‘President bij acclamatie kiezen onzin’

26

PARAMARIBO, 25 jun – Staatsrechtelijke onzin. Dat vindt jurist Hugo Essed van het idée om Desi Bouterse bij acclamatie gekozen te krijgen tot president. De wet schrijft heel wat anders voor. Bij acclamatie verkiezen, dus zonder stemming, is uitgesloten.

Toch lijkt het die richting op te gaan, nu ook de oppositie er de weg toe bereidt. “Ook als is er slechts één kandidaat, er zal stemming gehouden moeten worden”, zegt Essed tegenover de Ware Tijd. Onder meer de grondwet schrijft voor dat de president gekozen moet worden met een tweederde meerderheid in het parlement.

Dat is niet zomaar geregeld. De grondwetgever wilde zeker stellen dat er een breed politiek draagvlak is. Lukt het niet in het parlement, dan moet het naar de Verenigde Volksvergadering, VVV. Essed vindt het politiek niet verkopen dat de oppositie geen eigen kandidaten aanschuift. “Als je met een en vijftig stemmen gekozen wordt, is dat de grootst mogelijke legitimiteit. Die geef je toch niet aan je tegenstander.”

26 REACTIES

 1. Welke zin heeft het om een kandidaat naar voren te schuiven als deze gegarandeerd verliest.
  Laat de staatsrechtgeleerden de oplossing vinden voor de situatie als er geen tegenkandidaat is. Dit gedoe leidt tot koehandel en het om- resp opkopen van DNA stemmen.

  Nu is het echt een poppenkast met allerlei schijnbewegingen om maar aan 34 stemmen te komen. Het is niet meer dan logisch dat NPS/PL/VHP zich van stemming onthouden. Als dan Sapoen en Chitan geen DNA leden zijn geworden zal Bouterse bij Brunswijk moeten inkopen. Dat heet KOE handel in de poppenkast die Nationale Assemblee heet.

  Baas heeft er zelf een poppenkast van gemaakt. zeker nu de zetel verdeling in de Staatsraad (hij heeft geen van zelfsprekende meerderheid ) hem dwingt om met veel kleine partijen samen te werken. BEP nu wegzetten en inruilen voor ABOP is ook een verschutting. BEP en ABOP in een regering levert ook problemen op.

  Laat ze aub een vorm vinden om de president zonder tegenkandidaat in de DNA te kiezen. De president en het ambt verliezen nu overal ter wereld ook het laatste beetje respect. Bouterse staat, in mijn ogen, nog maar 1 trede boven Mugabe en Obiang.


  Maak melding

 2. Essed klets.

  Het is al eerder gebeurd maar toen zweeg deze figuur omdat het zijn politieke vriendjes waren. Laat hij zich dan kadidaat stellen. Santokhi en Rusland zijn NIET gek. Ze zijn al een keer verslagen door Bouterse en dragen die stempel mee ze willen niet voor een tweede keer verslagen worden. Wie kan ze dat kwalijk nemen? Ik zou het ook niet doen. Het is met het oog op de toekomst, poltiek niet slim. Maar ach Essed heeft maar 1 ding voor ogen. Zoals velen in de anti DDB club loopt hij ook met oogkleppen rond. Wat haat allemaal kan doen.


  Maak melding

 3. Essed vindt het politiek niet verkopen dat de oppositie geen eigen kandidaten aanschuift. “Als je met een en vijftig stemmen gekozen wordt, is dat de grootst mogelijke legitimiteit. Die geef je toch niet aan je tegenstander.”

  Meneer Essed,
  Ik wist niet dat we ook tegenstanders in ons mooi Suriname hebben.
  Dit noem ik dgoegoe dgoegoe om zo de eenheid onder de surinaamse bevolking te verpesten.
  Ga toch lekker naar een ander land, bederf ons eenheid in Suri niet.


  Maak melding

 4. Essed denkt niet aan s’landsbelang maar puur Eigen belang.
  Hij kan niet meegaan met de drastische ontwikkeling.
  Probeert net als sunil oemrawsingh mensen in een verkeerde richting te duwen, terwijl het volk klaar wakker zijn en de beste pad volgt.


  Maak melding

 5. Aay ja ja…. Wat een Onzin dit allemaal. Wat wil de oppositie nog in switi Sranang.Dit is Kat en Muis spel. Als het Parlement niet voor de Presidentschap gaat meestemmen,dan komt er een puinhoop. De Baas is een verborgen Despoot ,die straks zichzelf gaat benoemen als Pres van Switi Sranang. En daarna volgt zijn knechtje Ashwin als VP in het Kabinet. Al dat geshodemieter is dan afgelopen!!Wie gaat dan een proces tegen de BiGi Baas aanspannen????? NON!!
  Wie durft dat??? Aay Brada nanga Sisa A Baas sidon ji 5 jari kaba!!!


  Maak melding

 6. Essed ga maar terug naar Nederland,wat lul je nou uit de lucht.
  Ga maar terug naar Nederland en zeg maar tegen de Hollanders wat ze moeten doen.

  Laat Suriname met rust,laat de Surinamers zelf uitmaken wat ze willen doen.
  Kom maar naar Nederland de Hollanders zijn hele goede mensen.

  Suriname voorwaarts!


  Maak melding

 7. uit de reacties hier maak ik op dat deze mensen geen kaas hebben gegeten van staatsrecht.het is leuk als je op dit forum je mening geeft maar om te vertellen dat het onzin is en essed kletst gaat erg ver zou graag het opleidingsniveau van deze betweters willen weten.


  Maak melding

 8. Alla @

  Het wordt mij op1gegeven moment ook aanraakbaar,wantie a san di no kang goedkeuring zondro stemming en het is ook alles glashelder san o pasa nanga deng tjip 1 moro fara in a libi denki no!Wettigheid aai tja 1 kondre na fesi!
  1 zieki Moordenaar aai terorisera heri kondre zo langa keba en te no aai go doro!A las ede no1 koti srafu aai rekka sani te a dede. A sani mu keba no! Hij moet de bak in of levend verbrand worden!

  V.H.P soso lobi nanga activist blijven…..


  Maak melding

 9. De jurist Sam Polanen, gespecialiseerd in het Staats-en Bestuursrecht, zegt aan Dagblad Suriname dat bij ‘enkelvoudige kandidaatstelling’ het volgens het Staatsbesluit van 5 januari 1988 (SB 188 no.2) mogelijk is een president of vicepresident te kiezen zonder te stemmen. In deze wet is dit uitvoerig geregeld. ‘Normaal moet er bij een verkiezing worden gestemd, maar in dit uitzonderlijk geval van enkelvoudige kandidaatstelling hoeft er niet te worden gestemd’, zegt Polanen. Het is volgens het besluit wel vereist dat hierbij tenminste twee-derde meerderheid (34 leden) van het grondwettelijk aantal leden in DNA aanwezig is. ‘Hierbij is uitgegaan van het normale geval, waarbij de grondwet eist dat een president en vicepresident op grond van twee-derde meerderheid moeten worden gekozen. Er moet dus formeel wel een vergadering plaatsvinden’, verduidelijkt de jurist. Bekend uit de geschiedenis zijn de gevallen van Ramsewak Shankar en Pretaap Radhakishun, waarbij er ook slechts één kandidaat voor de beide functies was.
  Polanen brengt in herinnering het geval van Jennifer Simons, die zich in 2000 terugtrok als vicepresidentskandidaat. Hierdoor is toen Jules Ajodhia bij enkelvoudige kandidaatstelling gekozen tot vicepresident. Er heeft hier ook nooit een stemming plaatsgehad. Op basis van het staatsbesluit en de gevallen uit de geschiedenis, waarbij deze ten uitvoer is gebracht, kan ervan uitgegaan worden dat ook in dit geval er geen stemming zal plaatsvinden, aldus Polanen. Dit hele scenario kan echter nog veranderen indien de VHP, die op zichzelf als partij met meer dan 7 zetels een presidents- en vicepresidentskandidaat mag voordragen, dit achteraf alsnog doet. De VHP heeft wel aangegeven dat haar presidentskandidaat, Chandrikapersad Santokhi, zich heeft teruggetrokken, maar dit sluit niet uit dat een andere kandidaat kan worden voorgedragen. In dit geval zal tot stemming moeten worden overgegaan.


  Maak melding

 10. Het Surinaams kiessysteem schijnt de duurste te zijn in de regio. Als een partij de verkiezingen heeft gewonnen, waarom moet men dan nog eens een keer of zelf meerdere keren stemmen voor een president en vice president. Verder heb ik moeite met het ontwikelings niveau van Surinaamse journalisten. Zo een vraag moet je stellen aan een staatsrechtgeleerde en niet iemand die 20 jaar heeft gedaan over een studie van 5 jaar.


  Maak melding

 11. Elke heden en toekomst rust op de schouders van het verleden.En als het verleden fout is,heb je een wankele heden en toekomst.
  Volgend keer gaan oppositionele pres.kandidaten vermoord worden om geen tegen kandidaat te hebben.
  En bij enkele kandidaat stelling is de persoon pres.Hoeft niet eens naar de poppenkast.


  Maak melding

 12. Dus wanneer coronie boys 100% zeker weet dat ze van Transvaaal gaan verliezen, dan moeten ze maar niet komen opdagen en de wedstrijd niet spelen?
  Ik snap de oppositie niet. Je schuift toch de meest belachelijke persoon naar voren als tegenkandidaat tegen de NDP-kandidaat om je punt te maken!? Oppositie, no go sribie!!!!


  Maak melding

 13. Meestal ben ik het met de zienswijzen van Hugo Essed eens, maar in dit geval niet, het maakt namelijk niets uit, de president wordt toch maar het hoofd van de grootste poppenkast van het continent of hij nu volgens de regels van de grondwet gekozen wordt of niet hij blijft een Jan Klaassen. De overige Zuid Amerikaanse presidenten hebben een sjerp, alleen DDB heeft een ambtsketen en sjerp; DDB bigi moro den.


  Maak melding

 14. dit land mist elke vorm van bestuurlijke leiding, bij gebrek aan kennis en ervaring. Gewoon onder internationale curatele stellen die criminele, corrupte samenleving.


  Maak melding

 15. 25 juni 2015

  Wat is wijsheid en wat is geestelijke duisternis, als gevolg van haat en ontkenning ?

  Linksom of rechtsom, D. Bouterse wordt gekozen tot president.

  Het organiseren van een VVV kost zeker enkele miljoenen; geld dat liever in de zorg of onderwijs in Suriname besteed kan worden.

  De president moet volgens de grondwet gekozen worden !

  Dat de president al in de Assemblee gekozen kan worden, scheelt het organiseren van een VVV, waar de NDP toch een zeer ruime meerderheid aan stemmen heeft.

  Wat is dus wijsheid ?
  V7 is aan zet.
  Zullen zij nu hun enige troef uitgooien om zo die bounie te verkomen ? Want linksom of rechtsom, wordt D.Bouterse toch als president gekozen!!
  Srika


  Maak melding

 16. Essed is als jojo geen ballen verstand van hebben maar toch hun muil opentrekken, elke reactie is doordrenkt van haat waardoor er niets zinnigs uitkomt.

  Lees wat die domme jojo uitkraamt “hij heeft geen van zelfsprekende meerderheid”. Tja wat moet je als weldenkende hiermee.


  Maak melding

 17. essed ik typ het in kleineleters omdat je nog steeds klein denkt .
  als je groot gaat denken zal ik je naam ook met hoofdletters typen .
  .


  Maak melding

 18. Degene die in eigenbelang en geen staatsbelang denkt is de moordenaar D Bouterse. Die is ook degene die verdeeldheid zaait in Suriname. De heer Essed verwoordt alleen wat in onze grondwet staat de grondwet die de moordenaar telkens vertrapt.
  De aanhangers cq aanbidders van de moordenaar zijn blind voor alles van deze man ons land aandoet en geven heel snel de schuld van het falen van deze vloek aan anderen.

  Suriname is veel beteraf zonder moordenaar en drugscrimineel D Bouterse.


  Maak melding

 19. je moet je zelf wel vragen,of deze SAMENRAAPSEL z.a. opa desi zelf zegd,,waar nu aan gesleuteld wordt wel bestaansrecht heeft en wat de kwaliteit het heeft..

  kunnen ze wel onderhandelen ,met het kaliber wat in het buitenland zit..

  lickien heeft nooit geschoort,de afgelopen 5 jaar buiten sme,dan alleen hier en daar wat begie begie geld los gekregen om vervolgens terug te betalen op termijn..

  de aankomende grote ministers,kunnen hun eigen naam niet fatsoenlijk schrijven,laat staan werk begroting project dossier schrijven of te wel een bedrijfsplan maken..

  verkiezing winnen is één,land besturen is heel wat anders..

  jo komé pé ,,zal wel aanslaan..


  Maak melding

 20. @sabidirie
  rekenen is niet uw sterkste kant. Het gaat om de staatsraad. Een college van advies. Er zitten 15 leden in.
  Vakbonden en ondernemers hebben elk 2 leden. daarna hebben alle politieke partijen er 1 en de NDP heeft er 4.

  laat ik u dan voor rekenen
  4 leden voor vakbonden en ondernemers als mede 3 leden voor VHP/NPS/PL en 1 lid voor de ABOP daarnaast mag men er van uitgaan dat DOE ook stemt naar eigen bevinden.
  Geen natuurlijke meerderheid betekend dat hij met de coalitie geen meerderheid kan afdwingen bij staatsraad adviezen. Een negatief advies is pijnlijk voor een president die geen tegenspraak dult.

  Sabidirie rekenen is niet de sterkste kant van Bouterse en zijn volgelingen. Een staatsraad die wel kan rekenen kan Bouterse regelmatig voor het blok zetten.


  Maak melding

 21. Somo, als 1 dag DNA-VOORZITTER, zal de Twee Overlopers Sapoen en Cheater never wins, niet uitnodigen om geïnstalleerd te worden als DNA lid.

  Dit Toneelspel nadert zijn Ontknoping in DNA, Somo is duidelijk aan Zet.


  Maak melding

 22. In Sranang kan alles ! De Grondwet is in opdracht
  van DESI als een vod behandeld door de DNA , om
  een NEP-amnestiewet aan te kunnen nemen !

  Dus ALLES is mogelijk in een wetteloos-land !

  Zie bijvoorbeeld de PROMOTIE die de ex-minister
  van OW kreeg, nadat hij een jaarbudget had
  verspeeld, of zie de wetteloosheid die er toe leidt
  dat ca DERTIG scalians onze natuur VERNIETIGEN
  en geen cent afdragen aan de staat voor hun
  goudvondsten !

  Een kandidaat voor het presidentschap mag volgens
  onze Grondwet, onder andere, GEEN handelingen
  gepleegd hebben TEGEN DE GRONDWET !

  DESI voldoet totaal NIET aan deze eis !

  Dus heren rechtsgeleerden u slaat de plank mis,
  de wetten worden wanneer het de politici uitkomt,
  genegeerd ! Zelfs de Grondwet !

  U kunt liever een actie starten voor herstel van de
  Grondwet en de Rechtsstaat, en voor eerbiediging
  van de mensenrechten van ALLE Sranangmans !!

  Sranang is in een voorstadium van DICTATUUR !

  Zie de gang van zaken maar bij DESi’s vrienden in
  VENEZUELA ! De staatskas is daar ook MEGA-
  negatief ! Op tegenstanders wordt geschoten en
  sommige politici worden door het dictatoriale regime
  met NEP-aanklachten vast gezet !

  PS : Sranang was via onze terreurbestrijder DINO
  bijna verkocht aan de Internationale terroristenbende
  HEZBOLLAH !
  A teng doro fu WIKI !!!


  Maak melding

 23. De Surinamers moeten eens goed nagaan wat de rol van hun president is. Is het iemand die boven de partijen staat of is het iemand die de regerende politieke partij vertegenwoordigt. In het eerste geval zou er een aparte presidentsverkiezing moeten plaats vinden, in het laatste geval kun je beter de benaming president vervangen door premier.


  Maak melding

 24. Zonder tegen kandidaat hoeven er slechts 34 DNA leden aanwezig te zijn. Ze hoeven niet meer te stemmen.

  Helaas heeft Bouterse door even niet na te denken er voor gezorgd dat hij nu op zijn knieën moet bij Somohardjo. Somohardjo gaat bepalen wanneer de DNA bij elkaar komt.

  Als de oppositie nu eens kans zou zien een onomstreden Surinamer te vinden die internationaal aanzien heeft, wellicht de plv secretaris generaal bij de Caricom of die mevrouw die mensen rechten deed bij de Verenigde naties. Moet ik nog zien of Bouterse als presidents kandidaat zijn eigen partij achter zich kan houden.

  De huidige mallotige situatie vergt een regering me mensen met hersenen, mensen die niet bang zijn om niet herkozen te worden, mensen die maatregelen durven nemen. Mensen die onafhankelijk zijn en zich niet schuldig maken aan politieke benoemingen maar de mensen met verstand van zaken mandaat verlenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.