Export van water kan Suriname veel geld opleveren

13

Suriname kan veel geld verdienen met de export van zoet oppervlaktewater uit de rivier. Dat blijkt uit een studie die natuurorganisatie Conservation International Suriname (CIS) vanmorgen in Paramaribo presenteert, schrijft De Telegraaf.

Volgens de krant heeft de Nederlandse ambassade in Suriname ruim 120.000 euro beschikbaar gesteld voor nader onderzoek naar de gevolgen van waterexport voor de natuur in Suriname. Het Nederlandse kennisinstituut Deltares voert dit onderzoek samen met een Surinaams milieu-instituut uit.

De haalbaarheidsstudie is mede gefinancierd door het bedrijf Amazone Resources. Dit Zwitsers-Nederlandse bedrijf heeft in 2012 van de Surinaamse regering een vergunning gekregen om Surinaams zoet water te mogen ‘aftappen’ en verkopen.
(Bron/Lees verder: De Telegraaf)

Lees ook: Rapport: exporteren van Surinaams zoetwater haalbaar.

13 REACTIES

 1. Bouterse zou 6 jaar geleden al water verkopen aan Afrika. We hebben al teveel luchtkastelen gehoord van deze paarse geregering. 18000 te bouwen woningen, spoorlijn, bouw prefab huizen fabriek, diepzee haven, een weg naar brazilie, fly overs bla bla bla… ook deze plannen kunnen de kliko in want deze regering mist daadkracht.


  Maak melding

 2. Ik ben benieuwd.
  Het is een interessante logistieke opgave indien men rekening houd met de potentiële vervuiling door de illegale mijnbouw.

  Hoever moet men stroomopwaarts om direct schoonwater te kunnen innemen.
  Hoe groot moeten de barges worden om economisch een paar duizend kilometer grote hoeveelheden water te verplaatsen.

  Interessante business-case die niet maar zo dicht te rekenen zal zijn. Als men 100% leverancier wordt van Barbados zal men dagelijks 2.200 m3 moeten kunnen leveren. Ofwel minimaal 3 schepen/barges met een laadvermogen van 25.000 ton of een veelvoud aan kleinere in de vaart moeten nemen.
  Het verslepen van grote kunststof zaken door het water lijkt mij erg riskant.

  Ik wil hier slechts mee zeggen dat er stevige investeringen noodzakelijk zijn voor een relatief geringe business terwijl er aan hoge eisen voldaan zal moeten worden.


  Maak melding

 3. Koos de steden Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd. Misschien in jouw zieke fantasie wel. De 18000 woningen, de verbeterde infrastructuur en de aanleg van een diepzee haven zijn allemaal plannen van de regering geweest die zij graag zouden willen realiseren. Jij en je maatjes hebben een andere interpretatie aangegeven.Na een jaar wilden jullie reeds 18000 woningen zien. De bevolking denkt er echter anders over. De regering heeft de ideeën geventileerd en het volk weet dat dit plannen zijn.Daarom koos men weer voor de regering Bouterse.

  Jullie hebben een rijke fantasie. Dat heb je eenmaal met ongeduldige mensen die nog nooit in een complexe organisatie hebben gewerkt. Als jij over een dergelijke ervaring kan praten zou je anders fluiten. Jij bent in mijn ogen een lichtgewicht.Laat dit duidelijk voor je zijn.


  Maak melding

 4. Laat de regering maar zorgen dat iedereen die water gebruikt van SWM deze een goede druk hebben, en zonder een hydrofoor ook water kan tappen.

  Wat betreft de 18 miljard huizen die gebouwd zou worden, en het diepzee haven, en dat mooie belofte komt nog als de kippetjes tanden gaan krijgen !!!!

  Het is toch nog leuk dat sommige figuren nog in sprookjes
  geloven, en vooral als het om een volwassene gaat !!

  Sari tori sondro einde.

  @Ray.

  Wat het cassave project betreft ;

  Pero ; die ermee belast is, is met de noorderzon vertrokken.
  Hij schrijft en reageert ook niet meer.

  Misschien krijgen we straks ook nog een winkel centra onder de Surinaamse rivier.

  Want onze ( lijder ) heeft grote plannen voor het volk !!!!


  Maak melding

 5. RobG
  Leest u aub het ontwikkelingsplan 2011 – 2016. Het heeft de status van een wet en u zult zien hoeveel geld daar voor de 18.000 woningen is opgevoerd door de regering Bouterse.

  Het is een plan waaraan de regering en de president zich KEIHARD gecommitteerd hebben. Het is laf en slap nu terug te krabbelen nu de president FAALT.

  De President heeft regelmatig last van wat groot spraak en overdrijven. Heeft u zijn toespraak bij de opening van de woningfabriek van Broad Homes goed gehoort. Hij beloofde de productie van 3.000 woningen per jaar. Ik ben bang dat de eerste nog gerealiseerd moet gaan worden.

  11 maanden geleden werd een raffinaderij upgrade met veel bombarie in gebruik genomen. Het ding doet het nog steeds niet (kinderziektes heet het nu). Nu is men reeds 1,5 jaar over tijd met de ingebruikname want deze stond oorspronkelijk gepland voor maart 2014.

  President groot spraak belooft veel maar levert niets. Hij levert niets omdat hij alle geld stromen misbruikt heeft voor consumptie en grootspraak zoals niet duurzame sociale contracten.

  Een jaar geleden werd gestart met de bouw van een ziekenhuis. Ik heb ooit eens commentaar geleverd bij de wel heel erg raar in de blubber gestorte eerste beton.
  Hoever is het er mee op dit moment. Weer eens wachten op China.

  Beste RobG u vroeg recent om bewijzen. Is het uitblijven van resultaten niet (geen huizen, geen havens, geen spoorlijn, geen dijken, geen ziekenhuis, afgang Suralco, geen suikerriet/ethanol project, geen tapajay maar wel HFO generatoren die 2 maal duurder zijn dan normaal, wel $ 8.000.000 betaald aan van Kanten, wel een claim van Ballast Nedam van $ 50.000.000 bij het ICC, etc.
  Ik kan nog wel even door gaan.


  Maak melding

 6. @ Jojo.

  Laat Rob G. even in zijn sop gaarkoken. Hij heeft het over “het volk”, waarvan hij op geen enkele manier deel uitmaakt. Hij oreert vanaf 8.000 km ver over wat er in Suriname kan, zal en moet gebeuren. Hij theoretiseert alleen over wat hij leest in het NDP-krantje, de praktijk in Suriname is anders. Maar dat voelt hij niet, want zijn uitkering in Nederland is groter dan het maandsalaris van een hardwerkende Surinaamse wernemer.


  Maak melding

 7. Dilip Sardjoe spring een gat in de lucht. Nu gaat het geld als water binnenstromen. Want hij krijgt natuurlijk de concessie om het water te exporteren met een percentage voor de president.


  Maak melding

 8. @Blakka bakra.
  Helemaal mee eens.
  Die @robg lult inderdaad van ver af terwyl het volk in su pienaart.
  Laat hy maar tussen ze gaan wonen maar dat doet meneer niet,neeeeerr zn uitkering he


  Maak melding

 9. ai Boi Suriname volk.snel rijk worden
  ze willen alles doen maar voor korte tijd .eerste transport gaat goed met rijst/cassave/peper
  maar tweede keer .zit alles vol met coke .alles kan .maar voor een korte tijd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.