-national.
  Meestal zijn wij Surinamers degenen, die het bos worden ingestuurd, figuurlijk gezien uiteraard.


  Maak melding

 2. Deze strontzak is zeker van zijn zaak sinds hij de oppositie in zijn beruchte todo watra heeft gedompeld.
  Hij doet speelt hoe hij wil met alle suries wat een macht baja?


  Maak melding

 3. Een kind van 5 laat je toch ook niet onderhandelen met de bank voor het afsluiten van een hypotheek. Het is al beschamend dat je met een mulo diploma president van Suriname kunt worden. Kennelijk is het toch de land van onbegrensde mogelijkheden (denkt men). Intussen liggen alle zwerfhonden over de hele wereld krom van het lachen.


  Maak melding

 4. De oppositie zal de regering moeten leiden naar enig resultaat.

  Het comité generale is niet voor niets. Het moet de helemaal lamgeslagen coalitie helpen een beetje gezicht te reden.
  Het gaat er nu om welke prijs Santohki kan bedingen en welke Bouterse bereid is te gaan betalen.

  Als Santohki gaat winnen zullen als eerste de overlopers van de PL het haasje zijn en daarna zullen wat overlopers de keuze krijgen terug te gaan en verder hun mond te houden of terug te gaan naar hun politieke huis.
  Vanaf dat moment is Bouterse slechts President in naam. Het geen voor hem de beste mogelijke optie is.


  Maak melding

 5. Wat klets hij al weer.
  Alle verplichtingen voor de Alcoa is al geregeld in de overeenkomst bij vertrek.
  Onderhandeld kan alleen worden over de 18 jaren dat ze eerder vertrekken.Sur.kan wijzen op dat ze op inkomsten had gerekend over die jaren.


  Maak melding

 6. Het vervelende is dat Alcoa reeds jaren gepland heeft en Suriname achter de feiten aanloopt.

  Normaal is dat je als overheid zekerheden regelt aan het begin van het traject. Borgstellingen etc.
  Nu hebben BHP Biliton en Alcoa de zaak uit gewoond tot de laatste draad en zal als Suriname naleving wil afdwingen van bijvoorbeeld de Brokopondo overeenkomst of Ecologisch en Milieuschade herstel wil afdwingen bij een kale kip (Suralco) aan kloppen en een general manager zonder mandaat.
  Als men de moeder Alcoa aan wil spreken zal dat moeten gebeuren in de VS in heel kostbare procedures met de kans dat men op de vorm gaat verliezen.

  Beste mensen heb wat meer vertrouwen in de oppositie daar zit de kennis en de kunde.

  Deze regering kan nog geen toilet bij OW herstellen laat staan een mijnbouw operatie afbouwen.


  Maak melding

 7. Jammer voor Sranang, een internationale
  “LAME DUCK”-president laat je GEEN
  GEHEIME Onderhandelingen voeren met
  een machtige USA-onderneming !

  Volgens Desi is het een harde job,
  MAAARRRR…….. ondertussen hebben
  zijn politieke MATTIES in het GEHEIM al
  Stichtingen, NV’s en BV’s opgericht om
  DELEN van de SURALCO over te nemen !!!

  DANG HOE DANG ???

  NEKS N’E KOME DJIE A SRANANG PEOPLE !!!


  Maak melding

 8. Jojo,als het de oppositie betreft zou ik niet zo hoog van de toren blazen. Bij het oplossen van het geschil m.b.t. het kustgebied van Suriname en Guyana heeft de regering Venetiaan de Surinaamse belangen verkwanseld. De regering Venetiaan wist het wel beter en Suriname verloor grandioos. De oppositie werd door de regering niet eens niet eens geraadpleegd. Met president Bouterse is het anders. Hij is een meesterlijke strateeg, en dat zal door zijn militaire achtergrond komen. Hij maakt de oppositie mede verantwoordelijk m.b.t. de standpuntbepaling van Suriname.

  Een ander voorbeeld. Venetiaan zorgde ervoor dat Staatsolie met een suikerriet aanplant begon voor de productie van bio-diesel in Nickerie. Bouterse was vanaf het begin tegen dit voornemen. Zijn pogingen om dit nog te veranderen hadden weinig resultaat. Het resultaat? Het project is totaal mislukt. De wereld zit niet te wachten op bio-diesel, maar op voedselproductie.Bouterse ha dit goed gezien. Suriname zou op die landbouwgronden voedsel kunnen produceren voor de regio.


  Maak melding

 9. RobG

  U bent weer bezig er andere zaken bij te halen die vrij eenvoudig te ontkrachten zijn:

  Bouterse heeft op de trom geslagen om het suikerriet/ethanol project tot leven te weken. Hij was er niet tegen zie de cijfers van Staatsolie die het in de prospectus voor haar obligatie lening publiceerde.

  Ventiaan heeft geen zee rechten verkwanseld er is een procedure waar het hele land om riep voor een internationaal tribunaal verloren. Suriname was schijnbaar niet bij machte haar claim adequaat te onderbouwen. Ik durf er van uit te gaan dat iedereen naar beste kunnen gehandeld heeft. Het was niet genoeg.

  Reageer aub op de voorliggende situatie. U en ik hebben de MOU kunnen lezen. U gaat niet in op mijn interpretatie dat het een vod is. Het document is een schande voor 1,5 jaar formeel werk aan iets wat de president een NATIONALE ZAAK noemde.
  De president heeft Sardjoe en co 1,5 jaar laten werken om dat resultaat te behalen en roept dan ook nog eens dat er $ 1.000.000 aan juristen in Parijs is uitgegeven voor hun opinie. Welke oen van een Jurist laat zijn opdrachtgever een dergelijke document ondertekenen.

  Suriname gaf alles weg indien deze MOU de basis is voor een overeenkomst. Een overeenkomst die de wetgevende macht ten onrechte zou negeren aan gezien de Brokopondo overeenkomst bij wet is aangegaan.

  Beste RobG de president is geen strateeg maar een zielig mannetje die zich alleen achter gesloten deuren durft te laten zien of protocollair met een script langs komt na een detox traject.
  de huidige comité generaal poppenkast is er voor om de president niet van zijn sokkel te stoten en hem te laten zien wie er nu echt de baas zijn. Je hoort niemand van de schreeuwers die nog een beetje kennis hebben. Alleen de minister van vliegende zaken Doekhi blaat nog.


  Maak melding

 10. @DE MEESTERLJKE STRATEEG :

  00 Heeft Sranang WEDEROM FAILLIET
  GEMAAKT !

  00 Heeft MASSAMOORDEN geintroduceerd
  in Sranang !

  00 Heeft de Grondwet en Rechtsstaat
  VERNIETIGD !

  00 Heeft Staatsolie in financiele problemen
  gebracht door dit bedrijf te gebruiken als
  financier van zijn Luchtkastelen !

  00 Is oprichter van de gewapende
  CTU-Roversbende !

  00 Is een KOLONIALE couppleger samen
  met de patatas !

  00 Heeft met zijn OGS gezorgd voor een
  KWIK-Economie, zie zijn Brownsberg Goud-
  KWIK-project !

  00 Heeft tbv verkiezingen DUIZENDEN spook-
  ambtenaren benoemd !

  00 Zie zijn VOEDSELproject : WEGROESTENDE CASSAVEFABRIEK !

  00 Zie zijn gezondheidsproject : FUNDERING
  gelegd nieuw hospitaal !

  00 Grootste Inkomstenbron vd Bouta-clan :
  Het SCALIANS-Project !

  00 Enige project dat prima draait is : Bankbiljet-
  tendrukkerij GILMORE !

  00 Is bezig met LEUGENPROJECT om Onze
  Geschiedenis te VERVALSEN !

  PS: MORO NDP-BAKA-GOTRO-PROJEKT-O-DORO !

  DJIE A PEOPLE NANGA A KONDRE, NEKS NO
  E WORDE, NEKS NO E KOME , SOSO PINA !!!


  Maak melding

 11. Regering en oppositie gaan hier in de fout. Jammer.
  Er zijn internationale organisaties en law firms gespecialiseerd op dit gebied. Zij werken ook nog een keer op no cure no pay basis.

  In Afrika en Azie hebben ze goed werk gedaan en de zaak voor de overheden die ze heeft ingehuurd gewonnen.

  Waarom denkt men in Suriname dat een zaken man dergelijke onderhandelingen kan voeren?

  Suralco zal moeten betalen voor rehabilitatie. Dat is en moet het uitgangspunt in de onderhandelingen zijn. Helder.

  Rehabilitatie gaat ze heel veel kosten. Dat is nogmaals je uitgangspunt. De rest volgt vanzelf. De dam is dan gewoon wisselgeld en dan nog moet er genoeg overblijven voor land en volk.

  De hele afhandeling van Suralco moet onder de loep worden genomen. De afghelopen jaren heeft die zich namelijk niet aan de regels gehouden. Breach of contract!

  Er zijn zoveel punten waarop Suriname deze deal kan winnen maar dan zal ze het team moeten vervangen door een specialistisch team dat wordt ondersteund door een Surinaams team.

  Voor de mensen die willen eten blijft er altijd wel wat te eten maar dan een normale fee die hoor bij het werken in een dergelijk project.

  Iedereen mag iets verdienen als het doel..dat alles in deze deal ten goede komt van het land..wordt gehaald.
  Het belang van het land is dus op de eerste plaats en niet omgekeerd zoals dat standaard is in Suriname.

  Niet alleen nu maar altijd al…dus bespaar me de lamenten over deze regering, het is altijd zo geweest.

  Het is nu de ene groep parasieten die huilen in het bos, omdat de andere groep parasieten te lang aan de eettafel zit.

  Oppositie en coalitie, Surinaamse politici moeten een goede wasi krijgen.

  En die parasieten en halve zolen aan de andere kant van de oceaan, die niet gehinderd worden met kennis over hoe het is te leven in Suriname anno 2015 mogen van mij de boom in

  ten koste van het land waarvan zij zeggen te houden blijven ze bezig met een heksenjacht.

  stelletje ondemocraten, hypocrieten.


  Maak melding

 12. Doordenker, ik ga mee met jou als het gaat om het inhuren van buitenlandse expertise om de onderhandelingen met Alcoa te voeren. Men moet niet vergeten dat Alcoa een wereldspeler is en dat zij de allerbeste juristen en onderhandelaars binnen hun gelederen hebben. De blauwe ogen van e Amerikanen moet men niet op un woord of toezegging vertrouwen. Ze hebben altijd ingebouwde clausules in hun onderhandelingen die hen uiteindelijk het voordeel moeten opleveren. Binnen de gelederen van de oppositie zie ik niet dat ze het vermogen hebben om hun cocon te ontstijgen. De VHP zal wel voelen om internationale expertise in te huren, maar de NPS staat haarzelf in de weg. Die geloven nog steeds dat ze alle wijsheid van de wereld alleen in hun gelederen hebben. Ook al zinken ze als een lekgeschoten duikboot, toch zullen ze nog altijd denken dat zij het alleen beter weten. Deze houding is en ziekte van de partij.


  Maak melding

 13. @ Rob G.,

  Gadverdamme! Weer zo’n lulverhaal waar geen moer van klopt. En weer wijzen naar de vorige regering-Venetiaan, die het gezien de omstandigheden verstandig, rustig en standvastig heeft gedaan, Vergelijk dat eens met dat paarse zootje van je, die kans heeft gezien om in ruim vijf jaar een 9 miljard staatsschuld op te bouwen en alles heeft gestolen en gecorrumpeerd. En nou weer onder je steen, apekop!!!!


  Maak melding

 14. Opa D heeft met zijn DICTATUUR ALLE
  DENKERS en INTELLECTUELEN uitgeschakeld !

  Hakt met zijn sportinstructeurs-opleiding knopen
  door, na ADVIES van zijn Bejaarde Presidents-
  adviseurs !

  Pardon, ook zijn Albert-Heijn-medewerkster-dochter
  is sinds kort strategisch adviseur van staat !

  Ik heb als Leidinggevende, het 8 DECEMBER-
  DING en ook het MOIWANA-DING Gecoordineerd,
  waarbij vooral onschuldige ONGEWAPENDE INTELLECTUELEN resp ONGEWAPENDE vrouwen en kinderen oa “OP DE VLUCHT”
  zijn omgekomen/DOORZEEFD !

  Duuusssss…. ik mag hen niet, mijn BEJAARDEN-
  staf en mijn familie vertrouw ik, zij steunen mij bij mijn
  ENIGE belang, NIET IN DE BAK BELANDEN !
  MI FREDE A DJARIE !!!

  DUSSSSSssssss…..No wan EKTE Onderhandelings-
  DENKTANK O KOME !

  PS : Sranang Kondre en Sranang PEOPLE zijn NIET
  mijn EERSTE PRIORITEIT ! Daarom heb Ik als EXTRA-
  bescherming dat buitenwettelijke CTU-ROOFDING
  opgericht en bewapend !


  Maak melding

 15. Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. stopt het Ethanol en Suiker Project te Wageningen (Nickerie) voor onbepaalde tijd. Dit maakt Staatsolie bekend in een persbericht, dat vandaag is uitgebracht.

  “Staatsolie is hiertoe overgegaan vanwege de daling van wereldmarktolieprijzen en het uitblijven van een geschikte landbouwpartner. De sterke daling van de olieprijzen hebben ertoe geleid dat Staatsolie, net als alle andere olieproducenten in de wereld, uitgaven moest evalueren en haar investeringsprogramma moest aanpassen”, aldus een passage uit het bericht. Projecten met een relatief laag rendement en veel onzekerheden, krijgen een lagere prioriteit in het projectenportfolio.

  Onder de huidige omstandigheden genieten investeringen voor handhaving van de olieproductie op 17.000 vaten per dag, uitbreiding van de oliereserves en het in productie brengen van de raffinaderij, voorkeur.

  De uitvoering van het Wageningen Ethanol en Suiker Project begon in 2013 nadat de haalbaarheid was aangetoond via een proefproject dat drie jaren duurde. In de proefperiode (gestart op 18 december 2010) is op een areaal van 17 hectare een aantal suikerrietvariëteiten geselecteerd waarmee de commerciële productie zou worden uitgevoerd.

  Intussen…..Alle roerende goederen van het ethanol- en suikerproject van Staatsolie te Wageningen gaan in de verkoop. Widjai Jungerman-Gangadin, manager Corporate Communication van Staatsolie, zegt dat de spullen die ze denken de komende jaren niet nodig te zullen hebben, worden verkocht. Het gaat hierbij om landbouwmachines…


  Maak melding

 16. Suriname staat nu niet echt bekend om slagvaardigheid in onderhandelen. Alcoa staat in deze zaak behoorlijk slecht ervoor. Dan moet men benutten om de beste deal eruit te halen. De waterkracht centrale is van nationaal belang en kan zondemeer morgen genationaliseerd worden. De internationale gemeenschap zal 2 dagen mopperen maar gaat dan weer over tot de order van de dag. Voor de rest moet Alco de jarenlange milieuschade nog ff herstellen dan wel afkopen.
  De onderneming Suralco is volgens eigen zeggen verlieslatend en dus niets waard en kan bij vertrek door de overheid voor 1 dollar worden overgenomen.
  Hier in Suriname denken ze al snel dat ze iets niet kunnen terwijl de hele operatie bij de stuwdam en Suralco geheel door Surinamers wordt gedraaid en onderhouden.
  Alco roept al jaren dat ze stoppen men mijnbouw dus geheel onverwacht is dit ook weer niet. Alleen de Su overheid wacht tot kwart over 12 om in beweging te komen.


  Maak melding

 17. Blaka bakra, jouw gekoketteer met Venetiaan heeft geen glans en je verhaal is dof, verdort en vergaat van kleur. Ik zal het je nog een keer op je voorhoofd wrijven. Venetiaan is nooit een goede politicus geweest. Hij pretendeerde iets geweldig gedaan te hebben maar in feite steunde hij op heel veel geld uit Nederland. Wat dacht je van de betalingsbalans steun die men uit Den Haag kreeg, en het geld dat nog over was van de Nederlandse ontwikkelingsgelden.

  Als het beleid van Venetiaan zo goed was had de bevolking hem zeker gesteund bij de verkiezingen. Jullie blijven geloven de politiek van een persoon. Ik sta open voor vernieuwingen, voor verandering, voor nieuwe visies en nieuwe politieke inzichten.


  Maak melding

 18. @ Rob G.,

  En waar steunt de regering-Bouterse op? Op geleend geld van China, zonder zich te realiseren dat er ook nog eens terugbetaald moet worden! Dat deed Vene veel slimmer, want die was econoom. En de enige onderhandelaar met een beetje niveau op dit gebied is Gregory Rusland gebleken.


  Maak melding

 19. @Robje-Slapende-Bouta-slaafje : Stort samen
  met je opa Desi Onze TIEN MILJARD, DIRECT
  TERUG !

  Dat is Bedrag Staatsschuld veroorzaakt door
  NDP-Desi ! Bedrag stijgt nog steeds door IDIOOT
  WANBELEID/UITGAVENZIEKTE/CORRUPTIE,
  dat nog gewoon voortduurt !

  Het Desi-FINANCIELE-DESASTER heeft niets
  met VENE te maken, overgedragen RESERVES
  DOOR VENE : 800 MILJOEN !!!

  AlbertHeijndochter van Opa Desi verdient
  nu 20.000 PER MAAND, voor verschonen
  van zijn PAMPERS !

  PS : Wij zij bezig met het maken van een SERUM
  om Slapende Slaven te doen ontwaken uit hun
  NDP-LUCHTKASTELEN-DROOM !!

  Sranang kan niet doorgaan met liedjes als
  Treintje Komt Zo, 18.000 Kartonnen Huisjes
  Komen Zo, Nieuw Ziekenhuis Komt Zo en
  Cassavefabriek Exporteert Zo en Banen Voor
  Werklozen Komen Binnenkort !!

  VALUTA NO E KOME MORO !! SKEERKONDRE !!!


  Maak melding

 20. RobG:
  Jij pretendeert open te staan voor alles? Het enige waar jij voor open staat is voor alles wat jouw afgod Bouterse voorstaat, de uitverkoop en ondergang van Suriname, Je beticht anderen te geloven in de politiek van een persoon, wel erg hypocriet als je dat zelf doet!
  Er zit een wereld tussen zaken beloven en zaken daadwerkelijk doen, Bouterse heeft jou en zovele andere blinden een mooi verhaal opgedist, daar heeft hij toendertijd zijn winst mee behaald, met de goedgelovigheid van mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is! Al het geld wat er overgelaten was door o.a. Venetiaan is er doorheen gejaagd zonder te investeren in het land en zijn bevolking. Bouterse en de kliek rondom hem hebben zich zonder gene verrijkt en gestolen wat er te stelen viel. Nu is de bodem van de geldkist bereikt en raakt heel het paarse zooitje in paniek. De intentieverklaring ligt, zoals verwacht inmiddels in de prullenbak.
  Met man en macht probeert men de oppositie mee te krijgen maar dat zal straks nog wel eens even anders gaan lopen.


  Maak melding

 21. @RobG,

  Het wordt hoog tijd dat je teruggaat naar het Psychiatrisch Gesticht ‘Het Pieter baan Centrum”. Voor middernacht moet je je hebben aangemeld anders kom jij met je DeDeBe PAARSE TRONIE bij OPSPORING VERZOCHT.

  Je wordt VRIENDELIJK DOCH DRINGEND verzocht op te zouten. Pero zien we ook niet meer op het Forum, neem een voorbeeld aan deze PAARSE DeDeBe Debiel.

  We zijn je PAARSE DeDeBe ONZIN meer dan zat en neem je Bul Economie mee: ik heb me flink GEAMUSEERD met jou.

  Laat je je behandelen in het GESTICHT: Maar No lauw Deng Datra.


  Maak melding

 22. Blaka bakra, als je inzicht van zaken had zou jij nooit een onnozel antwoord gegeven. Ook in Nederland overtreffen de overheidsuitgaven de overheidsinkomsten. Dit is de reden waarom men in Nederland zwaar aan het bezuinigen is, Bijv. in Amsterdam en andere grote steden zijn diverse politiebureau’s gesloten en rijden er thans minder politiewagens rond.Ook worden diverse budgetten in de zorg gekort of afgeschaft. Weet je dat de Nederlandse regering diverse obligatieleningen heeft uitstaan? Met diverse vermogenverschaffers zijn geldleningen afgesloten zodat de overheid aan geld kan komen.

  Kan jij je herinneren dat begin dit jaar bekend werd dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties gaat opkopen om de Europese economieën te stimuleren? Men wil tot 2016 ruim 1140 miljard Euro in de Europese economieën pompen om de economie aan te jagen.Suriname heeft deze mogelijkheden niet. Onder Venetiaan kon Suriname royaal terugvallen op Nederlandse betalingsbalanssteun en verdragsmiddelen. De regering Bouterse heeft deze mogelijkheden niet. China stelt wel kredieten beschikbaar aan Suriname om projecten van de grond te krijgen.


  Maak melding

 23. Beste RobG
  uw steeds vergelijken met Nederland en Europa wat te korten betreft gaat heel scheef.

  Nederland kan kort lenen en geld toe krijgen omdat men Nederland vertrouwd als bewaarder van geld.
  Voor heel lange termijnen zijn de rentes ook bijzonder laag omdat terug betaling voor een ieder gelijkstaat aan absolute zekerheid. Nederland is Triple A Suriname heeft de Junk status en behoort qua krediet waardigheid tot de onderste 10%.

  Suriname kan gezien haar credit rating niet eens op de Kapitaal markt lenen.

  Venetiaan was aardig op weg dat wel te kunnen. Hij werd serieus genomen.
  De restanten van de steun van Nederland waren slechts marginaal over een periode van 10 jaar en vielen in het niet bij de extra inkomsten die tussen 2010 en 2014 door Bouterse en co ontvangen zijn uit Olie en Goud.

  Voeg bij de extra inkomsten, het verdwijnen van de goudvoorraad, het vernietigen van de deviezen voorraad en de explosie van de nationale schuld als mede de door gevoerde devaluatie en de niet meer te voorkomen devaluatie. Na het laatste zult ook u moeten begrijpen in welke ellende Bouterse het land gestort heeft.


  Maak melding

 24. astaman, ik geloof in vernieuwing in verandering en vooruitgang. Sinds mensenheugenis bestaan de twee politieke partijen VHP en NPS die de bevolking al tientallen jaren misleiden, eerst met hun etnische politiek en thans met een vage zweverige nietszeggende politiek. Op jou maken deze politieke partijen indruk. Helaas niet op mij. De perikelen rond Meriba en Dino moet je los van de NDP zien. Deze bepalen niet het NDP beleid. Je moet onderscheid kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken

  Het moet voor jou ook duidelijk zijn dat ik sympathiseer met de NDP. Ik geloof in de potentie van deze partij om voor Suriname van grote betekenis te zijn. Van VHP e NPS kan ik dat helaas niet zeggen omdat deze partijen niet mijn voorkeur hebben. Deze partijen zijn nooit met plannen voor de dag gekomen die bij mij een ‘aha’ gevoel opriepen.Jullie zeggen het zelf, je moet bij het volk geen verwachtingen wekken, met andere woorden je moet het volk dom houden. Bij VHP en NPS gaat het alleen maar om de bankvulling en in slaap vallen in de DNA.


  Maak melding

 25. RobG:
  Het zijn niet mijn woorden, ‘je moet het volk dom houden’,
  Panem et circenses, dat is wat Bouterse voorstond! Je ziet waar dit uiteindelijk toe geleid heeft.
  Waarom moet jij aan alles een draai geven!
  Bouterse heeft laten zien dat hij het land absoluut niet verder heeft gebracht, sterker nog: Hij heeft het land aan de rand van de afgrond gebracht. Ik begrijp dus absoluut niet waar jij je geloof in vernieuwing en vooruitgang op baseer!
  Zaken als Dino en Meriba kan je niet zo maar even afdoen als”bijzaak”. Regeren gaat over vertrouwen, regeren gaat over moraal, regeren gaat over transparantie, regeren gaat over eerlijkheid. Al deze zaken zijn vind ik niet terug bij- en rond de persoon Bouterse. Als je je omgeeft met lieden van mindere allooi dan zegt dat iets over moraal, als je er vervolgens persoonlijk voor zorgt dat “zoonlief” uit de bak blijft/strafvermindering krijgt/ binnen no-time op vrije voeten komt/ als een kroonprins de mensen loopt te piepelen dan zegt dat iets over eerlijkheid, als je zaken zoveel mogelijk achter gesloten deuren houdt en mensen tegen elkaar uitspeel dan zegt dat iets over transparantie. hoe je het went of keert, jouw Bouterse blinkt uit in negatieve zin aangaande dit alles.


  Maak melding

 26. jojo, ik kijk naar een breder economisch plaatje en ik laat indicatoren los op beide economieën.. De economie van Nederland kan je niet met de economie van Suriname vergelijken. Ik wil alleen aangeven dat Nederland qua BNP tot de rijkste landen van de wereld wordt gerekend en Suriname niet.

  Nederland heeft veel meer financiële armslag dan Suriname.Nederland zit in een economische gemeenschap en het land heeft netto veel meer financieel voordeel dan kosten aan de EU. In Nederland zitten meer hoofdkantoren van multinationals dan in andere Europese landen, en toch moet men ook in Nederland drastisch bezuinigen. Suriname heeft die financiële en investeringsmogelijkheden vanuit binnen-/ buitenland niet. Uit jouw verhaal ga ik ook opmaken dat jij geloofd in statische samenleving en niet in de dynamiek/verandering van een samenleving.

  Door de regering Bouterse is veel geïnvesteerd in de samenleving.Ik vind het daarom zeer laf dat de tegenstanders de ogen sluiten voor deze realiteit. De tegenstanders houden geen rekening met volumegroei van de Surinaamse samenleving. Deze volumegroei vraagt om investeringen van de overheid. De kosten van deze investeringen zijn gigantisch.


  Maak melding

 27. @Robje-Desi-Slapende-slaafje, krijgt een
  AHA-gevoel bij nieuwe plannen van basja,
  NDP-Desi :

  ++ Oprichting prive-legertje CTU, blijkt criminele Orga !

  ++ Benoeming Dino tot Hoofd CTU, hij blijkt Crimineel
  en Terrorist te zijn !

  ++ Bouw 18.000 gratis woningen, blijkt Fata
  Morgana te zijn !

  ++ Nieuw Ziekenhuis, blijkt Zwamp !

  ++ Benoeming Gilmore blijkt FAILLURE, telt
  EEN USA-dollar voor DRIE, EINDSTAND
  staatsschuld van TIEN MILJARD !

  ++ Sneltrein naar Onverwacht, blijkt Schaalmodel
  voor in huis !

  ++ Cassavemeelfabriek, blijkt boiti-muizen te
  produceren !

  ++ OGS heeft Scalians geordend, blijken een
  soort toestemming te hebben, GEEN vergunning !
  Wel grote INKOMSTEN, VERKWIKKING en
  VERNIETIGING NATUUR !

  ++ Benoeming enkele duizenden Nieuwe
  amtenaren in strijd met geldende personeelsstop,
  om staatsschuld te VERGROTEN en kiezers
  te REGELEN !

  ++ Project Bankbiljettendrukkerij, blijkt ons
  regelrecht in Financiele AFGROND te donderen !

  ++ Bekentenis Project Sandew Hira, blijkt tot doel
  te hebben geschiedsvervalsing ! “Ik was geen
  BAAS, de jongens hebben geschoten geloof ik,
  ik was bij mijn buitenvrouw’

  AHA, weer een nieuw NDP-plan : RIVIERWATER
  NAAR ZEE DRAGEN !!

  ENNNNE ……………….wij huren daarvoor een
  HOLLANDER IN, een Staatsvijand, wij zijn
  DONGKAWS, wij kunnen het water niet zelf
  naar zee dragen !!

  PS :
  Met onze GEHALVEERDE begroting gaan
  wij DIRECT veel nieuwe VALUTA verdienen
  en voor BANEN zorgen !

  Opa Desi, Gran GADO E SJIE ALLA SANNIE !!!

  AHA, AHA AHA. AHA ….. Albert HEIJN ??????


  Maak melding

 28. @srafu ben het helemaal met je eens met alles wat je daar hebt opgesomd!!aanvulling: uitbaggeren diepzeehaven, woningbouw,weg naar Brazilie,flyovers, geen dievenijzer meer aan woningen !!! Voedselschuur ???


  Maak melding

 29. Ik vraag me ook in alle gemoede af als er nu pas twee weken voor het weggaan van de Suralco en sluiting van de plant er nu pas met de DNA vergaderd moet worden! Is regeren niet vooruitzien ? Konden er geen gerenommeerde specialisten hiervoor niet binnengehaald worden in plaats van die Sardjoe die wel veel misschien weet over doodgewoon zakendoen misschien maar voor dealen met een multinational nog lang dat niveauniet heeft. Dit is vele maten te groot voor Rudisa.dit is geen sap of melk produceren of levensmiddelen importeren.Dit is onderhandelen met een multinational die zelf consultants inzet die gestudeerd hebben op Havard e.d. en het niveau van onze onderhandelaars voor de DNA kwam bijkijken ?? Gemiddeld Mulo/Handelsschool/gymleraar! !!!


  Maak melding

 30. RobG
  Leest u wel wat je schrijft of beter gezegd begrijpt u het wel.

  Eerst geeft u aan dat u Suriname op gelijke voet zet met Nederland omdat men daar ook een begrotingstekort heeft. Wat zij doen kunnen wij ook.

  Nu slaat u als een blad aan de boom om en verkondigd u de enorme grote verschillen en dat u de indicatoren (lekker duur) los laat op beide economieën.????

  U beweert dat de regering Bouterse veel geïnvesteerd heeft in de samenleving. Wat dan wel, welke investering is duurzaam en heeft resultaat opgeleverd anders dan schulden.

  Er is niet geïnvesteerd er consumptief besteed van geld dat men niet had of dat voor iets anders bedoeld was. Alle projecten van de vorige regering zijn gestopt en de budgetten zijn geplunderd. Bijvoorbeeld: zeedijken zijn nog niet af omdat waterkant gepimpt is met het budget.

  1) AOV is niet duurzaam gefinancieerd met verdiencapaciteit.
  2) Ziektekosten verzekering functioneert niet, mensen worden niet behandeld of naar huis gestuurd . helaas de realiteit waar u naar verwijst.
  3) Minimum loon heeft tot ontslagen geleidt zodra het ingevoerd wordt.
  4) Na schoolse opvang is gestaakt.
  5) Schoolgeld door de ouders is wel gestaakt maar de Scholen hebben de vervangende middelen nooit van de overheid ontvangen.
  6) Schoolboeken en paspoorten blijven in de haven liggen omdat men de inklaring niet kan betalen.
  7) Woningbouw fabriek produceert niet voor export, Spoorweg is allang vergeten, Dijk naar weg aan zee is in het vergeet boek bijgeschreven, het ziekenhuis (gift van Frankrijk) in Albina is er nog steeds niet, Het ziekenhuis 12 maanden geleden gestart in Waninca is een modderpoel, Diepzee havens (zelfs uit baggeren met 1 meter lukt niet), Flyovers en snelweg naar Zanderij. Allemaal dromen.

  Alles wat de president belooft op plant is niet meer dan een waan idee. U noemt het investeringen de realiteit onder ogen ziende zijn het fata morgana’s en waan ideeën.

  Doe mij maar een president die de realiteit onder ogen ziet en een beetje saai dan eentje die na wat gesnoven te hebben weer eens dromerige vergezichten presenteert en een gouden toekomst belooft.


  Maak melding

 31. @Onze econoom, slapend Desi-slaafje-Robje :

  Uit De West van 14 nov 2015 blijkt duidelijk
  de monetaire Sranang RAMP :

  “monetaire reserves centrale bank suriname”

  “Monetaire reserves nu US$ 230 miljoen onder
  kritiek punt

  De monetaire reserves van Suriname zijn in
  oktober met US$ 29 miljoen verminderd en
  uitgekomen op US$ 370 miljoen, dat is
  US$ 230 miljoen onder een eerder zelf door
  de voormalig governor van de Centrale Bank
  van Suriname (CBvS) gesteld kritiek punt
  van US$ 600 miljoen.
  Voorts is de importdekking lager dan twee
  maanden en […] ”

  Dit alles is het gevolg van het AHA-GEBREK-
  AAN-BELEID van Desi en Gilmore !

  SRANANG president en regering werken
  eigenlijk ZONDER BEGROTING !

  Het is EEN EN AL CHAOS !!!

  PS : Volgens de slapende slaaf gaat CHINA
  onze productie-plannen Financieren !! AHAAAA !!


  Maak melding

 32. Henry, ik heb geen medelijden met je. Dat je, net als de rest van het kleine groepje in een negatieve flow ben geraakt,een soort van groepspsychose, ligt niet aan mij,maar aan jouw vermogen om afstand te nemen van bepaalde zaken. Je bent ook gezegend met een kort lontje. Je zal wel vaak deuren kapot getrapt hebben en naar alle waarschijnlijkheid in je agressieve buien je vrouw een lel verkocht hebben. Laat die kwaal verhelpen, door een anti-agressie training te volgen.Laat het ook duidelijk zijn. Ik mag mijn standpunten verkondigen en dat kan je me niet afnemen.


  Maak melding

 33. Een algemene mededeling van het Pieter Baan Centrum

  Deze meneer RobGek heeft zich nog steeds niet aangemeld bij het PBC. Wij van het PBC doen een dringend beroep op het publiek om contact met ons op te nemen bij het signaleren van deze MALLOOT.

  Deze RobGek heeft DRINGEND MEDICATIE nodig (Deze man slaat wild om zich heen als hij zijn PILLEN niet heeft ingenomen) :

  Deze meneer is te herkennen aan zijn PIMPELPAARSE OUTFIT met TATOEAGE op zijn VOORHOOFD: BOUTA is mijn DRIEKWART god. Ik ADOREER DeDeBe

  PS: Deze Gek doet zich voor als econoom door steeds naar een breder economisch plaatje te kijken: Ik laat indicatoren los op beide economieën.. De economie van Nederland kan je niet met de economie van Suriname vergelijken.


  Maak melding

 34. Natuurlijk is dit een harde JOB.
  Nu moet je nadenken, en je hersens laten werken. Hersens die je nou eenmaal NIET hebt.
  iets heel anders dan het handelen in troep die je dagelijks zelf MOET innemen (Cocaine), de ganze dag een zonnebril op moet houden, want onder invloed zijn betekend ‘niet tegen daglicht’ kunnen.
  Niet in debat kunnen omdat je daar de skils niet voor bezit en licht ontvlambaar bent.
  Alle speeches LATEN voorschrijven omdat je ook daarvoor Niet de capaciteiten bezit en daarom ook klakkeloos lezen wat er op papier door anderen is gezet, zonder erbij na te hoeven denken.
  Als het te gortig word, trek je je gewoon enkele dagen terug op Brokobakka, en kan je je ongelimiteerd voldouywen met dat verderfelijk spul en laat je gewoon door je ’toiletpapier’, Cliffie bekendmaken dat de pres even rustig aan moet doen op voorschrift van de dokter, niet beseffende dat het een heel langzaam proces is van het afsterven van de hersenen.


  Maak melding

 35. en nu vindt Hooghart dat Nederland het gelag moet betalen. dat kan wel, maar dan moet nederland ook grote schoonmaak houden. je gaat natuurlijk niet je geld in een zwart gat gooien. niet wanneer je net strak hebt bezuinigd. en bijna ontwikkelingsgeld gekregen hebt. ha ha ha


  Maak melding

 36. Henry, je moet geen escape routes en discussiekillers bedenken om de confrontatie te ontwijken.Ik vind je in een woord zwak met al je proza en je nietszeggende opmerkingen. Deze patronen,zoals geen diepgang en gebrek aan kennis van zaken, zijn kenmerkend voor de vocale oppositie waartoe je gerekend mag worden.Heel veel bombarie en weinig inhoud, een-en-al vervuiling van de menselijke geest men onzin.


  Maak melding

 37. @Djogoman,

  BOUTAMANG, LAUWPIE, gaat zeggen dat zijn GADO het witte VERDERFELIJK SPUL niet gebruikt. De GROOTSTE STRATEEG DeDEBe heeft Su door zijn KENNIS en KUNDE aan de rand van de Financiële afgrond gebracht.

  Ik ben het met je eens wat je allemaal hebt geschreven. Kijk naar Dino en Mano en je ziet gewoon dat een CRIMINELE KUMAKOISI PLEE-SIDENT het voor het zeggen heeft in Suriname.


  Maak melding

 38. @Robgek,

  Ik ben moe geworden om met jou over de SNUIVENDE DeDeBe en zijn Criminele zoons te discussiëren. De economische Situatie in Suriname spreekt (DeDeBe is hier verantwoordelijk voor) voor zich en jij ziet kans er steeds een andere Draai aan te geven.

  Je spreekt jezelf tegen zonder dat jij het door hebt. Je probeert hier de Drs Economie uit te hangen.

  Ik neem echt een KIEK op jou: JIJ bent een Fatoe.

  Jij houdt meer van DeDeBe dan van jou eigen MOEDER.
  Als DeDeBe jou een UZI geeft OM MENSEN NEER TE KNALLEN, DOE JE HET METEEN.

  DeDeBe de 8 decemberkiller/VEROORDEELDE COCAÏNE TRANSPORTEUR/ VERNIETIGER ECONOMIE SURINAME = PROZA

  Voor jou is het PROZA VOOR MIJ ZIJN HET KEIHARDE FEITEN!!


  Maak melding

 39. Henry, staat onomstotelijk vast dat je kort van begrip bent en dat je continu in een psychose verkeert. Ik ben een sympathisant van de NDP, de grootste partij van Suriname, de partij die de meeste stemmen heeft gehaald bij de laatstgehouden verkiezingen in Suriname.

  Ik vind je een grote lafaard. Blijf ver uit mijn buurt met je frustraties uiten over de regering, maar ga bij de ministers zoals mevrouw van Dijk-Silos, Dodson en al de belangrijke personen in het kabinet Bouterse en de De Nationale Assemblee je grieven bekendmaken.Laat het duidelijk zijn dat ik graag discussieer over de sociaal- economische vraagstukken, financieel-economische en politiek-economische vraagstukken van Suriname en van andere landen.


  Maak melding

 40. De Nat Debet Partij, de partij met,
  volgens onze Nationale Slapende
  Slaafje Robby-G, de meeste stemmen,

  Heeft de GROOTSTE Staatsschuld aller
  tijden veroorzaakt ! TIEN MILJARD !

  Deviezenreserves nu zodanig GEDAALD
  dat IMPORTEN Sranang IN GEVAAR ZIJN !

  Financieel-economisch-strateeg opa Desi
  zal binnenkort FAILLISSEMENT en DEVALUATIE
  bekend moeten maken !

  Aan de politieke UITGAVEN-ZIEKTE van DESI en
  aan de eindeloze CORRUPTIE-schandalen komt
  spoedig ten einde !

  PS : Leve de ONWETTIGE prive-roofbende ,
  het prive-legertje van Desi, de CTU !!!


  Maak melding

 41. @Malle Rob,

  DeDeBe heeft Suriname naar de Economische Afgrond Gedirigeerd met een STAATSSCHULD van RUIM 9 MILJARD SRD. Door DeDeBe zijn GEWELDIGE KENNIS en KUNDE is dit FANTASTISCHE RESULTAAT bereikt.

  Je wordt geciteerd:
  Laat het duidelijk zijn dat ik graag discussieer over de sociaal- economische vraagstukken, financieel-economische en politiek-economische vraagstukken van Suriname en van andere landen.

  astaman, jojo, Srafu, blaka bakra en anderen hebben de VLOER met je aangeveegd omtrent de Economische situatie in Suriname.

  Je verdraait zaken, spreekt jezelf voortdurend tegen als het gaat om de Economische PUINHOOP die jouw 3/4 god heeft gecreëerd.

  HOU TOCH OP MET JE: Ik discussieer graag over de sociaal-economische bla bla bla

  Een ieder op dit Forum heeft het met je gehad, PAARSE BOUTA GEK.


  Maak melding

 42. “Bouterse heeft middelmatige mulo diploma” en al dat andere wat er steeds geroepen word.
  Mensen, hebben jullie wel kennis van zaken ? Het is zeker een prestatie voor iemand met nauwlijks een MULO diploma al die anderen die zogenaamd wel hoog opgeleid zijn steeds weer af te troefen en niet alleen in eigen land, maar zelfs daarbuiten. Hij is al tientallen jaren prominent aanwezig en haal zelfs het wereldnieuws .Petje af voor deze man ! Stelletje kromdenkers of zijn het gewoon landverraders ?!


  Maak melding

 43. @ernesto,

  Bouta heeft zonder meer Charisma, praat de taal van de straat.
  Bouta is SLUW, LIEGT EN BEDRIEGT en is MEEDOGENLOOS. HIJ kan ook LOYAAL zijn aan zijn vrienden. Hij laat anderen het VUILE WERK voor hem opknappen.

  Dit zijn de EIGENSCHAPPEN van Bouta waar jij voor valt.

  Het land degelijk besturen is een ander CHAPITER of heb je dat nog steeds niet door.


  Maak melding

 44. ernesto, sommige dweilen op waterkant kunnen dan laatdunkend praten over de heer Bouterse en zijn mulo diploma, maar de heer Bouterse kan wel denken, analyseren en handelen op een academisch niveau, en daar draait het in het leven om.Bouterse is stuk voor stuk slimmer dan de pochende academici van de oppositie. Alleen al het feit dat hij na de Mulo, de KMS in Nederland volgde is al een prestatie die van zich laat spreken. Je moet wel behoorlijk wat IQ in huis hebben om toegelaten te worden op deze opleiding. Veel van deze vroegere KMS kaderleden hebben later glansrijk een academische opleiding gevolgd en zijn met lof geslaagd.

  Het clownske van Henry moet je met een korreltje peper en zout nemen om er een smaak aan te geven. De one-liners en soundbites van deze simpeziel zijn we gewend. Deze sukkel probeert Wayne Telgt van de NPS te imiteren. De clown Wayne Telgt is de voorgeschoven gebakken-lucht-stemmen-kanon van de NPS geweest.

  Deze onbenul zou de NPS aan de overwinning helpen met zijn waardeloze radioprogramma. Het resultaat was zeer bedroevend, een afgang. Hij wist maar weinig stemmen achter zich te krijgen omdat: 1) de reikwijdte van zijn programma zeer gering was en dat is het nog steeds, 2) het volk wil het parlement niet tot een poppenkast zien veranderen, 3) Clowns horen in een circus thuis.


  Maak melding

 45. Beste RobG

  “Je moet wel behoorlijk wat IQ in huis hebben om toegelaten te worden op deze opleiding. Veel van deze vroegere KMS kaderleden hebben later glansrijk een academische opleiding gevolgd en zijn met lof geslaagd.”

  U droomt weer eens van alles bij elkaar. De KMS is geen KMA. De KMS is een soort ROC waar men tot sergeant opgeleid wordt ofwel een IQ van 100 is toereikend.
  KMS is zeker geen toelatings niveau tot een academische opleiding. Wat niet weg neemt dat echt sterke mensen die route gevolgd kunnen hebben voor een eloquente academische studie.

  Ik stel nimmer dat Bouterse niet intelligent is. Hij heeft de praktijk academie gevolgd en die kan wel eens meer brengen dan een academische opleiding. Echter binnen de starre militaire structuren waar de heer Bouterse lang verkeerd heeft als mede in een omgeving waarin paternalisme een grote rol speelde durf ik ernstig te betwijfelen of de heer Bouterse al zijn intellectuele vermogens heeft weten te ontwikkelen. De prikkels ontbraken gewoonweg het hoefde niet want hij was toch BAAS.
  Bouterse heeft straat wijsheid waarmee hij velen charmant om de tuin weet te leiden en zijn onwetendheid weet te verbergen. Als hij een echte leider zou zijn was dat niet erg want dan had hij zijn beperking ingezien en zich omringt met echte adviseurs die zijn straat intelligentie aanvullen en tot grote hoogte zouden hebben kunnen doen stijgen.

  Helaas heeft hij zich lui omringt met mensen die hem voor mee snoepen naar de mond praten. Het gevolg is pijnlijk te zien in het land. De president functioneert niet meer en laat alles mislukken omdat hij niet meer is dan een buikspreekpop in een drama.


  Maak melding

 46. @RobG,

  Jojo heeft jou het een en ander al ingepeperd over jouw KMS ONZIN.
  Ik zal nog een keer hier dunnetjes over doen;

  KMS= EEN ONDEROFFICIERS OPLEIDING te Weerd
  KMA= EEN OFFICIERSOPLEIDING ACADEMISCHE STUDIE

  Als KMSèr kun je niet naar de KMA te Breda.

  Ik herhaal nog een keer voor jou: Een KMSèr kan niet naar de KMA tenzij hij of zij beschikt over een VWO-diploma of een HBO-propedeuse.

  JIJ HANGT HIER DE WIJSNEUS UIT MAAR JE BENT WEER LELIJK OP JE BEK GEGAAN MET JOUW:

  Veel van deze vroegere KMS kaderleden hebben later glansrijk een academische opleiding gevolgd en zijn met lof geslaagd.

  Ik heb ook NOOIT beweerd dat DeDeBe DOM is: Ik zeg dat hij niet de CAPACITEITEN heeft om het land goed te BESTUREN.

  Daag Droeftoeter: JE BENT EEN TREURIG PERSOON.


  Maak melding

 47. @RobG.

  Het nieuwe Surinaamse Volkslied van DeDeBe:

  Opo ala koers oen opo, poti sma è kari un..
  Wans oe pe Bouta komopo, SNESI o seti kondre boeng..
  KRE defu Kre oe no sa LAFOE, NDP un fesi man…
  Heri libi te na dede, wi safir ing ini oen Mars

  Suriname is onderweg naar Venezuela met als eindbestemming Zimbabwe met DeDEBe als KUMAKOISI PLEE-SIDENT.

  Dit is geen Proza maar Realiteit. A Volk e Dede in a Film


  Maak melding

 48. @Srafu,

  Onze econoom, slapend Desi-slaafje-Robje de Droeftoeter heeft wijselijk niet gereageerd op het Artikel uit de West.

  Deze Treurig Persoon is namelijk heel erg LAF. Hij blijft weg van het Slagveld wanneer het hem te heet onder zijn POTEN wordt.

  Als DeDeBe Econoom hoor je toch op dit Artikel te reageren.
  We wachten jouw ZIELIGE POVERE REACTIE af. Zie hier het FAILLIET van Suriname, KLOJO

  Uit De West van 14 nov 2015 blijkt duidelijk
  de monetaire Sranang RAMP :

  “monetaire reserves centrale bank suriname”

  “Monetaire reserves nu US$ 230 miljoen onder
  kritiek punt

  De monetaire reserves van Suriname zijn in
  oktober met US$ 29 miljoen verminderd en
  uitgekomen op US$ 370 miljoen, dat is
  US$ 230 miljoen onder een eerder zelf door
  de voormalig governor van de Centrale Bank
  van Suriname (CBvS) gesteld kritiek punt
  van US$ 600 miljoen.


  Maak melding

 49. @RobG,

  Jij noemt mij LAF maar jij bent de grootste LAFBEK hier op het Forum.
  Je geeft niet thuis als je DOOR DE MAND bent gevallen!

  Je hebt niet gereageerd op BOVENSTAANDE nog op je KMS ONZIN????

  Daaaag LAUWPIE DE LAFBEK


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.