Rapport: exporteren van Surinaams zoetwater haalbaar

31

PARAMARIBO, 3 nov – Het exporteren van Surinaams zoetwater is economisch haalbaar. Dit staat in een haalbaarheidsstudie verricht in opdracht van milieuorganisatie Conservation International Suriname, CIS,. en het Zwitsers – Nederlandse bedrijf Amazone Resources. Het betreft rivierwater.

Het water zal worden afgetapt uit de rivier, op ongeveer dertig kilometer van de monding af. Barbados is een waarschijnlijke klant. “Het toeristeneiland heeft per jaar behoefte aan acht miljoen kubieke meter drinkwater”, zegt CIS-directeur John Goedschalk tegenover de Ware Tijd. Suriname kan er dik aan verdienen. Het grote werk wordt gedaan door een particulier. Maar de staat houdt er ruim vijftig miljoen dollar aan over.

Dat is dan wat op jaarbasis valt binnen te halen aan royalty’s en belastingen. Overigens duurt het nog even eer het zover is. Er moet nog een studie worden ondernomen naar de effecten van het onttrekken van zoveel water aan de rivier. CIS pleit voor een water Welzijnsfonds. Daar moet een deel van de inkomsten in worden gestort. Projecten voor milieubescherming en drinkwatervoorziening kunnen er van worden betaald.

31 REACTIES

 1. In theorie zou Suriname een tweede Singapore of Dubai kunnen worden. In theorie ja maar onder de huidige corrupte regering zijn deze plannen kansloos.


  Maak melding

 2. Alvorens de beer geslacht is verkoopt men de huid,
  Niks is zeker,geen studie,niks ,men denkt dat je het water uit de zwamp in een fles moet vullen en dan exporteren. Exporteren naar waar!!?Is ereen markt ervoor,zijn er afnemers??!!Wat is de kostprijs bij export!?
  Hai Baja doet me denken aan staatscassave bedrijf…..triest!!!


  Maak melding

 3. Dit artikel las ik vanmorgen in de telegraaf en het klinkt veelbelovend omdat het de aandacht van deze krant heeft getrokken. Barbados kan de eerste klant worden, en na dit land kunnen er meerdere volgen. Ik denk bijvoorbeeld aan Curacao, Aruba en Sint Maarten. Deze eilanden zijn voor hun zoetwater gebruik afhankelijk van de verzilt water of zeewater. Het ontzilten van zeewater is een duur proces omdat er veel energie en technisch hoogstaande maatregelen aangewend worden. Met de import van Surinaams rivierwater kunnen de kosten drastisch worden beperkt voor deze landen.

  Het verbaasd me echter niet dat de rioolrat Koos wederom paraat staat met zijn hallucinaties.Koos heeft hulp nodig omdat hij in alles m.b.t. Suriname negatief gaat denken. Tot heden kan hij nog steeds niet voor de dag komen met harde bewijzen van corruptie.Dit merk je wel vaker bij mensen die minder geletterd zijn. Ze voldoen letterlijk aan de beschrijvingen die in het handboek over korte lontjes worden genoemd. Koos je gedrag, je doen en laten is voorspelbaar. Dit soort mensen als Koos, Srafu, Ray, Ira, enz. moeten het hebben van orale overdracht. Elke keer als ze van iemand iets horen wordt er een schepje fantasie aan het verhaal toegevoegd.Ze geloven in hun eigen fantasie. De realiteit gaat aan hen voorbij.


  Maak melding

 4. @RobG,

  Geen bewijs voor corruptie ? Misschien kun je ons vertellen waarom Ramon Abrahams destijds is vervangen ??? En kom niet met vage sprookjes.

  En dan durf jij mij nog te betichten van hallucinaties en negativiteit.

  bouw 18.000 huizen – 8 flats van 250 wooneenheden (elk 2.000 wooneenheden) – bruggen – 6 baans flyovers zanderij – een weg naar Brazilië – aanleg van een diepzee haven – 2e verhoging aov – betere openbaar vervoer – aanleg cruise terminal – de luchthaven zou fungeren als hub – verkeersveiligheid krijgt grote aandacht – voedselschuur Caricom – verhoging kinderbijslag – waslijst met nieuwe investeerders – goudenkerst – AANPAK CORRUPTIE ambtenaren – aanleg spoorlijn in 2015 – aanleg en versteviging dijken – bouw van nieuwe ziekenhuizen – gratis laptop en schoolboeken voor iedere kind – aanleg snellere internetverbindingen – meer banen voor de bevolking – kwaliteitsverbetering onderwijs – aanpak criminaliteit – invoer waarheid en verzoekingscommissie – toegang schoonwater voor iedere Surinamer – aanleg sportcentrum met zwembaden incl atletiekbaan – een open universiteit in Wanica – export water naar equatoriaal guinea.

  Na genoeg alle mega projecten van de paarse regering zijn mislukt of nooit van de grond gekomen. Die enkele verkeersrotondes nemen we wel voor lief. Genoeg redenen om sceptisch te zijn te meer omdat de export van water naar Afrika ook mislukt is.

  Het water loopt nu al in Bouterse z’n bek, de man voelt zich nu al als een vis in het water, want hij gaat geld verdienen als water, maar ik zeg dat er nog heel wat water door de Corantijn moet stromen voor het rond is, want dat voel ik gewoon aan mijn water. En vergeet niet RobG ook houdini kijkt mee.


  Maak melding

 5. Water exporteren, laat ze eerst maar eens zorgen dat alle burgers in Suriname te alle tijde over goed drinkwater kunnen beschikken, i.p.v. dat de eventueele winsten weer in de zakken van een paar rijke ondernemers, Rusida lees Dilip Sardjoe of naar China via o.a. Whahaha verdwijnt


  Maak melding

 6. Tijdens het eerste bezoek van Obiang was hierover al uitgewijd.
  Er zou wekelijks duizenden liters aan drinkwater verscheept worden naar Equatoriaal Guinnee.
  Cassavemeelexport naar Barbados doodgeboren baby.
  Suikerietteelt stopgezet.
  Export van kaolien naar het buitenland is ook naar de maan.
  Veelbesproken was ook de export van marihuana hennep, het bleek slechts hallicunaties te zijn van ene meneer Winston
  Ik kan me nog de Para Industrie van de jaren 80 heugen, falliet vanwege corruptie en wanbeleid van de NDP toppers.
  Ik hoop dat het deze keer goed komt ook vanwege het feit dat wroko no de en a koers ey kring leke wan meter fu EBS.
  Maar met Bouterse achter het stuur hoop no de……….


  Maak melding

 7. hans, het is makkelijk praten,filosoferen vanuit je luie stoel op je veranda en onder je gekleurde parasol. Maar om iedereen in Suriname van goed drinkwater te voorzien vraagt om de nodige investeringen. Er moet geïnvesteerd worden in mensen, het aanleggen van waterbronnenbonnen, de bouw van waterreinigingsinstallaties en een infrastructuur.

  Om deze plannen te realiseren heeft men geld nodig. Dit geld ligt niet voor het oprapen in Suriname of de Caricom. Het geld moet op de een of andere manier opgebracht worden. Het is belangrijk dat de verdiencapaciteit van het land vergroot wordt. Suriname is te afhankelijk van een beperkt aantal exportproducten.

  Het valt thans tegen met de export van grondstoffen, olie en goud en de problemen komen aan de oppervlakte. Het aantal exportproducten moet vergroot worden waardoor de weerbaarheid van het land en de economie wordt vergroot. Maar aangezien jij het beter weet stel ik voor dat je met een projectvoorstel voor de dag komt.


  Maak melding

 8. “Amazone Resources AG obtained a 40-year concession for using min 12 bn m3/yr fresh water in Suriname from the Suriname government”.

  “In return Amazone Resources AG will pay royalties to the Suriname government increasing from 50% (first five years) to 80% (starting year 25) of the gross result.”

  Eerste project oftewel enige project van dit bedrijf.

  No commend!


  Maak melding

 9. RobG. probeer je ons nu wijs te maken dat er geen geld is voor dergelijke projekten? laat ze dan eerst maar eens bijv. de boetes incasseren die de Scalians eigenaren opgelegd hebben gekregen of de verdwenen gelden bij O.W door de voormalig minister en nu persoonlijk adviseur van Bouterse (hoe bestaat het , een meester oplichter benoemen tot adviseur) terugvorderen, idem bij de om maar eens een paar voorbeelden te noemen, iedereen met een beetje gezond verstand kan nog wel meer dingen noemen, ik schrijf bewust “gezond verstand” iets wat bij jou kennelijk al een poos geleden plaats gemaakt heeft voor “paars beneveld verstand” bovendien een bedrijfstak opzetten die zich bezig houdt met de export van water kost zeker geen geld?


  Maak melding

 10. Staatsolie: de kans dan we olie vinden voor de Surinaamse kust is levensgroot. Er is nog geen druppel naar boven gekomen.

  Het zelfde gaat gebeuren met dit drinkwaterproject. Ik heb de laatste jaren al zoveel luchtkastelen, gebakken lucht en natte dromen voorbij zien komen dat ik er niet in geloof. Tenminste niet op korte termijn.


  Maak melding

 11. @Blaka Bakra, breng dat maar eens aan het verstand bij de Bouterse adepten. Die gasten doen niets anders dan het romantiseren van de paars evangelie. Slot som na 5 jaar Bouterse:

  Een financieel monetaire chaos, op het regeer beleid wordt continu een rookgordijn opgetrokken, corruptie is meer regel dan uitzondering, valuta koersen die de pan uitvliegen, banken die liquiditeit problemen hebben, stijging van de prijzen, hoge werkloosheid, stakingen, het verkrachten van de rechtsstaat en gezondheidssector, hoge criminaliteit en het wegvallen van morele normen en waarden.

  Er zitten verkeerde mensen aan de knoppen. NPS was ook niet zaligmakend maar zo bont hebben ze het nooit gemaakt. Natuurlijk zit er muziek in dit project maar zolang paarse kliek hiermee gaat bemoeien wordt het niets. Anders wordt het een Meki Njang Nanga project.


  Maak melding

 12. wat staat er in het rapport? staat er dat er voor alle surinamers voor een gezonde straal drinkwater ggezorgd wordt en het overschot wordt ge-exporteerd? of gaat het sowieso weg en mogen sommigen met zijn allen gebruik maken van een buitenkraan? zodra zulke dingen niet geregeld zijn, zou er geen water export mogen plaatsvinden of erover mogen worden gepraat.


  Maak melding

 13. RobG zijn paarse bek is gesnoerd met een lijst van populistische projecten die zijn corrupte criminele baas tussen 2010 en 2015 NIET heeft gerealiseerd. Nu komt hij huilebalken dat alles zo duur is. Zoals gebruikelijk bij deze mafkees is het afleiden van het onderwerp en blijven rechtlullen wat krom is. Geef eerst eens antwoord op de feiten zoals ze er liggen en ga er voor het eerst van je leven inhoudelijk op in. GAAT JE NIET LUKKEN…DOMOOR.


  Maak melding

 14. @ Beste Koos,

  Vanmorgen bekendgemaakt, zonder overeenstemming met de banken.

  De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de leiding van de algemene banken schriftelijk meegedeeld dat vanaf woensdag 4 november het kasreservepercentage verhoogd wordt naar 35%. Het gaat om een verhoging met 5 procentpunten. Er is geen overleg gepleegd hierover met de banken. Een vergadering die vrijdag gehouden zou worden, is op het laatste moment afgeblazen. Starnieuws verneemt dat de Surinaamse Bankiersvereniging morgen bijeen komt om een standpunt in te nemen over de eenzijdig opgelegde verhoging van de CBvS.

  Waarnemend president van de CBvS, Ingeborg Geduld-Nijman, heeft de banken laten weten dat op basis van de huidige financieel-economische situatie het besluit is genomen voor de tijdelijke aanpassing van het kasreservepercentage. De CBvS is volgens Geduld-Nijman genoodzaakt de toeslag van 5 procentpunten op te leggen. Hiermee wordt de groei van de binnenlandse liquiditeiten getemporiseerd, aangezien er een onhoudbare vraag is naar vreemde valuta.

  “De kredietgroei van de banken zal in overeenstemming dienen te zijn met de vreemde valuta-instroom en de toename van het nominaal bruto binnenlands product”, stelt de waarnemend bankpresident. Zij benadrukt dat de verhoging te maken heeft met de primaire taak van de CBvS om de stabiliteit van de interne en externe waarde van de Surinaamse munt te bevorderen. Deze maatregel zal eind maart volgend jaar geëvalueerd worden.

  De meeste banken zijn niet gelukkig met deze maatregel. Door dit besluit zit 35% van de geldhoeveelheid van de banken vast. Er is al een krappe ruimte bij banken voor verlening van krediet. De bankdirecteuren zullen zich buigen over de gevolgen van deze beslissing. Nu al wordt opgemerkt dat de rente verder omhoog zal gaan.

  Dictatuur? Welneeeeee…..!!!!

  Een van de weinigen die nog geloven in een bloeiende toekomst van Suriname is ene Rob G. van de Noordzee.
  Maar hij heeft hier ongetwijfeld ook wel een oplossing voor.


  Maak melding

 15. Alles is haalbaar in Suriname – het zou het rijkste land van Zuid Amerika kunnen zijn. Surinamers hebben alleen niet zo veel ambitie, een hekel aan hard werken en willen graag om 13.00 naar huis.


  Maak melding

 16. @ Henk Molenaar.

  Ja Henk :

  Als mijn tante ballen zou hebben, dan zou het mijn Oom zijn.

  Geen ambitie geen probleem ; de (lijder ) gaat ervoor zorgen dat alles op hun potjes terecht komt.

  En dat ze hekel aan werken hebben vind ik normaal, want van hard werken wordt je zo moe van !!!!!

  Wie niet steeld of erft, zal moeten werken tot ie sterft.


  Maak melding

 17. RobG

  Gezien de afstand Suriname Barbados (1.000 km over open zee) zal er stevig geïnvesteerd moeten worden in de logistiek en een absolute leveringszekerheid (dus reserve capaciteit en reserve delen).

  Per dag zal men dag in dag uit 2.200 m3 water moeten kunnen leveren. Ofwel een barge om te laden, een barge om heen te varen, een barge om te lossen en een barge om terug te varen en wat reserve capaciteit.
  De afstand valt gelukkig mee zullen die dingen van pakweg over 7.000 ton laadvermogen moeten beschikken.

  Hoe gaat men deze hoeveelheden water winnen aangezien de benedenloop van het meer en deel van de rivieren met kwik vervuild is.

  Wat te denken over voedsel veiligheidseisen, pijpleidingen, pompen etc.
  Bij een jaarlijkse omzet van pakweg $ 20.000.000 tot $ 30.000.000 gaat een investering horen van pakweg $ 100.000.000. Wie gaat dat financieren tegen een redelijke rente nu het land aan alle kanten kraakt.

  Zie nood maatregel van de CBvS die de banken nu verplicht 35% van haar geld te parkeren bij de Centrale bank.


  Maak melding

 18. ==Onder deze regering zal het een ramp worden als men in slaap zou vallen====

  @RobG, dit heb jij geschreven::::Het verbaasd me echter niet dat de rioolrat Koos wederom paraat staat met zijn hallucinaties.Koos heeft hulp nodig omdat hij in alles m.b.t. Suriname negatief gaat denken. Tot heden kan hij nog steeds niet voor de dag komen met harde bewijzen van corruptie.Dit merk je wel vaker bij mensen die minder geletterd zijn.

  ==Ik had jou hoger ingeschat, maar je haalt jezelf naar beneden en waarom>?
  -Er zijn zoveel bewijzen van mensen die met corruptie te maken hebben. Naam en toe naam staat vermeld en een ieder kan het lezen, zien en weten.
  Wat denk je van de radio waar alles besproken wordt???

  =Bouterse heeft tot heden GEEN verslag ingediend wat hij met dat geld heeft gedaan die hij tijdens de Carifesta van de bank heeft gehaald.

  -Ik heb bijna het idee dat jij een familielid moet zijn, omdat je het steeds opneemt voor Bouterse.


  Maak melding

 19. Dit is een kansloos project-aankondiging bedoeld om het stomme volk af te leiden van de werkelijke financiële chaos gecreëerd door de vloek Bouterse en zijn roversbende.
  Bovendien is die John Goedschalk de ex-CBS governor die toen kisten vol bankbiljecten liet bezorgen bij het huis van moordenaar Bouterse. Vraag dit maar aan Rozendaal hij kan deze roof door Bouterse bevestigen. Deze Goedschalk is één van de werkarmen moordenaar Bouterse, dus mocht dit project er komen dan zou Bouterse achter de schermen de eigenaar blijken te zijn. Vooralsnog is dit een afleidingsmiddel om zand in de ogen te strooien van de domme massa.
  Zolang Bouterse er zit zal geen ontwikkeling komen.


  Maak melding

 20. @Desi’s-Slapende-Slaafje-Robby-G zegt in zijn
  commentaar op de “Water-export-plannen” :

  “Om deze plannen te realiseren heeft men geld nodig.
  Dit geld ligt niet voor het oprapen in Suriname of de Caricom.”

  Natuurlijk niet NDP-Slaafje, juist DESI heeft reeds
  10 MILJARD opgemaakt aan Onproductieve
  pret-uitgaven !

  DAT IS onze Desi-staatsschuld, slaper ! DAAROM
  is er GEEN GELD !

  De WEERBAARHEID van onze economie,
  waarover u het heeft, wordt NIET vergroot door
  geld op te maken en daarna Bank-biljetten
  te drukken !
  Integendeel, het leidt tot Devaluatie en
  Faillissement !

  PS : PANIEK bij NDP, vanwege de door
  WANBELEID van die partij ontstane
  Algemene Financiele Crisis !
  MONNIE NO DE !!!

  Nu slaat zelfs slaafje-Rob op tilt en noemt een
  criticus RIOOLRAT ! !

  A PANIEK BIGI INI A NDP-Clan !

  Misschien kan DINO ons land helpen door wat
  aan WAPEN-EXPORT te doen !!!


  Maak melding

 21. Een goedkope oplossing is om flessen met rivierwater te vullen en te gooien in de Atlantische Oceaan. Dan worden ze wel door die Brabadossanen opgevist.


  Maak melding

 22. @ Afro je meent ’t niet. Is het serieus de ex-president v/d CBvS? DiDiBrie geeft hiermee aan dat hij geen M..R te maken heeft met dat Su volk. Wat hem interesseer is geld maken/verdienen/stelen van het Su volk. Ongelooooflijk, onvooooorstelbaar. Mie skin é gro. Wat een waardeloze bende is het in Su. Maar het is goed voor het dom volkje. Toch hoor je heel vaak van het dom Su volkje: ja ma hij doet zijn best. Als je vraagt, waarmee hij zijn best doet dan krijg je geen antwoord op je vraag. Laten ze lekker op hun brandende billen zitten of verkoolde billen. Zo kunnen ze minder zitten bedelen. Goed zo DiDiBrie, haal alle oude koeien/boeven van stal en stoot(hoorns) dit dom volk lek mik ding pina. Dit volk was gewaarschuwd en toch zijn ze in de val gelopen. Ze waren TE lui om door te denken. Odi
  Glenny.


  Maak melding

 23. @koos, @RobG,
  @ koos bedient zich standaard van negatief commentaar. Hij heeft gelijk als hij het heeft over theoretisch succes van Suriname. Alleen ‘ huidige’ klopt niet want Suriname heeft altijd NJANG MANGS gekend. En…. denk erom Suriname…. de njang Mangs staan in de rij om Bouterse te vervangen. ze proberen het proces te versnellen met opruiing en met valse bekentenissen af te leggen. Niks nieuws onder de zon van Suriname.


  Maak melding

 24. @Koos, ach in theorie ja ja. Feit is dat Surinamers zo wantrouwig tegenover elkaar staan (zie de berichtgevingen op dit forum) dat het nooit iets gaat opleveren. De neger waant zich nog steeds slachtoffer van het koloniaal verleden en is per definitie wantrouwig tegenover hen die het economisch beter hebben (voornamelijk Hindoestanen en Chinezen). Tel daar nog eens bij dat Surinamers korte termijn denkers zijn. Alles moet snel en met resultaat. Suriname heeft ook nooit met tegenslagen te kampen gehad; altijd was er wel een land bereid om te helpen; Nederland, Iran, Libie, China, India. Tsja, Suriname lijkt wel een publieke vrouw die zich door anderen laat onderhouden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.