Suriname slachtoffer fataal ‘neks no fout’ denken

23
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 10 nov – Suriname en zijn economie zijn het slachtoffer geworden van fataal ‘neks no fout’ (niets aan de hand, red.) denken. Dit stelt de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP. Vroege waarschuwingen tegen fout beleid zijn in de wind geslagen. En het gaat door.

De regering voert nog steeds een beleid, waarbij meer wordt uitgegeven dan verdiend. Nu is besloten dat de handelsbanken nog meer eigen geld moeten vastleggen bij de Centrale Bank van Suriname. “Het besluit leidt tot een situatie, waarbij minder krediet verstrekt kan worden, waardoor het bankwezen minder productieve investeringen kan ondersteunen.” De rente gaat onherroepelijk omhoog.

Leningen worden duurder en Suriname’s concurrentiepositie verslechtert met gevaar voor marktverliezen. Het ondernemerschap stagneert en banen gaan verloren. “Allemaal het resultaat van het tot nu toe gevoerde beleid dat zal leiden tot grotere armoede in de samenleving. De regering wordt nogmaals dringend opgeroepen om de gevolgen van haar beslissingen eerst door te rekenen”, aldus de VHP.

23 REACTIES

 1. Ach en toch verlenen ze hand- en spandoeken aan de veroorzaker van het paarse moreel en geestelijk verval. Misdaad loont. Een ding is zeker. Het zal nog erger worden. Dit is pas het begin, want net zolang de onberechte moordenaars en trawanten de macht hebben, net zolang zullen moord en roof dagelijkse kost zijn. Nu proberen baas en zijn paarse marionetten bende alle schulden af te wentelen op het volk. Voor het leegroven van de staatskas. Als het volk niet op komt tegen het misdadig beleid dan is binnen de kortste keren het land precies zo gewelddadig en worden grote delen van het volk arm en misdadigers als in Venezuela, misdaadstaat van geheel Z.A. NDP sma na werkelijk didibri sma idemdito de twee valse paarse awari domries van baas. Na soso moro paarse ka vol van misdaad e go kong. Geen rust,vrede en voorspoed, ma soso ka.


  Maak melding

 2. Tja wat moet je hiervan zeggen?
  Jou familie zullen je hard nodig hebben om op de been te blijven. Iets wat de Surinaamse bevolking steevast krijgt is steun vanuit het buitenland. Ondanks hun stemgedrag verwachten de mensen in Suriname wederom bijstand van familie.
  De vraag is of je dat moet blijven geven mede omdat zij zelf hebben gekozen voor dit schrikbarend verkwistend bewind die nog steeds gaande is.
  De kliek rond de president en de president zelf die gaan nog steeds door met het schrapen van de lege pot terwijl alleen de nare houtskoolgeur voor de arme bevolking achterblijft.
  Ik zelf denk terughoudend te zijn met het sturen van geld en dozen en vooral voor diegene waarvan ik weet dat ze op de NDP hebben gestemd.


  Maak melding

 3. NDP jullie zouden het beter doen, dan NPS van HENK Aaron
  een puinhoop hebben jullie van Suriname gemaakt van af 1980 met Bouterse als bende leider . Zelf de centrale Bank hebben jullie leeg geroofd kan niemand in NDP tellen ,laat Limbo SRS RADIO voor jullie tellen hoeveel VENE achter had gelaten voor 2010 . Wat heeft NDP met het geld gebouwd in
  vijf jaren alleen een brug naar Carolina . LIMBO pleeg Staat greep om Somo te zeggen dat hij chanteerde ,daar om moest Somo van PL weg uit de samen werking verband .Alleen om de ministeries over te nemen van Somo heeft NDP een smoesje bedacht met LIMBO als bende leider srs radio . Zelf Moestaja van PL nemen jullie in nieuw kabinet hebben jullie zelf geen mensen in NDP .Mvr Lacking van STVS en Jenny Simons jullie maken Suriname niet beter van om in November 2015 met een amnestie gedoe te komen . Een politie gebouw in brand steken en de locatie als REVO plein te nemen dat ziet NDP goed .Het terrein is van de overheid dus van de politie, waar om moet NDP dat behouden hebben ze nog gevoel in NDP .DC Miranda clown van de verkiezing, maak van REVO plein een parkeer plaats voor auto en bussen .Wat word de volgende gedoe bij LIMBO SRS radio, Meriba de Bende leider aan de telefoon , laat hij maar de POLITIE bellen ,ZONDAAR dat hij is ,je gaat zelf ook een keer dood .Laat V7 MET RUST, limbo van srs radio, ook KOBIE van NPS.Bemoei je met ndp zaken zo als Doekie vice president van Nickerie ,Panca minister van Para, Lacking minister van rijst ,Abrahams dief minister centrale bank .


  Maak melding

 4. @I love my Family

  Heel goede reactie. Ten aanzien van Familie en Vrienden ishet goed onvoorwaardelijk te handelen en je te gedragen.
  Ook goed dat de familie zich zelfstandig op stelt en zich zelf uit de penarie houdt. Petje af.

  Helaas is niet iedereen in staat zich zelf boven water te houden. Je kunt achterstand hebben (gezondheid), Je kunt enorme pech hebben of je kunt enorm stom geweest zijn.

  Voor de laatsten is het best belangrijk dat er een overheid is die perspectief biedt en een vangnetje kan vormen.
  Daarom vind ik het jammer dat velen, die zich zelf kunnen reden, zich van de politiek afkeren omdat ……….
  U stelt ook dat uw geliefde familie al jaren niet meer deelneemt aan verkiezingen. Ik kan mij daar rationeel heel veel bij voorstellen of je nu door de hond of de kat gebeten wordt het doet pijn.
  Echter door geen keuzen te maken worden er wel politieke gedrochten gecreëerd. Want wie zwijgt stemt toe en heeft uit eindelijk geen recht van spreken.

  Wellicht dat uw familie bij een volgende stem gelegenheid wel van hun erf komen om een stabiele regering mogelijk te maken. Wellicht door er voor te zorgen dat er een redelijk alternatief komt binnen of buiten de huidige politieke partijen.


  Maak melding

 5. Als je naar het ‘verhaal’ luistert van de landgenoten/fam die de jaren tachtig hebben meegemaakt, dan begrijp ik heel goed wat er bedoeld wordt.

  Indien de situatie zodanig verslechterd dan zullen ook de ex-surineds, een ieder die euro’s ontvangt, hiermee moeten dealen.
  Ja, ook jij ja, als mevr. Simons hard maakt dat de import beperkt moet worden.
  Trouwens hoeft ze niet eens te doen, de deviezen zijn op!
  Daar zit je dan met je euro’s.
  Velen denken dat ze ‘buiten schot’ zullen blijven omdat ze euro’s krijgen uit Holland, nou d8 het niet.

  Basisbehoeften aanschaffen is dan wel gunstig voor de euro-suri’s, maar bijvoorbeeld een simpel auto-onderdeel of een specifiek medicijn, etc. etc. is dan nergens te vinden.
  En zeg nou zelf, zoveel krijgen ze ook weer niet, dat ze zich kunnen permitteren om maandelijks effe te shoppen in Europa.

  @Bigisma heeft helemaal gelijk!
  Ook ik en velen met mij screenen de achtergeblevenen; alleen maar oudere mensen en kindjes zullen worden geholpen.

  Ik wil wel een business starten; ‘late hale’ dot.com, koop online uw Europese producten, nostalgie allom, gheghegheghe…..

  Wie stuurt nu manja’s naar ptata, alles is hier te krijgen.


  Maak melding

 6. Waarover heft de Vhp het eigenlijk!?
  Zijn zij het niet zelf die ‘neks no fout;’ denken als bouta langs bij ze is geweest.Het is Tijd voor een bezoekje van bouta aan het adres van de vhp….
  Hahahahaaaaaaa….


  Maak melding

 7. I love my Family.

  Het is doorzichtig en beschamed om kajana manja’s te ontvangen per luchtvracht uit Suriname van familie.
  De prijs per manja zou dan tientallen malen hoger zijn dan het zelf aan te schaffen in Nederland.
  Is men dan inderdaad zo financieel zo armlastig geworden in Nederland ?
  Of zou het subtiele steun betuiging zijn aan de NDP ?
  Wellicht familie van Bouta of “Meneer” MERIBA ?


  Maak melding

 8. Oom Bert, onder Aron kon de NPS nog onbelemmerd putten uit de ontwikkelingshulp pot van Nederland. Die tijden zijn voorbij omdat de NPS samen met de VHP de pot ontwikkelingsgelden heeft opgemaakt. We leven in een andere tijd, het is een andere periode en Suriname moet zelf produceren en zelf haar geld verdienen. De tijden van de NPS komen nooit meer terug in Suriname.

  De VHP moet een eerlijk verhaal vertellen aan de mensen. Men zegt dat de overheid de banken aan banden legt, maar dat de overheidsuitgaven gewoon rustig doorgaan. Met het laatste bedoelen ze dat de Surinaamse overheid moet gaan snijden in de kinderbijslag, de ziektekosten en tegemoetkomen voor minder draagkrachtigen, de schoolvoorzieningen,enz.

  Als het aan de VHP ligt moeten de ondernemers de vrije ruimte krijgen om de voorraden vreemde valuta van Suriname onbelemmerd aan te spreken. Men moet vertellen dat het grootste deel van de Surinaamse valuta door het bedrijfsleven(de handel) wordt uitgegeven in het buitenland.Deze ondernemers vertikken het om de eigen productie in Suriname ter hand te nemen waardoor Suriname ook minder valuta hoeft uit te geven in het buitenland. Maar met de handel kunnen ze sneller rijk worden, goedkoop inkopen (vaak B-producten van slechte kwaliteit) en duur doorverkopen op de lokale markt.


  Maak melding

 9. I love my Family, is het door geen stem uitbrengen door je familie op een andere partij, ook mijn schoonfamilie kan ik dat verwijten, mede de oorzaak van dat Bouterse uiteindelijk toch als president gekozen is en Suriname in deze erbarmelijke toestand gekomen is. De dooddoener “Of je nu door de kat of de hond gebeten word maakt niets uit”, gaat voor mij niet op, ik word nl. wel liever door een kat gebeten dan door een valse pitbull, neutraal opstellen is volgens mij geen optie als je wilt dat de boel ten goede verandert moet worden


  Maak melding

 10. @Slapende-Desi-slaafje-Robby-G

  Deze slaper zegt :

  “Met het laatste bedoelen ze dat de Surinaamse
  overheid moet gaan snijden in de kinderbijslag,
  de ziektekosten en tegemoetkomen voor minder
  draagkrachtigen, de schoolvoorzieningen,enz.”

  De staat MOET bezuinigen willen wij uit de
  Financiele-Desi-PUT komen ! Natuurljk
  rekeninghoudend met de aller-armsten !

  MAAR, Geld moet eerst verdiend worden
  door de staat, VOORDAT je het kunt uitgeven !
  DIT ALGEMENE UITGANGSPUNT SNAPT
  de NDP maar NIET !

  Aangezien Desi het zover heeft laten komen
  dat Sranang geen activiteiten meer overheeft
  waar grote OPBRENGSTEN aan VALUTA,
  uit kunnen voortvloeien, is bezuinigen de
  enige uitkomst !

  Let wel, DESI heeft ondanks de lege
  staatskas de afgelopen drie jaar enige
  DUIZENDEN nieuwe ambtenaren benoemd,
  om zijn achterban te plezieren !
  Nu ligt de rekening er, en moet het gehele
  volk lijden !

  U Robje de slaper, zegt ook :

  “Men moet vertellen dat het grootste deel
  van de Surinaamse valuta door het bedrijfs-
  leven(de handel) wordt uitgegeven in het
  buitenland.”

  Slaafje, jouw oom Desi heeft AL onze
  monetaire en andere RESERVES, gewoon
  VERKWANSELD aan politieke NEP-
  Onproductieve uitgaven ! Plus nog een
  staatsschuld gemaakt ten laste van het Volk,
  van ruim TIEN MILJARD !

  En u babbelt over ontwikkelingshulp van
  vroegere regeringen, niet wetend dat de
  Bosje-brug ook is gebouwd met hulp van
  Nederland, onder beslaglegging op onze
  bauxietinkomsten, ter aflossing !

  Ook Desi heeft voor zijn militair regime,
  ism premier Chin A Sen, vele miljoenen aan
  hulp ontvangen van Nederland !

  U vindt het nodig dat de VHP meer eigen
  binnenlandse producten gaat produceren !
  Kunt u misschien een opgave doen van de
  binnenlandse productie/producten van de
  NDPers ??

  PS : NEKS NO FOUT, is een leuze van personen
  die afwachten wat Lanti of Anderen voor hen
  kunnen betekenen, dus parasieten !

  Slapende-NDP-slaafje-Robje :
  WAN DEY YU MUS FU WIKI !!!


  Maak melding

 11. Je kan beter niet meer reageren op die achterlyke idioot van n @RobG.
  Die man weet echt niet waar hy het over heeft en is volgens my helemaal PAARS gepimt.
  En die@ I love my family die heeft volgens my n PAARSE hoofddoek.
  @ronny n @jojo mee eens hoor goed gesproken


  Maak melding

 12. @RobG kan je tellen , Invoer en export rechten ,Loon belasting , Omzet belasting , coverment take op brandstof is 2 srd op 1liter en dan nog Telesur ,EBS , SLM, Staat Olie zijn inkomsten waar Front of V7 tot 2010 1.2 Miljard USD bij centrale Bank hadden . En ook goud op gekocht dat was 200 KILO .

  In vijf jaren heeft ndp als op gemaakt ,voor het eerst hadden ze zoveel geld gezien , laten ze nu zelf gaan sparen op de centrale Bank

  Wat ik volgend jaar ga doen , is met een Hydraulisch system stenen persen voor kinder te huizen , ik ga al vast dat doen hun .

  Dank zijn mijn voor ouders en Nederlanse planters van 1840 is er grond om dat uit te voeren . Ga maar kijken en lezen Kwarts zand en Bauxiet ,zie productie 2500 stenen per week is gelijk aan 1huis per week voor de kinderhuis .

  Indien je iets wel doen ,krijg mij telefoon nummer,Grond krijg je Gratis van mij, omgeving para . DOE WAT VOOR JE HERSEN OF HOOFT . Niet wanneer je vlees eet word je sterk kijk maar naar een Olifant die eet gras .


  Maak melding

 13. @Oom Bert, 🙂 🙂 Goed zo!

  @de Ontwikkelingshulpdeskundige

  Er zijn genoeg documenten op het Internet te vinden met als onderwerp; de Ontwikkelingshulp van Nederland aan Suriname.
  De hulp is een aantal keren stilgelegd vanwege bouterse en terecht.

  -Regering Venetiaan heeft meerdere perioden gekend zonder hulp das één.
  -Dhr. Venetiaan was tot zijn grote ergernis verplicht, om de gelden te gebruiken, conform een strak stramien, das twee.
  -Suriname was na 80, op diverse cruciale locaties platgebrand, de infrastructuur was kapot geschoten en de economie lag op zijn gat, das drie.
  -Een land overnieuw stabiliseren op fysiek en economisch niveau heeft tijd en geld nodig. (geen kennis en geen geld).

  Dat eeuwige excuus van; ‘de Regering Venetiaan had de beschikking over een grot pot met ontwikkelingsgeld’, mag van mij door de plee.

  Zoek een ander argument!


  Maak melding

 14. Oom Bert, net als Esmerald blijft u vastgehouden aan de nostalgische tijden van vroeger toen de Hollanders ontwikkelingsgeld gaven. Die tijden zijn helaas voorbij.

  Aan U beiden gaat helaas voorbij dat samenlevingen veranderen en moderniseren. Als Nieuwfront het zo goed had gedaan waren ze tot heden aan de macht. De bevolking zou stemmen om continuering van het door hen gevoerde beleid. Ik bekijk het realistisch.

  NieuwFront heeft bijvoorbeeld helemaal geen rekening gehouden met de ‘ volume groei ‘ van samenlevingen. Ik probeer u een beetje diepere kennis van een deel mijn vakgebied te verduidelijken. Volume groei houdt in dat o.a. de samenleving in bevolkingsomvang, en dat wensen en verlangens van de bevolking toenemen. Bijvoorbeeld de toename is het gevolg van urbanisatie, de trek vanuit de districten en het achterland naar Paramaribo, meer geboorten per 1000 inwoners, migratie vanuit het buitenland,enz.

  Deze veranderingen hebben tot gevolg dat er meer onderwijsvoorzieningen gecreëerd , wegen,huizen gebouwd moeten worden,het waterverbruik neemt toe,de waterafvoer stelt hogere eisen, de vuilophaal moet moet uitgebreid worden, meer politie is er per 1000 inwoners nodig,ziekenhuizen worden geconfronteerd met meer patienten,enz.enz. Nieuwfront heeft deze veranderingen verwaarloosd.

  Toen de regering Bouterse het bestuur overnam moest er een inhaalslag gemaakt worden.De verwaarlozing, de verpaupering van de samenleving had grote vormen aangenomen.Er moest geïnvesteerd worden in diverse voorzieningen om de leefbaarheid in o.a. Paramaribo te verbeteren. Nu gaat het economisch minder goed in Suriname, in de regio, op diverse continenten en de druk om de kwaliteit van de voorzieningen in stand te houden is voor de regering heel groot. Er moeten keuzes gemaakt worden uit een complexiteit van vraagstukken.


  Maak melding

 15. @Desi-slapend-slaafje-Robby-G : wederom wijst
  u naar derden nav het DESI-FAILLISSEMENT
  van Sranang !

  U stelt : “Er moeten keuzes gemaakt worden uit
  een complexiteit van vraagstukken.”

  Inderdaad in de situate in Sranang COMPLEX :

  00 Wij zitten met een president met een
  onherroepelijk strafvonnis op zijn naam !

  00 Wij zitten met een president die
  Hoofdverdachte is in een massamoordstrafzaak,
  en die te bang is om naar de daarvoor
  aangewezen Krijgsraad te gaan !

  00 Wij zitten met een amnestiewet die 100 %
  in strijd is met onze Grondwet !

  00 Wij zitten met een machthebber die vele
  miljoenen steekt in de ondersteuning van
  onze munt, de SRD, terwijl ALLE begrotingen
  fors worden overschreden, en die tegelijkertijd,
  om politieke redenen, duizenden nieuwe
  ambtenaren benoemt !

  00 Wij zitten als gevolg van dit OERDOMME
  A-productieve Uitgavenbeleid met een
  Staatsschuld van TIEN MILJARD !

  00 Wij zitten met een DE FACTO gedevalueerde/
  devaluerende munt !

  00 Wij zitten thans ook nog met een onwettig
  ontstane CTU, een prive-leger, die met zware
  wapens betrokken blijkt bij gruwelijke roofovervallen !

  Bij beschouwing van de situatie in Sranang, is
  slapend-slaafje, inderdaad sprake van EEN
  COMPLEXITEIT VAN door NDP gecreeerde VRAAGSTUKKEN !!!

  PS : En INEENS, als door een wonder, gaat het
  Sranang economisch minder goed door
  beleid van anderen, van Marsmannetjes !


  Maak melding

 16. Srafu, laat een ding duidelijk zijn want jij snapt het nog steeds niet. Suriname heeft een president die gekozen is door het volk.Waarom koos men niet voor een regering van NPS en VHP?


  Maak melding

 17. Jawel, Robje-de-NDP-slapende slaaf.
  democratisch gekozen om Sranang
  staat en volk te vernietigen !

  NDP zet rechtsstaat terug, STOOR het
  werk van de KRIJGSRAAD NIET en STORT
  het bedrag van de VERKWANSELDE
  gelden (staatsschuld), TIEN MILJARD,
  terug in onze staatskas !

  Dat zou pas DEMOCRATIE ZIJN !

  PS : Is Meriba, in de case van de
  Gewelddadige roof-overval, in het
  belang van het onderzoek, al als
  VERDACHTE opgepakt ???


  Maak melding

 18. @robg

  Elke Surinamer is op de hoogte van het feit, dat Nederland 3x de ontwikkelingshulp, onder het bewind van bouterse heeft stopgezet. Dit heeft totaal niets met nostalgie te maken. Jij hebt het over Aaron niet ik. non-argument.

  De Regering Venetiaan heeft ondanks de ontbrekende liquide middelen, een gebrekkige infrastructuur, een gedevalueerde munt, een zeer ongunstig politiek klimaat, het toch voor elkaar gekregen om de economie te stabiliseren. Gevolg een sterke munt en een positieve kas.
  Waarom het volk anders heeft gekozen? Wat denk jezelf?
  Non-argument.

  Modernisering & ontwikkeling van samenlevingen?
  Oom Bert doet i.t.t. jou persoon wel degelijk iets voor de kindjes in suri.
  Lijkt mij dat Noordelingen dagelijks genieten van de ontwikkelingen en modernisering in hun omgeving. Kromme vergelijking.
  Non-argument

  Jou vakgebied?
  Hoogstwaarschijnlijk hou je uitsluitend de cijfertjes van jou dorp nauwlettend in de gaten, anders zou hebben geweten, dat de bevolkingsgroei in Suriname jaarlijks met 1,1% stijgt.
  Absoluut geen argument voor de huidige ‘crisis’ in Suriname.

  “Toen de regering Bouterse het bestuur overnam moest er een inhaalslag gemaakt worden. De verwaarlozing, de verpaupering van de samenleving had grote vormen aangenomen.”
  Non-argument.

  Bovenstaande zin berust absoluut niet op waarheid.
  Bouterse is in een gespreid bedje beland, daarnaast heeft hij enorm geprofiteerd van de gunstige goud en olie- prijzen.

  De enige complexiteit ligt in het feit dat je niet begrijpt, dat economische malaise in Suriname het gevolg is van de corruptieve handelingen van bouterse.
  Hij heeft alle bevoegdheden naar zich toegetrokken, en hij neemt alle cruciale beslissingen.
  Zo complex is het niet!


  Maak melding

 19. RobG
  “Srafu, laat een ding duidelijk zijn want jij snapt het nog steeds niet. Suriname heeft een president die gekozen is door het volk.”

  Ik moet tot de conclusie komen dat u het surinaamse politieke stelsel niet goed door ziet. De president wordt gekozen door met gekwalificeerde meerderheid (2/3) in de DNA.Indien die meerderheid niet te vormen is wordt de president gekozen door een gewone meerderheid (50% plus 1) door de vereniging van volksvertegenwoordigers.

  1) de NDP heeft geen 2/3 van de stemmen in de DNA maar 50% plus een 1/2.
  2) Om dat aantal NDP zetels te veroveren heeft men nog geen 45% van de stemmers en nog geen 40% van de stemgerechtigden achter de NDP verzamelt.

  uw stelling klopt dus niet. de NDP vertegenwoordig geen gewone meerderheid onder de stemmers nog onder het volk.
  We kunnen nog verder afdalen en het stem gedrag in Suriname en het clientisme dat rond om verkiezingen hoogtij viert.
  Bouterse heeft de macht van de vrijwel lege schatkist rondom de verkiezingen optimaal benut met:
  1) Op het laatst moment de sociale contract weten invoeren waardoor het effect pas na de verkiezingen zichtbaar wordt.
  2) 8.000 nieuwe tijdelijke ambtenaren vlak voor de verkiezingen in dienst nemen (met families zijn dat heel wat stemmen).
  3) Kensenhuis en Polak die veel NPS stemmen gestolen hebben voor het pluche.
  4) Het gedoe met alle kleine Mega Partijen die leeg gezogen zijn.
  5) De gelogen beschuldigingen aan het adres van Amafo en ABOP tijdens de laatste verkiezing tijd.

  U weet ook hoeveel bedrog er aan te pas gekomen is om tot een keuze van de president in de DNA te komen.
  U weet dat de president er zit bij de gratie van PL, VHP en NPS.

  Ik verwacht dat u binnenkort in gaat zien dat de inbreng van een beperkt aantal van de oppositie leden van de DNA en DOE er voor zullen moeten zorgen dat Suriname geregeerd kan worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.