Suriname moet zich beter voorbereiden op natuurgeweld

19

PARAMARIBO, 24 jul – Suriname zal zich beter moeten voorbereiden op rampsituaties. Dit zegt minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, OW. De ravage die natuurgeweld aanrichtte in het zuiden van Paramaribo, heeft iedereen weer met de neus op de feiten gedrukt.

Suriname ontkomt niet aan het natuurgeweld dat de Caribische regio in haar greep houdt. Het is al enkele jaren aan de gang en het zal alleen maar toenemen in intensiteit. De Meteorologische Dienst heeft gewaarschuwd dat in de naaste toekomst vaker gerekend mag worden op heftig weer. “Suriname is geen gezegend land meer”, zei Parmessar in het actualiteitenprogramma 8er het Nieuws.

Het was zijn manier van inspelen op de veel gehoorde uitspraak dat Suriname een ‘gezegend land’ is. Het land is door de tijden heen bespaard gebleven. Parmessar vindt dat de samenleving nu rekening moet houden met alle mogelijkheden. Zijn ministerie wil strenger gaan letten op bouwstijlen. Het moet zeker beter berekend zijn. Maar ook hulpdiensten moeten zich beter richten op het verstrekken van snelle noodhulp.

19 REACTIES

 1. Deze mini-ster is eindelijk wakker geworden uit zijn winter slaap.
  De vraag is echter:hoe moet dit fonds gevoed worden? De staat is immers zo goed als falliet! Een groot probleem is dat de het overheidsapparaat kwantitatief overbelast is,maar kwalitatief een groot tekort heeft.We moeten managers van zo’n fonds hebben met inzicht en kennis en dan de bachelors die we hebben totaal ongeschikt voor dergelijke functies.


  Maak melding

 2. Eigenlijk moeten de NDP-ers nu met z’n allen héél hard gaan lachen 🙂 🙂 🙂
  Ai Parmessar, ik ben het helemaal met jou eens! Maar wat je nu zegt, daar werkt de NDP toch al aan? Hihihi! Mooi zo. Nu ziet u in welke partijen het beschaafd volk zit. Ze weerstaan alle kamikaze acties van tegenstanders hihihihi!

  VHP deed dit af als kiezersbedrog omdat de NDP als doel heeft om Suriname uit haar achterstandspositie te halen door te zorgen voor de eerste levensbehoeften voor het volk zoals goede huisvesting. (Luister: ook hier in het westen zijn REGERINGEN VERPLICHT OM VOLDOENDE WONINGWET WONINGEN VOOR HET VOLK NEER TE ZETTEN). Immers niet alle burgers in Suriname hebben hectares grond met lounge praktijken waardoor ze een regering als BOUTERSE liever zien gaan als komen.

  De NDP kan geen ijzer met handen breken maar ze doen hun best om te zorgen voor fatsoenlijke volkswoningen die bestand zijn tegen weersinvloeden. SANTOKI ging als een KAMIKAZE tekeer tegen deze van regering met enige doel: Als Bouterseb maar ten val kwam!

  Diezelfde VHP die tegen alles is wat deze regering doet, heeft nóóit in het verleden werk van gemaakt toen in familieclans DEVISEN uit Suriname stroomden waar SURINAME noch HOLLAND grip op hadden. Mensen: het is de schuld van deze WITWASCLANS waardoor Suriname nu BIJNA BANCROET IS!!!!
  Laat ze u niks anders wijs maken.

  Maar de NDP is goed bezig want de huizen van zinkplaten is niks. Nu wijzen tegenstanders al naar regering BOUTA als schuldige voor de ramp. Ze spreken zichzelf tegen want dingen worden te pas en te onpas geroepen: Als dat maar anti Bouta propaganda is!


  Maak melding

 3. Op satelitbeelden kon men al jaren terugzien dat het gebied ten noordoosten van Suriname, tussen Zuid Amerika en Afrika waar de tropische orkanen ontstaan, zich steeds meer aan het verplaatsen is richting de Zuid Amerikaanse kust. In Suriname zal men de nodige voorzorgsmaatregelen moeten treffen.

  Ik wil de minister erop wijzen dat men niet alleen rekening moet houden met de bouwvoorschriften. Ook de waterhuishouding van het land dient aangepast te worden. De krachtige winden die vanuit de zee het land inwaaien beuken het zeewater op de kust. De afvoer van rivierwater naar de zee wordt hierdoor belemmerd en landinwaarts zullen er grote overstromingen ontstaan. Immers het rivierwater kan geen kant op en zal zich een weg banen op het land.

  Het is dus noodzakelijk dat er in bepaalde gebieden grote wateropslagplaatsen worden aangelegd om het overtollige regen- en rivierwater op te vangen. Deze kwelders, het zijn laag gelegen gronden, kan men aanleggen langs de rivieren en kanalen om het overtollige water op te vangen.Een kwelder kan gemiddeld honderden miljoenen liters water herbergen.Dit water zal naar verloop van tijd snel verdampen omdat Suriname een warm klimaat heeft.Een haalbaarheidsstudie naar kwelders in Suriname lijkt mij wel een optie.


  Maak melding

 4. Forummers/reageerders, odi odi.

  N.a.v. bovengenoemd artikel heb ik ook een opmerking over het verhaal van minister Rabin Parmessar.

  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/07/23/gebrekkige-controle-ow-factor-bij-ravage-rukwinden/

  Gebrekkige controle OW factor bij ravage rukwinden.

  En hier staat of zit de minister en de rest van O.W gewoon te liegen t/o Neqxtep Buildings.
  Op een persconferentie woensdag, weersprak minister Rabin Parmessar van OW de beschuldiging dat OW geen controle uitvoert.

  Er wordt nimmer een goede “controle” tijdens en na de bouw door O.W. gepleegd.
  Er zijn legio voorbeelden te noemen bij diverse bouwopdrachten door projectontwikkelaars.
  En dat gebeurt reeds jaren in Su. Ook bij de bouw door de nieuwe import Chinezen.

  Maar ook de ‘huiseigenaren’ zijn in deze debet.
  Ook eigenaren, stichtingen of verenigingen van diverse panden en objecten plegen geen onderhoud.
  Want vele van deze gasten laten nimmer inspecties of controle plegen.
  Ook het onderhouden van gebouwen van de Surinaamse overheid laat veel te wensen over.

  Een oud spreekwoord: Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Daarmee komt Rabin Parmessar naar buiten.
  Onze (pero) zou zeggen: Als het kalf verdronken is, wordt het daarna begraven op het terrein van Ocer.


  Maak melding

 5. En terwijl Parmesar zegt dat we ons beter moeten voorbereiden op toekomstige natuurrampen, wordt de bouw van de dijk te Weg Naar Zee stilgelegd, omdat er geen geld zou zijn in de staatskas en zijn voorganger het vertikt om uitleg te geven over wat er gebeurd is met het geld dat het Front voor de bouw van de dijk gereserveerd had.


  Maak melding

 6. @Fer, je staat gewoon onwaarheden te vertellen, m.a.w. je bent net als de andere ratten continu bezig om de uitstekende regering van Suriname in een kwaaddaglicht te plaatsen. Gooi je sluizen maar open en overstroom de mensen met leugens. De ene leugen is nog ongeloofwaardiger dan de andere.

  Meerdere kennissen van mij zijn nu op dit moment in Suriname aan het bouwen. Zij krijgen geregeld bezoek van OW inspecteurs die komen controleren of er conform de bouwregels en afspraken wordt gebouwd. Ze controleren de fundamenten, de draagmuren,kortom alle dragende delen en het dak van de te bouwen panden. Een broer van me tekent toevallig de zware dragende delen voor een van de bouwers.Ik kan je zeggen, de controles zijn streng, zeer streng. De mensen die thans onder president Bouterse bij OW zijn aangesteld bij het bouwwezen, zijn zeer hooggeschoolde vakmensen die hun werk goed doen.

  Onder Venetiaan was het een grote puinhoop. Een puinhoop die ook internationale aandacht kreeg. De bouw van een grote Chinese mall werd in diverse Nederlandse en andere buitenlandse bouwbladen en universiteitsbladen besproken.Diverse architecten schonken aandacht aan deze zwarte bladzijde in de Surinaamse bouwwereld. Het was een grote schande dat Venetiaan zich liet omkopen door rijke Chinezen. Dus lieg niet voor de huidige regering.


  Maak melding

 7. 24 juli 2015

  In Suriname heeft men altijd op een bepaalde manier gebouwd en toen sprak men nog niet over klimaatsverandering, El Nino of LA Nina.

  De weersinvloeden zijn, misschien voor tijdelijk, aan het veranderen in Caribisch gebied en Zuid- Amerika, En treft dus ook Suriname.

  Sibiboesie’s zijn er altijd geweest in Suriname, maar zijn tegenwoordig qua kracht en het pad dat ze volgen veranderd. En daarop zal Suriname en haar bewoners zich moeten aanpassen. Dit geldt nu ook op de manier van de huizenbouw.

  De vraag dat veel gesteld wordt is of in Suriname een orkaan zich kan ontwikkelen? Op het noordelijk halfrond en over de Atlantische oceaan ontstaan de weersystemen die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van een orkaan in Afrika.

  Met de westelijke luchtstroming gaat dit de Atlantische oceaan over en onder invloed van de temperatuur van het zeewater – moet zeker 27 graden Celsius zijn – en de toenemende Coriolis Effect ontstaat mede door de afbuiging van het weersysteem naar rechts in hogere breedtegraad een orkaan.

  Dus de kans dat er een orkaan in Suriname kan ontstaan is niet mogelijk omdat de Coriolis Effecten dat niet toelaten. ( Hoe verder van de evenaar, hoe sterker deze Coriolis Effecten worden en dus hoe sterker de windsnelheden in dat windsysteem worden)

  Suriname ligt dichtbij de evenaar en zijn deze Coriolis Effecten te verwaarlozen.

  Kan een tornado / windhoos in Suriname ontstaan?
  En echte tornado niet, maar een windhoos – ontstaat binnen enkele minuten, loopt over een klein oppervlak en duurt kort – van weinig kracht wel.Hier spelen naast temperatuur verschillen in de atmosfeer en landoppervlak ook weer het Coriolis Effect een belangrijke rol. En, nogmaals, omdat Suriname dichtbij de evenaar ligt zullen windhozen niet zeer krachtig zijn.

  Dus ontstaat een Sibiboesie op een andere manier. Hoe?
  Srika heeft al in eerdere posting hierover uitleg gegeven !!!

  Let nu ook op, dat La Nina in de Atlantische oceaan in betekenis toeneemt. In de Grote oceaan is dat EL Nino

  Begrijpen jullie het nu een beetje ?
  Srika


  Maak melding

 8. @ Rob G.

  Kom als de sodemieter naar Suriname, meet jezelf een ingenieurstitel aan, sla je op de borst, en voila: een nieuwe minister van OW is geboren!


  Maak melding

 9. @Fer.E, @RobG en @Srika, jullie postings zijn erg interessant, duidelijk en het werkt als eye-opener voor Suriname. We moeten dus onze verantwoording nemen voor de bouw van goede woningen.

  Chinezen zijn een aanwinst voor Suriname maar we moeten ook lering uit trekken van wat in China zelf gebeurt: gebouwen kunnen daar als kaartenhuizen in elkaar vallen door uitvoerders die het niet zo nou nemen met de bouw.

  We merkten zelf tijdens vakantie in Suriname hij het bekijken van bouwactiviteiten daar dat er bijvoorbeeld haast niet GEHEIJD wordt! Heien = meters lange palen van gewapend beton wat in de grond wordt geslagen voor het fundament van een gebouw of woning. Hier zijn wij gewend dat bij de bouw van een woning/gebouw altijd palen in de grond worden geslagen. Dit om het huid/gebouw tr verankeren. Ik denk dat het in Suriname niet overbodig zou zijn om dat ook te doen. Dit kan je dan vast laten leggen in een bouwkundig rapport want dat biedt voordelen bij doorverkoop. Mensen uit Europa hechten bijvoorbeeld veel waarde aan.

  Maar er zijn steeds meer mensen die positief gesteld zijn over de toekomst van Suriname; dat zou je niet verwachten als je bepaalde postings hier leest. Maar die negatieve postings komen van mensen die zich ergens in VASTBIJTEN. En daar zul je nooit van winnen. Ma Sranang kon trong gouto noja!


  Maak melding

 10. ja, en ik zou daar graag aan toe voegen: geen bebouwing tot de laagwaterlijn bij de rivieren en daarbij de mangroves kappen. Je ziet hoe gevaarlijk het kan worden. Uit het niets kan de rivier bij de zeemonding opgestuwd worden. Alleen veel mangrove kan zoiets opvangen, of op z’n minst voldoende vertragen. Idem dito kustlijn, graag mangrove herplanten, iedereen is het eens wat dat betreft en zo moeilijk kan het niet zijn.

  Juridisch is er wel een probleem, veel percelen direct aan de rivier hebben het recht op bebouwing tot de laagwaterlijn. Dus daar is een mooie job voor de minister om een oplossing te bedenken. Alvast bedankt.


  Maak melding

 11. Een aantal deskundigen waarschuwt al jaren tegen een toenemend natuurgeweld in Zuid Amerika, dus ook in Suriname.
  Bij ons wordt daar altijd lacherig over gedaan, zo in de zin van: dat gebeurt hier toch niet.
  Dus toch.
  Het wordt inderdaad hoog tijd, dat Surinamers bij de bouw van een huis veel meer gaan letten op de kwaliteit, dan op de prijs.
  Het kost meer geld, maar dat haal je er op termijn absoluut uit.
  Voor veel Surinamers een lastig thema.


  Maak melding

 12. Srika,

  Ik heb jouw posting met belangstelling, maar ook met stijgende verbazing gelezen.
  Ik ben een natuurkundig geograaf en werk al jaren als oceanograaf in de Caribic.
  Ik behoor als het goed is een beetje af te weten van fenomenen als natuurgeweld.
  Sinds de snelle opwarming van de aarde en het versneld smelten van de poolkappen al een paar decennia lang gedragen orkanen, tyfoons, stormen, windhozen enz. zich anders, dan in het verleden het geval was.
  Het is dan ook buitengewoon riskant om te stellen, dat in Suriname geen orkaan zou kunnen voorkomen.
  Door de stijging van de oceaan- en zeespiegel kan dat namelijk heel goed gebeuren, de vraag is alleen: wanneer ?
  Ik begrijp dan ook absoluut niet, waarom jij zo’n stellige mening kunt posten, dat zoiets hier nooit zal gebeuren.
  Ik weet niet wat of wie je bron is, maar de essentie van jouw posting klopt niet (meer).


  Maak melding

 13. @blaka bakra, ik hoef mezelf geen ingenieurstitel aan te meten hoor. Ik heb mijn deskundigheid en ik heb ook interesses voor andere vakgebieden en wetenschappen. Het mooie van dit alles is dat ik met een houder van een Ingenieurstitel kan meedenken en kan meepraten. Laat het duidelijk voor je zijn dat de NDP ook in Nederland heel veel goed opgeleid kader achter de hand heeft.


  Maak melding

 14. RobG
  Een paar opmerkingen.
  1) U stelt dat er goed gecontroleerd wordt door OW. Wie heeft er gecontroleerd bij de bouw van het politie bureau dat afgekeurd is. De bouwfase viel geheel onder de verantwoordelijkheid van deze regering.
  2) Tot achter Paranan zijn er tij verschillen van een paar meter. Ofwel de buffers in de benedenlopen van de rivieren zijn heel veel groter dan wat u er bij wil maken. Het gaat om adequate beschermingsmaatregelen en het hanteren van bouwvoorschriften zodat een rukwind of een keer hoogwater niet direct tot problemen leidt.

  De dijken projecten zijn nog steeds niet echt af terwijl er geld voor was.

  De afgelopen jaren zijn er structureel foute prioriteiten gesteld en is er beleid gemaakt met de mond. Er is echter niets structureels uitgevoerd anders dan de projecten die reeds voorbereid waren.

  Neem nu eens de dijk naar Weg aan Zee. Hier is met veel bravoure een prioriteit aan gegeven die nu NIETS waard blijkt te zijn. Mooie woorden van Mini-Ster Parmesar die allemaal onzin blijken te zijn. Geld aangevraagd bij de Islamic Development Bank, Geld uit de spoorlijn pot ofwel allemaal Monopoly geld.

  Beste RobG spreek aub niet tegen beter weten in. Het geld is OP. de president probeert nu de schuld bij overmacht te leggen en de oplossing bij samenspraak platforms te leggen.

  Legt u eens uit waarom de sociaal economische raad (bij wet ingesteld) door Bouterse genegeerd is en er nu een Economisch Platform opgericht moet worden dat min of meer het zelfde gaat doen.
  Een wettelijke instelling wordt vervangen door een eigen onwettig brouwsel. Bouterse blijft door gaan met de afbraak van de staat ten gunste van zijn eigen KONINKRIJK.


  Maak melding

 15. Het is onjuist om te spreken over Natuurgeweld.De Natuur pleegt geen GEWELD! De Natuur reageert heel logisch op allerlei factoren. Het is de mens die geweld pleegt en het dan in de schoenen van Moeder Natuur probeert te schuiven door te spreken over NATUURGEWELD.
  Waarom spreken we niet over de alledaagse zegeningen van Moeder Natuur zolas het vegetarische voedsel op onze bord, het heerlijke water dat beter de dorst lest dan welke frisdrank ook, de bijzonder lekkere en smaakvolle vruchten die lekkerder en voedzaam zijn dan welke snoep ook, de vitaminen en elementen uit eenvoudige dingen zoals een bitawirieblad, het melk van Moeder Koe en alle andere producten die we ermee maken, de zeer voedzame granen en peulvruchten, de mooie bossen met tal van prachtige levens(vormen), geuren en kleuren erin enz.
  Dus a.u.b. vanaf vandaag geen NATUURGEWELD meer, maar NATUURGIFTEN.
  Tijdens de Nav Ratri’s herdenken wij ook deze aspecten van Moeder Natuur als Onze Grote Moeder (Maha Devi) en als Voedster en Schenkster van schoonheid, gezondheid, weldadigheid, overvloed, kennis en capaciteiten.
  Jai Ma Ambe!!


  Maak melding

 16. wie deze regering ondersteunt,is letterlijk water naar zee dragen..

  anders gezegd,,poer broekoe weer broekoe..

  deze hele boeven bende is het verlengde van 5 jaar geleden.. alles gaat gewoon door ,het roven,stelen,oplichten,enz.enz.

  en dit gebeurt al vanaf 25-02-1980 eerste coupe tot heden en het komende tijd-perk..

  de poppetjes zijn het zelfde met hier en daar aangevuld met nieuwe poppen die verder het zelfs de uitstralen..

  dus de huidige generatie volk is totaal besmet en zal in de toekomst geen beter status opleveren..

  we zijn verloren..


  Maak melding

 17. 25 juli 2015

  Beste @Cochise,

  Lees bijv. maar de publicaties van Prof. Alan H. Strahler, Boston University !! Met de publicaties van deskundigen van de Universiteit Utrecht of UVA (Amsterdam) zal Srika je niet vermoeien.

  Ga liever inhoudelijk in op het Coriolis Effecf en waarom dit effect op lagere breedte praktisch geen effect heeft. En leg de lezers op dit forum wel uit wat voor effect La Nina heeft op het continent noordoost Zuid-Amerika, in relatie met ITCZ en het adiabatisch proces, van zich kortstondig, dicht op elkaar en snel ontwikkelende luchtdrukgebieden.

  Als oceanograaf moet je dat toch zo uit je broekzak kunnen vertellen aan de lezers hier op dit forum !!

  In Suriname kunnen geen orkanen ontstaan, maar wel lineaire winden – winden laag over het aardoppervlak – onder invloed van kortstondige en in een klein gebied optredende verschil en dus dicht op elkaar liggende isobaren van verschillende (lage) luchtdruk. Dit versneld dus de luchtbeweging van hoge luchtdruk naar lage luchtdruk gebieden en kan zo dus soms, voor korte tijd, zorgen voor winden met een beginnende kracht van een orkaan of van een windhoos (draaiwintie)( 62km/u – 120km/u). Maar het is geen orkaan of tornado (sterke vorm van een windhoos: begint bij 105km/u) !!!!!!!!!!!!

  Srika verwacht van jou wel een reactie !!! Misschien kunnen wij in de toekomst op zulke items dan inhoudelijk diep ingaan, zodat lezers op dit forum er ook baat aan hebben.

  In Nederland, vandaag hebben wij zo een, kan een storm meer dan 15 uren duren, maar in Suriname duurt een Sibieboesie of draaiwintie maar enkele minuten tot (een uitzondering) 30 minuten. Cochise,verklaring ???
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.