Familie slachtoffers 8 december tegen steun Bouterse

35

PARAMARIBO, 2 jun – Nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden zijn tegen steun van de oppositie aan Desi Bouterse. In een verklaring op Facebook wordt elk voornemen afgewezen om de herverkiezing van Bouterse tot president te ondersteunen.

Het zou ook tegen democratische principes zijn. Sommige politieke partijen binnen oppositieblok V7 hebben ooit gedemonstreerd tegen amnestie voor Bouterse. Dat was in de dag toen in de straten van Paramaribo gedemonstreerd werd tegen aanpassingen in de amnestiewet. Nu zinspeelt Paul Somohardjo, één van de leiders van V7, op eventuele steun voor de verkiezing van de president in het parlement.

Somohardjo heeft met zijn partij Pertjajah Luhur, PL, weliswaar gestemd voor de aanpassingen. Dat was toen PL nog deelnam in de coalitie met Bouterse. Hij heeft intussen vergiffenis gevraagd van de samenleving. Zijn argument dat de president kiezen in het parlement geld bespaart, vindt de Stichting December 1982 van geen kant deugen. “De democratie is een bestuursvorm en geen winstgedreven organisatie”, stelt de stichting op Facebook.

35 REACTIES

 1. Wat een gezeur weer. De verkiezingen zijn een democratisch proces en de NDP heeft deze verkiezingen met massale steun van het volk gewonnen. Desi Bouterse wordt gewoon president en ook dat geheel democratisch.


  Maak melding

 2. De nabestaanden van de 8 december moorden, hebben helemaal gelijk door te stellen om geen medewerking te verlenen aan een moordenaar, door de oppositie, maar aangezien eigen belang bij sommigen een grote rol speelt, vrees ik voor de nabestaanden dat deze moordenaar weer terug gaat komen, en voorlopig weer zijn straf zal ontlopen.


  Maak melding

 3. Wind waait noord, pleng pleng somo waait noord
  Wind waait zuid, krupuk somo waait zuid
  Wind waait west, pèjè somo waait west
  Wind waait oost, bron bron somo waait oost

  Er is geen land te bezeilen met deze satéstok!


  Maak melding

 4. Spijt me voor de slachtoffers. Ik kan het begrijpen dat het lullig is maar daarentegen zijn er ook mensen en zoals het er naar uitziet veel jongeren die wel positief zijn over Bouterse. Laten we wezen in zijn functie als president heeft Bouterse wel een aantal positieve dingen verricht ondanks zijn verleden. Dat hij zich moet verantwoorden voor de decembermoorden en alle andere dingen waar hij aan schuldig is staat vast. Maar als hij door het volk wordt gekozen dan dienen we dat te respecteren. Dat is democratie. Democratie kun je niet negeren wanneer het je niet uitkomt.


  Maak melding

 5. Aboikoni, niemand beweert dat je de democratie moet negeren, maar je hoeft het als minderheid of individu niet eens te zijn met de meerderheid. Je kan je hoofd buigen voor de beslissingen van de meerderheid, maar je hoeft het nog steeds niet met de meerderheid eens te zijn, al ben jij de enige die wil tegenstemmen, dan nog heb je in een democratie dat recht. Het zou een mooie grap zijn als dat niet zo was; dan konden we de oppositie meteen afschaffen. Op het moment dat bekend werd dat de NDP de helft + 1 van het aantal zetels had, konden we ze meteen de rest van het totaal aantal ook geven en naar huis gaan en het over vijf jaar weer proberen.


  Maak melding

 6. Zonder slag of stoot opa D president laten worden,is kiezen voor de weg van de minste weerstand.Als de mogelijkheid er is om naar de VVV te gaan,dan moet dat gebeuren.De grondwet en democratie eisen dat.Daarom moeten volks vertegenwoordigers zich niet hebberig gedragen en zich in chantabele positie’s manoeuvreren.Steel niet van het volk dan ben je SCHOON.


  Maak melding

 7. In een echte Democratie wordt een moordenaar gestraft en niet President, op zich getuigt de steun aan een massamoordenaar al van een discutabele mentaliteit, maar kennelijk niet in het opportunistische sfeertje in de Surinaamse politiek, en bij zijn slaafse volgelingen


  Maak melding

 8. Volgens de moraal en de denkwijze van de gemiddelde Paarse Kakkerlak ( Kleine Pinda, Aboikoni) heeft Hitler het ook prima gedaan. Goede snelwegen aangelegd en economie verbeterd, Beetje lullig dat hij tientallen miljoenen mensen over de kling heeft gejaagd maar wie een omelet maakt moet de eieren breken,.

  “Laten we wezen in zijn functie als president heeft Bouterse wel een aantal positieve dingen verricht ondanks zijn verleden.”

  Elk volk krijgt de leider die het verdient: Zuid Afrika verdiende Mandela. Suriname verdient drugsdealer en moordenaar Bouterse,


  Maak melding

 9. Nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden wikken en God Almachtig beschikt.
  Er bestaan geen regeringen dan door God ingesteld.
  Laat dat vooral duidelijk zijn.


  Maak melding

 10. Al wordt deze man weer president en nog een keer en nog een keer, zijn eerstgeboren zoon (vader’s trots) zal hij pas zien als hij ergens halverwege de tachtig is. Ook zoonlief zal zijn papa weer kunnen zien als hij tegen de zestig loopt (indien ze beiden dan nog in leven zijn).
  Wie het verhaal van de farao kent die de Joden geen toestemming wilde geven Egypte te verlaten om naar het beloofde land te gaan, zal de parallel met het bovenstaande begrijpen. De farao verloor zijn zoon door de dood. Hij wilde groter zijn dan God!
  Deze president verloor zijn zoon in de Amerikaanse bajes!
  Dat is het grootste verlies, groter dan elke verkiezingswinst!
  Groter dan God kun je niet zijn!
  Ainsi soit il!


  Maak melding

 11. @hans
  Ik weet wat Bouterse in zijn verleden heeft uitgehaald maar als ik hem een charismatische leider vind en vertrouwen in hem heb als president en op hem stem ben ik een slaafse volgeling?


  Maak melding

 12. Bouterse is verdachte maar vindt het niet nodig om z’n naam te zuiveren via een strafproces. Wil hij de geschiedenis ingaan als de man die altijd verdacht werd? Wat gaan z’n nazaten zeggen wanneer iemand hun opa, vader beschuldigt van moorden (na het heengaan van Bouterse)? Ze kunnen dan zeggen dat hij nooit veroordeeld is, maar de tegenstanders zullen zeggen dat hij dat heeft gedwarsboomd en dus eeuwig verdachte zal zijn.


  Maak melding

 13. Het lag in de lijn der verwachting dat de nabestaanden van zich zouden laten horen. Ze stellen dat Bouterse geen president mag worden omdat hij veel op zijn kerfstok heeft. Dat is wishful thinking. Bouterse is reeds president sinds 2010. De beschuldigingen die gedaan werden aan zijn adres zijn reeds bekend. Dat heeft hem niet verhinderd president te worden in 2010. Anno 2015 is de kans heel groot dat hij de presidentschap prolongeert.

  Zolang Bouterse aan het roer zit is de kans niet groot dat het decemberproces hervat zal worden. Feitelijk betekent het dat er nooit klaarheid gebracht zal worden in deze onverkwikkelijke zaak ,laat staan vervolging en berechting.

  Het is een hele bittere pil maar het moge duidelijk zijn dat door de manoeuvres van Bouterse ,denk aan de amnestiewet die door een meerderheid in het parlement behaald is ,weliswaar democratisch maar in het verlengde daarvan de rechtszaak opschorten ,minder democratisch was.

  Het ene hoefde het andere niet uit te sluiten. De amnestiewet had aangenomen kunnen worden en de rechtszaak had zijn voortgang kunnen vinden. Ik denk dat Bouterse helemaal niet van plan is om wat dan ook uit te leggen (met een eventuele kans op berechting) en zo is het proces een stille dood gestorven.

  De enige mogelijkheid is dat Bouterse op een gegeven moment niet meer de macht heeft en er een andere regering komt die alsnog de zaak oppakt,of Bouterse moet 180 graden draaien. Dat lijkt me niet. Wat een frustratie zeg.


  Maak melding

 14. Sorry voor de nabestanden van de december moorden wat men moet bij vertellen is dat de mannen toen geen keus hadden; het was toen doden of gedood worden en de lijst van het aantal dat toen geliquideerd moesten worden door de tegenstanders was geen vijftien maar liep ver boven de honderd en wie denkt dat dit een praatje is dat uit de duim is gezogen vrage maar aan Rutte om het dossier openbaar te maken over de betrokkenheid van Nederland bij dit hele gedoe. Waarom heeft hij nog eens dertig jaar aan toegevoegd voordat het dossier geopenbaard mag worden? PS. ik ben ook een familielid en een goede vriend kwijtgeraakt maar het leven gaat door en de opbouw van Suriname staat in dit geval voorop. Het gaat nu niet meer om de persoon Bouterse maar om de opbouw van Suriname want hij is de eerste President die tot nog toe, trots de tegenwerking van velen waarmee hij gedacht had samen te werken toch ruimte heeft weten te vinden om Surinname deels op de rails te krijgen. De anderen zijn alleen maar bandieten de PL. is tijdens de frontcoalitie constant bezig geweest met landje pik. Somo was constant op reis, heel de wereld door gereist gedurende de regeer periodes. En zo kan ik verder gaan met de VHP. maar heb nu geen zin in. Suriname moet vooruit en geen gezeur. over 33jaar terug. Want allen die zeuren bv. Santokhie zijn heus geen lievertjes zoals ze zich voordoen. Ik heb gezegd.


  Maak melding

 15. @ Henkes,
  dinsdag 2 juni 2015 om 22.03 uur: mee eens!
  @ Jacobus,
  dinsdag 2 juni 2015 om 22.34 uur: mee eens!

  @ Joy,
  woensdag 3 juni 2015 om 03.43 uur: Mooie parallel!

  Met een korte aanvulling van mijn kant:
  De God van Abraham, de God van Izaak en de God van Jakob laat zich niet “passen” in menselijke wensen en maatstaven.
  De Ndp en haar volgelingen spreken over een andere god: een afgod naar hun beeld en gelijkenis…….die te pas en te onpas er met de haren er bij wordt gesleept om het eigen gelijk te benadrukken: God als marionet!
  De geschiedenis leert echter wat er met afgoden gebeurt.


  Maak melding

 16. gelukkig is niet veel in suriname complex. alles is heel eenvoudig. ik wil dit? ik neem dit. is het van jou? nu niet meer. nu is het van mijn. dat is de logische gang van denken in suriname. maar goed, zolang wij het hiermee redden, toch?


  Maak melding

 17. De nabestaanden hadden maar mee moeten doen met de verkiezingen. Volgens mij snappen ze niet wat democratie is, deze gasten willen boven het volk staan. Zijn ze knettergek geworden, het volk heeft gekozen, het ligt aan de volksvertegenwoordigers wie wordt gekozen tot President.

  Vind ook maar raar dat alleen bij de nps een nabestaande in het bestuur zit, de mogelijke 2 zetels zou ze genoeg moeten zeggen, nabestaanden in een democratie bepaald nogsteeds de meerderheid, basta.


  Maak melding

 18. Het lijkt mij naïef of zelfs dom om te veronderstellen dat de nabestaanden pro Bouterse zouden zijn. Wat dat betreft is de kop van dit stuk niet verrassend. Ik ga er van uit dat de overgrote meerderheid van de nabestaanden te allen tijde contra Bouterse zullen zijn. Niets nieuws onder de zon. Zij zullen altijd met het verleden worstelen zolang er geen veroordelingen hebben plaats gevonden ter zake van de decembermoorden.


  Maak melding

 19. Wat een achterlijk gedoe hier.
  Een ieder lult over moordenaar. Niemand was daar. Dat is een valse beschuldiging. Jullie moeten zelf ook vervolgt worden.
  Verder is hij de beste president die Suriname ooit gehad heeft. Alles wat de klok slaat is 8 december. Het Front was aan de macht, nooit heeft iemand zijn of haar bek open getrokken.
  Er zijn andere dingen die belangrijker zijn dan 8 december. Het land moet vooruit. Vorm een eenheid i.p.v. apartheid. Een ieder maakt fouten. Daaruit moet er lering getrokken worden.
  Maar het moet nooit zo zijn dat we gaan blijven hangen aan 1 ding in ons leven.


  Maak melding

 20. Albert

  Sorry voor de nabestanden van de december moorden wat men moet bij vertellen is dat de mannen toen geen keus hadden; het was toen doden of gedood worden en de lijst van het aantal dat toen geliquideerd moesten worden door de tegenstanders was geen vijftien maar liep ver boven de honderd

  Jezus wat zijn die Bouta teefje toch vreselijk dom en tonen ze gebrek aan recht en rechtvaardigheid.

  Het is om kotsmisselijk van te worden

  Suriname is een mool land, jammer dat er Surinamers wonen,.


  Maak melding

 21. HENK MOLENAAR,..ik dacht dat je verder was in je ontwikkeling.,..onthoud èèn ding en sla dat voor goed op in DIE DOMME KOLONIALE KOKOSNOOT op je nek,..”Een contra revolutie is geen THEEKRANSJE “


  Maak melding

 22. panamera

  Wat een achterlijk gedoe hier.
  Een ieder lult over moordenaar. Niemand was daar. Dat is een valse beschuldiging. Jullie moeten zelf ook vervolgt worden.
  Verder is hij de beste president die Suriname ooit gehad heeft.

  Niemand was daar?

  Laat Bouterse die volgens zijn slaafse paarse teefjes door god is gezonden met zijn hand op de bijbel dan voor de rechtbank vertellen wat er gebeurd is.

  Daar is hij te laf en te schuldig voor…..


  Maak melding

 23. @panamera,

  Op een poster las ik het volgende:

  Koptekst: God ziet alles

  1. Wanneer je iemand oplicht, liegt, steelt, geweld pleegt, tjoekoe aanneemt (of met je ellebogen werkt), iemand terroriseert, onthoudt dan dat God dat ziet.

  2. Je zult moeten oogsten wat je hebt gezaaid (het resultaat van je karma).
  Ben je ongelukkig, wanhopig, maalt het constant in je hoofd en vernietig je de vrede en harmonie in je familie? Deze dingen zijn het gevolg van je slechte karma.

  3. God heeft je een perfecte en gelukzalige ziel meegegeven. Wanneer je echter ongelukkig wordt (bent) dan is dat het gevolg van je egoistische daden: je slechte karma.

  4. Bezin je en stop met je slechte karma (onrecht en pijn aan anderen bezorgen) zodat je geen ongelukkige toekomst voor jezelf creëert. Wil je geluk ervaren, bezorg een ander dan geen pijn en onrecht (tgv van je egoisme).

  Vraagje aan jou: hebben de militairen in het landsbelang die 15 gedood of in hun eigen persoonlijke belang? Want ze hadden die 15 ook voor de rechtbank kunnen slepen ipv ze te martelen en te vermoorden, immers ze waren al gevangen genomen.


  Maak melding

 24. Henkie Molenaar.

  Ik dacht dat jij een doorbraak zou brengen aan dit gedoe met het goede nieuws dat je Rutte hebt benadert om het dossier over de decembermoorden publiekelijk te maken.
  Maar NeeN, jouw reacties zijn kilooos zwaar EN GELOOF MIJ ZE ZIJN GEEN GRAMMETJE WAARD.
  Aan jouw schrijven kan ik afleiden dat jij je scholing heel
  goed hebt doorlopen NL. de VAKANTIE SCHOOL de voordeur in en de achterdeur uit. of heb ik het mis?


  Maak melding

 25. MUJRIM Jongens in de DERTIG op wie vaker een aanslag gepleegd is reageren totaal anders als hun leven bedreigt wordt vooral als ze opgeleid en getraind zijn om uit te schakelen.
  Het was landsbelang want de bedoeling was om Suriname weer te KOLONISEREN waar het volk van Suriname niet op zat te wachten.
  Wanneer je oplicht,liegt, steelt,geweld pleegt enz. Heb je Santokie en zijn kornuiten dat wel voorgehouden toen die aan de macht waren?
  Men maait wat men zaait waarom dan niet rustig afwachten op de maaitijd.
  Met jouw karma heb ik nergens gelezen over liefde maar het TWEEDE GROTE GEBOD zegt HEB JOUW NAASTE LIEF GELIJK JE ZELF en geloof het met dit gebod
  krijgen wij een prachtig land Suriname.


  Maak melding

 26. @Albert,

  Wat een flut argument. Je schiet terug wanneer je beschoten wordt. Je gaat mensen niet uit hun bed lichten en daarna martelen, vastbinden en doodschieten. Wat een enge figuur ben jij zeg dat jij dat Boko Haram gedrag goed praat.

  Iedereen die liegt en bedriegt en oplicht komt z’n slechte karma tegen, vroeg of laat. Ook Bouterse. Wees daar zeker van. Is het niet in dit leven, dan in de volgende. Hij (of wie daan ook) denkt de dans te ontspringen, maar dat gaat echt niet gebeuren. Het geheugen van de natuur is feilloos, haar wetten van belonen en bestraffen ook.

  Over liefde gesproken, men kan niet eens een eenvoudige regel toepassen als ‘gij zult niet stelen, gij zult niet moorden’ en dan wil men lief hebben. Wat een zelfoverschatting. Niet stelen en niet oplichten en niet moorden zijn allemaal uitingen van liefde voor de medewezens, snap je? Of bedoel jij met liefde alleen maar geslachtsgemeenschap?


  Maak melding

 27. MUJRIM.

  Ik heb het helemaal niet gehad over geslachtsgemeenschap jij schijnt daar enorme last van te hebben; ik heb het gehad over de maaitijd en over het tweede grote GEBOD heb je daar nooit van gehoord of gelezen. Wanneer jij je naaste liefhebt gelijk jezelf dan leef je niet met wrok maar aan jouw schrijven kan ik uitmaken dat je vol wrok voortleeft pasop je bloeddruk want het is zo gebeurd hoor!


  Maak melding

 28. Paraman, als regeringen door God worden ingesteld, zoals door u beweerd, vraag ik mij af waarom er dan verkiezingen worden gehouden. Of ziet u de kiezers als God?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.