Prodo Waka i.v.m. viering Keti Koti

11

Kotomisi’s dinsdagavond tijdens een Prodo Waka onderweg van de Waterkant naar Popki Djari in verband met de opening van de Parbo Night Keti Koti Edition. Vandaag is het 152 jaar geleden dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft (1 juli 1863 – 1 juli 2015), maar het feest begon al in het weekeind met activiteiten overal in het land. Op de Keti Koti Dag zelf trekken veel mensen, gestoken in culturele klederdracht, de stad in.

Waterkant.Net wenst iedereen een fijne Keti Koti herdenking en viering toe!

prodo_waka2

11 REACTIES

 1. Forummers, odi odi.

  Vandaag is het 01-07-2015.
  Dan kan FER. E ook niet achterblijven, om een ieder in Su. een “Keti Koti” herdenking & viering toe te wensen.


  Maak melding

 2. En nu gaan ze allemaal die niet achterom kijken niet in de achteruit spiegel kijken en die vinden dat wat er in Su gebeurt is moeten vergeven en vergeten feesten maar zij vergeten selectief

  laat me


  Maak melding

 3. Kittie Kottie is wat mij betreft hier in NL, het moment bij uitstek voor Surneds om tot bezinning te komen. Indien wij serieus willen worden genomen zouden wij meer de nadruk moeten leggen op bezinning en reflectie, verleden, heden en toekomst, en minder gefocust zijn op het feestvieren an sich. Het moment van feesten is voorbij. Voor Surinaams-Nederlandse organisaties ligt een schone taak klaar om naar het voorbeeld van de NAACP in de Verenigde Staten, te lobbyen in de Haagsche politiek. Er valt her en der nog veel winst te behalen. Tot slot wens ik een ieder een fijne Kittie Kottie toe. Take care.


  Maak melding

 4. Vandaag is het bevrijdingsdag in Suriname.

  Het doet goed om te zien dat tijdens KETI KOTI de nadruk altijd ligt op BEVRIJDING. Dus feestvieren i.p.v. blijven hangen in slachtofferrol van EEUWEN SLAVERNIJ. Ik ben trots op de nazaten van de slaven van Suriname dat zij zich niet focussen op schuldigen maar vooruit blijven kijken.

  De nazaten tonen zich telkens weer als het VOORBEELD van vergeving. Lijkt op iets wat ze in de GENEN lijkt te zitten. Want geen afgezaagde HAATDRAGENDHEID jegens de WITTE MAN over iets uit het verleden wat weliswaar EEUWEN heeft geduurd, maar vooruit kijkend!!!

  Brada nanga sisa, wan swieti masi pasi!


  Maak melding

 5. Het is het equivalent van de Joodse Bevrijdingsdag, de dag waarop de Joden (Abrahams ook) vieren dat ze (Mozes & Co) uit de slavernij van de Egyptenaren werden bevrijd.
  Dom van Abrahams dat hij zich vervolgens vrijwillig door Bouterse heeft laten ketenen en weer slaaf is. Nu van een pikin Zeeuw.
  Wie gaat die keti van Abrahams koti-en?


  Maak melding

 6. Wat een gezeur. Toen dhr. Bouterse de vorige verkiezingen had gewonnen werd er overal geschreeuwd dat men niet meer naar het verleden moest kijken en dat men het moet laten rusten.
  Dit is nog langer geleden gebeurd, laat het rusten.


  Maak melding

 7. 01 juli 2015

  A keti koti, ma a keti no mopo na unu futu nanga unu anu !
  A keti koti, ma wi ey srepi a keti te tide !!

  Waar zit de geestelijke kracht en wijsheid van keti koti?

  Ja, feesten maar en niet denken aan de echte vrijheid die wij nzelf moeten creëren voor morgen!!!
  Srika


  Maak melding

 8. -Succes allemaal en hoop gauw op een slavernijmonument.

  -Deze stukje tekst is mij opgevallen::Op de voorgevel van het presidentieel paleis prijkt voortaan het wapen van Suriname. Het paleis wordt nog steeds gerenoveerd. Er is een bewuste keus gemaakt om vandaag, met Keti Koti, het oude wapen van de kolonisator te vervangen.

  -Vreemd genoeg halen zij alleen het symbool van de leeuw weg en zetten een Surinaams ding op de voorgevel.

  -Waarom breken zij niet het gehele gebouw dan af dan hoeft niemand meer te weten dat daar ooit een gebouw heeft gestaan van de koloniale tijd.

  -Waarom hebben zijn niet in het geheel alle kleuren en symbolen en kenmerken van de leeuw weggehaald?? Juist, dan plakken zij een wapen van Suriname.

  Voor mij is dit het volk voor de gek houden. Nu is het een smelt toestand van Nederland en Suriname!!!

  Ik hoop dat Hooghart en Zunder hun zin hebben gehad.


  Maak melding

 9. We zijn vrij! We zijn vrij! Schoolkinderen verheugen zich op de vakantie met deze kreten. Maar wat vieren de Surinamers eigenlijk? Waren ze vorig jaar slaaf? Of het jaar ervoor? Of 50 jaar geleden? Nee. Het feest is al gevierd door hen die werkelijk slaaf waren en hun vrijheid toen kregen. Waarom men vandaag het feest dunnetjes moet overdoen…..tsja, om het feesten natuurlijk.


  Maak melding

 10. vorige regering onder lijding van ddb,heeft aangekondigd dat hij ddb de bakras heeft vergeven wat dat betreft over het slaven verleden,in de hoop dat hij die straf van 11 jaar kwijt gescholden zou krijgen..
  …..
  keti koti,maar á keti dé eté..

  in Europa leven de meeste blakamangs met een wittie oema samen en krijgen verbasterde kinderen,dus voor deze mensen is het keti-kotie spektakel over een paar jaren achter uitkijk spiegel geworden,eigenlijk nu al..

  de meeste jongeren onder de blakas weten echter niet eens wat keti kotie is, dan alleen maar dansie dansie njang dringie presierie..,loekoe tramang oema..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.