Theatervoorstelling ‘Jopie: De Zwarte Volksjongen Werd Premier’

10

Suriname herdenkt het feit dat op 25 november aanstaande het 40 jaar geleden is dat het onafhankelijk werd van Nederland. In dat kader hebben theatergezelschap MANNEN en Stichting Gilbert besloten de theatervoorstelling ‘Jopie: De Zwarte Volksjongen Werd Premier.’ te maken. In deze voorstelling bereiden Johan (Jopie) Adolf Pengel en Henck (Henkie) Alphonsus Eugène Arron de onafhankelijkheid van Suriname voor.

“Wacht even, weest gerust, alles komt terecht”. Deze prominente uitspraak van Johan Adolf Pengel was een zegen aan het begin van zijn politieke carrière maar een vloek aan het einde. Van september 1962 tot aan zijn dood op 5 juni 1970 was hij voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) en van 1963 – 1969 premier van de kolonie Suriname.

De geruststellende woorden van Jopie Pengel wierpen een schaduw op zijn politieke carrière. Van geruststelling was slechts sprake op momenten dat hij terugkwam van besprekingen uit Nederland met een zak geld. “Mi kisi wan lo moni (Ik heb veel geld meegekregen).”
De eerste echte zwarte volksjongen, die het schopte tot het hoogste Surinaamse politieke ambt, had zijn hele zittingsperiode ook nog last van het lichtgekleurde tot witte establishment. Je huidskleur bepaalde toen hoe hoog je op de maatschappelijke ladder mocht klimmen. Het zwarte volksbewustzijn was latent, om niet te spreken van totaal afwezig.

‘Jopie’ is een politiek-maatschappelijk geëngageerd theaterstuk over de bekende Surinaamse politicus en vakbondsleider in de jaren ’60 Johan Adolf Pengel die zijn kroonprins Henck Arron voorbereid op de toekomst van Suriname. Een toekomst waarin eenheid in verscheidenheid als in een soort van blauwdruk gegoten moet worden. De voorstelling wordt in november 2015 gespeeld in Amsterdam (Oostblok en Bijlmer Parktheater), Den Haag (Theater de Vaillant), Almere (Schouwburg Almere) en Lelystad (Agora Theater).-.

10 REACTIES

 1. Zowel Jopie als Arron waren machtsdronken en hebben ons land in een avonduur gestort dat nog steeds voortduurt.
  Jopie had op gegeven moment 4 ministaries onder zijn beheer.
  Dat kon toch niet goed gaan?
  Arron werd verschillende malen in het parlement gewaarschuwd voor de militairen,maar de arrogantie van hem maakte dat hij alle waarschuwingen in de wind sloeg.De de coup heeft diepe wondenn in de samenleving geslagen waarmee we nog steeds worstelen.


  Maak melding

 2. Eén ding staat als een paal boven water is dat de Surinaamse Nederlanders de feiten verdraaien. Jopie Popie was een feit.

  Eigenlijk wil ik niet eens meer praten over Surinaamse
  Nederlanders maar gewoon de donkergekleurde/zwarte Nederlanders of allochtonen.
  De meeste zijn voor de onafhankelijk vertrokken naar Nederland om hun nationaliteit te kunnen behouden m.a.w. deze hebben bewust gekozen om Nederlanders te blijven
  .
  Die status hebben zij niet om zich nog als Surinamers te identificeren. Het koninklijk huis heeft de zwarte Nederlanders vernedert. Het koninklijk huis wilt hiermee zeggen dat dit in wezen geen nationale feestdag betreft. En dit moeten jullie niet als een vernedering beschouwen maar een toenadering om met het verleden af te rekenen en
  gewoon mee gaan met de nationale feestdagen in Nederland.

  De autoriteiten in Nederland zijn bezig af te rekenen met de illegale pretmakers.


  Maak melding

 3. Jopie Pengel was goed.
  H.Aaron is degene geweest die ons land naar de KLOTE heeft geholpen.
  Wat ontbrak om ons land van Paradijs tot HEL te maken ,heeft bouta voltooid
  ,


  Maak melding

 4. @Ray, je hebt groot gelijk en zie maar die paradijs waarin de Surinamers vandaag in moeten leven.

  @Interpol, doe maar even een onderzoek dan zul je gauw erachter komen welke Surinamers voor 1975 het land hebben verlaten. Velen zijn ook nooit meer teruggekeerd en ook niet meer op vakantie geweest.
  Deze groep heeft dan ook niets meer met Suriname.


  Maak melding

 5. Interpol,

  Als je de cijfers een beetje kent, weet je, dat de meeste Nederlanders van Surinaamse afkomst, die voor 1975 naar Nederland zijn gegaan, nooit meer terug zijn geweest in Suriname.
  Statistisch gezien, gaat het om een relatief klein percentage, dat ons land van tijd tot tijd bezoekt, voornamelijk om familie weer terug te zien.
  De gebeurtenissen in de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben het gevoel om niet meer terug te gaan, nog eens extra gevoed.


  Maak melding

 6. @Ira
  Gelijk heb je ook hoor als je zegt dat velen het land na de onafhankelijkheid hadden verlaten. Zij wisten met zekerheid dat de rest een onzekere toekomst in het vooruitzicht hadden. Ons land is alles behalve een Paradijs te noemen.
  Grote Satan woont hier en hijheet bouta.
  Te triest voor woorden,echt waar!!!!


  Maak melding

 7. Jopie Pengel was een groot politicus en vooruitstrevend. Als hij er nog geweest was dan was Suriname nooit in de afgrond gestort. Het was iemand van het volk die ook zijn gebreken had. Maar hij hield echt van Suriname en het surinaamse volk.
  Arron was een grote boef en heeft de nalatenschap van Pengel verkwanseld. Waar Pengel altijd bereid was tot dialoog, was Arron arrogant. Kijk maar naar de begrafenis van Pengel. Grootste begrafenis ooit en huilende mensen. Als je niet geliefd bent komen er echt niet zoveel mensen.
  Bouterse die is een vloek voor Suriname.


  Maak melding

 8. Het is allemaal veel te snel gegaan toen. Suriname was er geheel niet klaar voor.
  Achteraf durf ik te zeggen, met héél mijn hart, ziel en verstand: waren we maar nooit onafhankelijk geworden.
  Kijk naar Frankrijk/Frans Guyana.


  Maak melding

 9. Suriname heeft (nog) geen grote leiders…pas over 100 jaar wanneer niemand meer leeft die hen heeft gekend.
  Deze voorstelling boeit niet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.