Meer scholen ondanks financiële crisis Suriname

7

PARAMARIBO, 7 okt – De regering gaat inspelen op het toenemend aantal leerlingen op verschillende onderwijsniveaus. Volgens minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, OWC, wordt wel degelijk rekening gehouden met het gebrek aan geld. Aan de andere kant is er de druk.

De behoefte aan meer scholen blijft zich opdringen. Daar moet antwoord op gegeven worden, de financiële problemen van de regering ten spijt. “We zullen er alles aan doen dat scholen opgezet worden, hoe ernstig de crisis ook is. Wanneer het gaat om het plaatsen van kinderen en onderwijs verzorgen, is het belangrijk dat we offers brengen”, zegt Peneux tegenover Dagblad Suriname.

Onder meer moet geld worden vrijgemaakt voor het opzetten van schoolgebouwen. “Dat is ons uiteindelijke doel. We kunnen niet zeggen dat omdat er geen middelen zijn, er geen scholen opgezet worden. Kinderen moeten naar school. Het is een verworven recht van kinderen”, aldus Peneux. Niet alleen in de kustvlakte, maar ook in het binnenland is de behoefte groot.

7 REACTIES

 1. Het is een grote leugen dat we meer scholen nodig hebben.
  De bestaande scholen zijn overvol ,omdat de doorstroming faalt.
  Als elk jaar maar 60% van de leerlingen overgaat betekent dat 40% van de onderwijsbegroting weggegooid geld is.
  Wij moeten in ons land 95% netto resultaat halen,anders zullen we als land het niet meer redden.
  De minister ,de leiding van het ministerie,de leerkrachten ,de leerlingen en de ouders moeten samen ervoor zorgen dat we jaarlijks niet meer SRD400.000.000 weggooien.


  Maak melding

 2. “Dat is ons uiteindelijke doel. We kunnen niet zeggen dat omdat er geen middelen zijn, er geen scholen opgezet worden. Kinderen moeten naar school. Het is een verworven recht van kinderen”

  Wat een holle frasen zeg.
  Gebouwen ik moet hierbij hardop lachen. Niet de gebouwen zijn belangrijk maar leerkrachten die les geven.
  In Afrika geven ze les onder bomen en al zittend op de aarde vloer met potlood en schrift op de schoot.
  Dus waarom eerst gebouwen??????
  Zoek naar goede ervaren en gemotiveerde leerkrachten dat is al een aanzet. Wachten op een gebouw, zie de vele duizenden woningen die zouden worden gebouwd in 2015, is zoiets als verloren tijd want het gebouw neerzetten kost al 5 jaar.


  Maak melding

 3. We hebben een veel groter probleem dan een tekort aan scholen.
  Hoe zullen we de afgestudeerden in het arbeidsproces inzetten?
  Wat deze regering doet, is arbeidsplaatsen creeeren door de NDP gelieerde afgestuurden in overheidsdienst te accomoderen
  We zullen tegen het end van dit jaar enkele duizenden arbeidsplaatsen verliezen door de sluiting van de Suralco.
  Tijdens de jaarrede is hierop niet ingegaan, maar wederom blijkt dat je bij de overheid er zeker van bent dat je jouw baan blijft behouden.
  Althans de afgelopen 5 jaar heeft uitgewezen dat je slechts als NDPer zeker bent van je baan bij de overheid. De focus van deze regering is nog altijd werken naar de komende verkiezing.
  Condities scheppen voor werkgelegenheid, daar schort er heel wat aan.


  Maak melding

 4. Bigi Sma, natuurlijke zijn gemotiveerde leerkrachten belangrijk, maar dat zijn goede faciliteiten waaronder schoollokalen, bibliotheken en mediatheken ook. Scoren de Afrikaanse leerlingen ondanks het feit dat ze onder de bomen op een aarden vloer les krijgen het hoogst qua scholingsgraad wereldwijd gezien, hebben we procentueel gezien het minste aantal analfabeten in Afrika, leveren de Afrikaanse landen de meeste Nobelprijswinnaars op op het gebied van scheikunde, natuurkunde, economie, geneeskunde en literatuur? Zo niet, waarom zouden onze leerlingen dan ook, net als Afrikaanse kinderen, onder bomen in de open lucht les moeten volgen en niet in goed ingerichte klaslokalen, voorlopig misschien nog niet zoals in West Europa, Japan en Singapore, maar minstens op hetzelfde niveau als ik gewend was toen ik, 50 jaar geleden, les kreeg op de AMS?


  Maak melding

 5. Is toch logisch dat er nieuwe scholen bij moeten komen toch? Er is bevolkingsaanwas maar me dunkt zeker niet alleen in de kustvlakte en zeker met goed gekwalificeerde leerkrachten met goede behuizing en veiligheid.


  Maak melding

 6. Het lijkt mij juist een goed plan dat er meer scholen worden gebouwd, gezien de bevolkingsgroei van de afgelopen jaren in Suriname. Ook vind ik het een goede zaak dat in zowat alle uithoeken van groot Suriname zoveel mogelijk scholen worden gebouwd omdat goed onderwijs nu eenmaal belangrijk is voor de ontwikkeling en de economie van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.