Suriname moet investeren in energie, niet in bauxiet

9

PARAMARIBO, 7 okt – Niet iedereen is even gelukkig als president Desiré Bouterse wat betreft de doorstart van de bauxietindustrie. Zeker in politieke kringen is het enthousiasme niet onverdeeld. NPS-leider Gregory Rusland bijvoorbeeld is niet onder de indruk.

De voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen begrijpt niet waarom Suriname kiest voor een doorstart. “Nu investeren in een verlieslatende organisatie zie ik niet zitten”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Volgens Bouterse is ongeveer drie miljard dollar nodig aan investeringen. Dat geld moet ergens gehaald worden. Alcoa, eigenaar van de Surinaamse bauxietindustrie, wil helpen.

Niet met geld, maar de multinational is bereid mee te zoeken naar investeerders. In West Suriname zal een raffinaderij opgezet moeten worden. Daar zit een hoeveelheid bauxiet die goed is voor zo’n tachtig jaar productie. Rusland vindt het plan niet zo slim. Een grote vraag is waar de nodige elektrische energie vandaan gehaald zal worden. Suriname doet er beter aan te investeren in energie en zo het investeringsklimaat te verbeteren.

9 REACTIES

 1. NPS kijkt alleen maar terug.Het enig lichtpunt dat ze hebben is Jopie.Wordt het geen tijd dat Jopie met rust wordt gelaten?
  NPS kijk toch meer naar de toekomst dan naar het verleden!


  Maak melding

 2. Ach, we nemen Gregory Rusland en zijn NPS niet meer serieus. De man roept wat in het luchtledige terwijl we een smart idee van hem zouden verwachten. De NPS is uitgeblust.Ze zullen pas indruk op de kiezers en anderen maken als ze met smart-ideeën voor de dag komen en de wereld op zijn kop zetten.


  Maak melding

 3. Het geen Rusland zegt getuigd van verstand.
  Suriname deed 5.000.000 mt / jaar bauxiet verlies latend voor Suralco.
  Denk je dat een nieuwe mijn met 1,500.000 mt/jaar die $ 3.000.000.000 aan investeringen moet vergen. Investeringen die Suralco niet gaat doen maar bereid is (tegen een management fee) met Suriname te zoeken.
  Een landje als Suriname kan een investering van $ 1.000.000.000 in een goudmijntje niet eens aan zonder zich te lagen belazeren laat staan 1 van $ 3.000.000.000 in een verlies latende bauxiet mijn. Landen als Guinee doen 10 maal meer per jaar. Australie doet 40 keer meer per jaar.

  Rusland ziet dat en investeert liever bescheidener in iets dat voor elke Surinamer tot winst leidt. Een goede energie voorziening die niet afhankelijk is van Zware Stook Olie.


  Maak melding

 4. -Dit zijn de mensen die in een commissie zitten om over Alcoa te praten::::

  Over sommige mensen vraag ik mij af wat voor kennis zij hebben om een oordeel te geven. Suriname gaat voorruit!!!!

  =De Nationale Assemblee (DNA) heeft in huishoudelijk verband dinsdag een commissie ingesteld die met de Alcoa-onderhandelingscommissie van de regering in contact zal zijn.
  De 9 leden die deel uitmaken van deze commissie zijn Rabin Parmessar (voorzitter), Marinus Bee, Asiskumar Gajadien, Glenn Sapoen, Gregory Rusland, Patrick Kensenhuis, Jennifer Vreedzaam, Ingrid Karta-Bink en Carl Breeveld. Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat de commissie op zijn vroegst woensdag aan de slag zal gaan. Er zal volgens hem rekening gehouden moeten worden met andere nijpende kwesties die ook voorkeur genieten.


  Maak melding

 5. Jojo, Rusland praat uit ervaring omdat het debacle in West Suriname m.b.t. de ontginning van Bauxiet een eeuwigdurende hypotheek blijft van de NPS is. De nieuwe stad Apoera is nog steeds niet af, terwijl er meer dan 1 miljard door de NPS daar is verkwanseld.

  Ik denk dat de huidige regering van Suriname het slimmer aanpakt dan de macho’s van de vroegere NPS. Het moet mogelijk zijn bauxiet in dat gebied te ontginnen en ook om het gebied te voorzien van de nodige energie. Brazilië is bijvoorbeeld van plan om in Rusland kleine drijvende of mobiele kerncentrales te kopen.

  Deze kerncentrales zijn geschikt voor afgelegen gebieden. Rusland gebruikt deze centrales in de arctische gebieden rond de poolcirkel.Met een dergelijke centrale zou Suriname in een klap aan de energie behoefte van de bedrijvigheid in dat gebied kunnen voorzien.


  Maak melding

 6. De door Bouterse aangekondigde doorstart van de bauxietsector heeft een realiteitsgehalte van nul komma nul . Kan moeiteloos worden opgeborgen in de presidentiële map luchtkastelen/sprookjes/gebakken lucht.


  Maak melding

 7. RobG
  u spreekt weer wartaal.
  Het apoera project was het geesteskind van Frank Essed. Het is stilgevallen door de staatsgreep etc. van de heer Bouterse en co en niet door de NPS.
  U zou hoogstens Nederland verwijten kunnen maken.

  Nu uw waanzin omtrent micro nucleaire power. Kern energie kost qua investering een veelvoud van de traditionele opwekking (kolen,zware stook olie, gas) $ 1.500.000 / megawatt of de duurzame (biomassa, zonne of wind) $ 3.000.000/ megawatt of Waterkracht meer dan $ 5.000.000/ megawatt. bedragen van $ 10.000.000/megawatt zullen niet ondenkbeeldig zijn.
  Dan vergeten we de veiligheidsrisico. het afval beheer, verwerken en opslaan als mede de kennis die vereist is voor het gemak nog even.

  Het gaat ook helemaal niet of het kan maar of het economisch kan en of er derden zo gek zijn $ 3.000.000.000 in Suriname te gaan investeren. U heeft de woorden van de vertrokken VS Ambassadeur toch wel gehoord.
  Het kan allemaal wel alleen kunnen ze het elders in de wereld VEEL goedkoper omdat men daar per jaar 10 maal tot 40 maal meer opgraaft en met echte bulkcarriers kan varen. U weet wel die schepen die ruim 20 meter onder de waterlijn gaan terwijl Paramaribo bij vloed 4,5 meter het maximum is.

  Alles kan maar Suriname met 1.500.000 metrische tonnen Bauxiet per jaar zal nooit kosten dekkend kunnen werken. Men zal pakweg 10.000.000 ton per jaar moeten doen om mee te kunnen komen. Voor die hoeveelheden ontbreekt de infrastructuur en is het land te arm om het te kunnen bouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.