Minister bestrijdt discriminatie Surinaams VWO

6

PARAMARIBO, 20 aug – Het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, OWC, wil afrekenen met selectief inschrijven bij het VWO. De voorkeur voor kinderen met een zogenaamd S-pakket (voor exacte vakken, red.) heeft te lang gedomineerd. Een nieuw inschrijfsysteem stuit op verzet.

Sommige directeuren op VWO-scholen willen toch onderdoor. Het oude is moeilijk af te leren. “Wanneer directeuren inschrijvingen organiseerden, bekroop mij het gevoel dat er meer een negatieve selectie plaatsvond. Alle directeuren vochten voor leerlingen met een S-pakket, omdat die een ander niveau van denken hebben. Nu willen we op alle scholen P-, Q-, R- en S-leerlingen hebben”, zegt minister Robert Peneux tegenover de Times of Suriname.

Alle leerlingen moeten zich centraal laten inschrijven. Er vindt dan een selectie plaats naar woonomgeving. Wie het dichtst bij een bepaalde school woont, wordt er ook geplaatst. Het ministerie wil af van de discriminatie. Die werd gevoed door de drang om de beste examenresultaten te halen. “We moeten afstappen van het hokjesdenken”, aldus Peneux. Op sommige scholen wordt nog stiekem ingeschreven naar eigen inzicht. Maar het gros is centraal geselecteerd.

6 REACTIES

 1. Deze minister heeft een ministerie met de grootste begroting.Hoeveel procent van de begroting is gerealiseerd?
  Is de begroting overschreden?
  Ik hoop dat de minister zich niet te lang bezighoudt met alleen inschrijvingen.Kan hij deze taak niet delegeren?
  Hoe denkt de minister het rendement van het onderwijs in ons land te verbeteren? De direkteur heeft geen idee waarom de leerlingen zo slecht in rekenen zijn?Weet de minister ook geen raad?


  Maak melding

 2. VWO Suriname hoort de studierichtingen die er zijn aan alle kinderen te bieden. Anders krijg je eenzijdigheid aanwas.
  IQ en EQ moeten in evenwicht zijn.

  Het moet niet zo zijn dat je aanwas krijgt die alleen exact kan beredeneren maar dat ze op sociale vlak grandioos mislukken.

  Nu jij weer @prof. Miasababoi


  Maak melding

 3. @ prof. Misababoi,

  Klopt het dat je met je opmerking over: NDP kinderen krijgen ‘NU’ de voorrang eigenlijk wilt zeggen dat voorheen een andere groep de voorrang kreeg? Jammer dat je daarbij niet uit de doeken hebt gedaan van welke partij dan de kinderen voorrang kregen. Van de VHP soms? Laat de lezer maar meegissen daar je dat in midden liet!

  Zo zie je dat alles maar via een bekrompen hokjes visie wordt gadegeslagen door mensen zoals @prof. Misababoi


  Maak melding

 4. NDP ‘clean the files’. Ook het kind van Abra brokie, Van Dijk, Saron of Koelie Wee, heeft recht op een plaats op het Atheneum of de AMS. De NDP zet zich in voor het gehele Surinaamse volk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.