Geen ethanol voor Staatsolie Maatschappij Suriname

23

PARAMARIBO, 22 jul – Staatsolie Maatschappij Suriname stopt het Ethanol en Suiker Project te Wageningen, Nickerie. Voor onbepaalde tijd, meldt het publieke bedrijf in een persbericht.

De stopzetting geschiedt om economische redenen. “De sterke daling van de olieprijzen heeft ertoe geleid dat Staatsolie, net als alle andere olieproducenten in de wereld, uitgaven moest evalueren en haar investeringsprogramma moest aanpassen Projecten met een relatief laag rendement en veel onzekerheden, krijgen een lagere prioriteit in het projectenportfolio”, meldt het oliebedrijf.

De voorkeur gaat nu naar handhaving van de olieproductie op zeventienduizend vaten per dag. Dit geldt ook de uitbreiding van de oliereserves en het in productie brengen van de raffinaderij. In Wageningen zou volgens plan een suikerrietplantage worden opgezet. Driehonderd hectare grond moest op den duur suiker en ethanol opleveren. Afhankelijk van marktprijzen kon dan worden bepaald of suiker of ethanol gemaakt zou worden.

23 REACTIES

 1. investeringsfinancien gingen naar 400 mio USD gouddeal. Ponzi scheme voor uitbetalen obligaties, goede miljoen per haar aan alleen de directeur.

  De volgende keer niet iemand met krabita anoe toelaten.


  Maak melding

 2. De zoveelste omdat moni no dé. De buikriem daar komen nog extra gaten in want het laatste gat is bereikt.
  Toch heeft het wat goeds om de buikriem aan te trekken namelijk dat er minder mensen zullen rondlopen met obesitas en diabetes 2 zal ook afnemen.


  Maak melding

 3. Hoeveel miljoenen heeft Staatsolie hiermee verloren?
  Ik dacht dat alleen de overheid in het wild werkte en Staatsolie veel planmatiger te werk ging ,maar volgens mij is het bij Staatsolie een even grote chaos.Heeft Staatsolie niemand die aan risk-management doet en simulatie? Ik denk dat men nooit van deze termen heeft gehoord.Laat maar waaien Staatsolie!


  Maak melding

 4. Dames en Heren
  Effe goed lezen, dit heeft niets te maken met de financiele situatie van suriname maar door de dalende olie prijzen waarvan dit bedrijf leeft. Verder staat er duidelijk dat meerdere oliebedrijfen in de wereld er last van hebben.


  Maak melding

 5. Benoem NOG MEER NDP-dombo’s bij Staatsolie
  dan zal het bedrijf bloeien !

  Personen die NIETS weten van het managen van
  een bedrijf, laat staan van een vrij groot oliebedrijf
  dat ingewikkelde investeringsbeslissingen moet
  nemen !

  DE krabita-NDP-anu’s hebben al openlijk gegraaid
  in de kas van Staatsolie, vanwege de financiele
  noodsituatie, heeft Andy een “Voorschot” uit de
  bedrijfskas van dit bedrijf GENOMEN !

  PS : Sranang zie wat CORRUPTIE met het staats-
  oliebedrijf van Brazilie, PETROBRAS, heeft gedaan !

  Sranang volk un opo un AI , un WIKI !!!

  Mek deng FJO FJO GWE !!!


  Maak melding

 6. Beste Bosje Bribiman,

  Natuurlijk heeft dit met Bouterse te maken, immers hij heeft Staatsolie bevolen om mee te doen met de gouddeal. Dit heeft er behoorlijk ingehakt. Zie nu het resultaat. Het bedrijf heeft veel geld moeten reserveren en projecten worden nu gecanceld.


  Maak melding

 7. Als nieuwbakken president in 2010 gaf Bouterse zonder erover te hebben nagedacht aan, dat dit project niet zou lukken, er was toen wel genoeg geld.
  Na Tapajai, z.g. treinproject, Wanica ziekenhuis, Domburg rivierdijk, weer een ander groot project stopgezet.


  Maak melding

 8. =Voor de personen die dit nog niet hebben gelezen. Als Bouterse zegt: “de precaire toestand van ’s lands financiën”, hoe praten deze twee heren dan het weer goed????

  Men komt gewoon niet eerlijk naar het volk toe terwijl velen hun geld nog niet hebben ontvangen.

  =::::22 Jul, 04:37
  De NDP-toppers André Misiekaba en Amzad Abdoel vinden dat een verkeerd beeld wordt gegeven door sommigen over de financiële situatie van het land. “Het is geen doembeeld, er worden allerlei donkere wolken gepresenteerd”, zei Misiekaba tegen journalisten dinsdag. Abdoel voegt er aan toe dat het gaat om een reconstructie. Er komt structureel sinds 2012 SRD 280 miljoen per jaar minder binnen in ’s lands kas. De uitgaven moeten daarom worden aangepast.

  De NDP-fractie heeft gisteren een presentatie over de situatie gekregen van de monetaire autoriteiten Gillmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname en minister Andy Rusland van Financiën. Misiekaba die ook deel uitmaakt van het presidentiële team, benadrukte dat de governor diverse malen heeft gesteld dat er geen devaluatie op komst is. Toch zijn er groepen en personen die dit steeds benadrukken.

  Abdoel merkt op dat ondanks de internationale drop van olie- en goudprijs er een economische groei gerealiseerd is vorig jaar van 3,4%. Dit is hoger dan de groei van de wereldeconomie en die van het Caribisch Gebied. Ook dit jaar zal volgens hem een groei tussen 2 en 3% worden gerealiseerd. Misiekaba en Abdoel benadrukten dat bepaalde uitgaven gedaan moesten worden. Nog steeds moeten salarissen, AOV, kinderbijslag en subsidies worden betaald. Het is volgens hen van belang om een hervorming door te voeren. Besloten is om grote kapitaalverslindende projecten voorlopig aan te houden.

  Het Financieel Economisch Platform (FEP) zal volgens Misiekaba deze week nog ingesteld worden. De voorstellen moeten daarna in een week tijd gepresenteerd worden aan president Desi Bouterse. De inauguratie vindt plaats op 12 augustus, waarna de ministers gelijk benoemd en beëdigd zullen worden. Het nieuwe kabinet moet gelijk aan de slag kunnen. De instelling van de Sociaal Economische Raad (SER) neemt meer tijd in beslag. De president wil zo snel mogelijk aan de slag.


  Maak melding

 9. 22 juli 2015

  Beste @ Dre,

  Srika ondersteunt jouw posting.

  Bouterse was in zijn eerste regeerperiode geen voorstander van het project van Staatsolie, te Wageningen.

  Het is volgens de informatie van Srika niet de directie van Staartolie die bedoeld project heeft stopgezet, maar de grootste aandeelhouder: de regering van Suriname.

  Dit, om met die gelden van het project de gouddeal te kunnen betalen.

  Als dit meer winst zal opleveren zal de toekomst uitwijzen. Maar jammer voor het ethanol project en voor een aantal jonge studenten !!!
  Srika


  Maak melding

 10. Resultaat van 5 jaar paars……totale teloorgang, dankzij de criminele, corrupte aktiviteiten van meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE en zijn smerige, ranzige matties en familie.


  Maak melding

 11. als je 10 tot 20 % van je inkomsten al naar gelang je het kunt missen,,opzij legt voor slechtere tijden dan heb je na 20 tot 40 jaren voor je pensioen een behoorlijk stuk kapitaal opgebouwd voor je latere leven..

  dat doen velen ,maar een groot deel van de gemeenschap krijgt het vrijdag in handen en op maandag zijn ze weer skeer..

  dat doen vooral de donker gekleurden,je kunt mij kwalijk nemen,maar dit is de naakte waarheid en zo ook doet de regering met een bouta signatuur..

  dat gebeurt al vanaf 1980 sinds hij aan de macht is gekomen is het land altijd skeer zo u wilt,,,failliet..

  de komende tijdperk zal het niet anders zijn,dan armoede lijden..

  de slimerikken zijn gaande de benen te nemen en gaan elders hun geluk beproeven..

  geef ze ongelijk..


  Maak melding

 12. in het buitenland n.l. in azië zijn de mensen dagelijks …. suiker .. aan het produceren met suiker-riet op een heel eenvoudige manier maar wel heel productief..

  in sme moeten wij het wiel nog uitvinden..

  ik zeg niet veel,maar laat een honderd tal Indiërs uit India komen en zijn produceren suiker binnen een jaar in Nickerie en verschaffen nog vele arbeid plaatsen met de suiker riet die nu ligt te verrotten..

  de suris zijn toch werk schuw..

  haleluja..


  Maak melding

 13. als dit een amerikaans bedrijf was zou de president-directeur-generaal van de Staatsolie moeten vertrekken.
  Weer een gebakken luchtkasteel dat niet door gaat.

  ook hier kan flink bezuinigd worden. geen bonus uitkeren!!


  Maak melding

 14. blaka djoeka ,molenaar ,jullie zijn nederlander hou je aan de nederlandse regels .so so keka oeng e takie .zit dit de economen van dit forum .het is alleen maar bla bla bla wat jullie doen .oeng no e werie de heledag achter die pc en alleen maar onzin verkondigen .


  Maak melding

 15. Blaka Djoeka
  Het verlies van staatsolie op deze en andere rare plannen kun je lezen in de prospectus die ze voor hun recente obligatie lening hebben uitgegeven.
  Het is een heel substantieel bedrag. Tientallen miljoenen. Alle rare dingen bij elkaar optelt praat je over honderd miljoen en meer.
  Denk eens aan de investering in Surgold nu de marge op goud bijna tot nihil is afgenomen
  Staatsolie kan niet eens de rente betalen van wat haar aandeel kan opbrengen. Staatsolie wordt door de achterlijke plannen leeg geschud.
  Het gevolg is dat er geen geld is voor aflossing en Suriname Newmont financiert.


  Maak melding

 16. Te verwachten onder de leiding van de president van de raad van commissarissen Prof Mr Dr Ir Drs Ing Etienne Boevenveem, wiens hoogste opleiding is gevangenis kamertje bezetten in Miami. Alle reserves van staatsolie zijn voor hun goudinvesteringen gebruikt dus desinvesteren nu en geen toekost meer. Hopelijk vinden ze een surinaamse koper of de chinezen gaan er mee vandoor.


  Maak melding

 17. @Srika, niet alleen president Bouterse was tegen de suikerriet aanplant in Wageningen voor de bio-ethanol productie. Ook EU parlementsleden die in Suriname op bezoek waren weigerden deze aanplant te bezoeken omdat het volgens hen een misinvestering zou zijn. Deze Europese politici en ook president Bouterse zagen liever dat de gronden werden gebruikt voor de productie van voedingsgewassen voor de lokale- en wereldmarkt.

  Maar het waren de Nieuwfront ongedierten o.a. op Waterkant.net, de besmettelijke ratten zoals, Ram Singh, Stafu, Henry, Koos,Henk Molenaar, Esmerald, enz die met hun tyfus commentaar een rookgordijn opwierpen voor het falen van Nieuwfront.FOEI TOCH.


  Maak melding

 18. beste RobG
  De president heeft deze plannen als vooruitgang gepresenteerd. Alle aanhangers hebben het als vooruitgang ontvangen.

  Veel ongedierte op waterkant heeft direct aangegeven dat het project kansloos was vanwege de wereldmarkt prijzen van Suiker en het bezopen rendement op de investeringen.

  U draait alles om.
  Staatsolie heeft op bevel in Ethanol, Waterkracht en Surgold geïnvesteerd.
  Investeringen die nu dus met betrekking tot Tapajay en Ethanol tot een verlies van ruim $ 50.000.000 leiden en met betrekking tot Surgold tot een nieuw enorm verlies zullen leiden. Een grove eerste schatting van mij is $ 150.000.000 als Surgold LLC netjes handelt.

  Ook hier is gewaarschuwd en voorgerekend wat er zou gaan gebeuren. De idioten op Waterkant hebben 2 jaar geleden voorspeld wat er zou gaan gebeuren. Het is nu de realiteit en Baas Bouterse zoekt nu nieuwe schuldigen om het eigen falen op af te schuiven.


  Maak melding

 19. beste RobG
  ter aanvulling. Wanneer gaat de Gasoline productie bij staatsolie echt van start. De president heeft op 15 december de raffinaderij feestelijk in productie genomen zoals ooit voorspelt

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/21428

  helaas hebben we nadien slechts vernomen dat er nog normale wekzaamheden voor de inbedrijfstelling plaats zouden vinden. De beoogde directeur is er voor vrijgemaakt om de ingebruikstelling vlekkeloos te laten verlopen. Echter er is nu eind juli 2015 nog steeds geen Surinaamse Gasoline.
  Beter gezegd de raffinaderij van ongeveer $ 700.000.000 plus na komende kosten (claim Ballast Nedam en extra ingebruikname budget) levert nog niets op maar kost elke maand $ 5.000.000 aan rente.
  Deze rente kosten zijn extra hoog omdat alles gefinancierd is met vreemd vermogen en de vrije kasstroom afgeroomd is door de regering.

  Zie aub onder ogen dat het falen van Baas Bouterse niet meer te verhullen is.


  Maak melding

 20. @RobbyG-Desi-Sribisrafu

  DDB heeft in drie jaar tijd EEN HALF MILJARD
  meer uitgegeven aan SALARISKOSTEN !
  U komt hier babbelen over wereldcrisis en
  koppige NPSers, wake up !

  Jouw slavendrijver DESI heeft Sranang BANKROET
  gemaakt en niemand anders !

  Er is een PERSONELSSTOP bij de overheid en
  toch ziet onze prasi-oso econoom DESI kans de
  SALARISKOSTEN te laten STIJGEN met een
  HALF MILJARD !!

  Waarom steunt DDB de SRD met VELE
  TIENTALLEN MILJOENEN, terwijl hij weet dat
  de NDP ZONDRER BEGROTING WERKT !
  Dus na soso lassie monnie !

  DE onzinnige Onproductieve NDP-uitgaven gaan
  momenteel nog steeds door ! Tel daarbij op de
  LENINGENZIEKTE van DESI en je komt uit op een
  staatsfaillissement !

  PS : slapende DESI-slaaf ROBBY, je krijgt geen
  VIJF, maar TIEN PROCENT Belastingverhogingen,
  TIEN procent BTW, TIEN procent hogere energie-
  rekening,TIEN procent hogere waterrekening en
  Honderd procent prijsstijging bij de dagelijkse boodschappen/inkopen !

  Staat de Zwitserse Dollarrekening met een saldo van
  ZESHONDERD MILJOEN US Dollars, zwartgeld
  op naam van DESI ???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.