Alcoa en Suriname nog niet uit onderhandelingen

12

PARAMARIBO, 14 aug – De regering en multinational Alcoa hebben meer tijd nodig om tot een vergelijk te komen. Volgens een gemeenschappelijke verklaring is er nog geen zicht op het bereiken van een akkoord over Suralco.

Het Surinaamse bauxietbedrijf dat toebehoort aan Alcoa wordt nog niet overgedragen. Ook de tweede deadline die partijen zichzelf gesteld hadden, is niet gehaald. De eerste deadline was één juli. Toen nog meer tijd nodig bleek werd vijftien augustus vastgesteld. “Maar een akkoord sluiten over complexe vraagstukken vergt tijd en er wordt nog steeds onderhandeld”, staat in de verklaring.

De arbeiders van het bauxietbedrijf zullen geïnformeerd worden zodra een overeenkomst is bereikt. De regering heeft een onderhandelingscommissie ingesteld onder leiding van zakenman Dilip Sardjoe. Hoewel Alcoa te kennen heeft gegeven te willen vertrekken uit Suriname, wil de regering het bedrijf behouden. Bij de overname zal ook de waterkrachtcentrale te Afobakka Suriname toekomen.

12 REACTIES

 1. Suriname heeft toen de Billiton Mij uit ons land wilde vertrekken geen duimbreed in de weg gestaan. De arbeiders zijn toen op staat gezet of ergens anders geplaats. Geen haan dat toen heeft gekraaid.

  Alcoa (Bauxietindustrie Suralco) is 99 jaar bezig in ons land. Als Suriname de Suralco wilt behouden dan zal deze zich moeten houden aan een vernieuwde overeenkomst. Zo niet kunnen zij vertrekken. We weigert om verder uitgebuit te worden!

  Energie prijs wordt steeds hoger en hoger. We kunnen de Multinationaal niet steeds blijven verwennen ten koste van het arme volk.


  Maak melding

 2. Een groot struikelblok bij de onderhandelingen zal zeker de subsidieverstrekking van de staat aan Alcoa/Suralco zijn.De aliminiumproductie is een van de meest vervuilende industrieën op aarde.
  De Suralco ontvangt nu op dit moment 50,- miljoen US Dollars aan subsidie van de staat Suriname. Ik vermoed dat de Amerikanen dit bedrag willen verhogen terwijl de regering streng moet gaan bezuinigen mede vanwege de terugval in de grondstofinkomsten.

  Aan de andere kant zijn de Amerikanen druk bezig om het aantal smelterijen op Ijsland uit te breiden.Het ijs van Ijsland smelt letterlijk voor de aluminiumbedrijven.De energievoorziening door waterkrachtcentrales of aardwarmte is goedkoop op IJsland, en dat maakt het eiland aantrekkelijk. De blauwe ogen van de Amerikanen willen Suriname in een spagaat manoeuvreren om vervolgens hun zin te krijgen.


  Maak melding

 3. Beste RobG
  u raaskalt. Suralco krijgt geen subsidie van $50.000.000/jaar van suriname maar maakt door een blunder van Wijdenbosch een enorme winst op de Brokopondo stroom. Een winst die wellicht meer dan $ 50.000.000/jaar is aangezien Suralco produceert met een nagenoeg afgeschreven investering en zich niet houd aan de Brokopondo overeenkomst met betrekking tot vervangend onderhoud, onderhoudsreservering en de staat van overdracht.

  U roept maar wat en heeft een heel grote duimwaar spontaan fabeltjes in ontstaan.


  Maak melding

 4. Forummers/reageerders, odi odi.

  De Surinaamse overheid met medewerking van heel goede en betrouwbare deskundigen, dienen zich bij deze onderhandelingen niet te laten bedonderen door Alcoa.
  Anders zitten wij straks met de gebakken peren.

  Want het is toch te gek voor woorden, dat Suriname anno 2015 nog steeds miljoenen US-dollars moet afdragen aan Alcoa.

  Ik vraag mij wel eens af of er in de jaren ’70 van de vorige eeuw, ooit een rapport naar buiten is gebracht m.b.t. de volledige onderhoud van de Waterkrachtcentrale te Afobakka.

  Lees ook de geschiedenis van het Panamakanaal en de uiteindelijk overdracht in 2014 aan Panama.

  Raadpleeg eventueel een site uit Jamaica over Alcoa.
  High energy costs force Alcoa out of Jamaica.
  http://www.jamaicaobserver.com/news/High-energy-costs-force-Alcoa-out-of-Ja_16891402

  Alcoa to Sell Stake in Jamalco to Noble
  http://www.alcoa.com/global/en/news/news_detail.asp?pageID=20141015000237en&newsYear=2014

  http://www.mo.be/artikel/ijsland-smelt-voor-aluminium

  http://www.volkskrant.nl/archief/aluminium-uit-de-wildernis~a634155/

  Maar wij blijven de onderhandelingen in deze volgen.


  Maak melding

 5. die amerikanen zijn niet gek,,die gaan niet weg..schrijf het op je buik..,ze gaan niet weg..

  integendeel sme moet ze zelf betalen onderhouden en ze nemen alles nog gratis mee..

  wij suris zijn stront ziek gek onderdanig bedelen smeken de buitenlanders om hulp….

  wij zelf kunnen niks doen..bewezen feiten..


  Maak melding

 6. @ Fer.E.
  Klopt het dat Sur. al die jaren geld heeft betaald aan Alcoa.? Dan ben ik benieuwd of de bevolking ook gaat roepen dat Amerika , Suriname heeft leeggeroofd. Want dat is wat ze nu nog steeds over ned. zeggen.


  Maak melding

 7. @Aniem, een ieder kan zien uit welke kamo je gedetacheerd bent, namelijk het kamp waar alleen bagger wordt geproduceerd. Jij gaat Wijdenbosch de schuld geven terwijl dit vraagstuk zich veel langer afspeelt. Doe je huiswerk maar een goed.

  Je moet maar een beetje gaan indimmen met je overdreven voorbarig commentaar. De Surinaamse regering betaald sinds jaar en dag een behoorlijke subsidie aan de Suralco in de vorm van subsidie op de energie leveringen van Suralco aan de staat Suriname. Zo kan de energieprijs in Suriname laag worden gehouden voor consumenten. Door de chantagepolitiek van de Alcoa/Suralco zit Suriname in een spagaat. In feite willen ze een hogere bedrag gaan vragen aan de Surinaamse overheid. ” CAN YOU FOLLOW ME? “


  Maak melding

 8. Alcoa bezit die energie centrale. Alcoa bezit niet die stuwmeer. Suriname kan eigen centrale aanleggen in stuwmeer. Aan wie moet Alcoa dan haar energie verkopen. Dus dit is manier om Alcoa eruit te krijgen. Of goedkoop over te dragen aan Suriname. Kunnen ze geen energie kwijt. Dan lijden ze alleen verlies. Suriname moet hoog spel spelen. En risico’s nemen. Alcoa is ook gevoelig voor verlies. Creeer situatie dat ze alleen maar verlies gaan lijden. Dus hun stroom niet meer kwijt kunnen.


  Maak melding

 9. @maria!
  Dat is waar. En het gebeurd nog steeds.

  Meer info. over de achtergrond van ALCOA: http://www.modernghana.com/news/114340/1/alcoa-in-alumina-politrcks-in-ghana.html

  Lees het volgende artikel over ALCOA-GUINEA en trek vervolgens uw eigen conclusie.
  Er is zelf een rechtszaak (aanhangig gemaakt) in de VS.
  http://www.reuters.com/article/2014/08/08/alcoa-guinea-idUSL6N0Q72L620140808

  En raadpleeg ook het artikel over Brazilië en de recente beslissing dat genomen werd door de nieuwe Guyanese regering.

  Brazilië wil waterkrachtcentrales bouwen in Suriname en Guyana.
  http://www.eyesonsuriname.com/nl/business/item/75-brazilie-wil-waterkrachtcentrales-bouwen-in-suriname-en-guyana

  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/08/12/guyana-trekt-streep-door-controversieel-hydroproject/

  En ik blijf bij het volgende artikel in onze eigen regio.
  Het gaat toevallig over (2) Caricom-landen.
  Ik hoop dat het echt gerealiseerd kan worden in Suriname.

  http://www.mo.be/artikel/zonne-energie-maakt-caraibische-straten-s-nachts-veiliger

  Dus de Surinaamse overheid moet zich echt niet laten belazeren door Alcoa/Suralco.
  Anders zitten wij straks met de gebakken peren.


  Maak melding

 10. RobG
  Toen Suralco tijdens de regering Wijdenbosch de smelters sloot had het energie over.
  Omdat er niet geïnvesteerd was door EBS had Suriname energie te kort. Indien Wijdenbosch sterk gestaan had en goed onderhandeld had hij een onderbouwde tarief berekening voor Waterkracht elektriciteit door Suralco uit Brokopondo overeengekomen. Suralco had immers een probleem.
  Edoch Suralco heeft kans gezien de levering van elektriciteit vanuit een waterkrachtcentrale te koppelen aan de prijs van ruwe olie. Ofwel Suriname ging aan Suralco, dat een probleem had, een wereldmarkt prijs betalen voor elektriciteit uit een vrijwel afgeschreven waterkracht centrale. Wijdenbosch heeft daarme de basis gelegd voor een enorme winst voor Suralco.

  U moet het verschil kunnen begrijpen wat het verschil is tussen winst maken en subsidie betalen. Wijdenbosch heeft zich zelf in een situatie gemanoeuvreerd waardoor Suralco de hoofdprijs kon en kan incasseren.

  Het zelfde gebeurt nu. Suralco heeft een probleem en Suriname gaat betalen en Sardjoe haalt er zijn procenten tussen uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.