Controle op goudexport Suriname voortaan strenger

11

PARAMARIBO, 22 jul – De controle op export van goud uit Suriname wordt strenger. Kaloti Suriname Mint House is eindelijk klaar voor het certificeerwerk. Gewicht, zuiverheid en waarde kunnen nu ragfijn gemeten worden.

Iedereen die goud exporteert, zal zich moeten melden bij Kaloti. Het bedrijf verstrekt een zogenaamde royaltybrief na meting van de te exporteren partij. “Met de royaltybrief ga je je belasting betalen. Zonder de royaltybrief wordt je exportaanvraag niet in behandeling genomen”, zegt Winston Wlilson, directeur van Kaloti Suriname, tegenover de Ware Tijd. Er is dus geen ontkomen meer aan.

De tijd van nattevingerwerk is voorgoed achter de rug. Het was ook de opzet van de regering bij het binnenhalen van het smeedbedrijf uit Dubai. Er moet meer gehaald worden uit de winning van goud in Suriname. De overheid miste tot voor kort alle zicht op de werkelijke omvang van goudexporten. De bedoeling is dat uiteindelijk ook de grote mijnbedrijven zich aanmelden bij Kaloti Suriname Mint House.

11 REACTIES

 1. Niet de staat zal de bedrijven controleren,maar het bedrijf Kaoloti.
  Hoeveel zal dit bedrijf de anderen in rekening brengen? Is dat wettelijk geregeld of doet de overheid maar weer wat op hoop van zegen?


  Maak melding

 2. 22 juli 2015

  ”De bedoeling is dat uiteindelijk ook de grote mijnbedrijven zich aanmelden bij Kaloti Suriname Mint House.” (Uit: item)

  ”Uiteindelijk” is in de termen van de Surinaamse overheid vaker langer dan 20 jaren van nu af.

  En dan hebben de grote maatschappijen een groot deel van het goud zonder die bedoelde controle Suriname al uit.

  Wie houdt wie voor de gek ??
  Srika


  Maak melding

 3. Wishfull thinking! De bedoeling is dat de grote mijnbedrijven zich UITEINDELIJK ook aanmelden bij Kalotti! Er mag gewoon geen ruimte meer zijn, weg met de vrijblijvendheid. De kleinere “goudbaasjes” kunnen hun klompjes echt wel kwijt op de zwarte markt, die gaan dus echt niet bij Kalotti op bezoek.


  Maak melding

 4. Ik pies echt in mijn broek van verdriet. Hoe achterlijk zijn deze domme surinamers. Nu dat al het goud leeg geroofd is gaan jullie nu pas strenger controleren. Over welke goud gaan jullie strenger controleren. Door al die afgravingen van goudvelden op onverantwoorde wijze ,krijgt suriname nu temaken met natuur rampen. Hoe ga je dat te lijf. Is er al een noodplan opgesteld, ach nederland gaat helpen.


  Maak melding

 5. Wel sterk dat een monopoly wordt gegeven aan een Buitenlands prive bedrijf met zeer dubieuze reputatie die plots de Surinaamse Centrale Bank vervangt.
  Dit zal een miljoenen inkomsten creëren voor het bedrijf, die normaal de Staat en de bevolking toekomt.


  Maak melding

 6. Als je maar even nagaat op het internet zal je gauw tot de conclusie komen dat er grote vraagtekens opkomen bij het intoetsen van de naam Kaloti.
  Het zal niemand dan ook moeten verwonderen als er ook zaken lopen met dit bedrijf in Suriname die het daglicht onder normale omstandigheden niet kunnen aanzien.
  Dat dit prive bedrijf nu alle controle heeft op de Surinaamse goudexport werpt zeer grote vraagtekens op.
  Suriname waarheen?


  Maak melding

 7. wie gaat het controleren,de meeste zo-niet allemaal zijn zelf boeven oplichters..

  kijk maar om je heen,is er ergens een prijs-zetting in de winkel voor controle..als er één verdwaalde controleur voorbij komt,krijgt hij een pakket mee en daarmee is het koek en ei wat de controle betreft..

  de meest corrupte regering is aan de macht de lijder pres. is opperhoofd kampioen wat corruptie betreft,hoe gaat hij opdracht geven en aan wie..

  hij zocht naar … eerlijke mensen….om samen te werken laat hij zich zelf bekijken in de spiegel wie eerlijk is..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.