Talkshow: ‘Leven in een witte wereld’

22

[INGEZONDEN] – Afgelopen weekend verscheen het artikel ‘Witte mensen moeten eens luisteren‘ van Bas Blokker in de NRC. In het stuk werden Anousha Nzume, Seada Nourhussen, Mariam El Maslouhi en Arzu Aslan geïnterviewd. Ieder afzonderlijk en ook voorzien van wat achtergrond informatie over de totstandkoming van het artikel. Een noodzakelijk interview over anti-racisme in Nederland. Een mijlpaal in de strijd voor gelijkwaardige representatie en toegang tot het publiek debat.

Gezien de felle reacties op het stuk lijkt het ons noodzakelijk om de tekst gezamenlijk te lezen en te bespreken. Los van Twitter, Facebook of een ander social media platform waar je heel snel blootgesteld wordt aan agressie, beledigingen, bedreigingen, racisme, seksisme en paternalisme. Een brede en diepgaande reflectie op dit soort broodnodige momenten wordt meestal bemoeilijkt waardoor de energie die erin gestopt wordt verloren gaat. Dat laten we deze keer niet gebeuren.

Nzume, Nourhussen, El Maslouhi en Aslan hebben unapologetic hun standpunten gepresenteerd.
Nu moeten we met zijn allen doorpakken en hun interview als een bouwsteen beschouwen voor emancipatie en anti-racisme. Daarom gaan wij in het Hugo Olijfveldhuis aanstaande woensdag 11 november de tekst gezamenlijk lezen en daarover een gesprek houden.
Daarnaast lezen en bespreken we ook de reflectie van de dames zelf, ‘Luisteren naar een ongemakkelijke boodschap‘ over het interview, de totstandkoming ervan en de reacties erop.

Leven in een witte wereld
Woensdag 11 nov. 2015
Talkshow: 19.00-20.00 uur
Talkshow host: Quincy Gario
Leesgroep: 20.30 – 22.30 uur
Entree: €5,- (koffie en thee zijn gratis)
Reserveren verplicht: treffen@roetinheteten.info

22 REACTIES

 1. Ik zie geen enkel wit gezicht op de Surinaamse televisie…
  Dan hoor ik niemand zeiken over racisme.

  Sommige mensen maken van racisme hun levensstijl zoals die idioot van Quincy Gario die na de ramp met de MH17 zich op de radio afvroeg om er ook zo veel aandacht aan de ramp zou worden bestemd als er zwarten in het vliegtuig zouden zitten “Is een wit leven meer waard dan een zwart leven’vroeg deze idioot zich af.


  Maak melding

 2. Ze hebben zich anders knap druk gemaakt om de zwarte doos, Verder kan ik me er niet druk om maken, als ik in Su. ben merk ik ook wel eens iets van een vorm van racisme en zo wat, zielige mensen heb je overal, je bent in mijn ogen ook zielig als je je daar wat van aantrekt en in je levensvreugd laat belemmeren


  Maak melding

 3. Aan de namen van deze dames te oordelen komen zij uit het noorden van Afrika, en kunnen dus moeilijk zwart te noemen zijn. Ze hebben dus een kleurtje. Nou en? Er is al genoeg gediscussieerd over dit onderwerp. En nu vooral Quincy Gario zich weer in de picture heeft gespeeld, wordt er nog eens olie op het vuur gegooid. Nutteloze discussies. Er verandert niets zolang de mentaliteit van mensen niet veranderd.


  Maak melding

 4. Emancipate yourself from mental slavery,Racism piramide the last 500 years in europe (Black War ); White washing of True Black Images of CHRIST and Black Madonna,(Religion,politic and economie) Slavery time, the Scramble for Africa (Wall Street) became white privileges all over the World, ” it’s good fishing in troubled waters ” Sankofa; ” Go back to your Roots, Learn from the Pass to Achieve your full potential in the Future ” Kwame Nkruma


  Maak melding

 5. Helaas komen de mannelijke soortgenoten van deze dames er bekaaid vanaf, voor wat betreft ontwikkeling en ontplooiing, in dezelfde witte wereld.

  De nieuwe aanwas (vluchtelingen) bestaat voor 99,9% uit mannen. Deze mannen hebben hun gezin achtergelaten in een oorlogsgebied.
  Misschien handig om je eerst daarop te focussen en/of deze achtergelaten vrouwen een stem te geven.

  En mevrouwtje D66, als je nu stageplaatsen organiseert voor de jongeren, dan krijg je iets meer aandacht, want daar ben je naar op zoek toch!
  Ik heb liever niet dat mijn belastingcentjes worden uitgegeven aan dit glamourgedoe.

  Bovendien, de strijd met de 40plus witte man, kun je alleen maar winnen door je als een echte vrouw te gedragen, en niet als een kenau.

  Jullie laten je weer eens gebruiken door een man!


  Maak melding

 6. Deze Moedige Sistas zijn de Rosa Parks, Angela Davids, Winnie Mandela en Miriam Makeba van deze tijd die hun nek durven uitsteken tegen Ongelijkheid en Onrecht ( white privilege ) in (Ned) deze Wereld 👍


  Maak melding

 7. Quincy Gairo is helemaal doorgedraaid.
  Hij vond het ook racistisch van Martine Bijl dat zij tijdens de eerst aflevering van Heel Holland Bakt 2015 had gezegd: maar eerst ons eigen gebak. Hij was te gast bij Jeroen (Pauw) toen hem gevraagd werd of hij nu niet te ver gaat.
  Hij vond van niet.

  Mag Martine Bijl niet chauvinistisch zijn, want op z’n tijd zijn we dat allemaal.
  Als Quincy zelf in zo’n onschuldige uitspraak racisme zit, dan is hij van de pot gerukt.

  Quincy was uitgenodigd voor een gesprek om over Zwarte Pieten te discussiëren. Hij eiste van de organisator van dat gesprek dat zijn reiskosten vergoed zouden worden en dat hij ook gratis van een lunch zou worden voorzien.
  Dat kon de organisator zich niet veroorloven, omdat het budget waar hij over beschikte maar miniem was.
  Toen ik dit hoorde op de radio of tv, dacht ik gelijk dat als Quincy oprecht bezig was met het karikaturale aspect van zwarte piet, dan had hij deze eisen niet gesteld en was hij gegaan voor zijn strijd.
  Dat gesprek heeft dus om financiële redenen niet meer plaatsgevonden.


  Maak melding

 8. @Falasha,

  Winnie Mandela vind ik niet in het rijtje thuishoren, gezien haar louche praktijken. Wijlen Nelson Mandela is niet voor niets van haar gescheiden, zij was teveel betrokken geraakt bij zaken die niet deugden.
  Als je i.p.v. haar Maya Angelou had genoemd, dan ben ik het daar wel mee eens.


  Maak melding

 9. In Suriname blijkt dat Surinamers dezelfde koloniale praktijken in eigen land toepassen op hun landgenoten. Aandacht besteden aan en positieve veranderingen brengen door vooraanstaanden voor eigen volk is zeer gebrekkig. Enkel voorbeeld: Gedurende koloniale tijden was Onderwijsniveau voorbeeldig voor de regio. Adequate Gezondheidszorg met als welbekwame Surinaamse dr. Flu die baanbrekend werk heeft verricht. Mevr. S. Redmond ook een top Surinaamse.
  Ná overname zou dit alles verder goed moeten blijven functioneren of zelfs (ver)beter(d) moeten worden met eigen voorbeeldige rolmodellen. Kwalijk en onvergevenlijk wanneer het tegendeel blijkt.


  Maak melding

 10. Het woord ‘blanke’ is op de cover doorgehaald en vervangen door ‘witte’.
  Ja, als het in Nederland sneeuwt zal dat ongetwijfeld voor een schok zorgen bij deze mensen….


  Maak melding

 11. @Falasha

  Heb je het artikel in NRC- online gelezen?

  In mijn optiek maak jij een totaal misplaatste vergelijking.
  We zullen het beestje bij de naam noemen; dit zijn moslima’s op stiletto’s.
  Zo klaar…, boeit niet, ik durf het wel te zeggen, daarvoor ben ik een echte Surinaamse die geen blad voor de mond neemt.

  Denk maar niet dat ze het opnemen voor de zwarten. Neen dit is een omweg om de zwarten voor hun karretje te spannen. Dat zou je geweten moeten hebben want Quinsy is de host bij de talkshow.

  Deze moslima’s kunnen zich liever focussen op de moslimman, durven ze dit wel?
  Zoek maar op You Tube, de filmpjes van de ‘achter gebleven’ vrouwen in oorlogsgebieden van de vluchtelingen.

  Eerst eigen zooi opruimen voordat je kritiek levert op een ander.

  Tsja straks weer verkiezingen..


  Maak melding

 12. Jiyani…..

  Gario is een totaal mislukte, gesubsidieerde “kunstenaar”. Het enige wat nog speelt is dat hij met zijn grote bek probeert een boordje eten te krijgen…een aalmoes dus…Deze onbeschofte klaploper zou er verstandig aan doen een enkele reis te kopen naar land van herkomst en daar een grote bek opzetten tegen alle misstanden in zijn homeland. Zit hij binnen de kortste keren achter de tralies.


  Maak melding

 13. @Jiyani, je heb misschien gelijk om W.Mandela niet in dit rijtje te zetten maar voor ze beschuldig werd,heeft ze meer dan 20jr ontberingen met gezin meegemaakt,en zijn genoeg helden en heldinnen die tegen onrecht streden,o.a Misi Serie, Misi Alida,Tetary Janey en Maya Angelou en vele bekende en onbekende martelaars in alle culturen tegen ongelijkheid en onrecht die niet in dit lijstje zitten


  Maak melding

 14. @ Esmerald, dit onderwerp van deze vrouwen gaat over white privileges waar tegen zij strijden in hun dagelijks leven,de afgelopen 500jr heeft de witte elite in Europa alles gedaan om de zwartemens onderaan te houden,want er heerste angst voor de Moren(zwarte christenen en muslims)tot nu toe,persoonlijk haat ik niemand,want de gewone witte bevolking is net als de zwarte bevolking gebrainwash door hun elite,denkt aan geschiedenisboeken (donkerebladzijde) en zwartepiet discussie maar de Waarheid moet wel verteld worden,zodat hun mentaliteit veranderd,maar zonder gelijkheid voor ieder mens geen vrede op aarde,te beginnen bij ons zelf .


  Maak melding

 15. White privilege op de werkvloer:

  Mia, 50+, wit en heel vaak afwezig wegens ziekte
  Joan, ook 50+,zwart en heel vaak afwezig wegens ziekte

  Mia meldt zich ziek.
  Reactie collega’s: Och dat zagen we al aankomen. Veel te lang doorgegaan. We zeiden het nog tegen haar.

  Joan meldt zich ziek
  Reactie collega’s: Jezusmina, ik word hier echt niet goed van. Dit is nu al de derde keer voor deze maand. Godzalme!

  Wie zwart is en beweert nooit iets dergelijks te hebben meegemaakt die liegt met 1000 monden.
  Wie wit is moet zwijgen! Vooral die witte mannetjes hier op WKN. Ga bij jezelf na hoe vaak jij niet op deze wijze hebt gedacht/gesproken.
  Weet je het niet? Lees dan even terug.
  En nu kijken wie zich aangesproken voelt….


  Maak melding

 16. Hulde aan deze 4 dames voor hun lef, moed en durf om dit voor-witte-mensen-onzichtbare-onderwerp aan de kaak te stellen. Wil je iets veranderen dan moet je er iets aan doen.

  Rosa Parks werd in de boeien geslagen omdat ze haar zitplaats in de bus niet wilde afstaan aan een witte vrouw.
  Vandaag de dag is ze een held! Zij heeft een lans durven breken en is beloond geworden voor haar moed, durf en strijdlust.
  Misstanden, vooral de onzichtbare, die ‘gewoon’ gevonden worden door een groot deel van de maatschappij moeten worden aangepakt. Deze 4 dames onder leiding van Quinsy Gario, durven net als Rosa Parks, een lans te breken. Quinsy Gario is een held!!


  Maak melding

 17. @Joy,
  Mmmm, je moet vaker reageren. Wat je beschrijft, zie ik zo voor me. Ik zie en hoor de dingen ook. Elk gekleurd mens maakt discriminatie mee in de samenleving en op het werk.

  Persoonlijk maak ik niet vaak discriminatie mee op het werk. Uitbervaring maak ik mee dat discriminatie op de loer ligt als iemand je (nog) niet goed kent. Je krijgt dan te maken met dingen zoals gering schatting en moeite hebben dat de ander anders is.

  Wanneer mensen zien dat je qua niveau niet onder voor ze doet en qua waarden en normen niet van hen verschilt wordt je anders behandeld, ook al ben je pik en pik zwart. Dat is mijn ervaring met een Hollander. Je krijgt dan opmerkingen van: Het is omdat je een kleurtje hebt maar verder zie ik geen verschil. zo’n opmerking kan vleiend aanvoelen maar het geeft toch een bevestiging van je toch ‘anders’ zijn.

  Ik ben erg trots op deze kanjers van vrouwen die hun roots hebben op het Afrikaanse continent en hier strijden voor het belang van ons allen. We moeten de Marrokkaanse vrouwen niet onderschatten. Een Marrokkaan zit in een verdomhoekje vanwege criminaliteit maar er is een hele grote groep die zéér goed geschoold is maar niet mee te koop loopt en die het verschil maken!


  Maak melding

 18. Zo lang er mensen op deze aardkloot rond lopen, zal er altijd discriminatie zijn. Dus het heeft totaal geen zin om aandacht aan te besteden. Vaak ligt het ook aan je zelf hoe jij bij een ander presenteert, aan je kleur kan je helaas
  weinig aan doen, aan je gedrag wel !


  Maak melding

 19. Anousha Nzume… WIE ?? Oooo hier wordt Anna Steijn bedoelt….
  Zelf effe een leuke naam bedacht of gegoogled….
  Want met een hollandse naam kom je natuurlijk niet goed over bij volk als Quincy Halvegario.
  Als Anna Steijn wordt je niet uitgenodigd voor congresjes, radioprogrammatjes.
  Als Anna Steijn kan je niet de zielepoot uithangen, en medelij wekken, over hoe moeilijk je het allemaal hebt gehad sinds peuterschool…..
  Walgelijk eigenlijk… en dit alleen maar om “erbij te horen” Bah Anna!

  Probeer de onderstaande link maar eens !!

  http://nieuwspraak.nl/blog/2014/10/15/jan-bennink-break-zwarte-pietenhaatzaaister-anousha-nzume-een-leugenaarster-46922/


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.