‘Namen als Wilhelminagebergte in Suriname archaïsch’

83

PARAMARIBO, 15 okt – De naam Wilhelminagebergte is niet meer van deze tijd. Dit stelt econoom en voorvechter van reparatiegeld voor de slavernijperiode, Armand Zunder. Hetzelfde geldt ook de Julianatop.

Het hoogste punt op het Wilhelminagebergte en de berg zelf moeten een andere naam. Het is hoog tijd om de oerkoloniale namen van de hand te doen. “Ter gelegenheid van veertig jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname zal het heel gepast zijn dit te doen”, zegt Zunder tegenover de Ware Tijd. De oud-minister vindt de landkaart van Suriname nog veel te veel koloniale namen vertonen.

De namen representeren een alles behalve fraai verleden. “Het Nederlandse kolonialisme is een afschuwelijke geschiedenis geweest van wreedheden en mentale slavernij. Een groot deel van de Surinaamse bevolking weet niet dat daar de wortels liggen van de problemen die zich nu voordoen”, aldus Zunder. Eerder bepleitte hij al met succes de vervanging van het koloniale gevelwapen aan het presidentieel paleis.

83 REACTIES

 1. Goedzo zunder ! Dan moeten jullie ook niet lullen over de geschiedenis van suiname en de slavernij. Begin dan ook fort zeelandia te slopen en moderne gebouwen neer te zetten.
  Zo ook de straten, ohhhh ik kijk er naar uit of het je zal lukken! Hersenloze garnaal!


  Maak melding

 2. Daar is onze aandachtstrekker met een enorm slavernijsyndroom en minderwaardigheidscomplex weer….

  Kan deze gek niet iets productiefs gaan doen in plaats van achter elke boom een blanke racist te zoeken. Deze man is echt goed ziek in zijn hoofd.

  Zullen we Suriname dan ook maar gelijk een Afrikaanse naam geven?


  Maak melding

 3. Zundert:

  Een groot deel van de Surinaamse bevolking weet niet dat daar de wortels liggen van de problemen die zich nu voordoen”, aldus Zunder.

  De wortels van de problemen die zich nu voordoen beste Zundert is dat Suriname tijdens haar onafhankelijkheid is veranderd in de ultieme banenrepubliek waarbij gebrek aan moraal en ambitie van haar bevolking het land aan de bedelstaf heeft gebracht ondanks de enorme bodemschatten.

  Voeg daarbij dat de Surinaamse bevolking massaal heeft gekozen voor een criminele clown als president die het land naar de financiële afgrond brengt en je hebt de oorzaak van problemen.

  Dat slap gelul over slavernij moet anno 2015 een keer afgelopen zijn.

  Gebrek aan zelfreflectie is het grootste probleem van de Afro Surinamers.

  Noem mij eens 1 winkel of bedrijf in Suriname dat eigendom is van een Creool???


  Maak melding

 4. Beste Desi,

  In het mogelijk dat de econoom Soender (ik ben zo vrij om Zundert een andere Surinaamse naam te geven) de economie van het Tigri gebied in kaart te brengen. Let er wel op dat hij geen westere koloniale termen gebruikt.
  Waarom is deze man niet benoemt tot Districts Commissaris van het Tigri gebied?


  Maak melding

 5. Kijk, Zundert, wees blij dat jij uit afrika weg bent gehaald. Je zou de blanken en je voorouders dankbaar moeten zijn. Ga terug naar Afrika saka saka


  Maak melding

 6. Dit is nou exact 1 van de vele oorzaken welke aan basis liggen en instand worden gehouden in SU waardoor er geen sprake is van een democratische rechtstaat omdat maatschappelijk draagvlak wordt uitgeschakeld en populistisch individueel gedrag/belang vrijbaan geniet.. Referendum in deze wordt ook totaal genegeerd. Suriname hoeft zich niet te schamen aangaande het koloniale verleden omdat dit zicht- en tastbaar bestaat. Uitwissen van de geschiedenis is alsof deze alsnog naar eigenhand gezet moet worden of valt dit wederom onder de categorie afleidingstactieken omdat prioriteiten hiermee worden verlegd. Assertiviteit. Maatschappelijke betrokken- en verantwoordelijkheid wordt van huis uit niet meegegeven. Integere voorbeeldfiguren zijn naast een lege staatskas schaars.


  Maak melding

 7. Op mijn twaalfde vroeg ik me reeds af waarom bepaalde belangrijke Surinaamse gebergten zijn genoemd naar zonen, dochters en nazaten van rovers, slavendrijvers, boeven en moordenaars. Het is Suriname onwaardig om met deze koloniale symbolen voort te leven.

  Ik zie het al voor me gebeuren als men in Nederland een heuvelrug gaat vernoemen naar een Indiaanse held, Kwakoe, Mathoera of Toela. De wereld is dan heel klein in het piepkleine Nederland dat zelfs CNN, Russia Today en China TV dat hoopje opgewaaide zand ontdekken.

  Het is de taak van de autoriteiten in Suriname om de koloniale symbolen weg te werken. ” Clean the files”, verschoon de geschiedenis van koloniale symbolen. Het Eilerts de Haan of bijvoorbeeld het Nassau gebergte was al eeuwen voor Eilerts de Haan ontdekt door indianen . Ik zou deze bergen desnoods vernoemen naar indianenstammen, zoals bijvoorbeeld Arowakken gebergte.


  Maak melding

 8. Deze paranoide huilebalk kan zich beter bezig houden met de recente geschiedenis van 8 decembermoorden. Die zijn uit de geschiedenisboeken verwijdert….hypocriete dorpsgek. Maak je liever druk om je eigen Afrikaanse roots, waar door ZWARTE Boko Haram, ZWARTE presidenten en ZWARTE KONINGEN, ZWARTE onschuldige meisjes ontvoeren en verkrachten. Deze minderwaardige minkukel is nog te min om hem de ZWARTE PIET toe te spelen.


  Maak melding

 9. Obiang Soenderman (Arman is Frans en Zunder is Duits – twee landen met elk een koloniaal verleden, dus ik neem aan dat je ook je eigen naam wilt aanpassen?)… verander dan ook even de Van Sommelsdijckstraat en het Blommestein Meer.

  Trouwens, je praat en denkt in het Nederlands… pas dat even aan naar het Afrikaans, want volgens mij zitten er Witte Kolonisten in je hoofd.

  En als laatste, de officiele kaart van Suriname is nog steeds niet door de regering aangepast;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Suriname#/media/File:Suriname_districts_numbered.png

  Snel even doen, want dit staat natuurlijk niet netjes naar je Afrikaanse Bloedbroeders toe.


  Maak melding

 10. Goed zo, Robg you na mi mang. Over de hele wereld worden de namen na onafhankelijkheid gewijzig kijk naar Azie,Afrika waarom niet in Suriname.
  Sranang


  Maak melding

 11. Zo,dus nu gaat deze malle Zunder eeen stukje geschiedenis wijzigen en zijn Eigen geschiedenis invoeren?
  Hoe zal het Wilhelmina gebergte dan heten?
  Zunder gebergte,,dino gebergte,coup-telefooncoup gebergte,amnestie gebergte,vergiffenis gebergte.
  Mensen als Zunder horen in een gesticht thuis , ze zijn een gevaar voor de rest.

  @RobG
  Je bent vergeten dit toe tevoegen aan je miezerige lijstje;
  EEN AMNESTIELIJDER kan nooit een lijder worden van een land vooral niet een moordenaar die de dec8 moorden op zijunn kop0 heft staan.
  Vergiffenis is niet van deze tijd maar STRAF,jij IMBECIEL!!


  Maak melding

 12. -Dan heet het gewoon : Zundergebergte

  -Denkt Zunder dat alleen de afro Surinamers slecht zijn behandeld en dat zij alleen voor het zeggen hebben om namen te veranderen????????
  Ik zou de afro Surinamers juist gaan helpen om niet in een slachtofferrol te gaan zitten en te werken aan hun mentaliteit.

  -De indianen die hun stem moeten laten horen zeggen niets en een nietsnut als Zunder wil alles bepalen.

  -Kijk hoe dom sommige Surinamers zijn::::Zij hebben ook die wapen weggehaald “vervanging van het koloniale gevelwapen aan het presidentieel paleis”,
  en zetten vervolgens een ander op die plaats die ze toch weer herinnert aan het verleden.
  Ik hoor niemand meer hierover praten, omdat zij weten dat het verkeerd is.

  ==De jongeren mogen niet eens weten wat hun president in het verleden heeft gedaan, dus de geschiedenis zal verdraaid worden.


  Maak melding

 13. -Zunder er is heel veel werk aan de winkel:::
  Zet alle namen van de kolonialentijd op een lijst en veranderd ze allen in “Surinaamse namen”.

  De vraag is dan wel:::wat en welke zijn de echte Surinaamse namen?????
  Advies aan Zunder:::wat is jou werkelijke familienaam dan?????


  Maak melding

 14. Henk Molenaar, er is niets mis met de naam Suriname, het is namelijk een Indiaanse/Inheemse naam, net als Coppename, Mapane, Commewijne, Cassipora en Marowijne. Zunder heeft bezwaar tegen topografische namen die afgeleid zijn van leden van het Nederlandse koninklijk huis of andere koloniale Nederlandse boeven, hij heeft geen bezwaar tegen de inheemse namen of topografische namen afgeleid van humanitaire Nederlanders b.v. Donderskamp, afgeleid van Peerke Donders, de humanitaire priester die melaatsen verzorgde in Suriname.


  Maak melding

 15. Surinamers zijn zo verslaafd aan die witte God lijden aan het slavernijsyndroom, dus heel moeilijk te overtuigen dat ze af moeten van de white supremacy namen die hun voorouders hebben vernederd, vermoord als dieren zagen en ze gestript hebben van alles wat ze hadden. De chinees komt vooruit omdat ie weet waar ie vandaan komt. Die Hindoestaan ook. Die Arabier ook. Blackamangs staan op de laatste tree van de trap. Want ze geilen op Nederlanders en alles wat Nederlands is.


  Maak melding

 16. Alleen de blakamang valt een andere blakamang af omdat deze af wil van het koloniale. Ik hoop dat dit wordt doorgezet!

  En henk molenaar drink een glas gramaxxone.


  Maak melding

 17. Die Zundert moet zijn naam in oepetie( aasgier in Ghanees)en alle andere namen welke Nerderlands is of klink, ook laten veranderen!!

  Waar is deze hond mee bezig?? Het Nederlandse taal ook op school afschaffen!! Bouta moet zijn naam ook laten veranderen!!

  En als hij over koloniale tijd en wortels heeft, dan moet hij het probleem van TIGRIS eerst oplossen en dan gaan ouwehoeren als een Ezel zonder kop!!

  Weet hij überhaupt waar hij over heeft???


  Maak melding

 18. RobG

  Op mijn twaalfde vroeg ik me reeds af waarom bepaalde belangrijke Surinaamse gebergten zijn genoemd naar zonen, dochters en nazaten van rovers, slavendrijvers, boeven en moordenaars. Het is Suriname onwaardig om met deze koloniale symbolen voort te leven.

  Beste RobG

  Dus jij bent zeker voorstander van Dino-rivier en de Bouterseberg. ( zonen, dochters en nazaten van rovers, boeven en moordenaars)

  Dat is het verschil.

  Ik hoor net dat de koers als 1 euro op 4.20 srd is.

  Ik pies in mijn broek van het lachen……
  Bouterse heeft 2 miljard SRD bijgedrukt om de salarissen van de ambtenaren voor de komende 3 maanden te betalen. Dus i januari 2016 weer paar miljard srd’s bijdrukken…Koers naar 1 op 10…

  Leve Paars!
  .


  Maak melding

 19. @Akousa

  Yes, wij moeten af van het koloniale !

  Weg met de Holland-Desi coup !

  Weg met de koloniale Massamoorden op
  Ongewapende en Onschuldige Surinaamse
  staatsburgers ! (8 dec en Moiwana oa )

  Weg met de ZEEUW Desi !

  Door deze Zeeuwse landverrader zit
  Sranang met een staatsschuld van bijna
  TIEN MILJARD !

  Leve alle Indianen, Leve alle Marrons,
  leve alle Stadscreolen van afrikaanse
  afkomst, Leve alle Hindostanen, leve
  alle Chinezen, Leve alle Javanen, leve
  alle Libanezen, leve alle Boeroes, Leve
  alle Mixed People !


  Maak melding

 20. @Henkes
  Wij danken de heer dat ons land Suriname heet en geen Arrowakaland of Auacanersland anders zouden wij nergens op de wereldkaart voorkomen ,wij zouden dan heden nog ondekt moeten worden. Moet een ieder die Wilhelmina heet in Suriname hun naam veranderen omdat 1 enkeling er bezwaren mee heeft?
  Begrijp je dan niet dat bepaalde plaatsen een stukje geschiedenis zijn uit het verleden en niet weg te wissen zijn ?
  En namen die worden gekozen uit de besten die het verdienen en niet omdat je een fan bent van een zogenaamde held .
  Als het aan Zunder ligt dan heet Wilhelmina gebergte liever smartegeld gebergte,
  En jij, jij moet je naam veranderen want henkes klinkt teveel nederlands!!
  Zou je niet liever PING-PING willen heten?Echt surinaams hoor deze ping-ping.
  In Guyana bv heb je ook plaatsen die een nederlandse naam hebben ,maar niemand die zich eraan stoort,het is gewoon een stukje geschiedenis door de eeuwen meegegeven. Alleen in Suriname heb je mensen zoals Zunder die van tijd tot tijd de nodige aandacht zoeken voor al de verkeerde redenen !Zunder moet zijn naam veranderen het klinkt te veel duits of nederlands,zijn naam moet zijn PIKING BOI!!(KLEINE JONGEN)


  Maak melding

 21. @Akousa
  Waarom vecht jij niet ervoor dat Wilhelmina gebergte dan geen Akousa gebergte zal heten voortaan ?
  Waarom NIETSNUT zunder de kans geven met de eer vandoor te gaan ?Jij als NIETSNUT kan het toch ook klaarspelen?
  Trouwens lullen over het slaven verleden is toch echt iets voor de nietsnutten in Suriname zoals Zunder en jij ?!


  Maak melding

 22. Laat deze man[Zunder] een vlot bouwen ,het Gan Gado noemen en naar Afrika zeilen.Thor Heyerdahl is ook eens met de Kon-Tiki de grote oceaan overgestoken.
  Deze Zunder Bamba zit maar onze geschiedenis te vervalsen.

  Zo werd Batavia in Indonesie totaal aan verloedering bloot gesteld.Nu zijn de Indonesiers het met man en macht bezig het op te knappen.


  Maak melding

 23. Zundert is bang voor het eigen verleden.
  Wat een onzin zeg. Het is zaak het verleden,goed of fout, te herkennen. Er is niets mis mee om rivieren, bergen, straten te hernoemen naar de volksmond.
  Het lijkt mij echter dat er in Suriname belangrijkere zaken spelen dan die waar meneer Zundert zich druk om maakt.

  @ Olrec.
  U gedachte is niet geheel correct. bijvoorbeeld in Zuid Afrika was men er mee bezig en is er op terug gekomen. De hoofdstad Pretoria wilde men City of Tswame gaan noemen. De naam Pretoria (Nederlandse Voortrekker) heeft men toch in ere hersteld ondanks de het wel heel erg heftige recente verleden.

  Lang niet alle veranderingen zijn beter.


  Maak melding

 24. Hiermee moeten de NDPérs en Zunders zich bezig gaan houden. Een stukje tekst::::::::::

  =Voor gewezen diplomaat, assembleelid en politicus Arnold Kruisland is het overduidelijk. ‘Als er nu een verkiezing komt, verliest de NDP grandioos.’ De politicus houdt letterlijk zijn hart vast voor wat de NDP nu te bieden heeft aan het volk. Voor Kruisland is het antwoord: ‘afpersing en armoede.’ Hij vreest dat het volk een veel moeilijkere periode te wachten staat dan de tachtiger jaren van voorheen. Opmerkelijk is dat Bouterse die altijd zijn mond vol heeft over armoedebestrijding, in zijn jaarredeslechts enkele beleidsmaatregelen heeft opgesomd om de armoede terug te dringen. ‘Integendeel heeft Bouterse meer armoede gebracht.’

  Financiele situatie helemaal vastgelopen


  Maak melding

 25. Begin, ook maar gelijk met het slopen van alle houten gebouwen en huizen in Suriname, die ook maar enigszins herinneren aan de koloniale tijd. Wijs alle nazaten van de kolonisten en alle boeroes dan ook het land maar uit, maar dan ook de nazaten van de slaven, want die herinneren je toch ook aan de slavernij, idiote gek


  Maak melding

 26. Zundert is een afstammeling van de Zundaps.

  @MiKondreTruMiLobiYu
  Helemaal mee eens!
  En omdat ik het een prachtig stukje tekst vind nogmaals:

  “Dit is nou exact 1 van de vele oorzaken welke aan basis liggen en in stand worden gehouden in SU waardoor er geen sprake is van een democratische rechtstaat, omdat maatschappelijk draagvlak wordt uitgeschakeld en populistisch individueel gedrag/belang vrij baan geniet.

  Referendum in deze wordt ook totaal genegeerd. Suriname hoeft zich niet te schamen aangaande het koloniale verleden omdat dit zicht- en tastbaar bestaat.

  Uitwissen van de geschiedenis is alsof deze alsnog naar eigenhand gezet moet worden of valt dit wederom onder de categorie afleidingstactieken omdat prioriteiten hiermee worden verlegd.

  Assertiviteit. Maatschappelijke betrokken- en verantwoordelijkheid wordt van huis uit niet meegegeven. Integere voorbeeldfiguren zijn naast een lege staatskas schaars.”

  Thumbs up!


  Maak melding

 27. Hans, hoe was je verjaardagsfeest, zit je nog steeds gevangen in een hysterische kater? Ik sta er versteld van dat je nog steeds niet ben gaan zwemmen tussen de sidder-alen. Een goede shock-therapie zal jet verlossen uit je ellende en van de onzin die je aan het uitkramen bent.


  Maak melding

 28. =De Hindoestanen hebben een band met India vanwaar hun roots voorkomt. Dat zie je ook en ze doen samen veel.

  =De Chinezen hebben een band met China vanwaar hun roots voorkomt. Dat zie je ook en ze doen samen veel.

  =De Javanen hebben een band met Indonesië vanwaar hun roots voorkomt. Dat zie je ook en ze doen samen veel.

  =Ik wacht nog op een band van de afro Surinamers om intensief samen te gaan werken met Afrika.
  Nee, men gunt elkaar niet en men wil ook niets van de Afrikanen weten.
  Zie maar het onderlinge ruzie tussen al die stammen. De een voelt zich hoger dan de ander en dat vind ik heel erg jammer.!!!


  Maak melding

 29. T.a.v. Henk Molenaar en zijn moderne slaven.

  Het roet van jullie lichaam afvegen valt zwaar zo te zien.

  do 15 okt 2015, 11:16
  Zwarte Pietendiscussie schiet in het verkeerde keelgat
  Sylvana Simons belaagd door woeste theaterbezoekers

  van onze redactie
  De organisatie van de theatertour de LULverhalen heeft Sylvana Simons van het programma geschrapt nadat bezoekers over de rooie gingen vanwege het optreden van de presentatrice vorige week in Den Bosch.
  Sylvana Simons stond vorige week op het podium in Den Bosch tijdens de vrouwelijke tegenhanger van Howard Komproe voorstelling de LULverhalen.
  Het was de bedoeling dat de presentatrice op een hilarische wijze zou vertellen over onder meer het mannelijk geslacht, maar Sylvana besloot van het moment gebruik te maken om haar ongezouten mening over Zwarte Piet te delen. Woeste bezoekers eisten hierop vlak na de show hun geld terug bij het theater.
  Vervolgens gingen verschillende theatergangers op sociale media los op Sylvana en de organisatie. “Wat een k*t-voorstelling bij theater Parade dankzij Sylvana Simons”, schrijft een boze bezoeker. “Wat een schandalige vertoning bij de LULverhalen door Sylvana Simons die het podium gebruikt voor haar Zwarte Pietendiscussie”, tweet een ander. “Denk je een avond te kunnen ontspannen bij de LULverhalen krijg je een Pietendiscussie met Sylvana Simons, jammer hoor”, is verder te lezen.
  Op de agenda van de LULverhalen Ladies on Stage staat het volgende optreden met Simons en Jan Heemskerk, Katinka (Tinkebell) en Soundos gepland op zaterdag 17 oktober in Zevenhuizen. Het dorpshuis Swanla in Zevenhuizen laat weten dat de organistatie van LULverhalen inmiddels maatregelen heeft genomen en Sylvana is vervangen door pornoster Bobbi Eden.


  Maak melding

 30. De Bril
  T.a.v. Henk Molenaar en zijn moderne slaven.

  Het roet van jullie lichaam afvegen valt zwaar zo te zien.

  do 15 okt 2015, 11:16
  Zwarte Pietendiscussie schiet in het verkeerde keelgat
  Sylvana Simons belaagd door woeste theaterbezoekers

  En je punt is?


  Maak melding

 31. Koers ondanks interventie nog hoog

  De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is sinds vorige week donderdag begonnen met interventie op de valutamarkt. Het doel is om de koers omlaag te brengen. Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, zegt aan Starnieuws dat vrijdag een lichte daling van de koers te merken was. De koers voor de US$ schommelt tussen SRD 3,68 en SRD 3,70.

  Bhailal verwacht dat de koers zal dalen als het bedrijfsleven ook meewerkt. Hij roept ondernemers op om alleen deviezen te kopen als het strikt noodzakelijk is. Hierdoor zal de koers omlaag gaan. Ook verwacht hij dat door de daling van de koopkracht, mensen minder zullen kopen. Hierdoor zullen de importen ook afnemen.

  De CBvS intervenieert dagelijks met ongeveer US$ 800.000. Dit zal maken dat uiteindelijk de koers omlaag zal gaan. Bhailal merkt op dat niemand baat bij heeft als de koers hoog blijft. “Daarom is het belangrijk dat iedereen meewerkt om de koers naar beneden te brengen. Ik geloof er wel in dat dit zal lukken,” zegt Bhailal.

  Compleet onzinverhaal:Bouterse laat 2 miljard SRD drukken en daarnaast intervenieert hij dagelijks met ongeveer US$ 800.000.PER DAG!!!

  En dat levert 2 cent koerswinst op. Volkomen gestoord beleid.

  Ondernemers hebben US dollars en Euro’s nodig om hun importen te betalen. De SRD wordt elke 10 minuten minder waard,……


  Maak melding

 32. @De (PAARSE) BRil

  Hiervoor moest Sylvana zorgen;

  ‘Het was de bedoeling dat de presentatrice op een hilarische wijze zou vertellen over onder meer het mannelijk geslacht, maar Sylvana besloot van het moment gebruik te maken om haar ongezouten mening over Zwarte Piet te delen;.

  Je geld moet toch waard zijn waarvoor je betaald hebt?
  Wie gaat dan zitten luisteren naar het gejammer en geklaag van Sylvana?
  Je gaat op deze dag op zoek naar wat ontspanning en niet om geen koppijn mee te nemen naar huis.

  Ze is welkom terug te keren naar Suriname waar ze samen met Zunder en jullie als slaven nazaten uitgebreid kunnen klagen over zwarte piet.
  In Suriname valt er toch niks beters te doen vandaar,WELKOM.


  Maak melding

 33. @Ira

  Hahahaaaaaaa…
  Elk ander ras accepteert zijn verleden en gaat door met hun toekomst.
  Alleen deze ene groep is nog bezig met zelf ontdekking anno 2015, waarom beseffen ze niet dat zij zelf de oorzaak zijn dat ze zo achterblijven terwijl de rest hun voorbij holt.


  Maak melding

 34. @Henk Molenaar, wat is de (straat)koers nu, want binnenkort ga ik naar surimaribo?

  Hoe hoger hoe beter natuurlijk, want ik ben elke avond in het casino, voor de gratuz drank en het eten natuurlijk.
  Voor de rest is er niet veel in de stad te doen, zoals je weet.

  Zal ik wel of niet een annuleringsverzekering nemen, wat denk je?

  Komen ze in opstand in november of pas volgend jaar. 🙂 🙂


  Maak melding

 35. Dit soort voorstellen hebben natuurlijk geen hoge prioriteit Deze discussie duikt telkens weer op en het lijkt mij dat een onderscheid te maken valt tussen cultuur en natuur.
  Cultuur moeten we behouden want dat is een stuk van onze historie en daar moet je vanaf blijven ook al is die voor velen gewelddadig geweest. De verwijdering van het WIC wapen vindt ik onzinnig. De bergen daarentegen mogen wat mij betreft hun oude indiaanse namen terugkrijgen voorzover ze voor de koloniale tijd een naam hadden en nu nog bekend zijn.


  Maak melding

 36. Hallo Esmerald,

  Straatkoers is nu 1 op 4.25 maar stijgt elk uur.
  Toen ik in mei vertrok naar NED was de koers 1 op 3.40

  Ik zit volgende maand in Suriname en denk dan dat ik bij de bouwmarkten en de Chinees minimaal 1 : 6 kan krijgen.

  Surinamers en opstand? Wat denk je zelf?

  Als een dictator een land kon uitzoeken waar hij 40 jaar lang kan liegen, bedriegen, moorden en zijn zakken en die van zijn familie kan vullen: dan kiest hij voor Suriname,

  Die pikken alles.

  Zullen we een bakkie doen in SU?


  Maak melding

 37. @Henk Molenaar

  Wat een gedoe.
  Voor vakantiegangers is dat leuk, maar voor de business is dit niets natuurlijk.

  Een bakkie kan altijd, geen probleem.
  Kunnen we de wkn-zaken bespreken. 🙂 🙂


  Maak melding

 38. Hallo Esmerald: DEAL

  Ik voorspelde dit al een jaar gelden.

  Bouterse speelt voor Sinterklaas zodat hij wordt herkozen en dan breekt de pleuris uit want dan moeten de rekeningen betaald worden.

  Zijn oplossing ( net als in de jaren 80 en 90) laat de geldpersen maar draaien.


  Maak melding

 39. @Printa

  Kan je de namen van je helden opschrijven dan kunnen we zelf uitmaken wat de kleur van hun bloed is als ze tenminste bloed hebben in hun lichaam.
  Voor zover ik mag raden drinken jou soort helden juist bloed,kleur maakt hun niks uit black&white of Technicolor,zolang het maar bloed is.Ze lusten bloed in alle kleuren.


  Maak melding

 40. @Molenaar,..Bouterse probeert lieden als jou,..al eeuwen lang aan het verstand te brengen,dat we elkaar nodig hebben en dat wij het SAMEN moeten doen,je hebt het over Creolen dit en Creolen dat,Creolen werken in de industrie,en op vele andere plekken en verdienen geld om bij andere bevolkings groepen te kopen,maar jij met jou etnische denkwijze ziet dat niet,het is door een kind van 4 jr te raden tot welke pluimage jij behoord.,.namelijk tot de racistisch denkenden als je in het nauw komt in een eerlijke en open discussie.leef je frustraties maar uit we hebben begrip voor jou tekortkomingen.


  Maak melding

 41. @Ray,..sorry maar jij bent echt niet meer te redden,jij bent volledig ingepakt door de afstammelingen van JOU helden.je bent onverbeterlijk besmet.met jou discussie voeren,is water naar zee dragen mie mang,..en dat als Surinamer ? adios !


  Maak melding

 42. Alweer zo’n rare paarse snuiter die de geschiedenis wil verdraaien. Ma kut, joe takie nederlands, joe leri nederlands, e tang na Nederland…dan wat nu? Geef maar dan de naam van de onberechte moordenaar en grootste crimineel wiens zoon in het gevang zit voor drugs in USA. ieja geef maar namen van de 16 revo-coupers. Die zijn dus de helden en allen die slachtoffers waren, zijn en nog worden……landverraders. MPP….slijmbal Komende taal….het bouteriaans suribabwaans.


  Maak melding

 43. Zunder is een leeghoofd, grote lul, een werkarm van de dievenbende aangestuurd door moordenaar Desi Bouterse in Suriname.
  Wilhelmina gebergte vormt geen enkele probleem in Suriname, wat wel een heel groot probleem is voor Suriname als land is de dievenbende aangestuurd door de moordenaar en drugsbaron Desi Bouterse. Laat Zunder opkomen voor het voortbestaan van Suriname als land, laat Zunder opkomen tegen Bouterse die Suriname al 35 jaar in een wurggreep houdt. Meneer Zonder ben je blind voor de werkelijkheid in Suriname, het land is al door toedoen van jouw afgod voor de 3e keer bankroet. Waarom laat je je daar over niet kritisch?
  Ons nationale probleem is de moordenaar Desi Bouterse, die de ontwikkeling van Suriname in de weg staat.

  bouterse in Suriname.


  Maak melding

 44. Afro, 100 % de waarheid. Fort zeelandia moet plat want dat herinnert aan de moorden die Desireetje hier heeft laten plegen! Concentratiekamp auschwitz ook maar plat. Alle monumenten in Nederland , neergezet door die duivelse blanken,die de slavernij herdenken? Moeten die ook maar weg dan? Wist je Zunder dat die bestaan? Dat heet historisch erfgoed, als je dat weghaald en net doet of het niet gebeurd is heb je geen verleden meer om te haten Zunder. En wat heeft je leven dan nog voor zin? Je hebt een minderwaardigheidscomplex, update: je bent nooit slaaf geweest! Als je in je verleden blijft leven leef je je leven nu niet.


  Maak melding

 45. Deze neger heeft een minderwaardigheids complex en heeft
  geen bal te doen.We zouden iets aan hem hebben als hij zijn tijd stoppen ons te helpen om uit de misere te komen waarin we ons vandaag bevinden.Wat is zijn staat van dienst? Zero.


  Maak melding

 46. Tegenvoorstel.

  Één helft van de berg noemen wij Wilhelminagebergte
  de anderehelft noemen wij Kwaku Dua (Ashanti koning
  uit de tijd van de slavenhandel). Wat zegt u Mijnheer
  Zundert?

  Iedereen tevreden behalve de Indianen.


  Maak melding

 47. printa
  @Molenaar,..Bouterse probeert lieden als jou,..al eeuwen lang aan het verstand te brengen,dat we e
  elkaar nodig hebben en dat wij het SAMEN moeten doen

  Beste Printa,

  In welke droomwereld leef jij. Bouterse spant iedereen voor zijn eigen karretjes en bestempelt alle mensen die kritiek op hem hebben als ‘landverraders’

  En wat hij doet met mensen die hij ‘letterlijk’ monddood wil maken herdenken we op 8 december.


  Maak melding

 48. Guppie
  Wat een idioot, wat heeft hij voor de Hollandse naam Bouterse in gedachte.

  basja bigie bloekoe

  lonnie bigie kankantlie en zunder heet dan sondlo ersen
  dongkaw.


  Maak melding

 49. Laat “econoom” Zunder zich liever bezighouden met de penibele financieel/economische situatie in dit verdorven narco-staatje. Zundertje…wie naar het verleden kijkt staat met zijn rug naar de toekomst en daarom komen jullie NOOIT 1 stap verder. Maar jij hebt er blijkbaar belangen bij om met deze KANSLOZE missie door te gaan. WAST OF TIME, MONEY AND ENERGY.!!!!!!!!!!


  Maak melding

 50. Zunder heeft wel een punt: gewoon afrekenen met die koloniale rotzooi en alleen de namen van beschaafde kolonisten toelaten die het wel goed meenden met Suriname en goede daden hebben verricht voor Suriname en de Surinaamse bevolking.


  Maak melding

 51. Weg Domburg, weg Alkmaar, weg Groningen, weg Prins Hendrikstraat, weg fort Zeelandia, weg Gravenstraat, weg Heerenstraat, weg Bergen op Zoom, weg Haarlem, weg Wageningen, weg Blokker, weg Zeeman etc.etc.
  Die halve gare Zunder krijgt het nog druk! Ondanks de hulp van ‘Smatje’, en ‘Vlieger’!

  (Vlieger niet te verwarren met Flyer)


  Maak melding

 52. Ray, zoals ik al eerder opmerkte; de naam Suriname is een Indiaanse naam en als men Suriname Arowakkenland had genoemd, dan stond die naam ook gewoon op de wereldkaart, net als de Caraiben ( Caraibenland, waar de Caricom van is afgeleid).

  Suriname is niet het enige gekoloniseerde land dat de koloniale namen van markante objecten wil vervangen door de oorspronkelijke namen die de eerste bewoners van dat gebied daaraan gegeven hebben. Iemand haalde al het voorbeeld aan van Mount McKinley in Alska, dat nu weer Denali heet, Bombay in India heet nu weer Mumbai, Peking in China heet nu Beijing, Victoria watervallen in Zuid Afrika hebben hun oorspronkelijke Afrikaanse naam terug en heten weer Mosi-oa-Tunya, Rhodesie heet tegenwoordig Zimbabwe en zo kunnen we doorgaan. Als de oorspronkelijke Indiaanse namen van de gebergten en toppen achterhaald kunnen worden, lijkt het me niet meer dan logisch dat we in Suriname die namen in ere herstellen, waarom zouden we de koloniale namen, die door de Europeanen gegeven zijn, moeten handhaven? Hoe zouden Nederlanders het vinden als wij Surinamers ze vertelden dat Amsterdam voortaan officieel Damsco moet heten, en Rotterdam voortaan Porfoto of nog mooier, stel dat de NDP een armada op de been brengt en Nederland verovert en voortaan gaat verkondigen dat de Veluwe voortaan de Dino of de Bouta moet heten? Dat zou toch absurd zijn, waarom is het dan niet absurd dat onze bergen en toppen naar Nederlandse drugsdealers en schurken zijn vernoemd, daar bestond de Europese adel namelijk oorspronkelijk uit en als ze tegenwoordig geen schurken en drugsdealers meer zijn, dan hebben hun nakomelingen hun huidige fortuin voor een groot deel aan de activiteiten van hun voorouders te danken.

  Astaman, de straten en dorpen enz. die je noemt bestonden nog niet toen Suriname alleen door Indianen bewoond werd, ik denk dus dat Zunder daar geen bezwaar tegen zal hebben, en als hij er toch bezwaar tegen heeft dan ben ik het niet met hem eens als hij die namen ook wil veranderen.


  Maak melding

 53. Heeft deze man niets anders te doen dan zich te wentelen in het slavernijverleden? Ik word kotsmisselijk van deze Armand Zunder, als ik alleen zijn kop al zie krijg ik buikkrampen. Doodzwijgen deze idioot! Of deporteren naar Afrika, waar hij thuishoort. Zunder, gebruik je kennis waar het hoort. Dit is een doodlopende weg.


  Maak melding

 54. Zwarte mensen van Afrikaanse afkomst blijven hun hele leven lang achterom kijken. Alle andere rassen weten dat gisteren nooit meer terugkomst en je alleen invloed hebt op de toekomst. Zelf je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen falen en slagen zit blijkbaar niet inde genen

  Dat is de reden waarom Afrika een verloren continent is en alle afstammelingen in het buitenland op de bodem van de maatschappelijke ladder staan en de Chinezen, blanken, Aziaten ze aan alle kanten voorbij racen.

  De eerste de beste Aziaat die in Suriname voet aan wal zet bereikt door hard werken in 1 jaar meer dat alle afstammelingen van slaven in 300 jaar.

  Het klinkt hard maar het is de waarheid.

  Blijven hangen in het verleden levert niet zo veel op namelijk..

  Het initiatief van deze Zundert is te belachelijk voor woorden, tijdverspilling en levert NIETS op.


  Maak melding

 55. Hen Molenaar. Ben je in alle landen van Afrika geweest daar je met beweringen komt omdat white supremacy je heeft doen geloven…dat Afrika een verloren continent is. Aziaten halen momenteel ook al hun rijkdommen uit Afrika. Europeanen gaan momenteel ook op zoek naar werk in steden van Afrika. In India schijten ze overal op straat als je uit het vliegtuig stapt ruikt het al naar ontlasting. Mensen leven op en eten van vuilnisbelten en leven in riolen. Jullie zijn niet voor niks uit Azië gehaald om het vuile werk voor die slavendrijvers te doen. Jullie waren zelf ook straatarm en moesten wel. De nazaten van de slaven zijn de helden en konden zich goed in leven houden in de natuur. So fuck you. !!!


  Maak melding

 56. Afrika is ver vooruit dan Suriname. Decolonizing the mind van achterlijke mensen is een groot probleem. Jullie lopen nog 100 jaar achter. Daarom gaat Suriname achteruit in plaats van vooruit.


  Maak melding

 57. Henk Molenaar. Ben je in alle landen van Afrika geweest daar je met beweringen komt omdat white supremacy je heeft doen geloven…dat Afrika een verloren continent is. Aziaten halen momenteel ook al hun rijkdommen uit Afrika. Europeanen gaan momenteel ook op zoek naar werk in steden van Afrika. In India schijten ze overal op straat als je uit het vliegtuig stapt ruikt het al naar ontlasting. Mensen leven op en eten van vuilnisbelten en leven in riolen. Jullie zijn niet voor niks uit Azië gehaald om het vuile werk voor die slavendrijvers te doen. Jullie waren zelf ook straatarm en moesten wel. De nazaten van de slaven zijn de helden en konden zich goed in leven houden in de natuur. So fuck you. !!!


  Maak melding

 58. Irene je moet niet liegen dat als je uit het vliegtuig in India uitstapt, je de ontlasting al kunt ruiken.
  In en rondom de luchthavens ziet het er proper uit.
  Er zijn delen in Delhi die er schoner uitzien dan Paramaribo, maar ook delen die er net zo smerig uitzien als Paramaribo.

  Dat Indiërs op vuilnisbelten leven ga ik niet ontkennen.
  Dat ze naast open riolen leven evenmin.
  Heb tijdens mijn vakantie in India niet 1 x een Indiër zijn behoefte in het openbaar zien doen.
  Het zijn de Indiërs die op het platte land wonen, die zich in de open velden ontlasten. Dat is beslist geen prettig gezicht om naar te kijken als je in de trein zit die dwars door India rijdt.

  Maar ook in Afrika wonen en leven mensen op vuilnisbelten. Ook in Afrika wonen mensen naast open riolen. Ook in Afrika wonen mensen in onhygiënische toestanden.
  Ook in Afrika komt het voor dat mensen hun behoefte in weilanden doen. Gelukkig heb ik dat niet gezien, maar dat is me wel verteld door een ‘zwarte’ Zuid-Afrikaan.

  Het is o zo makkelijk om af te geven op India en wat er allemaal mis gaat in dat land, maar afgeven op Afrika en wat er allemaal loos is op dat continent, verzwijg je liever.

  Je wijst met een zeer vieze vinger naar India, terwijl 3 andere extra zeer vieze vingers wijzen naar jou zelf.

  Waarom kijk je niet eerst naar Paramaribo?
  Paramaribo is een smerige stad. Mannen die in het openbaar staan te plassen. In de warmte verspreidt die urine een stank van jewelste.
  Mensen die hun vuil in het openbaar gooien, terwijl er vuilnisbakken staan. Die petflessen die men overal weggooit zelfs in sloten. Als Surinamers nou eens de moeite zouden nemen om de bermen voor hun huis onkruidvrij te houden dan zou menig straat in Paramaribo er veel beter uitzien. Zou ik daar wonen dan zou ik zelfs de bermen beplanten met mooie laag bloeiende planten als dat tenminste zou mogen van de overheid.

  Recent nog een bericht gelezen over Surinamers die met 3 gezinnen, ongeveer 20 mensen, wonen in een voormalig winkelpand. Ze beschikken niet eens over een toilet en doen hun behoeftes in plastic zakken die ze met de vuilniswagen meegeven.
  De toestand waarin deze mensen wonen is zeer schrijnend en bepaald niet hygiënisch te noemen.
  Maar dat zie je natuurlijk liever niet.


  Maak melding

 59. @ Henk Molenaar

  “Zwarte mensen van Afrikaanse afkomst blijven hun hele leven lang achterom kijken.”

  Beste Henk dit is klinkklare onzin. U verlaagd zich hier mee tot het niveau van achterom kijker en schoonveger van het eigen straatje.

  Afrika heeft heel veel boeiends te bieden en zit zwaar in de misère door wat Europa daar sinds 1870 uit gevreten heeft.
  Lees aub het boek “Congo” en u zult ervaren dat alles een beetje erger kan qua win gewest. Die Hollanders in Suriname vielen nog wel mee.

  De huidige staatkundige en bestuurlijke ellende zijn de uitwassen van een vreselijk dekolonisatie proces waarin de boven laag de westers cultuurvormen en bestuursvormen hebben geïmplementeerd in hun eigen cultuur.

  Qua gemeenschapszin kan men veel leren van Afrika. Qua zakelijk succes weinig.
  Afrika komt van uit een enorme achterstand is bezig dat snel in te halen. Er worden grote stappen gemaakt met draadloze verbindingen en veel geduld.

  Door de overheersende westerse cultuur ligt het continent nu in duigen maar dat kun je de zwarte mens niet verwijten. Die maakt er daar van wat men kan en kijkt heus wel voorruit . Suriname kan er wel wat van leren hoe men daar met heel weinig veel kan realiseren.


  Maak melding

 60. Zunder heeft wel een punt, het land is immers zelfstandig.
  Vind wel dat we bepaalde landstreken, gebergten en straten mogen vernoemen naar onze eigen mensen die zich verdienstelijk hebben opgesteld voor Suriname en daarmee bedoel ik niet bouta of dino !!!!

  Door het veranderen van de namen worden de bergen heus niet kleiner of groter !!!.

  Blommensteinmeer zou je ook kunnen veranderen in brunswijkmeer, hij is de eigenaar van het stuwmeer !!!!


  Maak melding

 61. Henk Molenaar, dat Europa momenteel beter ontwikkeld is dan Afrika is een momentopname in de geschiedenis van de mensheid, het kan morgen anders zijn. Ik ben nog niet zo oud, maar ik kan me nog herinneren dat we in Utrecht in de Uithof een discussie hadden waarbij de vraag gesteld werd of Japan Europa en Amerika op technisch gebied ooit zou kunnen voorbijstreven. Een bakra student wist met 100% zekerheid te melden dat dat noooooit en dan ook nooooit het geval zou zijn, omdat Japanners (Aziaten) slechts konden na-apen wat de Europeanen bedacht hadden, zelf waren ze niet creatief genoeg en konden ze zelf niets vermeldenswaards uitvinden, ik zou graag willen weten wat hij er nu, ongeveer 40 jaar later, over te zeggen zou hebben?

  Dat Afrikaanse en b.v. Indiaanse volkeren nu op bijna alle wetenschappelijk, economisch en militair gebied de mindere zijn van Europeanen is niet altijd zo geweest, tijdens de eerste contacten die Europeanen hadden met Afrikanen en Indianen waren veel van die volkeren beter ontwikkeld dan de Europeanen, ze deden qua ontwikkeling in ieder geval niet onder voor de Europanen, met de komst van de Europeanen begon voor veel van die culturen het verval, omdat hun gebieden voortaan ingericht werden om Europa ten goede te komen en de gevolgen daarvan zijn nog steeds zichtbaar in de huidige samenlevingen, met name de Afrikaanse landen zijn tegenwoordig zogenaamd onafhankelijk (en veel Indianen moeten in reservaten leven), maar hoeveel dat in de praktijk waard is mag je je afvragen als de wereldeconomie nog steeds beheerst wordt door de Westerse landen, die nooit hun economische macht vrijwillig uit handen zullen geven en de rest van de wereld op alle manieren proberen te belazeren (als VW Amerikanen en Europeanen jarenlang kan belazeren om haar winsten op te schroeven, wat stelt een Afrikaans land dan voor?). Afrika en andere werelddelen hebben enorme obstakels, opgeworpen door de Westerse landen, te overwinnen, dat ze zo kort na hun onafhankelijkheid al zoveel bereikt hebben, waardoor Westerse landen het niet meer als vanzelfsprekend zien dat ze die landen kunnen uitbuiten zoals zij dat willen, is verbazingwekkend.


  Maak melding

 62. Aan Irene,

  Ik durf te zeggen dat je een pruik draagt, het is algemeen dat jullie graag willen muteren en net zo eruit willen zien als normale mensen.
  Maar jullie pronken graag met andermans veren.
  Toch is mijn afgedankte haar ergens goed voor !!!!!!

  Waarom is het een tering zooitje in Afrika omdat ze geen welvaren competenties hebben. Het is het armste continent en dat zal over 5000 jaar nog steeds zo blijven.


  Maak melding

 63. Haast op elk nieuwsbericht worden Afrika en India erbij gehaald. Afrikanen en Indiërs zijn capabel genoeg om voor hun eigen welvaart te zorgen.
  Het probleem is dat met name Afrika nog steeds door het rijke westen wordt uitgebuit. Een ander probleem is echter dat door corruptie in Afrika zowel India de ontwikkeling verlamd raakt.
  Zie wat er zich al decennia lang in Suriname voordoet.
  Door corruptie is het slechts enkelen gegeven om rijk te worden en eenmaal rijk geworden blijft men gaan voor nog meer en meer en de armen mogen het doen met de kruimels, waardoor deze mensen in die vicieuze cirkel blijven hangen.

  Het is verschrikkelijk om te lezen hoe creolen India alsmaar naar beneden halen. Omgekeerd zijn hindustanen geen haar beter dan de creolen, op hun beurt halen ze Afrika neer.

  Van de reactie van Irene, maar ook van de reactie van Obiako du Nyang moet ik kotsen.


  Maak melding

 64. Henkes
  Henk Molenaar, dat Europa momenteel beter ontwikkeld is dan Afrika is een momentopname in de geschiedenis van de mensheid, het kan morgen anders zijn.

  Tuurlijk…. dont hold your breath…..


  Maak melding

 65. Obiako !!! Je zal dan zeer teleurgesteld zijn als je me zou zien. Ik heb geen pruik nodig of nep haar. Om te zien dat je wereldje heel klein is. En ie dong no ka. Ik ben in Suriname geboren en heb de DNA van BIJNA alle rassen meegekregen. En ben wereldburger.


  Maak melding

 66. De Hr A.Zunder heeft een punt om hoogste berg naam symbolisch te veranderen in inheemse naam,is goed voor de oorspronkelijke bewoners,ieder bevolkingsgroep kent zijn roots afgelopen 1000jr,de AfroSuri’s denkt alleen dat zijn geschiedenis 400jr oud is ivb met slavernij,terwijl hij een rijke oudste geschiedenis van de wereld (oorsprong v/d mensheid)heeft om trots op te zijn


  Maak melding

 67. Ethiopië,Axum,Egypte en vele koninklijke in Afrika de afgelopen duizenden jaren.” A People without the knowledge of their past history, origin and culture is like a tree without roots ” Marcus Garvey ” If we as a People Realized the Greatness from which we came, We would be Less Likely to Disrespect Ourselves ” Marcus Garvey


  Maak melding

 68. Henk Molenaar geeft als antwoord op mijn bewering dat Afrika Europa zou kunnen inhalen op economisch en wetenschappelijk gebied: “Tuurlijk…. dont hold your breath….”.

  Henk Molenaar, ik beweer niet dat het eenvoudig zal zijn voor Afrika om de achterstand in te lopen, maar die mogelijkheid is er altijd wel. Uit jouw antwoord blijkt echter overduidelijk dat je denkt dat blanken altijd de meerdere zullen zijn van anderen. Engeland had 100 jaar geleden niet kunnen dromen dat zij op het gebied van de scheepsbouw (Titanic) voorbijgestreefd zouden kunnen worden door Korea, ze hadden ook niet kunnen dromen dat hun staalindustrie en hun autofabrieken voor het grootste deel in handen zouden komen van Indiërs (Indiërs waren in hun ogen tweedrangs mensen, die hun onafhankelijkheid niet verdienden) en nu beheerst ArcelorMittal hun staalindustrie en dat van Frankrijk en Nederland als ik me niet vergis.

  Henk Molenaar, het zou toch vreemd zijn als Afrika Europa nu reeds had ingehaald, Europa heeft Afrika meer dan 300 jaar lang op de meest verschrikkelijke manieren uitgebuit ten eigen voordele en de uitbuiting gaat nu nog vrolijk verder in een iets andere vorm (het Westen beheerst de wereldeconomie) en jij verwacht dat Afrikanen binnen 1 generatie de achterstand die ze in meer dan 300 jaar opgelopen hebben al ingelopen hebben? Europa heeft geen enkele reden om zich beter te voelen dan Afrika, geen enkele samenleving heeft binnen 1 generatie een achterstand van 300 jaar ingelopen. Als het Afrika wel was gelukt, stond dat gelijk aan een van de grootste wereldwonderen ooit.

  Om een moderne samenleving op te bouwen op de fundamenten van een koloniale puinhoop achtergelaten door de uitbuiters, is een haast onuitvoerbare opgave, als je je alleen maar realiseert dat je een bevolking die voor 100% 300 jaar niet naar school mocht gaan, dan begrijp je al hoe immens moeilijk die taak is, je moet beginnen om de kinderen van de lagere school te leren lezen en schrijven, terwijl er niet genoeg leraren zijn en dan duurt het nog jaren voordat die kinderen een modern vak geleerd hebben of een universitaire opleiding genoten hebben en dat terwijl er nog vele tropische ziekten en natuurrampen in Afrika voorkomen. Henk, jij staat met je vermeend superieure smoel smalend te kijken naar Afrika en je schrijft de achterstand die Afrika nu heeft ten opzichte van Europa volledig toe aan de zwarte Afrikaanse mens, die in jouw ogen in alle opzichten de mindere is van Europeanen. Je zou maar eens een onderzoek moeten doen in het huidige Zuid Afrika, dan kom je er wel achter dat er tegenwoordig duizenden zwarten te vinden zijn die het beter doen dan duizenden blanken in dat land, terwijl dat tijdens de apartheid ondenkbaar was. Zijn die zwarten plotseling van de ene op de andere dag intelligenter geworden en zijn de blanken die nu in armoede leven in dat land plotseling dommer geworden? Nee, de wetten die maakten dat blanken in het voordeel waren zijn afgeschaft en daarom zijn zij nu niet superieur meer (er kwamen geen arme blanken voor in Zuid Afrika), precies op dezelfde manier kan de hele wereld veranderen als de economische voordelen voor Europa worden afgebouwd.


  Maak melding

 69. Deze bewustmakingshandelingen van Dr.Zunder zijn zeer waardevol en UNIEK als nationaal TROTS en EERBETOON !
  Er bestaat echter geen nationale ethiek in Suriname ! ‘NOOIT’ is regering of parlement tot het gezamenlijk standpunt gekomen dat de apartheid racistische inrichting van Suriname; VERKEERD, ONRECHTVAARDIG en ONMENSELIJK is geweest, en dat DAT dus nooit meer mag plaatsvinden ! ! Nimmer is dat door de Overheid na 1975 vastgelegd en als norm voorgeschreven om nageleefd te worden ! ! ! Zo’n ethische omissie, is een duidelijk teken van een treurig en misselijkmakend gebrek, aan historie besef ! ! De Surinaamse Overheid, gaat feitelijk op diezelfde; met apartheid racisme ingeslagen weg, door met het regeren van Suriname ! Doorgaan op die VERKEERDE, ONRECHTVAARDIGE en MENSENRECHTEN SCHENDENDE apartheidsinrichting ! ! Bij de VHP leeft zelf de uitgesproken wens en roep naar herkolonisatie ! ! Kan men zich wel voorstellen, dat Nederland wel degelijk bewust is, van hun eigen HISTORISCHE MISDADEN tegen de menselijkheid in Suriname ? Hoe zou het anders kunnen ? ? Het oranje-koningshuis, en het gros, van de 2e kamer, parlement en ministerraad, zitten/staan, met een “zwarte piet’s” plezier, sarcastisch en in leedvermaak, vergenoegd toe te kijken, hoe de ontwikkeling van Suriname zich natuurlijk zo verziekt en stuntelig voltrekt ! ? Iedere Surinamer zou dit moeten beseffen: en zich realiseren, dat het orzakelijk echt NIET anders is ! ! Men houdt zich echter, vereeuwigend intreurig oost-Indisch bekrompen, en zoekt zielig genoeg liever de fout bij zichzelf ! ! !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.