Guyanese president noemt claim Suriname ‘vals’

8

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 5 okt – De claim die Suriname legt op het door Guyana bezette Tigri gebiedm is niet meer dan een valse. Dit zegt de president van Guyana, David Granger. De claim slaat nergens op, aldus Granger tijdens een persconferentie.

Voor Georgetown is er geen vuiltje aan de lucht. Hooguit zal om verduidelijking worden gevraagd bij Paramaribo. Dit dan voor de uitspraak van president Desiré Bouterse in zijn jaarrede voor het parlement. Volgens Bouterse zal Suriname de bezetting op de bilaterale agenda plaatsen. Daar wordt niet om gemaald. “Je kunt niet je parlement bij elkaar roepen en zo de grenzen van je land wijzigen”, zegt Granger.

Voor wat hem betreft heeft Suriname geen poot om op te staan. Tussen de twee landen zou geen enkel verdrag bestaan waarin de onderlinge grens is geregeld. Maar historisch klopt deze bewering niet. Nederland en Engeland sloten als koloniale bezitters een overeenkomst. Als grens werd aangesteld de rechteroever (aan Guyanese zijde) van de Corantijn rivier. Suriname kreeg dus de rivier en Guyana kreeg een stuk Suriname (Berbice).

8 REACTIES

 1. Even stoer doen tijdens zijn jaarrede en nu moet Bouterse weer terug zijn hok in.

  Onze ‘vader des vaderlands’ is noot zo dapper als zijn tegenstanders ook wapens hebben. Hij voelt zich meer op zij gemak tegenover ongewapende burgers, Zo’n held is het namelijk.


  Maak melding

 2. Suriname is niet veel meer dan een benzinepomp met een vlag erop. En een grote smoel, in combinatie met een hoop roestig oorlogstuig, moordenaars, corrupte politici en hoge werkloosheid. Nu de goud en olieprijzen zijn gekelderd is de economie even groot als die van Haïti. Al met al een explosief mengsel zou je denken echter we weten allemaal dat Suriname een tandeloze tijger is. Bouterse weet donders goed dat zijn populariteit dalende is daarom heeft hij een nieuw speeltje gevonden te noemen Tigri. Als het erop aan komt zullen de laffe Surinaamse soldaten massaal deserteren. Idd laf, want wees nu eens eerlijk welke soldaat schier er nu op zijn eigen kondremang incl. vrouwen en kinderen. Wij trappen hier niet in. Bouterse moet vandaag nog nieuwe verkiezingen uitschrijven.


  Maak melding

 3. Nee,het parlement bijelkaar roepen ,hier en daar wat toffe woorden (ZOALS GEWOONLIJK van bouta) slingeren en grenzen wijzigen is onmogenlijk,zover heeft Granger gelijk.
  Om het veroverde over te nemen dan moet je wel bereid zijn OOROG te voeren,maar,ach.bouta kennende , hij gaat geen oorlog voeren ook niet met woorden want Guyana is geen Nederland met wie je in oorlog gaat op het Ocer podium en raast en tiert met je vieze,vuile woorden,
  Lang verhaal kort,
  we weten met zijn allen dat Bouta ,Tigri reeds lang geschonken heeft aan Guyana en het terug eisen , daar heb je een oorlog voor nodig . En we weten dat bouta de moed niet daarvoor heeft,ij is gewoon een lafaard met amnestie en zelf vergiffenis..


  Maak melding

 4. Boi vroeger kon je dit woord niet bezigen bij de sergeant die de zogenaamde coup had gepleegd.
  Want dan was je allang monddood gemaakt, hoe was toen niet belangrijk.
  Lijkt alsof de bejaarde wolf in schaapskleren zijn tanden heeft verloren.


  Maak melding

 5. Tigri zal nooit meer Surinaams worden.
  We hebben weliswaar een leger, maar dat is nauwelijks operationeel, behalve wanneer de militairen de politie moeten ondersteunen bij activiteiten, waarvoor het leger nooit in het leven is geroepen.
  Een leger verdedigt primair de landsgrenzen, maar dat schijnt nogal een lastig verhaal te zijn.
  De belangrijkste reden echter, waarom het Tigri gebied nooit meer Surinaams zal worden, is, dat volgens het huidige internationaal recht Tigri wordt aangemerkt als Guyanees grondgebied.
  Iedereen weet dat, ook de achtereenvolgende regeringen van ons land en daarom zal om het Tigri-gebied nooit strijd worden gevoerd.


  Maak melding

 6. In dit lopende jaar hebben we al drie van mijn borrelvrienden en niet te vergeten Marcel Zeeuw, die vonden dat Tigri en de rest van Suriname van hen was, naar hun laatste rustplaats begeleid. Ik maak me er daarom niet druk om van wie Tigri eigenlijk is, wij gaan allemaal uiteindelijk de pijp uit en Tigri zal precies op dezelfde plek te vinden zijn. Als Suriname de oostelijke helft en Guyana de westelijke helft van Tigri krijgt, ben ik al meer dan tevreden, ik ga in ieder geval mijn leven en dat van mijn kinderen en kleinkinderen niet op spel zetten voor een stuk oerwoud, waar straks bovendien de vrienden van de Surinaamse en/of Guyanese machthebbers, met hun skalians, tekeer mogen gaan, zonder dat wij (de bevolking van de twee landen) te weten komen wat ze er allemaal vandaan gesleept hebben.


  Maak melding

 7. Het is vervelend om te zeggen, maar Suriname loopt altijd achter de feiten aan.
  Alleen ordinaire schreeuwers komen in het centrum van de macht en daar gaan volk en land niks mee winnen.
  Daarnaast heeft het land domweg te weinig “brain power” om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.


  Maak melding

 8. Ay baya, a tori spang.De Tigri is door de Hollandse bezetters toen zomaar aan de Britten gegeven. Die stomme patatvreters toen aan de Noordzee,die dachten niet verder dan hun neuspunt langer was.Nu zit Suri met de Bullshit. Want krachtig optreden straks wordt t geval van Kashmir tussen India en Pakistan.Daar hebben toen de Britten een sluwe rol gespeeld bij de verdeling van Indiase-en Paki deel.Tot nu toe een oneindige oorlog.Hoop ,dat met Suri ook niet gebeurt zoiets.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.