Onderschatten troef bij Nationale Partij Suriname

23

PARAMARIBO, 21 aug – Bij de Nationale Partij Suriname, NPS, lijkt een neiging te overheersen tot het verkeerd inschatten van situaties. Bestuurskundige August Boldewijn vindt dat de leiding van ooit Suriname’s grootste partij best wat omzichtiger te werk mag gaan.

Dit lijkt niet het geval als gekeken wordt naar de wijze van omgaan met geschillen. Hoge partijfunctionarissen wordt snel de rug toegekeerd als ze ietwat dissidente opinies hebben. Een goed voorbeeld is Patrick Kensenhuis, eerst parlementariër voor de NPS en nu voor de NDP van Desi Bouterse. “Omdat hij met de NDP’er Ricardo Panka optrok, nam de partij hem dat kwalijk”, zegt Boldewijn tegenover de Ware Tijd.

Met wat overleg en gericht communiceren was waarschijnlijk meer bereikt. Ook vakbondsleider Ronald Hooghart, mensenrechtenactivist Sunil Oemrawsingh, topsportman Gordon Touw Ngie Tjouw, Remy Pollack en John van Coblijn vertrokken. Partijleider Gregory Rusland heeft ze alle kort na vertrek ‘veel succes’ toegewenst. Boldewijn vindt het hoog tijd dat vergaderd wordt met ontevreden leden om een wellicht nakend eind te voorkomen.

23 REACTIES

 1. Voor de verkiezing ging Coby al op solo tour, die zich weinig aantrok van wat de Partij had besloten; DIT KOMT ECHT NIET ALS EEN VERASSING VOOR MIJ.

  Het is inderdaad jammer dat zo een KRACHT de Partij vaarwel zegt.
  Dit is niet goed voor de NPS.


  Maak melding

 2. Boldewijn heeft 100% gelijk. Als continu leden weglopen moet je je toch gaan afvragen wat er mis is met de partij. Nee, doen ze niet. De leiding van de NPS gaat er altijd weer van uit dat de weglopers fout zijn en gemist kunnen worden. Dit duidt meer op een gebrek aan zelfreflectie bij de NPS en een hoge mate van arrogantie.

  Ook in de assemblee is de NPS onzichtbaar. Geen stevige oppositie tegen de regering terwijl er legio mogelijkheden zijn , denk maar aan de financiele situatie en de corruptiebestrijding.

  Jammer, zo doorgaan betekent het einde van de NPS.
  NPS moes drai anu par a boto. Geen spelletjes spelen intern, maar een proces van verandering en vernieuwing starten met echte discussies waarbij alle leden(ook dissidenten) zijn betrokken.


  Maak melding

 3. Misschien is de leiding bewust bezig de partij kapot te maken.Ik vind niet dat deze voorzitter van de NPS nog langer moet aamblijven.
  Vene zal zomaar iemand anders als voorzitter hebben gewild.
  Ik hoop dat een volksbeweging binnen da NPS ontstaat die dit bestuur naar huis stuurt.Op deze wijze heeft deze eens zo’n grote en machtige partij straks 0 zetel in het parlement.


  Maak melding

 4. nou, nee, ik denk niet dat de leiding bewust de partij aan het kapot maken is. ik denk dat er geen I in een team zit. het team van ndp wordt bij elkaar gehouden door hun “liefde’ voor hun geliefde, zachtaardige, volledig de waarheid sprekende guru. wanneer die wegvalt rollen ze ook als ratten over elkaar heen om als eerste bij de pot met goud te zitten. nu doen zij dat nog bescheiden.

  wat de nps nodig heeft is wat het land nodig heeft: wij willen er samen tegenaan. niet: ik weet het beter, dus ik ga apart mensen werven om op mij te stemmen. is dat geen ondermijning?

  coby vindt dat hij opkomt voor de mofinawangs, maar hij kan ook een school voor hun bouwen of hun ervan overtuigen dat zij moeten leren en dat zij moeten leren hun kinderen op te voeden en dat zij niet ten allen tijde verplicht zijn van alles gratis te krijgen omdat zij veel kinderen hebben. zij kunnen ook minder kinderen krijgen. 2 handen, 2 kinderen. en wanneer die twee groot zijn nog 1 of twee.

  coby mag wel even de hand in eigen boezem steken, dat doen surinamers, overal ter wereld, veel te weinig. (reflectie, reflectie, reflectie).


  Maak melding

 5. Ik denk dat er een zekere arrogantie is in de partij. Ik denk bij deze aan bepaalde uitspraken van zowel Venetiaan als zijn minister van Buitenlandse zaken ben die sma haar naam vergeten en zal het zeker niet opzoeken.
  Ook vindt ik dat Gregory ondanks zijn educatie het Charisma mist om goed met de achterban te communiceren.
  Een goede educatie betekent namelijk niet dat iemand goed kan communiceren met de NPS achterban.


  Maak melding

 6. Het is te wijten aan die waterpomp van Bouterse. Want waar gaan de NPS-kiezers naar toe? Niet naar de VHP, PL of ABOP, maar naar de NDP.
  De NDP heeft zich ontpopt tot de partij waar er voor de arme man nog wat njang te halen valt. Voor de toppers natuurlijk nog veel meer.


  Maak melding

 7. Rusland moet weg! Iedereen wil het beste voor de partij maar soms moet je ook een stapje terug doen en iemand anders aan het roer zetten. Rusland staat er niet hij stil.dat hij eigenbelang boven partijbelang zet.


  Maak melding

 8. Ik zet de hele situatie van de NPS in een groter kader.

  Je kan niet naar de NPS kijken en de ontwikkeling van de NDP daar niet in betrekken. Een volkspartij (net als de PvdA in Nederland, misschien Labour in Engeland) die in verval is omdat ze geen binding heeft met haar achterban.

  De politieke macht die men nastreeft gaat niet hand in hand met de emancipatie van de doelgroep. De belangen van de doelgroep staan lijnrecht tegenover de belangen van de politiek machtigen die weer aan de leiband lopen van de economisch machtigen.

  De democratie is allang uitgehold in Europa en de VS waar politici marcheren op de tonen van hen die hun campagnes en andere kosten betalen. Dat is in Suriname niet anders.

  De NPS is natuurlijk ook de partij geweest van de Afro Surinamers, en men moet met goede argumenten komen om dat te ontkennen. Aan de andere kant heeft de Afro Surinaamse elite de neiging om hun eigen gemeenschap te benadelen ten koste van een zgn aura iedereen te accommoderen.

  Feit is dat ze nooit en te nimmer hun eigen mensen hebben geholpen. Altijd voor individuele belangen, positie en status zijn gegaan. De arrogantie, gebrek aan visie en idealisme breekt de Afro Surinaamse elite nu op.

  De NPS is allang een elitaire partij geworden. Het plebs vond het prachtig die elite op een voetstuk te zetten en de elite vond het prachtig op dat voetstuk te staan.

  Na een bijna onafgebroken periode van 15 jaren waarin er nagenoeg niets voor grassroots organisaties is gedaan en waar men vooral vanuit de NPS zich heeft laten gijzelen door de 8 december situatie hebben ze hun hand overspeelt.

  De afwikkeling van 8 december en die van de binnenlandse oorlog waard ene groep amnestie vond en de andere niet, heeft ook een impact gehad op de achterban van de NPS.

  Door de gijzeling van de 8 december beweging en dus ook indirect nederland, werden bepaalde ontwikkelingen in Suriname tegengehouden maar anderen juist gestimuleerd.

  Het is een van de zaken die voor verwijdering heeft gezorgd in de samenleving. Tel daarbij op dat er in de vijftien jaren geen noemenswaardig sociaal beleid is gevoerd, De elite zich nergens liet zien, horen na de verkiezingen terwijl de NDP daar juist veel in heeft geïnvesteerd.

  Een groot deel van de achterban van de NPS heeft juist het idee en het gevoel dat de huidige president, ondanks de campagne mede geregisseerd vanuit het buitenland, juist wel een warm hart heeft voor die achterban. Het zijn vaak kleine dingen die mensen raken.

  De manier van speechen van deze president probeert men vaak te imiteren waar het natuurlijk veel beter is jezelf te zijn op een podium. Dat jezelf zijn voelen mensen. NPS en ook de PL en de VHP zullen steeds vaker geen alternatief meer zijn voor grote groepen Surinamers.

  De NPS kan alleen maar een factor worden als ze helemaal de koers veranderd. Een groot deel van har achterban, of oude achterban leeft in een achterstand situatie, is getraumatiseerd en daardoor een groep waarvan de potentie bij lange na niet benut wordt voor het land.

  Alleen een meerjarenplan en dan focussen niet op de volgende verkiezingen maar op die daarna zou deze partij nog kunnen redden.

  De volgende verkiezingen zouden dan een meetpunt moeten zijn.

  Kadertrainingen, veldwerk, onderzoek en het ontwikkelen van en duidelijke visie zijn zomaar een aantal zaken die zeker op tafel moeten komen.

  De partij is een natte droom voor een echte marketingman/vrouw.


  Maak melding

 9. Meneer Boldewijn is geen onafhankelijke waarnemer van de Surinaamse politiek.

  Op weg naar de verkiezingen heeft hij vaak uitspraken gedaan die bedoeld waren om de NDP te bevoordelen.

  Dat hij daar nu mee doorgaat verbaast mij niet.

  Coby was boven en onder de partij wet acties aan het voeren tijden ZIJN verkiezingscampagne dat hij opstapt is geen verrassing.
  Als hij denkt dat hij bij de eerstvolgende verkiezing een rol van betekenis kan en zal spelen heeft hij het mis.


  Maak melding

 10. vhp ,nps geloven het nog steeds niet .nps dede keba !!!!!!!!!!!!!!
  de pl is de volgende en daarna de vhp,waarom de vhp op de derde plaats is dat ze in beraad zijn om het anders te gaan doen .ik wil wedden dat de vhp verenigde hindoestaanse partij bij de komende verkiezingen van 2020 geen vhp meer gaan heten maar dat ze hebben ingezien dat ze af moeten stappen om etnisch te denken .
  die partij gaat een andere benaming krijgen anders zijn ze ten dode opgeschreven ,en ook gaan ze niet enkel hun soort in de top van de partij hebben maar ook andere bevolkings groepen ,ze hyebben het van de ndp nagekeken dus ze hebben het levens licht gezien .dat is goed voor land en volk .ondanks dat ze gaan hervormen oeng no e lasie stjieng , ik hou van die vhp het zijn ook mijn broeders , wij hebben het zelfde voor met ons land alleen moeten zij nationaal denken zoals ik samen met mijn buren javanen ,hindoestanen chinesen creolen ,ieder zijn cultuur maar niet in hokjes denken dat is de essentie .en daarom zeg ik pero ik hou van die ndp en haar denken ,natuurlijk heb je ook rotte appels in die ndp ,en ik wil zie dat bouterse optreed tegen deze figuren ze moeten eruit verbanen worden ,joe abie wang toe voermang in a partij mie mang en dit soort abanies moeten de partij niet gaan vergiftigen .er moet hoe dan ook een grondig onderzoek komen ingeval de ebs mocht blijken dat er gesjoemeld is met staats gelden .ik hoop dan ook vurig dat deze zaak tot de bodem wordt uitgezocht .
  strede strede wie no sa vrede ndp na wie vesie mang

  so so lobie .


  Maak melding

 11. Johan Ferrier (N.P.S.) door Jopie Pengel (N.P.S.) tijdens de Koloniale tijd voorgedragen aan de Nederlandse regering om tot gouverneur beëdigt te worden. De algemene staking van 1969 is geleidt door de vakbondsleider Harold Rusland (de vader van de huidige N.P,S. voorzitter Gregory Rusland) en de regering Pengel werd naar huis is gestuurd. Deze zelfde gouverneur Johan Ferrier i.p.v Pengel heeft hij een interim-kabinet onder leiding van Arthur May benoemd en beëdigt.

  Verkiezing is gehouden en de overlopers bij de N.P.S./FioFio`s waren Frank Essed; Just Rens;Jules Sedney en hebben een eigen partij opgericht de P.N.P. en samen gaan werken met de V.H.P. deze hebben toen de verkiezing gewonnen en bobo Jules Sedney werd premier
  .
  Die hele ambtenaren staking (de toenmalige minister Harry Radakishun van financiën had toen hard z`n best gedaan maar Nederland wilde geen geld loslaten) plus de gouverneur Johan Ferrier en Harold Rusland/P.N.R. en vakbondsleider hebben onder een hoedje gespeeld met de Hollanders om Pengel weg te krijgen.

  En deze vloek is de N.P.S. tot heden bijgebleven. De N.P.S. is een complete P.N.R. ding geworden. Pengel had een afkeer van de communist Eddy Bruma. N.P.Sers hadden toen Henk Arron met Eddy Bruma in een auto gezien en vanaf toen was de kroon prins van Pengel een innerlijke vijand geworden.

  De N.P.S.is een vervloekte politieke partij er gebeuren alleen maar vreemde dingen binnen de partij. U mag het van mij aannemen de N.P.S. komt nooit meer boven water.De N.P.S.is een veroudert partij en gaat niet mee met de tijd, en niet te spreken over de huidige voorzitter hij past helemaal niet in de tijd. Die man moet gewoon plaats maken voor een levendig mens.


  Maak melding

 12. Ja het kan niet anders Surinamers zijn veranderd. Men hoeft geen moraal meer te hebben maar zich te verkopen aan de eerste de beste. En dat doet zich voor bij iedere transactie.


  Maak melding

 13. Al die oude NPS,s gaan dood dus snappen jullie nog niet dat de NPS op dood spoor is?
  Deze mensen gingen vanuit,ik ben NPS dus ik ga dood NPS.
  Mijn hele familie was ook NPS,ik mocht vroeger niets slecht over de NPS praten anders had ik een probleem.

  Dus vergeten jullie de NPS maar.


  Maak melding

 14. De NPS is een broeinest van betweters, arrogantie, hoogmoedswaanzin. Enkele tientallen jaren terug kwamen een aantal kopstukken van de partij op bezoek in Nederland. Een goede kennis, waarmee ik samen had gestudeerd,bracht mij naar een ontmoetingsbijeenkomst met deze bo-bo’s.

  De manier waarop ik werd aangekeken bij de persoonlijke kennismaking sprak boekdelen. Een zekere mevrouw Loembang Tobing keek me aan alsof ik een bediende of nog minder, een vuilophaler was voor haar was. De minachting in haar ogen voor de gewone man, die niet tot het elite groepje van de partij behoorde, straalde letterlijk uit haar ogen en houding. vanaf dat moment kreeg ik een bloedhekel aan die partij.

  Toen ik het verhaal van Cobie of van Colijn hoorde leek het alsof ik opnieuw door de wesp Loembang Tobing werd gestoken.De NPS heeft mijn inziens geen recht van bestaan. De partij heeft zich nooit ingezet voor het welzijn van de afro-Surinamers. Ze hebben de achterban in tegenstelling tot de VHP, nooit gestimuleerd en ondersteund om aan gronden te komen. Wie grond bezit heeft kapitaal in handen.Weg met de NPS.


  Maak melding

 15. Ik vraag me nog af wie de NPS nog serieus neem? Ja, natuurlijk de vastgeroeste achterban van meelopers,jaknikkers, pajong waaiers en corrupte profiteurs. Het is nog een kwestie van tijd dat de partij nog serieus genomen gaan worden door de VHP.

  In de paktijk zien we reeds een verschuiving plaatsvinden. De VHP gaat steeds mer richting de NDP. Uiteindelijk gaat het tot een samenwerking van NDP en VHP komen. Tegen die tijd is de NPS opgehouden te bestaan. Dit kan nog op korte termijn gebeuren.


  Maak melding

 16. Inderdaad onderschatten ze zichzelf heel erg bij de NPS. Zo dachten ze van Suriname een paradijs in 10 jaar te kunnen maken door de onafhankelijkheid – geheel onvoorbereid – te eisen. Het gevolg kennen we wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.