‘Heel kabinet moet strijden tegen corruptie in Suriname’

23

PARAMARIBO, 14 okt – Het totale kabinet zal de strijd moeten aanbinden tegen corruptie. Dit stelt parlementariër en DOE-leider Carl Breeveld. Het is te makkelijk om de strijd op te hangen aan slechts één man. Die richting lijkt het wel op te gaan.

Het is minister Regillio Dodson (DOE) van Natuurlijke Hulpbronnen. Diens aanpak tegen onder meer illegale gouddelvers op het stuwmeer, leidt tot conclusies. Verkeerde conclusies weliswaar, namelijk dat alleen Dodson verantwoordelijk is voor succes. “Alle ministers, de totale overheid, moeten zich scharen achter dit beleid. Meer nog, iedere burger”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd.

Succes in de strijd tegen diep ingegraven corruptie is een zaak voor de hele gemeenschap. Dodson valt op, ook omdat het lang geleden was dat er zo gericht is opgetreden. “Zaken zijn jarenlang scheef gegaan”, aldus Breeveld. Hij vindt dat er onder meer controlemechanismen nodig zijn om goed bestuur te garanderen. Een ombudsman is nodig en ook moet wetgeving worden aangescherpt.

23 REACTIES

 1. De strijd aanbinden met bouta &co,betekent om ONHEIL vragen.Kom nou,we weten met zijn allen dat geheel Kabinet bewoond wordt met ongure ,duistere en onderwereld figuren.
  Laast nog vestigde keskesipersad gangaram zijn huis daar gewoon voorhet plegen van verraad en hij was WELKOM.Geen zuivere koffie daar op het cabinet hoor.
  En danheb je santokhi die na een bezoekje van 1 onderwereld figuur een ander leidje staat te zingen.
  Het cabinet dezelfde waarde als een comedie theater.


  Maak melding

 2. Corruptiebestrijding begint bij de TOP van het Land
  en bij NALEVING en EERBIEDIGING GRONDWET
  en WETTEN door IEDEREEN !

  Er DIENT volledige VRIJE werking te zijn van
  Rechterlijke Macht en Openbaar Ministerie !
  Liefst aan gevuld met een onafhankelijk
  en deskundig Corruptie-Bestrijdingsinstituut !

  Anders is bestrijding CORRUPTIE gedoemd
  te mislukken !

  Deze stelling is m.i. juist en kan onderbouwd door feiten :

  — President mocht wegens antecedenten niet
  worden benoemd !

  — Bouta-amnestiewet strijdt 100% met Onze Grondwet !

  — Tientallen hout-, goud- en olieconcessies zijn ten
  nadele van Onze Staat, zonder reden en zonder juiste voorwaarden verleend aan politieke vrienden !
  Terughalen !

  — Staatsolie, een staatsbedrijf met toekomst, is
  volgepropt met NDP-adepten zonder relevante
  bedrijfskennis, zit in problemen en claims
  stromen binnen !

  — Justitieel onderzoek naar strafbare feiten
  van presidentszoon Dino, verdacht van onder
  meer “feiten tegen de veiligheid van de Staat
  Sranang” gepleegd te hebben, wordt niet uitgevoerd !

  — De scalians blijken achteraf door ex-minister
  HOK wel voorzien te zijn van geheime toestemming
  om te stelen en milieu te vernietigen, DNA en
  Surinaamse Bevolking, NOOIT ingelicht !
  Strafbare handelingen tegen hetgeen in milieuwetten
  is vastgelegd !

  — Bij wie is oude houtconcessie Bruynzeel terecht-
  gekomen, nadat Gopi die als “stroman” had
  “verkregen” ???

  — Buitenlandse strafvonnissen worden door Sranang
  terzijde gelegd. Strafovername is “toevallig” ook niet
  bij verdrag geregeld ! Hierdoor wordt Sranang
  schuilplaats voor internationale criminelen !

  — De belastingdienst dient te worden schoongeveegd,
  er moet grondig worden gesaneerd !
  Deskundigen toevoegen en op onafhankelijke wijze
  bij ALLE personen en bedrijven/instanties belastingen
  innen !

  DUSssssssss……………….. Breeveld en ministers
  moeten hun kop uit het zand halen en de juiste en
  HARDE voorstellen doen en laten aannemen in
  de DNA !
  Anders heeft stellingname in de media GEEN ZIN !

  PS : Let wel, iedereen zweeg onlangs toen Desi
  zijn terzake ONdeskundige dochter een staats-top-
  baan verleende, salaris 20 000 per maand als staatsadviseur !


  Maak melding

 3. “Dit stelt parlementariër en DOE-leider Carl Breeveld. Het is te makkelijk om de strijd op te hangen aan slechts één man. Die richting lijkt het wel op te gaan.”

  Het is niet moeilijk nee, want de rest durft geen poot te verroeren.
  Ze scheiten letterlijk in hun broek van angst, ze zijn bang voor een paar ondervoede, uitgemergelde, militairen met aan het hoofd een bijziende, dementerende, bejaarde, die nog maar 50m zelfstandig kan lopen.

  Yep, jullie wilden regeren, meedoen met de coalitie, corruptie aanpakken stond met stip op nummer 1. Nu is het moment aangebroken, om de gedane beloften in te lossen.
  Dus aan de slag.

  Af en toe een losse flodder in de media loslaten, lost geen corruptie op.
  Heb jij Breeveld, ook niet getekend voor die 8000 (achtduizend) spook-ambtenaren? Dit is ook een vorm van corruptie, wat doen ze eigenlijk?

  Namens het suri-volk gaarne transparantie en status onderzoek;
  scalians, EBS, Project Wanica Ziekenhuis, OW verduistering, Gejat goud, balast Nedam, Rijstexport, cassavefabriek, vooronderzoek tramproject, verduistering Surinaamsche bank, schulden Staatsolie, vertrek Alcoa, een governor die 2 salarissen ontvangt, gesjoemel met melk, etc. etc.


  Maak melding

 4. Er wordt binnenkort een Anti Corruptie Commissie benoemd.
  De alom gewardeerde oudminster van Openbare Werken de heer Abrahams wordt hiervan de voorzitter. Deze man heeft heel wat in zijn mars!


  Maak melding

 5. @esmerald, ik ben volkomen met je eens hoor ! Ook Carl schijnt in een paarse roes te zijn gedompeld waaruit hij af en toe opschrikt en dan roept hij wel wat ! Zo komen we er niet met brandjes blussen ! Met wortel en tak moeten deze dingen uitgeroeid worden ! Zonder aanziens des persoons; men kan beginnen op het Kabinet bij Vetnek en Mariaszoon die bejaarde boef van die schoolboeken en trekker van het treinprojekt !


  Maak melding

 6. Kan iemand mij vertellen hoeveel geld is besteed aan de visilibity studie voor het treinprojek? Hoeveel is betaald aan dat Nederlandsbedrijf??? Ik wil niet weten hoeveel er aan de strijkstok van de trekkeris blijven hangen! By the way er zouden mensen voor een opleiding tot treinbestuurder,machinist en stationchef alvast naar Nederland worden gestuurd ! Maar er zijn zelfs geen rails voor de spooktrein van hier naar Nergens !!!


  Maak melding

 7. Brada: “Kan iemand mij vertellen welk land corrupter is: Nederland of Suriname?

  Brada, ik denk dat in dit geval er duidelijk sprake is van ‘de leerling die de meester overtreft’.


  Maak melding

 8. Het totale kabinet zal de strijd moeten aanbinden tegen corruptie!!

  Corruptieplegers gaan corruptie bestrijden!! Is het niet zo, dat allen met alle handen op 1 buik zijn??!!

  Boef boven boef is een boefjee!!


  Maak melding

 9. Toen mi beng warskow velen, no stem brikifasi lachten velen, vooral jongeren. Ook in 2010, maar ook bedreigend. Mu is het de beurt om allen die oliedom op NDP stemden uit te lachen met de leize………NEKS NO FOUT. Hahahahha

  INGEZONDEN: Dekking Surinaamse munt nu al zorgwekkend

  Recent heeft de minister van Financiën eindelijk toegegeven, dat hij het zeer kwalijke instrument, dat conomen ook wel eens vergelijken met een kwaadaardig kankergezwel heeft ingezet in de financiering van het begrotingstekort. Hij heeft namelijk de leden van De Nationale Assemblee geïnformeerd, dat hij het begrotingstekort monetair financiert.

  Monetaire financiering is het financieren van het begrotingstekort van de overheid door middel van geldschepping. Op de vraag van een assembleelid hoe het gesteld is met de dekking van ons geld heeft de minister geweigerd dit cijfer mondeling in De Nationale Assemblee prijs te geven. Hij zal daarvoor wel zijn eigen reden hebben, want een snelle calculatie van de werkelijke dekking veroorzaakt een enorme bezorgdheid. In artikel 19 van de Bankwet wordt aangegeven, dat de dekking van onze munt minimaal 50 procent moet zijn. De voornoemde snelle calculatie geeft aan dat de dekking nu al minder dan 35 procent bodemwaarde is gepasseerd.

  Dit is een zeer gevaarlijke situatie voor een kleine open economie, waarin de monetaire- en de deviezenreserves al een poos afglijden. Met het trekken van meer dan SRD 2 miljard van de Centrale Bank door het ministerie van Financiën als ongedekt geld zal de druk op ons geld verder worden verhoogd. Dit zal verder ook leiden tot een afname van de deviezen, gezien het feit dat men probeert te interveniëren op de valutamarkt. Het bekende volksgezegde ‘pur bruku weri bruku’ kan hier van toepassing zijn.

  De situatie waarin de staatsfinanciën, de dekking van de munt en de monetaire reserve terecht zijn gekomen zal ongetwijfeld consequenties hebben op het toekomstige prijsniveau in de winkels en de koopkracht van de burgers. Met name de burgers die sterk afhankelijk zijn van vaste inkomens, zoals pensioenen en sociale uitkeringen zullen het gelag van dit overheidsfinancieringsbeleid betalen. Ook zal als gevolg van de verminderde koopkracht druk ontstaan op het bedrijfsleven en uiteindelijk op de arbeidsplaatsen in onze gemeenschap. Het inkrimpen in plaats van groeien van de economie zal naarmate de tijd vordert niet meer een film, maar de keiharde werkelijkheid zijn.

  Voor de goede orde geven wij de minister aan dat niets mis is met de Bankwet. Alleen is het zo dat de monetaire autoriteiten in overtreding zijn met de Bankwet, die na heel wat studie- en denkwerk in 2005 is gewijzigd.

  J. van Coblijn


  Maak melding

 10. Brada ,
  ik heb het antwoord op je vraag even opgezocht, kennelijk ben je daar zelf niet slim genoeg voor gezien je vraag,
  Nederland staat nr.7 op de lijst minst corrupte landen, Suriname op de twijfelachtige 88e plaats, tevreden?


  Maak melding

 11. Wrang is dat kids streng worden geconfronteerd met wat wel en niet mag. Lijfelijk afstraffen was kortgeleden normaal. Liegen of bedriegen was doodzonde. Deze nu opgegroeide volwassenen hebben dit alles overleefd.
  Schokkend dat zij binnen de korste keren erachter komen dat het juist volwassenen zijn die meestal niet deugen.


  Maak melding

 12. soms is het moeilijk om tegen jezelf te strijden en soms is het moeilijk om don quichot te spelen.

  soms helpt het om wetten en regels te hebben waarbinnen je kunt werken.


  Maak melding

 13. De strijd tegen corruptie is een strijd die in de gehele Surinaamse samenleving gevoerd moet worden. Niet alleen een bepaald deel van de politici in SU is corrupt, maar ondertussen is zowat de gehele samenleving daar corrupt en moet er een mind shift komen die in alle lagen van de samenleving moet worden doorgevoerd. Ook hier in NL is er veel corruptie en tevens zowat in de gehele Nederlandse samenleving. Het is hier niet veel beter, echter door regulering wordt de mate van corruptie enigszins beteugeld, maar corruptievrij zal NL nooit worden.


  Maak melding

 14. Streven naar een GEDEELTELIJKE rechtsstaat ??

  Ik kijk met verwondering naar het optreden van
  de nieuwe ministersploeg van DESI !

  Allen doen zich ijverig voor, doch werken in een
  schemerstaat !

  Wanneer men zich inzet voor de rechtsstaat
  Sranang dan moet dit ONVOORWAARDELIJK
  zijn, dus zonder voorwaarden, laat staan
  privileges voor SOMMIGEN !

  En hier gaan de ministers in de fout, willen zij
  ALLE Corruptie en ALLE zaken die in strijd
  met onze rechtsstaat ACTIEF aanpakken en
  bestrijden ???

  Dat dit NIET het geval is blijkt uit een aantal
  bekende feiten en zaken die nog steeds niet
  zijn aangepakt :

  1. De ernstige corruptiegevallen op het ministerie
  van Openbare Werken.

  2. Er is nog steeds geen strafrechtelijk
  onderzoek/resultaat van onderzoek tegen
  de crimineel Dino B. die misdrijven heeft
  gepleegd op Ons grondgebied en die
  misdrijven heeft gepleegd tegen de
  veiligheid van de Sranang-staat en tegen
  de Bevolking van Sranang.

  3. Het strafrechtelijk onderzoek naar het
  in koelen bloede doodschieten van vier
  verdachten van roof, door CTU en politie-
  eenheden is nooit geopenbaard.
  Deze verdachten waren allen ongewapend
  toen hun auto werd doorzeefd.

  4. Er is geen strafrechtelijk onderzoek naar
  de eigenaren van de scalians, die vele wetten
  hebben overtreden en Onze Natuur hebben
  vernietigd. Achteraf blijkt dat de vorige
  minister, hr HOK, een soort toestemming/
  vergunning heeft afgegeven aan een deel
  van deze criminelen, Ook hiernaar is er nog
  geen diepgaand strafrechtelijk onderzoek.

  5. Staan de ministers achter het buiten-
  gerechtelijke en niet-staatsrechtelijke
  waarheidsproject van Sandew Hira mbt
  de December-massamoord door
  Sranang-militairen ??
  Beseffen de ministers dat zij hierbij in
  strijd handelen met onze Grondwet, omdat
  deze massamoordstrafzaak nog steeds
  “Onder de rechter is ” .
  De zaak is GESCHORST door de Krijgsraad,
  NIET BEEINDIGD !!!

  6. Waarom zorgen deze ministers er niet voor
  dat de Anti-Corruptiewet binnen EEN DAG wordt
  goedgekeurd door de DNA ??

  Waarom wordt er niet geeist door de ministers
  dat er een team van Gespecialiseerde Financiele Opsporingsambtenaren wordt gevormd /
  ingehuurd om de vele corruptie-zaken efficient
  aan te pakken ???

  Over Dienst Douane, de Belastingdienst, Vreemdelingendienst, andere overheids-bedrijven
  etc zwijg ik nog, de weergegeven punten
  zijn het topje van de ijsberg !

  PS :
  Een COMPLETE RECHTSSTAAT kan BLOEIEN,
  EEN GEDEELTELIJKE/GEMANKEERDE NIET !!!


  Maak melding

 15. Suriname moet strijden voor echt werk en gezondboeren verstand

  Toen Bouterse 1 begon had Suralco nog 5 jaar te gaan op basis van de beschikbare voorraden.
  Er zijn geen plannen gemaakt.

  Nu Bouterse 2 beging meld IAMgold nog 5 jaar vooruit te kunnen bij de huidige goudprijzen.
  Suriname laat toe dat het goed de Romapit leeg gestolen wordt en er enorme hoeveelheden goud door slechte techniek weg gespoeld wordt.

  Over een paar jaar trekt ook IAMGold weg en is Suriname weer werkgelegenheid en inkomsten kwijt want de lokale rovers betalen geen belasting, vervuilen de natuur, herstellen niets en laten meer goud liggen dan ze winnen.


  Maak melding

 16. We moeten ons met z’n allen achter dit streven scharen om te waakzaam te zijn tegen corruptie. @ hans gaat Suriname met Nederland vergelijken als Goliath met David. Kom loop @ hans. Het toppunt is dat @Henkes ook deze vergelijking trekt. Als Nederlander van Surinaamse afkomst schaam ik me héél erg diep voor de corruptie in Nederland. Wat we nu weten is het topje van de ijsberg. Dagelijks slaat het nieuws ons om de oren met nieuwe mega gevallen van corruptie in het land van Goliath. Hier zijn het dan vaak superrijke mensen die corrupt zijn. Ons Holland, waar wij als voormalig rijksgenoten tegen op kijken/keken, haalt Suriname links en rechts in wat (mega)corruptie gevallen aangaat hoor heren @hans en Henkes 🙂 !
  Het controleren van elkaar moeten we niet alleen beperken tot de oppositie maar we moeten het doortrekken tot de hele maatschappij waar om gegaan wordt met gemeenschapsgeld e.a. corruptiegevoelige zaken.


  Maak melding

 17. @Vanaf1863-TochNogSLAAF

  DESI en bende kunnen zich liever allereerst
  bezig houden met het TERUGSTORTEN/
  TERUGBETALEN van het bedrag van de
  de door DESI veroorzaakte STAATSSCHULD !

  Ooorzaak NDP-Verkwisting en
  Onproductieve Politieke-Onzin-uitgaven !

  SCHULD Sranang thans geschat op
  TIEN MILJARD !!!

  PS : De VIERHONDERD MILJOEN “WITTE”
  US-dollars op de Zwitserse Bankrekening
  van Desi kunnen ook worden ingezet, voordat
  FBI en DEA beslag leggen !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.