Suriname wint prijs voor beste kostuum op Miss Jamzone Pageant

1

PARAMARIBO, 19 aug – Priscilla Sordam, die Suriname dit jaar op de Miss Jamzone International Pageant in Guyana vertegenwoordigde, heeft de prijs voor het beste nationaal kostuum gewonnen. “Het was een geweldige ervaring, met heel veel leuke momenten die ik nooit meer zal vergeten! We mogen trots zijn op onze klederdrachten! ik ben ook super trots op mezelf!”, was haar eerste reactie.

Sordam eindigde op de vierde plaats van de Miss Tropical Beauties Suriname 2015 verkiezing. Ze is niet de eerste Surinaamse vertegenwoordiger op deze verkiezing. Eerder waren er drie missen die Suriname vertegenwoordigden. Miss Priscilla is wel de eerste miss namens de stichting Tropical Beauties Suriname TBS.

De Miss Jamzone International Pageant 2015 is gewonnen door Afeya Jeffrey van Trinidad & Tobago. Op de tweede plaats eindigde Jackiema van St Kitts en nummer drie werd Jaleesa Peterkin van de USA.

1 REACTIE

 1. Het verbaast me dat ik geen reacties lees. Typisch onze bescheidenheid. Maar natuurlijk zijn we blij en trots dat Suriname de prijs heeft gewonnen.

  De SURINAAMSE KLEDERDRACHT is uniek in de wereld. Dat komt ook door die broko bere. Kleding wat ontstaan is door de jaloezie van de witte slavenmeesteres die dit kledingvoorschrift aan de slavinnen voorschreef. De Slavinnen moesten zich zo onaantrekkelijk mogelijk kleden en zich daarom in de BIGI koto hijsen zodat er weinig over bleef om aanstoot te geven bij de witte heer des huizes.

  De koto bootste vroeger zelfs een bochel na! De zogenaamde KOI. Dat lijkt allemaal in vergetelheid geraakt te zijn. De (BIGI)koto is dus de nationale klederdracht van Suriname. Suriname heeft hiermee een eigen klederdracht in West Indië. Alleen qua hoofddoek bespeur je soms overeenkomsten met de andere omringende landen die een geschiedenis van slaven uit Afrika hebben.

  Thans zie je ook wel een verbastering in de klederdracht. Je ziet bijvoorbeeld meer motjo koto’s i.p.v. Bigi koto’s. Ook zijn de klederdrachten kleurrijker geworden terwijl die vroeger opging met de Hollandse klederdrachten. Kleur was meer voor feestelijke aangelegenheden en anders was het veel low. Ouderen herrinen zich nog de eeuwige low-kleuren wat oma aanhad. Dat was ook iets uit Holland.
  Low = rouw.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.