Klok tikt meedogenloos voor Surinaamse nierdialysepatiënten

15

PARAMARIBO, 10 nov – De klok tikt angstaanjagend snel voor ruim vijfhonderd nierdialysepatiënten. De groep weet niet waar ze aan toe is, sinds dialysecentra besloten de deuren haast volledig toe te trekken. Er is geen geld.

De patiënten waren vroeger in het betaalsysteem van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Dit systeem van ‘on- en minvermogenden’ dekte de kosten van nierdialyse volledig. “Nu zijn er mensen die vijf en vijftig duizend Surinaamse dollar (ongeveer dertienduizend euro) moeten neertellen”, zegt Neville Veira, oud-ambassadeur en voorzitter van de Vereniging van Nierdialysepatiënten.

Het is heel anders sinds de invoering van de wet basiszorgverzekering. Iedereen is verplicht zich te verzekeren bij een ziektekostenverzekeraar. Maar die betalen maar een beperkt aantal dialyses. “Een aantal patiënten heeft al een brief gehad van de verzekeringsmaatschappij”, zegt Veira. Hen is te kennen gegeven dat er niet meer betaald zal worden. De vereniging wil een permanente oplossing, nierdialyse is voor het leven.

15 REACTIES

 1. De overheid moet de rekening betalen zoals het vroger gebeurde.
  Ziekie kan tek ala sma dus overheid doe je plicht.
  Of word er gewacht totdat DDB kies a siekie disie dan pas lanti sa takie “oenoe sa pai a rekening”.
  Maar if joe skeer da hoe dang????????


  Maak melding

 2. De paarse regering hewft niets dan slechts gebracht. Ovet Front was ook wat te zeggen maar zo bont hadden ze het niet gemaakt. Salarissen nov en dec moeten straks overgemaakt worden. Mark my words dat gaat gedonder geven.


  Maak melding

 3. Wie heeft het nog over het SOCIAAL CONTRACT dat een vorige president afsloot en waarvoor hij zo bejubelt is.

  Wie waren de azijnzeikers die stelden eerst zien of het goed geregeld is of direct voorspelden dat het sociale contract kaartenhuis heel snel zou instorten. Het kaartenhuis heeft nog geen 12 maanden gestaan en stort in.


  Maak melding

 4. jojo….

  exact…sociaal contract met het volk, van deze populistische, megalomane, gevaarlijke gek, betekent dat je gewoon doodgaat als je in dit land in een ziekenhuis wordt opgenomen.


  Maak melding

 5. Niet alleen tikt de klok medogenloos voor nierdialysepatiĕnten, maar ook voor de economischeactiviteiten, waarbij het land afstevend op een failliesement, dankzij die paarse ratten.


  Maak melding

 6. @ DRE

  JA, dat klopt ! De vrouw van de crimineel Meriba of ” Ingrid. B ” of de dochter van ” Desiderius ” misschien ???? !!! You never know……..loooooolll !!!!!! De nieuwe Surinaamse postzegel !!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 7. Nu weet de gehele wereld dat NDP sma na echte echt mafia foe sranang, inclusief het gros der oliedomme aanhangers, moro roof nanga kirie e go kong. Een misdadige criminele moordende storm is wat komen gaat, deze vijf paarse jaren. Menig dader of slachtoffer is NDPer enne hihihihahahahehehe, soso lobi paarse baas.


  Maak melding

 8. Als iedereen nu eens zo flink is om zich op te geven als donor dan is het probleem snel opgelost.
  Je kan bij leven een nier afstaan.
  Waarom doet een familielid dit niet?


  Maak melding

 9. @ tante Bep,

  Was het maar zo gemakkelijk dat elk familie lid in staat zou zijn donor te zijn, dan zouden de wachtlijsten niet zo lang zijn.
  Er komt bij donatie van een lichaamsdeel veel meer kijken.
  Het is een lang verhaal, op internet is daar veel info over te vinden.

  Zo ken ik iemand die dringend een donornier nodig had. Binnen zijn familie was niemand geschikt. Uiteindelijk heeft hij een nier van een vreemde gekregen.


  Maak melding

 10. @Jiyani

  In Nederland gaan we dan voor de crossover.
  D.w.z. dat jouw geschikt familielid een nier afstaat aan een persoon die ook een donor inbrengt.
  Zo kom je dus toch aan een nier.
  Het belangrijkste is dan dat de ontvanger verder goed gezond is zodat hij/zij de operatie kan doorstaan.
  Er waren wel berichten dat men in Suriname met transplantaties zou gaan beginnen maar ik kan er verder niets over vinden.
  Het lijkt bij plannen te zijn gebleven.
  Als er artsen vanuit Nederland zouden moeten worden ingevlogen gaat dat veel geld kosten.
  Een operatie kost in Nederland 80.000 euro.
  Dus zullen de arme sloebers in Suriname wel kunnen creperen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.