ING bank zet Michiel de Ruyter als ‘zeeheld’ neer op Sail 2015

34

[INGEZONDEN] – Wauw. Ik zie net dit gesponsorde bericht voorbij komen. Wat een diepe schande. Volg deze. Een aantal weken geleden had ik een reactie geplaatst onder een prijsvraag van de ING bank, die Michiel de Ruyter een zeeheld noemde. Ik vertelde ze dat Michiel de Ruyter de slavernij in stand hielt met zijn zeereizen, en dat dit een hoofddoel was. De koloniën in deze gebieden draaiden volledig op slavenarbeid. De producten die ernaartoe werden vervoerd waren merendeels bedoeld voor de slavenplantages en hun eigenaars en in retour werd de met slavenarbeid geproduceerde suiker, siroop, tabak en katoen ingeladen. Hij beschermde daarnaast bedreigde belangen en heroverde forten op Europese concurrenten. Dit alles om de slavenhandel, dus inkomsten, te kunnen continueren. Dit had ik ze dus netjes uitgelegd. Helaas hebben deze kapitalistische ratten nooit op deze 2e reactie gereageerd.MR2

En kijk nu…tijdens Sail 2015 in Amsterdam is vandaag niemand minder dan een echte Michiel de Ruyter te zien. Werkelijk ongelofelijk. In hun 1e en laatste reactie zeiden ze, en ik quote: “Wij weten dat niet alle zeehelden van onbesproken gedrag zijn geweest” en “Wij willen Nederlanders kennis laten maken met deze zeehelden en een stukje geschiedenis meegeven”. Maar wat gaan jullie die mensen op Sail vertellen over hem dan? Welke geschiedenis gaan jullie meegeven in samenwerking met het Rijksmuseum dan? Precies, dat hij een zeeheld was. Als ze de feiten zouden vertellen zou ik er nog vrede mee hebben, maar die man was een schurk, een piraat.

Dit kan alleen maar hier in Vernederland. Witte nederlanders zijn stiekem trots op symbolen van koloniale onderdrukking. Naast zwarte piet, de gouden koets hebben we nu dus ook een echte Michiel de Ruyter. Dat je het ff weet. Walgelijk.

Alle grote banken(alternatief: Triodos bank) zijn smerige kapitalistische instituten, maar als ik klant was bij de ING had ik direct de klantenservice gebeld en mijn rekeningen per direct stopgezet. Waarom? A. Omdat zij mensen en symbolen verheerlijken die voor koloniale onderdrukking staan. En B. Omdat ze weigeren de juiste informatie en feiten te vertellen op een groot internationaal evenement als Sail. Maar ja, dit is Nederland, so what else is new?

I rest my case.

Stijn Brinkhauswww.stijnspreekt.nl


34 REACTIES

 1. En terecht.

  Wij zijn trots op Michiel de Ruyter.

  Ga eens wat met je leven doen in plaats van achter elke boom een racistische blanke Nederland te zoeken.


  Maak melding

 2. tja wie de bal schopt krijgt hem soms harder terug.

  Voorbeeld net zoals Suriname die witte Nederlands niets kan doen alleen maar uitschelden.

  Zo kan Rusland elke jaar op 17 juli Feest vieren dat zij de MH17 hebben neergehaald voor die Nederlands doet dat ook pijn.

  Maar die Witte Nederlanders kunnen die Russen ook niet aanpakken dus ze staan erbij en kijken ernaar.


  Maak melding

 3. Stijn, jank niet zo. Wij klagen toch ook niet over de Spaanse of Duitse bezetting. Moeten wij nu dan geen VW meer rijden of apparatuur van Siemens komen. Als je beetje hebt verdiept in de geschiedenis dan weet je dat de koningkrijk der nederland nooit slaven heeft gehad. Heb je het niet naar je zin nederland dan staat het je vrij om te verkassen, lekker opkrassen naar een bananen republiek.


  Maak melding

 4. Niet alleen Nederlanders doen dat, maar blanken in het algemeen. Enkele blanke massamoordenaars die bewierookt worden:
  Alexander de Grote
  Napoleon
  Julius Caesar
  Hitler (door rechtse blanken)
  Koningin Victoria (UK)
  George Bushes (beiden)
  enz.
  Teveel om op te noemen. Het vermoorden, uitbuiten en oplichten door deze figuren wordt door de blanken als een heldendaad gezien, in dienst van het vaderland. Maar intussen wel die moslims veroordelen die in dienst van hun godsdienst hetzelfde doen. Er is een blanke maat en een niet-blanke maat.


  Maak melding

 5. Ik weet je naam niet maar wordt het dan geen tyd dat je weer lekker tussen je familieaapjes gaat zitten in Surimaribo inplaats van kritiek te hebben op de ING.
  Je wil wel een graantje mee pikken van de Nederlandse welvaart,moet je ook je muil houden.
  Die broek die je aan hebt zou je in Surimaribo niet kunnen betalen.
  En maar lhulhe.
  Gegroet eikel


  Maak melding

 6. Jewka, de onderlinge strijd tussen de afrikanen hebben al meer levens geeist dan de slavernij episode. Om even een paar massamoordenaars op te noemen:

  – Ida Amin
  – Bokassa
  – Basir
  – Charles Taylor
  – Kabila

  Gevalletje pot verwijderd de ketel. Have a nice day


  Maak melding

 7. BalkInJeOog
  Net zoals de suries trots zijn op moordenaar Bouta. Pot verwijst de ketel dat ie [*zelfcensuur want rassies*] ziet…
  ————————
  Heb je het gelezen Henk Molenaar

  Je bent dus echt niet anders.
  En ook jouw helden helden zijn echt niet anders dan degene die jij zó verfoeid! Je weigert objectief te zijn!

  En BalkInJeOog……
  Een deel van de Suri’s. Niet dé Suri’s.


  Maak melding

 8. Ach ook in Suriname hebben ze voor veel mensen een held, nl. Desi Bouterse, massa moordenaar en veroordeeld drugscrimineel, trouwens helemaal niet zo gek, er zijn familiebanden.
  In dit geval dus, kijk lekker in je eigen tuintje i.p.v. weer te lopen roeptoeteren.


  Maak melding

 9. Beste Anoniem

  Afrika in één grote beerput met leiders die zo gek zijn als een deur en hun eigen bevolking verkrachten en vermoorden. Zwarte Afrikanen komen met duizenden per dag per bootjes naar Europa om hun zwarte broeders te ontvluchten. Blijkbaar zijn de witte Europeanen zo kwaad nog niet.

  Ik ben benieuwd hoe Surinamers zouden reageren als hun land wordt overspoeld met witte asielzoekers die de komende 40 jaar onderhouden moeten worden en moeten voorzien van woningen.


  Maak melding

 10. Jewka “Het vermoorden, uitbuiten en oplichten door deze figuren wordt door de blanken als een heldendaad gezien, in dienst van het vaderland. Maar intussen wel die moslims veroordelen die in dienst van hun godsdienst hetzelfde doen. Er is een blanke maat en een niet-blanke maat”

  Sluit je lekker aan bij IS:

  Wat een gek ben je toch. Elke dag komen er duizenden moslims aan in bootjes die door moslims in eigen land vermoord worden.

  Je spoort voor geen meter.


  Maak melding

 11. @koos,

  Ik heb nergens gelezen dat de Afrikanen Idi Amin enz. idealiseren, romatiseren en tot helden hebben uitgeroepen.

  Met Alexander de Grote Moordenaar, Naopleon en al die andere blanke moordenaars is dat wel het geval. De blanken aanbidden hen, ondanks al hun massaslachtingen, romantiseren hen, plaatsen ze op een voetstuk en houden ze als voorbeeld voor voor hun kinderen.


  Maak melding

 12. Koos,

  Jij gefrustreerde dorpsgek uit één van de Zuid-Hollandse eilanden.
  Ik heb je even gecheckt.
  Ex-echtgenoot van een Surinaamse boerin en door deze lieftallige dame gedumpt vanwege onoorbare seks-spelletjes.
  Je eigen moerstaal ben je nog niet eens machtig.


  Maak melding

 13. @Henri 55; u heeft wel een hele hoge dunk van uw volk ? Zit er niet een kern van waarheid in het artikel van Brinkhaus ? Waren de zogenaamde Ned. zeehelden niet de eerste terroristen die de wereld onveilig maakten ? Was Von Heutsz niet de eerste massa en oorlogsmisdadiger die in 1904 op Atjeh genocide pleegde ?
  Zijn het niet de Nederlandse banken en de Pensioenfondsen die op grote schaal in massavernietigingswapens investeren en mede verantwoordelijk voor zijn dat de racistische politiek van Israel in stand gehouden wordt ?
  De feiten liggen er alleen is het voor de Nederlander moeilijk de waarheid in te zien. Wel kritiek op andere landen en volkeren hebben om o wee als het andersom is.


  Maak melding

 14. Zeerovers, piraten worden sinds jaar en dag in de Nederlandse cultuur en geschiedenis neergezet als geliefde jongens en als helden. Dat zie je ook aan de benamingen die men gaf aan deze schandvlekken van de mensheid, schandvlekken van de Nederlandse geschiedenis en cultuur gaf. Nederland heeft verschillende typen roofmoordenaars voortgebracht.Je had de Kaapvaarders, de Boekaniers die vooral huis hielden in onze Caribische gebied, en de vrijbuiters. Al deze genoemde bandieten opereerden zonder morele code.

  Vooral in deze tijd van een toenemende globalisering worden deze schurken, rovers,verkrachters en mensen moordenaars steeds vaker als idolen neergezet.Een aantal van hen kreeg zelfs van de Nederlandse overheid kapersbrieven mee waardoor zij het recht hadden om te roven en te moorden in naam van het vaderland.


  Maak melding

 15. Grappig dat al die Paarse Paupers terugvallen op de geschiedenis van Nederland tot 400 jaar terug terwijl ze in hun eigen land leven onder de dictatuur van de Bouterse Maffia die schijt op de rechtstaat en Surinaamse grondwet en het land tot de grootste bananenrepubliek van Zuid Amerika heeft gemaakt.


  Maak melding

 16. Geschied verwijt

  Versproken feiten over de taal
  van de tijd, toen het vaderland
  passief en actief een verhaal
  van moordlustige weerstand
  maakte – veilige grenzen verrekt:

  waarheid ligt onder vlakte bedekt,
  binair en geveld van bomen.
  Logisch redeneren draagt straf
  met het ideaal mee, dat dromen
  ontrafelen – vol spijt uit een graf

  zullen rijzen, en om vergiffenis
  smeken: het heden een leugen is!

  ©


  Maak melding

 17. Koos,

  Adolf Hitler is de eerste bedenker van de Europese Unie geweest. Hij had zijn plannen klaar voor een verenigd Europa o.l.v. het Derde Rijk. Thans is de Duitse Merkel de grote leider van een verenigd Europa. Dat was het doel van Hitler, een Duitser aan het hoofd van Europa. Adolf Hitler die op jou lijkt wilde zijn plannen realiseren en daarvoor joeg hij miljoenen mensen de dood in. Ik sta er ook niet versteld van dat Jodenhaat in je genen zit.


  Maak melding

 18. @Put in,

  Spelen je steenpuisten parten ? Je hoeft echt niet ver te kijken of ben je al vergeten dat je president een achter achter kleinkind is van een Zeeuwse boer. We willen allemaal weten hoe hij aan dat kroes en snorhaar komt. So put your brains where your mouth is.


  Maak melding

 19. Joh, de wereld zag er 500 jaar geleden anders uit. Moraal, mindset en gewoontes waren totaal anders. De “helden” van toen blijken nu ineens toch geen helden meer te zijn. Is dat terecht??

  Een heleboel wat toen normaal was is nu zogenaamd barbaars.
  Maar heb je je ook wel eens afgevraagd hoe de nieuwe mens over 1000 jaar tegen ons aan zal kijken en over ons zal praten?
  Een kickbokser die heden ten dage iemand met 1 slag morsdood slaat in de ring en hoe dan ook als een held en winnaar bejubeld wordt omwille van de sport, zal misschien over 1000 jaar als barbaar en moordenaar worden aangezien. Onze hedendaagse maatschappij zal misschien verfoeid worden, want wellicht leeft de mens dan in een zodanig geciviliseerde wereld dat ze dit niet kunnen bevatten. Is dat terecht??

  Interpreteer historie op de juiste manier want het kan soms misleidend werken. En ik zou me eerder bezighouden met zaken die vandaag nog verbeterd kunnen worden.


  Maak melding

 20. Het lijkt mij zinvol dat men de geschiedenis eens echt bestudeert en wat minder ongenuanceerd roeptoetert.

  Geschiedenis moet men bestuderen vanuit de context van de tijd en niet met de moraliteit van NU.

  Ooit waren wereldwijd slaven normaal. In Noord Afrika hield men in de tijd van de Ruyter Nederlanders als slaven.
  Nu zijn er wereldwijd naar verluid nog ongeveer 30.000.000 slaven. Relatief gezien de meeste in Afrika.

  Zonder slaven doen onze PC en Mobiele telefoons niet en wordt de goedkope textiel maar zo 2 maal duurder.

  De Ruyter heeft Almina terug veroverd op de Engelsen. Echter dat gaat niet om slaven handel maar om territoria en bescherming van handel die toen normaal was. Ook voor de zwarte afrikanen want die leverden gewoon de slaven aan als handel.
  Ik praat niet goed maar stel slechts wat toen normaal was.

  Gooien we allemaal onze smartfoon weg omdat Apple haar ogen sluit voor de zakelijke attitude van haar Chinese producenten.

  Kijk aub naar het nu en niet 400 jaar terug. De Nederlandse helden status van de Ruyter was die van Vlootvoogd tijdens de 1ste , 2de en 3de Engelse zeeoorlogen.
  De Ruyter won daarin veel en werd door zijn zeelieden op handen gedragen. Zijn bijnaam was niet voor niets BesteVaer. Ofwel goede vader.
  Reken daarbij dat als De Ruyter met een vloot uitvoer met 20.000 zeelieden dat er ongeveer 5.000 zouden sneuvelen. De Ruyter liep het zelfde risico.

  Zie aub de geschiedenis binnen de context van de tijd.


  Maak melding

 21. Beste Stijn je zeurt gewoon. vrijwel alle ‘helden’ uit de geschiedenis van vrijwel elk land hadden toch echt heel mensen om zeep geholpen en zo niet noem jij mij 1 held die dat niet heeft gedaan. En waarom speciaal de slavernij erbij halen? alsof dat de enige misdaad tegen de menselijkheid was in de afgelopen tweeduizend jaar. je zat op school zeker helemaal achterin de klas toen de geschiedenisleraar deze verhalen vertelde ? De ruyter was 1 van de beste zeelieden die Nederland ooit heeft gekend. wat hij heft gedaan toen kun je nu alleen van dromen. niet alleen wist hij om te gaan met een schip, maar hij was een briljant strateeg. als jij toen aan boord van zijn schip had gezeten toen lag je nu allang op de bodem van de zee. tegenwoordig lopen alleen maar zwakzinnige mietjes allerlei blabla verhalen te vertellen. als jij nu eens een leuke zeereis zou maken aan boord van zo’n schip dan kunnen we bij jouw terugkomst jouw theorieen nogmaals bespreken onder het genot van een paar flessen rum en dan wil ik horen of je niet de eerste dag al kotsend over de reling lag en riep om je moeder. dus Stijn jij bent duidelijk geen afstammeling van een Hollander. dat is onmogelijk.


  Maak melding

 22. Hallo jullie blanke uitbuiters we hebben het recht om hier te zijn want jullie hebben ons land uitgebuit en onze rijkdom zit hier jullie zijn allemaal dieven, mensen uit moorden, hun land pikken zie amerika en australie en michiel de ruiter verheerlijken en dan nog zeggen dat jullie een beschaafde land zijn jullie moeten je schamen schijt luizen val jullie allemaal dood.


  Maak melding

 23. @john: vrijwel alle ‘helden’ uit de geschiedenis van vrijwel elk land hadden toch echt heel mensen om zeep geholpen

  Beste John,

  Het is natuurlijk wat anders wanneer je ‘held’ een aanvallende strijd leidt of een verdedigende. Wanneer je schepen vol militairen naar vreemde landen stuurt om mensen daar af te slachten en hun land en bezittingen in te pikken, noem ik zo’n vaardige strijder echt geen held maar een moordenaar.
  Wanneer jouw land wordt aangevallen door indringers en een vaardige strijder weet de indringers af te slaan en het land te verdedigen tegen occupatie, beroving en verkrachting en zelfs tegen opdeling, dan noem ik zo’n strijder een held.
  Dus je kan niet alle krijgers op een hoop gooien.
  Kan iemand mij uitleggen waarom Hitler niet en Napoleon wel door de Europeanen aanbeden wordt? Beiden hebben enorme hoeveelheden mensen vermoord of laten vermoorden omdat ze zonodig een grote rijk moesten hebben. De Britten hebben in hun kolonieen meer mensen vermoord dan de Nazis tijdens WOII. Het is de Nazis niet gelukt de Joden uit te roeien, het is de Britten en de Nederlanders wel gelukt de Tasmaniers uit te roeien. De Britten hebben een wereldrijk willen stichten door alleen de niet-blanken te onderwerpen en worden daarom bewonderd door de blanken. De Nazis hebben een wereldrijk willen stichten door vooral blanken te onderwerpen en worden daarom verguisd door de blanken.
  Nederland herdenkt haar doden (WOII) jaarlijks. Nederland herdenkt nooit haar slachtoffers uit de intussen ex-kolonien.
  Vele niet-blanken hebben zich dood gewerkt om Europa van voedsel en allerlei grondstoffen te voorzien tijdens WOII, maar worden daar nooit voor bedankt of ge-eerd, net zo min als al die niet-blanke soldaten die voor de gallieerden hebben gevochten en zijn gesneuveld. Anderzijds worden de blanke Amerikanen, Canadezen, Polen, Engelsen overladen met de ene defile en eerbetoon na de andere.
  Kortom: Europa (de blanken) zijn nog steeds niet in staat om neutraal en zonder vooroordelen te oordelen. Ze kunnen het raciale denken maar niet van zich afschudden, hun ras lijkt voor hen veel belangrijker te zijn dan menselijkheid en oprechtheid.

  P.S: natuurlijk zijn niet alle blanken zoals beschreven, maar wel de meeste blanken die er toe doen, dus zij die het beleid bepalen.


  Maak melding

 24. Schone lei

  Wanneer je dood bent
  geweest stelt het alles
  in perspectief – schendt
  niets meer, al is status

  en ervaring nog symbool
  voor de last te bestaan:
  genade is bereikt in dool
  van leeg bezit en bedwang!


  Maak melding

 25. @jewka. het is duidelijk dat je de wereldgeschiedenis niet kent. er zijn zoveel andere volkeren op deze wereld met hun eigen ‘helden’ en die helden hebben toch echt veel ergere dingen gedaan dan de europeanen in het algemeen en De ruyter in het bijzonder. dus als je mensen vermoordt vanwege een vrijheidsideaal is dat iets anders dan wanneer je mensen ombrengt in opdracht van jouw natie? dan zijn alle legers in deze wereld ook moordenaars volgens jouw theorie indien zij moeten vechten voor hun land en een oorlogsgebied in worden gestuurd. elk oorlog heeft winnaars en verliezers. meestal alleen maar verliezers. hannibal wordt verheerlijkt. djengis khan wordt verheerlijkt. zelfs stalin krijgt zoveel aandacht. idi amin wordt verheerlijkt. mao wordt verheerlijkt. heel afrika en zuidamerika heeft een geschiedenis van dictators en moordenaars en hebben als geen ander dood en verderf gezaaid in hun eigen land en onder hun Eigen mensen en dit was echt niet begonnen bij de komst van de europeanen. in de oude indiaanse culturen in zuidamerika slachten ze mensen al af of hun leven ervan afhing. ze hadden trouwens in die tijd ook slaven net als de egyptenaren. in mauretanie worden mensen nu heden tendage nog steeds als slaaf gehouden en als slaaf vekocht. en nee niet door blanken maar door hun eigen mensen. nogmaals zoals eerder al gezegd al deze helden in al die landen hebben toch echt 1 ding gemeen met elkaar: het vermoorden van mensen. als jij vind van niet noem me dan 1 held in welk land dan ook die dat niet heeft gedaan. de tijdgeest van toen verschilde hemelsbreed met die van nu. 200 jaar geleden ja zelfs 100 jaar gelden telde een mensenleven niet in europa. je werd er ook niet oud. hooguit 40 jaar. er was grote armoede en je moest god dankbaar zijn als je een rustig leven kon leiden. de sterfte was in die tijd enorm. ziekte. oorlog. en nog vele andere zaken die je leven snel konden beeindigen. wat een held is voor de 1 is een moordenaar voor de ander. dat is altijd zo geweest. denk je dat het wat uitmaakt voor degenen die onder de grond liggen? of ze door de hand van een vrijheidsstrijder of door de hand van 1 of ander dictator om zeep zijn geholpen? dit heeft helemaal niets met ras te maken. doden en moorden is niet rasgebonden. als je dat vindt woon je niet op deze aardbol, maar zweef je ergens tussen een paar roze planeten. overigens ben je heel slecht geinformeerd. de WOII heeft veruit binnen slechts een periode van 5 jaar de meeste slachtoffers wereldwijd gemaakt. dat valt echt in het niet bij wat de britten hebben uitgespookt in hun rijk. tel daar WO I nog maar bij op. zulke wereldoorlogen kun je ook niet vergelijken met slavernij. op zo een plantage kreeg je geen bommen op je kop of werd je in een gaskamer gezet. op zo een plantage had je tenminste nog een kans. dat was een werkkamp en je kon het bos inrennen of je meester zelf om zeep helpen. en dat deden dan ook velen. waar zou jij heengegaan zijn als er een leger van 500.000 duitsers op je af kwam met tanks en vliegtuigen etc? de meeste hier online zijn zo gestoord als maar kan. men vergelijkt en men praat maar men weet gewoon niet waar men het over heeft. een verwende generatie met een dikke buik die alles van papa en mammie heeft gekregen en die nu anderen lopen te vertellen hoe slecht de europeanen wel niet waren. vlieg maar naar india of mauretanie of naar rio en ik weet zeker dat je anders gaat praten en denken als je die puinzooi daar hebt gezien.


  Maak melding

 26. Manke trots

  Hoe vertroetelend, op te staan
  voor zwakzinnigen! Slachtoffers
  van stelselmatig plagen – te slaan
  op borstkassen, als verkondigers

  van altruïstische heldhaftigheid!
  Pathetisch verhult de zegemantel
  ballast – onze schijnheiligheid:
  afhankelijk van groteske toeval.

  ©
  (Best intrigerend, hoe slechte wezens af en toe goede dingen teweeg brengen. Dat we monsters maken van mensen, en dat ze dan toch mensen blijven. Hoe dood ze ook zijn! Hoe slecht ze dan ook zijn, we een manier zullen moeten vinden met elkaar te kunnen voortbestaan.)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.