‘Surinamers en Antillianen maken meeste zorgkosten’

17

Surinamers en Antillianen maken het vaakst gebruik van de zorg die wordt bekostigd uit het basispakket. Dat meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de zorgkosten uit het basispakket per bevolkingsgroep.

Volgens de krant maken allochtonen vaker gebruik van de zorg die wordt bekostigd uit het basispakket dan autochtone Nederlanders. Hun zorgkosten zijn daarom 13 procent hoger. Nederlandse inwoners van Antilliaanse afkomst maken de meeste kosten, 24 procent meer dan autochtone Nederlanders, gevolgd door Surinaamse inwoners (23 procent hogere kosten).

De verschillen zouden volgens de krant voor een deel te verklaren zijn doordat relatief veel allochtonen in de laagste inkomensgroepen zitten. Deze groep beroept zich, ook onder autochtonen, het vaakst op de gezondheidszorg.

17 REACTIES

 1. Hieruit blijkt dat de sociaal-maatschappelijke omstandigheden van onze broeders in Holland verre van ideaal zijn.Toch is het zo dat als deze personen hier komen wij jaloers op ze zijn en verwachten dat ze met geld komen.


  Maak melding

 2. nou, blakka djoeka, sommige berichten moet je kunnen lezen.

  er zijn ongeveer 17 miljoen inwoners in nederland. hiervan is 2% surinaams of van surinaamse afkomst en een nog kleiner percentage voor de antillianen.

  van deze 2% maakt het grootste deel gebruik van de ziektekosten voorziening?

  wat bedoelen wij nou? de zorgkostentoeslag of de gedeclareerde ziektekosten voor behandeling?

  zelf denk ik dat je wanneer je die 2% uitvoerig gaat behandelen, je toch niet hetzelfde resultaat krijgt als wanneer je de overige 98% uitvoerig behandelt.

  dus wat er hier bedoeld wordt, is dat surinamers en antillianen het meeste recht hebben op de zorgtoeslag die trouwens maximaal €70 euro per maand bedraagt. die ontvang ik niet, maar wel mijn kinderen omdat zij nog schoolgaand zijn en boven de 18 jaar.

  leuk bericht, maar waar ligt het focus?


  Maak melding

 3. Is het nog uitgespit naar de etniciteit van de Surinamers zelf die nogal een diverse groep vormen?
  Zo zouden Hindoestanen meer lijden aan suikerziekte, alcoholisme en depressie, creolen meer aan geslachtsziekten en darmaandoeningen, javanen meer aan diverse infecties en mond- en klauwzeer, marrons meer aan overvoeding en ongeinteresseerdheid en indianen meer aan autisme en ondervoeding .


  Maak melding

 4. en ten tweede:

  nog steeds naar blakka djoeka, de ziektekostenpremie die ik jaarlijks betaal is €1.680 (ja, euro’s) plus nog een eigen bijdrage van ongeveer €500. kan wat minder zijn, weet ik niet precies.

  voor dat bedrag zal ik zeker naar de dokter gaan met alle gevolgen van dien. ja, zeker. ik ben toch ook geen liefdadigheidsinstelling? of wel soms?

  en ten derde:

  die directeuren van zo een zorginstelling verdienen een schaamteloos bedrag, die lui toucheren vies meer dan de minister president, het gaat om absolute miljarden. evenals de pensioenfondsen, die hebben nu meer dan 1000 miljard euro’s in kas, maar vanwege een lage rekenrente mogen wij genieten van neergang.

  en ten vierde, wanneer de chef, met zijn €15.000 euro! of meer maandsalaris zijn eigen bijdrage van €500 betaalt, dan is de impact zeker wat anders wanneer ik met mijn maandsalaris van 2600 bruto mijn eigen bijdrage van 500 betaal.

  de zwarte piet is gisteren in de vn besproken, dus moet hij nu aan ons worden doorgespeeld. dit is de telegraaf.


  Maak melding

 5. Ze moeten naar de huisarts, zit trouwens standaard in het ziekenkosten pakket, om doorverwezen te worden naar de specialist die hen dan weer een lange periode betaald verlof meegeeft.
  Ik ken wel 27 personen van Surinaamse afkomst die in Suriname wonen en een WAO uitkering hebben en ingeschreven staan op het adres in Nederland, hoofdzakelijk het adres van één van de kinderen, doch hun levensdagen slijten in Suriname.
  De fiscale wetgeving zegt dat, indien je langer dan 6 maanden niet in Nederland verblijft je fictief woont in het land waar je thans verblijft en zal je als niet ingezetene behandeld worden.
  Suriname zou zodoende belasting moeten ontvangen op de uitkering van deze lieden.
  Ze komen jaarlijks naar Nederland om gekeurd te worden en dus weer een jaar de grote boi te spelen in Suriname zogenaamd eerder met pensioen of ik ben eerder gestopt met werken.


  Maak melding

 6. @ Anoniem,
  Als dat waar is wat je vertelt, dan vind ik dat de Surinaamse regering deze mensen misbruik laat maken van de gastvrijheid van het Suriname. I k vind wel dat dan wel erg veel mensen in die situatie geconcentreerd zijn in jou omgeving. 27 is wel heel erg veel hoor?

  Suriname moet dus bij deze mensen achter haar belasting gelden aan want hier moet ze ook betalen. Als Suriname te soft hiermee blijft omgaan, dan gaan de mensen Suriname als een walhalla zien waar ze niks hoeven te betalen. Ondertussen weerhoudt die vrijblijvendheid deze mensen ervan om niet definitief voor Suriname te kiezen. Je kunt best zeggen dat het dan eigenlijk profiteurs zijn die wel de lusten van Suriname willen maar geen enkele last mee willen helpen dragen. Het getuigt dus niet van vaderlandse liefde!


  Maak melding

 7. @ Van 1502 tot 1863
  a) Ik vind wel dat dan wel erg veel mensen in die situatie geconcentreerd zijn in jou omgeving. 27 is wel heel erg veel hoor?
  b) Je kunt best zeggen dat het dan eigenlijk profiteurs zijn die wel de lusten van Suriname willen maar geen enkele last mee willen helpen dragen.

  reactie hierop
  ad a) deze groep mensen zitten niet in mijn sociale kring. Ik ben ze tegengekomen op de sportschool en in verenigingen van Surinamers.
  Recentelijk is er ééntje vertrokken omdat die in de WAO zit wegens een hart operatie. Samen met zijn vrouw vertelde hij lachend hoe lekker het is en hoeveel hij te besteden heeft in Surinam, hij staat ingeschreven bij zijn dochter te Amsterdam.

  ad b) Ja inderdaad zijn het profiteurs. Ze maken gebruik van zowel Nederlandse als Surinaamse voorzieningen. Echter Suriname vaart er beter bij omdat hij zijn geld uitgeeft in Suriname. In Nederland is hij verzekert voor zijn gezondheid voor circa 1.100 euro + eigen risico van 370 euro.


  Maak melding

 8. Mensen wordt wakker, medicijnen en behandelingen dragen niet bij aan genezing maar zorgen dat je ziek blijft en als een kip zonder kop de medicijnen en behandelingen blijft nemen.


  Maak melding

 9. Mensen wordt wakker, medicijnen en behandelingen brengen geen genezing, maar zorgen dat je ziek blijft.
  Je blijft dan voor de rest van je leven gebruik maken van de medicijnen en behandelingen tot de dood er op volgt.


  Maak melding

 10. zie hier het gehele artikel.
  De kosten betalen de mensen zelf als ik het bericht goed lees.
  Blijkbaar doen de autochtonen minder aan |”zorgmijding”.

  Gemiddeld 13 procent meer uitgaven dan autochtonen
  Allochtonen maken meeste zorgkosten
  Hans Kuitert
  DEN HAAG –

  Allochtonen maken vaker gebruik van de zorg die wordt bekostigd uit het basispakket dan autochtone Nederlanders. Hun zorgkosten zijn daarom 13 procent hoger.

  Inwoners van Antilliaanse afkomst maken de meeste kosten, 24 procent meer dan autochtone Nederlanders, gevolgd door Surinaamse inwoners (23 procent hogere kosten). Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de zorgkosten uit het basispakket per bevolkingsgroep over 2013.

  De zorguitgaven (inclusief verplicht eigen risico) van alle niet-westerse allochtonen per persoon tot de leeftijd van 65 jaar is 1867 euro tegen 1652 euro voor autochtonen. Antillianen en Surinamers hadden de hoogste kosten, respectievelijk 2049 euro en 2026 euro. Turkse en Marokkaanse Nederlanders zaten net onder de 2000 euro per persoon.

  Voor autochtone Nederlanders zijn de grootste kostenposten die vallen onder de basisverzekering: ziekenhuiszorg (gemiddeld 899 euro’), tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (262 euro) en medicijnen (169 euro).

  Ook daar zijn grote verschillen met andere bevolkingsgroepen. Surinamers hadden 19 procent hogere kosten voor ziekenhuiszorg, Antillianen 18 procent en Turken 16 procent.

  Inwoners van Antilliaanse afkomst maakten geestelijke gezondheidszorg (met name psychiatrische hulp) bijna 65 procent meer kosten dan autochtonen, bij inwoners met Surinaamse wortels was dat 43 procent, bij Marokkaanse Nederlanders bijna 16 procent meerkosten.

  Turkse landgenoten daarentegen had minder kosten voor geestelijke gezondheidszorg, 8 procent minder dan autochtone Nederlanders.

  Daartegenover staat dat Turken van alle groepen de hoogste medicijnkosten hadden.

  De verschillen zijn slechts deels te verklaren doordat relatief veel allochtonen in de laagste inkomensgroepen zitten, die ook onder autochtonen het vaakst zorg nodig hebben.


  Maak melding

 11. 27 mensen in de WAO en verblijven in Suriname.
  Ze betalen hun ticket ermee en ik neem aan dat ze al hun (WAO) geld in Suriname uitgeven. Of worden ze door de regering van Suri / familie in Suri onderhouden?

  Volgens mij is het gunstig voor Suriname.
  SLM profiteert ook.
  Ik beschouw deze mensen als toeristen, die geld in het laatje brengen.
  Ik geef toe dat wij (ik) een beetje jaloers op ze zijn.


  Maak melding

 12. De allochtonen lijden vaak aan simpele ziektes, maar de autochtonen lijden aan allerlei bizarre ziektes die 50 keer meer kost aan behandeling per persoon. Helaas heeft die onderzoeker dat niet meegenomen in z’n rapportje.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.