Surinaamse banken krijgen nog minder kredietruimte

8
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 25 aug – De algemene banken hebben nog minder ruimte om kredieten te verstrekken. Hun geldreserve is nog meer beknot sinds de invoering van het Surinaams Nationaal Elektronisch Betaalsysteem, Sneps. Het bankwezen is er niet bepaald blij mee.

Sneps vereist het aanhouden van vijf procent van de eigen reserve. Dat komt bovenop de dertig procent die niet aangesproken mag worden, de zogenaamde kasreserve. “Het is vijf procent en lijkt dan wel dat het om een klein bedrag gaat, maar het kan voor sommige banken al in de miljoenen lopen, dus ik begrijp het wel als andere banken er moeite mee hebben” zegt Stanley Mathura, directeur van Surichange Bank, tegenover de Times of Suriname.

De vijf procent is bewust bepaald door de Centrale Bank van Suriname. “Het systeem houdt in dat als er geld wordt overgemaakt van de ene rekening naar de andere of van ene bank naar de andere, het binnen enkele minuten al ter beschikking is voor opname of gebruik”, aldus Mathoera. De centrale bank beheert het systeem en heeft daar het geld voor nodig. Om de klant van dienst te kunnen zijn, zullen de banken dus wel het offer moeten brengen.

8 REACTIES

 1. Hoe moet het land ontwikkeld worden zonder geld??
  Aan wie hebben wij dit te danken?
  Is het normaal dát in het ene jaar volop projecten worden uitgevoerd en plotseling daarop volgend geen geld is.
  Is dit goed bestuur??
  Hoeveel is geïnvesteerd in productieve sector?
  Moeten we dit financieel beleid door blijven promoten aan onze kinderen?
  Het hoeft eigenlijk niet zover te komen als men toen had geluisterd.
  We verliezen telkens weer geld en tijd.
  Wanneer gaan wij het leren??


  Maak melding

 2. Dit is het begin van de financiele chaos in ons land.
  Er komt een run op de banken.
  Mensen halen hun geld van de bank nu er nog wat te halen valt.
  Er zijn teveel voorbeelden in de wereld om te weten, wat er dan gebeurt.
  Het hele bancaire systeem dondert in elkaar.


  Maak melding

 3. CONTROLE IS GEEN DAAD VAN VIJANDSCHAP

  Ga maar na hoeveel automarkt alleen in Paramaribo zijn, sta je gewoon verstelt van.
  meer wegen; meer straatverlichting; meer verkeersborden; meer brandstofverbruik en meer politie op de weg.
  Wie moet al deze kosten betalen?

  Men betaald eenmalig voor een nummerplaat en elk jaar voertuig (sticker) belasting. Koop je een auto dan wordt het bedrag omgezet in de verkoopwaarde. Wie bepaald de verkoop prijs of werkt de banken bewust aan prijsopdrijving met de autodealers. dit is fraude. Wie is bezig met het devalueren van ons geld, zijn dit niet dezelfde personen dat zo hard schreeuwt?


  Maak melding

 4. No spang yere. Pero en Robg hebben hier vast een verklaring voor. We gaan voor nog 5. Binnen twee jaar su kong lik Dubai!! Na Misiekaba be tak a San! Dus ik heb er alle vertrouwen in. Daarom heb ik mijn kavel verkocht, zodat anderen kunnen leven in t prachtige Dubai project.( Haïti Zimbabwe)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.