‘Geldprobleem Suriname wordt niet bij de wortel aangepakt’

36
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 4 nov – De economische problemen waar Suriname nu voor staat, worden niet bij de wortel aangepakt. Dit stelt voorzitter Waddie Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Het meest recente voorbeeld is de maatregel om extra Surinaams geld van de banken vast te zetten.

De banken moeten nog een vijf procent van hun Surinaams geld in bewaring geven bij de Centrale Bank van Suriname. De zogenaamde kasreserveregeling houdt hiermee nu vijf en dertig procent vast. Uiteraard gaat de rentevoet omhoog. “Er wordt gedaan alsof de banken de boosdoeners zijn, terwijl de kraan juist bij de overheid openstaat”, zegt Sowma tegenover de Ware Tijd.

Uiteindelijk zullen burgers de prijs moeten betalen. De geschiedenis herhaalt zich zonder dat er lessen uit worden geleerd. Vorig jaar werden de banken al onder druk gezet om hun geld te lenen aan de overheid. “Daardoor hadden ze weinig ruimte om geld aan het bedrijfsleven te lenen. Met de nieuwe maatregel zullen ze nog minder investeringen kunnen ondersteunen”, aldus Sowma. Zelf brengt de overheid weinig in.

36 REACTIES

 1. K De verhoging van de kasreserve is de bevestiging voor velen van het onvermogen van de Centrale Bank.
  Het onsamenhangend financiele en monetaire beleid van deze regering en de CB zorgt voor vergroting van de problemen. 2 maanden geleden vergroot de regering de binnenlandse geldhoeveelheid met ruim 1 miljard aan ongedekte srd’s door leningen op te nemen bij de CB. Iedereen met gezond verstand had kunnen weten dat door de vergroting van de geldhoeveelheid de druk op de srd zou toenemen.
  En nu probeert de CB met een verhoging van de kasreserve de geldhoeveelheid te beperken en zo de druk op de srd te verlagen. Het zal niet werken want het vertrouwen in de srd is weg.
  Waar de verhoging van de kasreserve wel toe leidt is:
  De kredietverlening aan bedrijven wordt duurder of valt geheel weg en meer bedrijven komen in de problemen.
  Prijsstijgingen
  De werkloosheid neemt toe en de sociale ellende wordt groter, over een vangnet wordt alleen gesproken en niets gedaan.
  Het vertrouwen in de monetaire beleid is volledig weg. Niemand vertrouwt er meer op dat de CB in staat is de waarde van de srd te stabiliseren.
  Mensen en bedrijven nemen hun spaartegoeden bij de banken op om deze direct omwisselen in vreemde valuta waardoor de druk op de srd nog meer toeneemt en de de waarde daling sneller gaat dan in voorgaande weken.
  Voor de derde keer zorgt mismanagement voor sociaal-economische ellende. Het zijn dezelfde mensen die deze ellende in de jaren 80 en 90 ook hebben veroorzaakt.
  Ik heb te doen met werknemers en vooral de ouden van dagen met een srd salaris of pensioen. Die kunnen zware tijden tegemoet zien. Met een beetje pech nog 5 jaar.


  Maak melding

 2. Dit is het gevolg als je iemand die bij het IMF een bezemkast moest managen Governor van de Centrale Bank maakt en later Minister van Financieen.

  Noodmaatregel op Noodmaatregel.

  Nog even en Bouterse gaat vragen of hij zich bij het Koninkrijk aan kan sluiten.


  Maak melding

 3. …en de schuldmoeten wij ook zoeken bij de dochters van bouta,fvoor het winkelen in Parijs en bij zoonlief Dino voor het betalen van zijn advocaten oor een verloren case,een verloren dino. Laten wij eerlijk zijn door te zeggen dat zij valuta’s gebruiken en niet het waardeloze SRD. Die is overgelaten voor de rest van de burgers zoals jij en ik om ons zelve te zien te redden,


  Maak melding

 4. Surinaams economisch beleid volgens de Bouterse doctrine:

  Geld uitgeven zonder inkomsten en dan lekker de persen laten drukken.

  Resultaat gegarandeerd: 80/90/2015

  En het Surinaamse volk maar wachten op de Gouden Kerst. Hoe dom kan je als volk zijn.


  Maak melding

 5. DDB en consorten hebben geen KAAS gegeten van Economie: Keer op keer doen ze het tegenovergestelde waardoor het land alleen maar verder afglijdt.

  Een ieder WELDENKEND mens had dit reeds voorspeld? Zelfs in 2012-2013 toen het Suriname economisch voor de wind ging, is hiervoor gewaarschuwd.

  Deze KLOJO DDB wilde Nederland Ontwikkelingshulp geven??

  Ik heb keer op keer aangegeven dat DDB een REGELRECHTE RAMP is voor Suriname. DDB gaat Suriname te gronde richten.

  DDB houdt niet van Suriname maar van zijn Family, Ramon and Friends.


  Maak melding

 6. @Doisrie Helm
  Als je het no9g niet wist;.
  Een man neem je nietnom voor strakjes beet genomen te worden door hem.
  Een man zoek je met je gezond verstand en niet je emoties die je hier tentoonsteld. Het is daarom niet zo vreemd als ik zeg dat jij geestelijk gestoord bent.
  Sjonge jij hebt dringend hulp nodig!
  Is er thuis niemand die jou afwijkende gedrag kan opmerken?
  Ik neem het jou gezinsleden te zeerste kwalijk dat ze bij jou de afgang nog niet gemerkt hebben.
  Mijn medelijden heb je zeker wel..Tjeepotie.
  Zoek hulp zo gauw mogenlijk ook,…..beterschap toegewenst.


  Maak melding

 7. Het valt me op dat de meeste BOUTA -BILLENLIKKERS niet meer zo frequent op dit Forum meer te vinden zijn. Een greep: Ik zie Pero, Sabi-KA, Milton, RobG, en over Parakorantie wil ik het helemaal niet over hebben, niet meer.

  Ene Edmund Dundas was bijna dagelijks op Sky Radio bij Bakana Tori Origineel te horen. Ook deze Bouta Adept is op Sky met de NOORDERZON vertrokken.

  Ik hoor TITA TOVENAAR AMZAD ABDUL ook niet meer als FINANCIËLE WOORDVOERDER van DDB.

  ÈÈN DING STAAT VOOR MIJ ZO VAST ALS EEN HUIS: Dit DESASTREUZE Beleid valt niet meer te verdedigen en daarom hoor en zie je deze BOUTA-BILLENLIKKERS niet meer.

  Aan BIMBO wordt gevraagd( SLECHT ÈÈN LUISTERAAR DIE HET HEEFT AANGEDURFD DE VRAAG TE STELLEN) wanneer hij gaat praten over de Koersontwikkeling in zijn WAARDELOZE PRAATshow:

  Ik weet ZEKER dat hij geen RESPECTABELE ECONOOM zal uitnodigen want die maakt GEHAKT van dit ROTZOOI BELEID dat al jaren is gevoerd.


  Maak melding

 8. Hoe kun je dit probleem idan in Godsnaam bij de wortel aanpakken als de wortel SPEK- , SPEK-, en SPEKGLAD blijkt!
  Economie en de waarde van een munt worden bepaald door heel veel oorzaken.

  Naast schaarste is MANIPULATIE een van de machtigste middelen om grip te krijgen in de economie van een land en als dat het doel is om de economie dan KAPOT te maken!

  Ingrijpen van de CENTRALE bank heeft weerga op de munt eenheid maar die moet je niet los zien van de ondergrondse praktijken van de VHP- clan die Suriname letterlijk kapot willen zien gaan als zij het er niet voor het zeggen kunnen hebben.

  Suriname is DE BABY waarvan 2 moeders claimen de
  ‘echte’ moeder te zijn. Één moeder (de VHP) wou het kindje liever dood zien omdat het toch haar eigen kindje zou zijn. Koning SALOMO wist door zijn wijze optreden te achterhalen wie dan wel de echte en liefdevolle moeder kon zijn van het lijdende kind In die tweestrijd.
  Zie 1 KONINGEN 3: 16-28


  Maak melding

 9. @1502,

  Ook Jij zal straks zwijgen als het Graf wanneer de USD 1: 5 wordt. Sommige Economen hebben zelfs 1:10 voorspeld in 2016.

  Volgens mij ben jij de enige BOUTA ADEPT die het ZINKENDE BOUTA SCHIP DRIJVENDE PROBEERT TE HOUDEN.

  HET BOUTA SCHIP ZAL TOT ZINKEN WORDEN GEBRACHT DOOR EIGEN ONKUNDE.


  Maak melding

 10. Hoe help je de SRD om zeep? Bouterse weet het wel….

  Verhoging kasreserves banken zorgt voor paniek

  De maatregel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan de handelsbanken om hun kasreserve van 30% met 5% te verhogen, heeft voor wat paniek gezorgd bij ondernemers en particulieren.

  Zij gaan ertoe over om hun SRD gelden van de rekening te halen om vervolgens Amerikaanse dollars te kopen. Vrees voor ontwaarding en minder investeringsmogelijkheden, worden als argument opgegeven.
  Het gevaar van de grote vraag naar de Amerikaanse dollar is dat de wisselkoers van die muntéénheid kan stijgen. Bronnen melden dat ook de Verening van Bankiers en de Vereniging van Economisten in Suriname niet blij zijn met het plotselinge besluit van de CBvS.

  De bankmanagers vergaderen vandaag over de ontstane situatie. Economen pleiten voor het stabiliseren van de wisselkoers door de SRD te devalueren. Bij de gesprekken in juni dit jaar tussen Desi Bouterse – toen als formateur van de regering – en de bankiersvereninging, zei Siegmund Proeve geen voorstander te zijn van devaluatie op dat moment.


  Maak melding

 11. Onze Paarse idioot Van 1502….. door de bocht

  “Ingrijpen van de CENTRALE bank heeft weerga op de munt eenheid maar die moet je niet los zien van de ondergrondse praktijken van de VHP- clan die Suriname letterlijk kapot willen zien gaan als zij het er niet voor het zeggen kunnen hebben”

  Tuurlijk jochie, de VHP is verantwoordelijke voor de gigantische puinhoop in Suriname na 6 jaar Bouta regime,

  Wanneer begin je de Hollanders de schuld te geven. Die heb je nog niet gehad.

  Het is de schuld van iedereen behalve van de Paarse Roversbende die in 5 jaar Suriname naar de kloten hebben geholpen, zo redeneert Van 1502…


  Maak melding

 12. IEDEREEN ziet al jaren, dat er in Sranang
  ZWAAR BEZUINIGD moet worden door
  de overheid !

  De inkomsten waren niet denderend en
  namen af !

  De reserves, met moeite geprokkeld door
  regering-VENE, zijn met grote SNELHEID
  uitgegeven aan CONSUMPTIEVE bestedingen
  van kabinet-DESI !

  Desi heeft het gepresteerd nog DUIZENDEN
  ambtenaren te benoemen de afgelopen DRIE
  JAAR, terwijl IEDEREEN weet dat het
  Overheidsapparaat en het Kabinet vd pres,
  ZWAAR moeten worden GESANEERD !

  Maaaaarrrr, Sranang zit met een NIET-
  econoom die alle macht en beslissingen
  naar zich toetrekt, en die bovendien als
  motto heeft : MONNIE DE !

  Deze economisch-onnozele-leider trekt
  ook nog voor EEN BIZAR maandloon een
  middelmatige boekhouder aan om als
  Governor van de Centrale Bank te fungeren !

  EINDSTAND : 10 MILJARD STAATSSCHULD !!!

  Dit SCHANDALINGE ONZIN- beleid heeft
  Sranang naar de verdoemenis geholpen !

  De PANIEK-maatregelen die nu worden
  genomen zullen Sranang niet helpen, de
  machthebbers wensen hun luxe-leventjes
  niet op te geven en PERSEN het arme
  volk tot op het bot uit !

  Het beleid van Gilmore en Desi is er nu
  enkel op gericht ALLE VALUTA bij de
  CLAN terecht te laten komen !

  De POMPPRIJS van benzine etc is in Sranang
  HET HOOGSTE TER WERELD !

  Een (ONS EIGEN) werelrecord !!!

  Alleen via een machtwisseling en een ECHT
  ZAKENKABINET met PROFESSIONALS
  kan getracht worden HET FAILLISSEMENT
  langzaam weg te werken !

  PS : Sranangman, un potti un ede kon na
  wang, DRESI DE DJIE ALLA SANIE !


  Maak melding

 13. @Hugo Chavez,

  Bedankt dat je mij er op attent maakt dat de BOUTA-BILLENLIKKERS zich hebben verscholen in de “PURPLE CAVE”van hun LIJDER.

  Ik denk niet dat deze PAARSE CAVE-ratten zich nog laten zien!!

  The Bouta Ship is Sinking dus zijn we voorlopig verlost van hun PAARSE STANK hier op het Forum.


  Maak melding

 14. die blakamangs moeten oppassen anderen de schuld te geven..

  ze wilden toch nog 5 nog 5 nog 5..,,welnu je krijgt net zo veel als je wil,voor mijn paard tot eeuwig leven..

  je moet zelf je boontjes doppen en niet lullen..

  vóóral geen anderen de schuld geven,los het zelf op..

  jullie blakas wilden zelfstandig de verkiezing ingaan zonder hulp van anderen ,,, dus alleen regeren het macht centrum beheren en beheersen geen andere volks soorten om heen..

  nou dan,,, doe je best en lul niet..

  geef al je familie leden maties,vrienden,kennissen,al het overschot een dik betaalde waardeloze srd in de maand ,laat ze flink pinaren ..

  hoe hoger de tarieven gas,licht,water hoe meer beter voor de lis mang..


  Maak melding

 15. @ Sfrafu,
  Nu begeef jij je op glad ijs. Elk realist zou zich moeten kunnen vinden in een machtswisseling indien dat lands belang dient. Máár…. de vraag is wie, en welke partij er beoogt wordt want andere bevolkingsgroepen zijn die ROVENDE bendes méér dan zat!!!!!

  Ik kan me overigens wel vinden in jou slotzin.


  Maak melding

 16. -Via de branding heb ik naar Coblijn geluisterd over de economie van Suriname. Als alles klopt zou ik zeggen:::mensen nu de straat op, omdat deze Bouterse het Surinaamse volk voor de gek houd en het land Suriname naar de kl+++ brengt.


  Maak melding

 17. @J. Zwartmans e.a.,

  Ik denk niet dat Pero en anderen in the dark cave zijn gekropen.

  Mijn hoogst waarschijnlijke vermoeden is dat hun postings NIET door kunnen/mogen komen om welke reden dan ook!


  Maak melding

 18. @srafu ik ben het 1000% eens met wat je hebt aangegeven ! Zo is het en niet anders het geld is bij bakken uitgegeven tijdens de verkiezingen en daarvoor pakketten ter waarde van tenminste 1000 srd per paket werden uitgereikt aan hele dorpen en buurten waar alles paars was;heb ik persoonlijk gezien! Drinkgelagen op het kabinet van Desiderius en op Brokobaka zn Lustoord en ja nu moeten wij die beslist niet “nog 5” wilden helaas op de blaren zitten! Het ziet er zeer somber uit en dit met Kerst en de jaarwisseling voor de deur !


  Maak melding

 19. Beste mensen zie ik het verkeerd of is het plaatsen van onze gewezen Governer van onze Moederbank , de Centralebank als minister van financien eigenlijk geen brevet van ongeschiktheid en dat hij het daar heeft verknald ??? Maar om een zachte landing te maken nu op financien zit ?? Vooral hoe men zo hoog van hem opgaf en hij zo vorstelijk werd beloond ? Maar wat is met onze goudvoorraad en dekking eigenlijk gebeurd??? Oh Telting Telting je draait je vast wel om in je graf !!!


  Maak melding

 20. @amaranta,

  Je ziet het helemaal niet verkeerd: De man van 80.000 SRD per maand heeft onze Valuta Reserve enorm doen slinken: Tot overmaat van ramp moest deze zelfde meneer van 80.000 SRD MONETAIR FINANCIEREN om Salarissen uit te kunnen betalen.

  Ik ben reuze benieuwd wat eind november gaat gebeuren of er weer Monetair gefinancierd zal worden.

  Het schip DDB is ZINKENDE: S.O.S MAY DAY

  Onze meneer van 80.000 SRD per maand heeft HOPELOOS GEFAALD als Governor.


  Maak melding

 21. @Henry daar ben ik ook benieuwd naar ! Waar zullen ze de salarissen van betalen ? Ongelooflijk hoeveel onproductievelingen salaris moeten krijgen; sommigen heeft men nooit meer na de eerste werkdag gezien ! Gunstelingen van de paarse kliek!


  Maak melding

 22. Dit was pas een echte Governor, met verantwoordelijkheidsgevoel:

  Eugene Telting (25 oktober 1935 – Paramaribo, 6 augustus 2010) was een Surinaams politicus en bankier.

  Hoewel geboren in Suriname groeide hij op in Curaçao omdat zijn vader, Max Telting, daar werkte in de olie-industrie. Hij kwam uit een gezin van zes kinderen. André was één van de drie die in Suriname is geboren, die anderen zagen het levenslicht op Curaçao. André Telting kreeg zijn opleiding zowel in Suriname als in Nederland (te Amsterdam en Utrecht) waar hij rechten, economie en statistiek studeerde. Tot eind jaren 70 woonde hij in Nederland waarna hij terugkeerde naar zijn moederland.

  Op 21 mei 1963 trouwde hij met Jet Simons en met haar kreeg hij vier kinderen: Jane, Mark, Fennegin en Henric.

  Na de Sergeantencoup in 1980 onder leiding van Desi Bouterse werd Telting adviseur en directeur van het kabinet van de toenmalige premier Henk Chin A Sen. In augustus van dat jaar werd Marcel Chehin minister van Financiën en Economische Zaken maar na een meningsverschil met de Nationale Militaire Raad (NMR) nam hij in begin november al weer ontslag. Nadat Chin A Sen tijdelijk deze portefeuille had waargenomen werd Telting begin 1981 minister van Financiën (6 januari 1981 tot 31 maart 1982). Hij behield die functie totdat Henry Neijhorst op 31 maart 1982 naast premier ook minister van Algemene Zaken, Financiën en Planning werd (tot 28 februari 1983).

  In 1983 nam Jules Sedney ontslag als president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) omdat hij weigerde mee te werken aan een verdachte Colombiaanse lening van 50 miljoen dollar die mogelijk te maken had met drugs waarna Sedney naar Nederland vluchtte. Henk Goedschalk volgde hem op maar hij werd in december 1993 oneervol ontslagen toen onder andere de Begro/Insulair-smeergeldaffaire speelde.

  Telting, die directeur was geworden van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), volgde op 1 maart 1994 Goedschalk op als president van de Centrale Bank van Suriname. Op dat moment zat Ronald Venetiaan in zijn eerste ambtstermijn als president en Humphrey Hildenberg was voor de eerste keer minister van Financiën (1 juni 1992 tot 20 september 1996).

  Nadat de aan Bouterse gelieerde NPD in 1996 de verkiezingen had gewonnen, zette de regering-Wijdenbosch het oneervol ontslag van Goedschalk om in een eervol ontslag en ze stelden hem aan als regeringscommissaris en president-commissaris bij de CBvS. Telting had van tevoren al aangekondigd dat hij niet onder Goedschalk wilde werken en hij legde eind november 1996 zijn functie neer als president. Korte tijd later werd Goedschalk wederom president van de CBvS.

  Onder Goedschalk werden op grote schaal Surinaamse guldens bijgedrukt terwijl de goudvoorraad verkocht werd. De hieropvolgende hyperinflatie liep op tot honderden procenten op jaarbasis. Bij de voortijdige verkiezingen van 2000 verloor de NDP fors. Telting werd getipt als president van Suriname, maar uiteindelijk kwam Venetiaan terug als president van Suriname, Hildenberg als minister van Financiën en Telting als president van de Centrale Bank.

  Nadat de inflatie weer genormaliseerd was, werd besloten om op 1 januari 2004 de Surinaamse gulden te vervangen door de Surinaamse dollar waarbij 3 nullen vervielen (1 Surinaamse dollar = 1000 Surinaamse gulden) – een model dat in de jaren 80 in Brazilië al was beproefd met de cruzeiro/cruzado.

  Na de verkiezingen van 2005 behielden Venetiaan en Hildenberg hun post in het kabinet. In september van dat jaar gaf de intussen 69-jarige Telting aan met pensioen te willen. Begin 2010 werd bekend dat hij na het uitdienen van zijn termijn, in september van dat jaar, zou vertrekken als president (governor) van de Centrale Bank. Telting overleed echter al enkele weken daarvoor aan een hartaanval.[1] Vier dagen voor zijn overlijden werd Telting voor zijn verdiensten benoemd tot ‘drager van het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster’; de hoogste onderscheiding van de republiek Suriname.

  Eind juli 2010 werd in de media Gilmore Hoefdraad als waarschijnlijke opvolger genoemd.

  Bron: Wikipedia.


  Maak melding

 23. @ALLE BOUTISTAS,

  In het bijzonder RobG: Ik zie en hoor je niet meer!!!

  DWT: SURINAME STAAT HYPERINFLATIE TE WACHTEN.

  De Centrale Bank van Suriname heeft geen DEKKING meer voor de munt.
  De Centrale Bank is door haar Deviezenvoorraad heen van 1,3 miljard USD.
  Het Lokale Bedrijfsleven gaat systematisch kapot doordat het niet wordt uitbetaald.

  Wat nu plaatsvindt is alleen maar een UITSTEL van EXECUTIE.

  Hier hebben wij al jaren geleden voor gewaarschuwd.
  Harish Manorath zegt dat de PIEK in 2016 zal worden bereikt: met andere woorden: DE CHAOS ZAL DAN COMPLEET ZIJN.

  THE BOUTA SHIP IS SINKING: S.O.S MAY DAY


  Maak melding

 24. Zou het een idee zijn om minister van Dijk-Silos een onderzoek te laten starten naar de zakkenvullers van het kabinet van de Pres en de leden van zijn vorige kabinet??

  Dora, pak je kans om je onsterfelijk te maken en laat de orde van advocaten aan de rechterlijke macht over.

  Zorg er voor dat de boeven die het land naar de klote geleid hebben worden opgepakt.


  Maak melding

 25. het is goed dat ddb aan het stuur zit en die auto naar knoppen heeft gereden..

  met al die mofinas erin..

  je hoort ze ook niet meer ,miesie-kaba kaba no hij danst niet meer op de tafel..

  van panka en soort genoten allen uit geblust uit gekakt geen dansie dansie meer..

  al die grote shows uit verkocht nergens meer een kaart te krijgen..

  het wordt een ,,,, gouden-kerst ,,, van alle tijden de beste..


  Maak melding

 26. jeetje wat een teringzooi dat suriname tegenwoordig, geleid door een domme creool. elk economieboek zal je dit leren: nooit zomaar geld drukken. en banken verplichten kassreserves bij de overheid aan te houden….en dat steeds verhogen….terwijl je geld geeft aan iedere djoeka in het binnenland….ben god dankbaar dat mijn ouders hiergekomen zijn en wij gaan nooooooooooooit meer terug. van mij mag IS Paramaribo plat gooien. ik schaam me om surinamer te zijn tov de Hollanders, zeker als ze vragen: he Henkie, hebben jullie Surinamers weer die drugsdealer en moordernaar als president gekozen? Sporen jullie wel, vragen ze dan…al moet ik ooit de billen van Willem Alexander likken, teruggaan naar Su zal ik nooit…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.