Surinamers in diaspora trappen Keti Koti maand af

15

AMSTERDAM, 2 jun – Na 7 jaar is het inmiddels een nieuwe traditie dat o.a. in Nederland de Keti Koti maand wordt ingeluid. Gedurende deze maand tot en met 1 juli worden er op verscheidene plekken verschillende activiteiten georganiseerd die de bezinning op verdere emancipatie moeten bevorderen.

Gisteravond werd deze weer afgetrapt aan de Herengracht voor de woning van de Burgemeester van Amsterdam. Daar staat er reeds enkele jaren een monument ter nagedachtenis van de Nederlandse slavernij. Naast het leggen van kransen, het brengen van een plengoffer, 1 minuut van stilte en het zingen van het volkslied van Suriname, werden er ook speeches gehouden door o.a. de loco Burgemeester van Amsterdam, Simone Kukkenheim.

Ook Roy Ristie, initiator van Keti Koti herdenkingen in Nederland en (D66) bestuurslid van bestuurscommissie van Amsterdam ZO hield er een speech(FOTO).
Bekijk het verslag op surinameoverzee.com.

15 REACTIES

 1. Het gaat lang,heel lang duren voor deze mensen de emancipatie bereiken waar over ze steeds praten.Aller eerst moet er de stamhoofden verering verlaten worden.Zo lang dat niet gebeurt,zullen ze blijven dwalen in bakra kondre.In Sur.is opa D het stamhoofd voor hun.


  Maak melding

 2. 03 juni 2015

  Amsterdam heeft eigen keti koti, Rotterdam organiseert er ook een, Utrecht blijft niet achter.

  Moeten de Surineds dit als eenheid in verscheidenheid zien ?

  Ja, de creolen en blakamangs dragen nog steeds die hebie met zich mee: A keti koti, ma no broko fu deng anu nanga futu. Deng e srepi na keti te tide.

  Kijk maar naar Kwaku. De ketenen zitten nog steeds om zijn handen en voeten vast. En dat draagt de creool en blakamang nog steeds als een hebi met zich mee.

  Pur deng keti na Kwaku anu nanga futu. So yu e pur na hebi tu !!!
  Srika


  Maak melding

 3. Mw. Sylvana Simons niet gezien, Raymann niet gezien, Quincy ook niet gezien, zo voorspelbaar allemaal. Als er camera in de buurt is laten ze zich niet zien en voor de rest zijn het geweldige toneelspelers.


  Maak melding

 4. Zolang discriminatie bestaat is het goed om zulke zaken te herdenken, m.n. in NL dat zelf elk jaar mei de doden (niet de slaven en contractarbeiders echter) herdenkt.


  Maak melding

 5. 03 juni 2015

  @Sweetie Mofo,

  Srika moet je in deze groot gelijk geven !

  Sommigen zijn in de ogen van Srika gewoon strontzakken die begrijpen hoe toneel te spelen, alleen in enge belang.
  Srika


  Maak melding

 6. Tja.. het gisteren slecht weer! Dan zullen onze Suri Stars zich niet in het herdenkingsgedruis mengen. Daarbij komt inderdaad ook kijken dat er niet genoeg journalisten aanwezig waren.


  Maak melding

 7. Forummers, odi odi.

  Over aftrap “Keti Koti” maand in Amsterdam/Nederland.

  Maar graag wil ik ook nog even naar een artikel verwijzen over BV-Nederland d.d. 02-06-2015.
  Lezen jullie het volledig het artikel zelf.

  Stof tot nadenken!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24107894/___Koloniaal_erfgoed_terughalen___.html

  02 jun 2015: ’Koloniaal erfgoed terughalen’

  DEN HAAG – Nederland moet meer doen om erfgoed te redden dat we delen met landen waarmee we een koloniale geschiedenis hebben.
  Ook landen waarmee we in vroeger tijden alleen handelsbetrekkingen onderhielden kunnen nog stukken hebben die weleens beter bewaard zouden mogen worden.
  Dat zegt de VVD, die volgens eigen zeggen de PvdA aan haar zijde heeft.

  @Srika & @Vijay!


  Maak melding

 8. @Koos, ik heb het over de Sur.Ned die woonachtig in Nederland zijn en op de buis hun mond vol hebben over racisme en discriminatie. Is de heer Bouterse woonachtig in Nederland ?
  De lijst is niet compleet want ook Premradhakishun was nergens te bekennen, terwijl hij een van de pleiters is voor afschaffing van Zwarte Piet.


  Maak melding

 9. @Sweetie Mofo

  Jij stopt je kop dus liever in het zand en vindt het aankaarten van racisme dus niet kunnen. De housenegros zijn dus nog niet uitgestorven en ze staan wel altijd klaar om hun blanke baasjes in bescherming te nemen. Ga toch fietsen man met je dom geleuter.

  Free your mind!


  Maak melding

 10. De Nederlanders herdenken in mei omdat ze nooit meer een holocaust willen.
  De Creoolse Surinamers herdenken omdat ze nooit meer slavernij willen.
  De Hindoestaanse Surinamers herdenken omdat ze nooit meer uitgebuit willen worden als contractarbeider.
  Alle drie groepen hebben goede redenen om te herdenken.

  Jammer alleen dat Nederland zich alleen als slachtoffer presenteert en niet als dader. Als dader waren ze niet zo veel minder dan de Nazi’s.


  Maak melding

 11. In Nederland doen de landgenoten zielig en krijgen subsidie voor hun zogenaamde slavernij trauma.Als ze voor de bijeenkomsten zelf moesten betalen dan zou alles heel stilletjes voorbijgaan.Want dan zou er NERGENS iets georganiseerd worden.


  Maak melding

 12. @Barabas!

  Duidelijke uiteenzetting met je reactie.
  En vooral t.a.v. dit gedeelte uit je reactie:

  “Jammer alleen dat Nederland zich alleen als slachtoffer presenteert en niet als dader. Als dader waren ze niet zo veel minder dan de Nazi’s”.

  Kijk maar wat er is gebeurt met de ouders van (wijlen) Waldermar/Waldy Nods (Sonny Boy).


  Maak melding

 13. hoeveel surinaamse diaspora’s zijn er? inmiddels tel ik; de hindoestaanse, de javaanse, de creoolse, de indiaanse, welke mis ik nog?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.