Universiteit onderzoekt hoe kindjes Zwarte Piet zien

19

Wetenschappers van de Universiteit Leiden gaan binnenkort onderzoek doen naar de vraag ‘Hoe kijken kleine kinderen aan tegen Zwarte Piet?‘ De onderzoekers willen weten of kinderen een verband leggen tussen Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur. Of dat ze Pieten volledig als fantasiefiguren zien. Dat meldt Omroep West.

De wetenschappers van de universiteit gaan onderzoek doen naar deze vraag, omdat daar volgens hen nog niets over bekend is. Het onderzoek richt zich op kinderen van 5, 6 en 7 jaar oud en moet voor 5 december voltooid zijn.

Omroep West wilde een tv-reportage maken over dit onderwerp, maar daar wilden de onderzoekers niet aan meewerken uit angst voor bedreigingen. Wetenschappers van de universiteit die eerder onderzoek hebben gedaan naar Zwarte Piet, hebben ‘hele nare bedreigingen’ ontvangen.

19 REACTIES

 1. Mijn hemel! Nu wordt ook de universiteit erbij gehaald. Wat willen deze mensen bewijzen? Waar willen ze naar toe?

  Kinderen praten hun ouders na! Altijd! Vooral op die leeftijd!
  “The way you speak to your Children becomes their inner Voice”
  Dus weten we bij voorbaat al wat de uitkomst zal zijn.
  Vader en moeder hebben sinds vorig jaar niet anders gedaan dan af te geven op de tegenstanders van Zwarte Piet. Dat zit behoorlijk goed ingebakken bij de kids. Kleine potjes…
  Bovendien zorgt Piet dat de cadeautjes in hun schoenen belanden. Hij wordt er zelfs helemaal zwart van (zogenaamd). Dus houdt elk kind van Zwarte Piet want hij deelt de cadeautjes uit voor Sint. Al zou zwarte piet een ratfiguur zijn, de kinderen zouden van hem houden OMDAT HIJ CADEAUTJES UITDEELT. Dat doen kinderlokkers ook en daarom lukt het ze zo vaak een kind te ontvoeren. Met een cadeautje of zelfs een snoepje. Een kinderhand is gauw gevuld!
  Deze mensen hebben geen enkel idee dat het empathisch vermogen een grote rol speelt in deze.
  Ze bekijken alles vanuit de ratio.
  Nou, ze kunnen doen wat ze willen, there’s no way back!
  Zwarte Piet in zijn authentieke vorm is dood en begraven.
  Arme kinderen, nu worden ze nog een keer misbruikt door volwassenen die willen blijven hangen in oude verdorven tradities.

  Dit kinderfeest is niet bedacht door kinderen! Het is een door volwassenen bedacht feest voor onnozele kinderen.


  Maak melding

 2. Wat is dit voor lul onderzoek;

  Kinderen in de leeftijdscategorie van 5,6 en 7 jaar zijn geen kleine kindjes, al hebben ze nog geen eigen volwassen mening, de onderzoekers kunnen het onderzoek daarom op zo’n manier manipuleren dat eruit komt wat zij willen dat eruit komt, of de kinderen gaan gewoon de mening van hun ouders verkondigen want kinderen tussen 5 en 7 jaar oud hebben al genoeg van hun ouders meegekregen om te weten hoe hun ouders over het een of ander denken.

  En zelfs met cartoon figuren als Donald Duck, Dumbo, Tom en Jerry enz. kun je heel racistisch boodschappen overbrengen (het is niet voor niets dat sommige afleveringen niet meer op de T.V. mogen verschijnen in de V.S, maar slechts in musea te zien zijn ), waarom zou je met Zwarte Piet, die veel meer op een Afrikaan lijkt dan die cartoonfiguren op een mens lijken, dan geen racistische boodschap kunnen overbrengen op kinderen van deze leeftijdscategorie? Dit onderzoek slaat nergens op en is gewoon bedoeld om het publiek zand in de ogen te strooien, zo iets van ‘zie je wel kinderen zien niets racistisch in Zwarte Piet, maar ze vergeten erbij te vertellen dat je door Zwarte Piet op te voeren, je kinderen op racistische ideeën ten aanzien van mensen met een donkere huidskleur kan brengen.

  Of de onderzoekers zien het als een mooie gelegenheid om een subsidiepot open te trekken om hun zinloos en waardeloos onderzoek te financieren, als de overheid/universiteit het onderzoek niet wil financieren hoeven ze maar een oproep te plaatsen op internet en de donaties stromen binnen, al de Piettitie figuren zullen over elkaar heen vallen om hun donaties te storten.


  Maak melding

 3. Kom op nou. Kinderen in die leeftijd weten niet eens wat racisme is. Zwarte Piet staat voor cadeautjes uitdelen, niets meer en niets minder. Moet daar een universitair onderzoek naar gedaan worden? Laat deze kul aan mij voorbij gaan alsjeblieft!


  Maak melding

 4. Mijn god mang, waarommmmmmm die kindjes? Waarom doen ze geen onderzoek naar die idioten die tegen zwarte piet zijn! Ach natuurlijk het antwoord weten ze : het is een minderwaardigheids gezwel in hun hoofd! Stelletje nietsnutters!!!!!!


  Maak melding

 5. Omroep West wilde een tv-reportage maken over dit onderwerp, maar daar wilden de onderzoekers niet aan meewerken uit angst voor bedreigingen. Wetenschappers van de universiteit die eerder onderzoek hebben gedaan naar Zwarte Piet, hebben ‘hele nare bedreigingen’ ontvangen.

  ==========

  Met de nadruk op ‘hele nare bedreigingen’ .

  Deze bedreigingen zijn vast en zeker niet geuit door de anti zwarte piet beweging, maar juist door de voorstanders van een ‘onschuldig kinderfeest’ met zwarte piet in de hoofdrol.


  Maak melding

 6. @Joy,

  Ik ben het roerend met je eens. In mijn tienerjaren ben ik keer op keer op straat, op school,you name it, zowel door VOLWASSENEN als KLEINE KINDEREN voor ZWARTE PIET uitgemaakt.

  Ik heb deze Zwarte Piet altijd als een RACISTISCH KARIKATUUR gezien en al 45 jaar!!!!

  De bedreigingen naar TEGENSTANDERS van ZP spreken BOEKDELEN, NEE ik moet zeggen: ZE SPREKEN HELE BOEKEN.


  Maak melding

 7. Witte mensen die pruiken dragen, die kroes haar moet voorstellen. Zwarte mensen (en dan met name vrouwen) die pruiken dragen die sluik haar moeten voorstellen dan wel hun kroes haar ontkrullen ( straighten of relaxen, zoals dat tegenwoordig heet). Je ziet vrijwel geen zwarte vrouw meer met kroes haar, zelfs in Afrika. Wat een rare wereld.


  Maak melding

 8. Kolibrie en Jona, jullie zijn blijkbaar zo dom dat jullie het niet kunnen vatten dat Zwarte Piet een kwaadaardige vorm van racisme is, toch zal ik een poging wagen om jullie uit te leggen dat discriminatie als gevolg van racisme zowel voor degene die discrimineert als voor degene die gediscrimineerd wordt nadelige gevolgen heeft, de gediscrimineerden kunnen zich moeilijker optimaal ontplooien tot nuttige leden van die samenleving en degenen die discrimineren worden over het algemeen hartvochtige, egoïstische individuen die niet alleen het leven van anderen vergallen, maar ook hun eigen leven verzieken doordat ze steeds op anderen afgeven en anderen de schuld geven van hun eigen falen.


  Maak melding

 9. Zelfs een kinderfeestje wordt niet met rust gelaten !!
  Laat Sinterklaas en zwarte piet met Rust!!
  Degenen die het feeest niet willen vieren uit zelfmedelij vier het dan niet,verpest het niet voor anderen die he twel vieren.!!!
  En feit is dat we in werkelijkheid wel eens bang zijn voor het zwarte volk,vooral wanneer ze in de avonduren in je buurt uithangen!
  Maar zwarte piet van Sinterklaas is een WELKOM figuur en maakt jong en oud blij met zijn verschijning.
  Dan heb je een handjevol aandachtzoekers die zwarte piet tot iets gaan maken die hij niet is,!!
  Partypoopers!!!!


  Maak melding

 10. Ruud, jij denkt dus dat de zevenjarige kinderen (als ze die hebben) van Quincy Gario, Anouk, de Barbo Neger en Geerd Wilders precies hetzelfde over Zwarte Piet zullen denken, hun waarheid zal er volgens jou precies hetzelfde uitzien? Als dat zo is, gaat het inderdaad om een heel goed onderzoek van grote wetenschappelijk waarde.


  Maak melding

 11. Laat ze de gekleurde ouders die met hun kinderen die hun handjes vol met snoepgoed gedrukt krijgen door de Zwarte Pieten, bij de intocht van Sinterklaas eens vragen wat zij er van vinden, ik denk een heel ander geluid dan de notoire tegenstanders hier, die vol met hun lijkt wel genetisch bepaalde complexen zitten, ook wel leuk voer voor de psychologen


  Maak melding

 12. Dat anti zwartepiet gezwel zit ook in jou hoofd! Dit heeft niets temaken met discriminatie. Dit is gewoon aandacht zoeken. Caryo is zielig ,dat zie je toch. Ze kunnel wel met blanken kinderen en daar hoor je niemand over. Laat zwarte piet met rust want ze hebben het altijd zonder enige argwaan gevierdt.Dus no lul!


  Maak melding

 13. Zwarte Piet,bewieroken,en goed keuren hoe achterlijk kan een mens zijn .De rest van de wereld is een eeuw geleden veranderd,Holland en een hoop redie moesoes [vooral]vieren deze poppenkast nog,sjongejonge.


  Maak melding

 14. Mijn zoontje van 4 zei dat zijn vriendje uit Congo net zwarte Piet is. Sindsdien vertel ik hem dat zwarte piet een vent of een griet is die zwarte verf op zijn kop smeert voor de grap. Dan maar niet in zwarte piet geloven. Ondertussen weet hij ook dat sinterklaas een kerel in een jurk is. Hij vindt het prima, als de glitter en glamour en de kadootjes maar blijven. Iedereen die zo vreselijk bang is dat dit kinderfeest verpest wordt als er geen malle black face meeloopt: get a life.


  Maak melding

 15. Als negroide personen moeten we eigenlijk een positieve draai geven aan Sint Nicolaas viering!!!!!

  Dit behelst dat wij het in samenspraak met onze blanke broeders JUIST WEL gezamenlijk en uitbundig moeten gaan vieren want dat is een stukje van een gezamenlijk even geschiedenis die ons verbindt.

  Wedden dat daarna groepen gaan opstaan die zich hierin niet vertegenwoordigd voelen ondanks het feit dat dit fewest was ontstaan toen zij nog NIET EENS IN BEELD

  🙂 :). 🙂 Ja , Ja mensen, zo gaan de dingen. Als er strond aan de knikker is, lust een ander er geven pap van maar als er winst trek behalen valt is het weer andere koek!

  Er moet dus een committee komen waarin wij als ex-slaven samen met onze blanke broeders GEZAMENLIJK Sint Nicolaas viering gestalte gaan geven, dit in tegenstelling tot het neerzetten van gesminkte zwarten en dan hoop ik niet dat dit tot jaloezie leidt bij andere groepen die zich dan weer hier NIET in vertegenwoordigd zien. Want zo gaat het hoor mensen!

  Dus niet moelijk doen mensen, maar mee doen met die hap die onze gezamenlijke geschiedenis met de HOLLANDERS weergeeft!

  Voila! Hier dus een op lossing!


  Maak melding

 16. There we go again.
  Ik ben echter benieuwd nadat de traditionele piet is verdwenen, wat er in de samenleving veranderd.
  Het gekke is dat ik in Suriname vaak op school, in de buurt over straat voor zwarte piet werd uitgemaakt, in Nederland 1x. En door wie? Je raadt het al ….. een Surinamer!! De meeste tegenstanders van zwarte piet in Nederland zijn juist die getinte Surinamers die je in Suriname om je huidkleur met de nek aankeken of zouden aankijken en spelen nu de vermoorde onschuld omdat zij zelf nu door de autochtoon de plaats wordt gewezen.
  Vergis je niet, maar Suriname behoort tot de landen met de meeste onderhuidse discriminatie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.