Suridocs biedt Surinaamse patiënten onvergetelijke dag in Nederland

2

[INGEZONDEN] – Op zaterdag 26 september 2015 viert de Nederlandse Stichting Suridocs haar 1-jarig bestaan. In verband daarmee heeft de stichting een aantal patiënten, waaronder Surinaamse patiënten die momenteel in Nederland vertoeven voor medische behandeling, blij gemaakt. De patiënten mochten een show van Roue Verveer bijwonen. Een jonge Surinaamse dame Sita Lall die een zeldzame aandoening had en geopereerd moest worden aan haar oog, mocht samen met de 13-jarige Juryck Djojopawiro, die ook voor behandeling in Nederland is, de show van comedian Roué Verveer bijwonen.

Ze kregen een volledig verzorgd programma aangeboden. Suridocs heeft voor vervoer, eten en drinken gezorgd. Suridoc is een medische organisatie in Nederland die zich inzet voor de medische zorg van de Surinaamse samenleving. Het bestuur bestaat uit medici van Surinaamse afkomst die allen werken in het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. Ryan Plein, anesthesioloog / pijnanesthesist is de voorzitter van Suridocs. In het kader van hun 1-jarig viering heeft Suridocs een aantal kindertehuizen bijgemaakt.

suridocs2

In de afgelopen periode heeft organisatie samen met Stichting 1 voor 12 een aantal patiënten in Suriname kunnen helpen aan de juiste medische zorg. Het geval van Sita is er een die succesvol is verlopen. Sita’s ogen waren aan het verslechteren en ze kon in Suriname geen hulp vinden. Ze moest een hoornvliestransplantatie ondergaan om haar gezichtsvermogen niet te verliezen. Toen ze maar geen hulp kon krijgen klopte ze in juni aan bij Stichting 1 voor 12 voor hulp. Een maand later is het Louis Vismale, voorzitter van 1 voor 12 samen met Stichting Suridocs gelukt het voor mekaar te krijgen dat Sita naar Nederland kon vertrekken en daar te verblijven tot ze nu geopereerd is. Dokter Plein heeft alle papieren in orde gemaakt. Ook het geval van Juryck is mede dankzij Suridocs geregeld.

In een interview met Louis Vismale vertelt Sita dat de operatie technisch gezien heel goed is gegaan. Tegen de tijd van de operatie moest was ze onder narcose. “Toen ik bij was had ik meteen door dat de operatie gedaan was, omdat ik een hele verandering heb gemerkt. Nu wacht ik op volledig herstel. Het volledig herstel duurt maanden tot maximaal een jaar”, legt Sita uit. Ze bedankte Vismale en dokter Plein voor het aan haar geboden hulp. Met andere medische instanties in Nederland wordt er voor Juryck een speciale behandelplan gemaakt. Dokter Plein zegt dat Suridocs zich momenteel enorm inzet om haar bijdrage te leveren zodat de noden in Suriname op medisch gebied verlicht kunnen worden. Zijn organisatie wil een permanente huisartsenpost in Suriname te openen.

2 REACTIES

 1. Is wel prachtig om te horen,echte echte Surinamers die zooo hoog hebben geschopt,dit te doen voor zieke patiënten uit su hier in Nederland te mogen en kunnen helpen,ik vind dit geweldig,mocht ik ooit in Suriname verhuizen zou ik graag jullie kliniek willen bezoeken voor meer informatie over mijn ziekte,ik ben ook een patiënt ,hebt een ziekte van graefs astma hart en vaten,hier in Nederland hebben ze de juiste medicijnen voor mij,mijn vraag is of ze ook in Suriname hebben,ook last hebben van me beide knieën ,artrose genoemd,maar ik kan me werk nog wel doen,ondanks ik ziek ben .thuis zitten is ook geen optie.ik wou graag van jullie weten waar de huisartsen posten zullen vestigen,commewijne zou mooi zijn,daar ga ik binnenkort wonen,voor mijn pensioen,ga ik remigreren,met gezondheid,ben nog in behandeling van specialisten in het ziekenhuis in Harderwijk .met de vriendelijk groet mevr,S.Sastrokromo


  Maak melding

 2. Beste mevrouw,

  Dank voor uw steun. Hartverwarmend.Betekent veel voor ons. Wij lezen uw reactie nupas. Hoe zouden we in contact kunnen komen met u? In het verlengde van uw suggestie; een pijnpoli tzt voor chronische pijn is iets dat we ook samen met een toekomstige partner zouden willen opzetten.
  U kunt ons bereiken via emailadres; suridocs@nijsmellinghe.nl

  Vriendelijke groet,

  Bestuur stg. Suridocs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.